breaking newsΔιεθνή

Συνεχίζει να «αιμορραγεί» η Γάζα – Πρόταση του Ισραήλ για 7ήμερη κατάπαυση πυρός

Κατάπαυση του πυρός στη Γάζα διάρκειας μίας εβδομάδας προτείνει το Ισραήλ, για να μπει περισσότερη ανθρωπιστική βοήθεια στη Γάζα και να απελευθερωθούν άλλοι 40 όμηροι από τους περίπου 100 που παραμένουν στα χέρια της Χαμάς.

Τουλάχιστον 20.000 άνθρωποι έχουν χάσει τη ζωή τους στη Λωρίδα της Γάζας από την έναρξη του πολέμου στις 7 Οκτωβρίου, σύμφωνα με τη Χαμάς. Στα θύματα συγκαταλέγονται 8.000 παιδιά και 6.200 γυναίκες.

«Το Ισραήλ είναι έτοιμο για άλλη μία ανθρωπιστική παύση και πρόσθετη ανθρωπιστική βοήθεια, προκειμένου να μπορέσουν να απελευθερωθούν όμηροι» δήλωσε ο πρόεδρος του Ισραήλ, Ισαάκ Χέρτζογκ.

Σε αυτή τη χρονική συγκυρία, η ισλαμική Τζιχάντ επέλεξε να δώσει στη δημοσιότητα ακόμα ένα προπαγανδιστικό βίντεο με δύο όμηρους να ζητούν από την κυβέρνηση Νετανιάχου να πράξει τα δέοντα.

Ο αυτοεξόριστος πολιτικός αρχηγός της Χαμάς, Ισμαήλ Χανίγιε, πιέζει μέσω των επαφών του στο Κάιρο για δεκαπενθήμερη κατάπαυση του πυρός. Όπως αποκαλύπτει η Washington Post, ο Λευκός Οίκος δεν πιέζει μόνο το Ισραήλ να διαπραγματευτεί μία δεύτερη παύση των εχθροπραξιών, πιέζει και για να αλλάξει την στρατηγική του, εντός μάλιστα, των επόμενων 11 ημερών για να περιορίσει τις απώλειες σε αμάχους στη Γάζα.

«Δεν υποστηρίζουμε μια μόνιμη κατάπαυση του πυρός αυτή τη στιγμή. Απλώς θα επικύρωνε αυτό που έκανε η Χαμάς στις 7 Οκτωβρίου» τόνισε ο εκπρόσωπος του Συμβουλίου Εθνικής Ασφάλειας του Λευκού Οίκου, Τζον Κίρμπι.

Οι ζυμώσεις σε πολιτικό επίπεδο γίνονται στη βαριά σκιά της ανθρωπιστικής κρίσης στη Λωρίδα της Γάζας. Ο ΟΗΕ επισημαίνει εκ νέου ότι ουδείς είναι ασφαλής ούτε στα νοσοκομεία και ότι ο μισός πληθυσμός είναι αντιμέτωπος με ακραίο λιμό.

«Xωρίς επαρκές και πόσιμο νερό, τρόφιμα και εγκαταστάσεις υγιεινής, που μόνο μια ανθρωπιστική κατάπαυση του πυρός θα έφερνε, οι θάνατοι παιδιών, λόγω ασθένειας, θα μπορούσαν κάλλιστα να ξεπεράσουν αυτούς που έχουν ήδη σκοτωθεί σε βομβαρδισμούς», είπε ο εκπρόσωπος της UNICEF, Τζέιμς Έλντερ.

Ο ισραηλινός στρατός πάντως συνεχίζει με αμείωτη ένταση τις επιχειρήσεις και παράλληλα το ανθρωποκυνηγητό στα υπόγεια τούνελ της Χαμάς στη Χαν Γιουνίς για να εντοπίσει τα ίχνη του ηγέτη της Χαμάς, Γιαχία Σινουάρ. Σύμφωνα με τους Times of Israel, οι ισραηλινοί στρατιώτες έφτασαν δύο φορές πολύ κοντά στη σύλληψή του, ενώ εντόπισαν και μία από τις κρυψώνες του Μοχάμεντ Ντέιφ, αρχηγού της Αλ Κασάμ, αλλά και βίντεο που φέρεται να τον δείχνει αρτιμελή παρά τις φήμες ότι είχε χάσει τα άκρα του σε παλαιότερη δολοφονική απόπειρα εναντίον του.

Ο Νετανιάχου αποκλείει κάθε ενδεχόμενο εκεχειρίας μέχρι την εξολόθρευση της Χαμάς

Ο Ισραηλινός πρωθυπουργός Μπενιαμίν Νετανιάχου απέκλεισε σήμερα το ενδεχόμενο εκεχειρίας στον πόλεμο του εβραϊκού κράτους κατά της Χαμάς στη Λωρίδα της Γάζας μέχρι την «εξολόθρευση» του παλαιστινιακού ισλαμιστικού κινήματος.

«Συνεχίζουμε τον πόλεμο μέχρι το τέλος. Ο πόλεμος θα συνεχιστεί μέχρι την εξολόθρευση της Χαμάς, μέχρι τη νίκη… Όποιος πιστεύει ότι θα σταματήσουμε είναι αποκομμένος από την πραγματικότητα…», δήλωσε ο Νετανιάχου σε βιντεοσκοπημένη δήλωσή του.

«Δεν θα σταματήσουμε τις μάχες μέχρι να πετύχουμε όλους τους στόχους που έχουμε θέσει για εμάς: την εξολόθρευση της Χαμάς, την απελευθέρωση των ομήρων μας και την απομάκρυνση της απειλής από τη Γάζα», είπε.

Οι δηλώσεις του Ισραηλινού πρωθυπουργού διατυπώνονται την ώρα που ο ηγέτης της Χαμάς, Ισμαΐλ Χανίγιε ξεκίνησε σήμερα συζητήσεις στο Κάιρο για μια ενδεχόμενη συμφωνία για κατάπαυση του πυρός στη Λωρίδα της Γάζας που θα επιτρέψει την απελευθέρωση ομήρων που κρατά η Χαμάς στον παλαιστινιακό θύλακα και την παράδοση περισσότερης ανθρωπιστικής βοήθειας εκεί.

Ένας αξιωματούχος της Χαμάς δήλωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο νωρίτερα σήμερα ότι «η πλήρης κατάπαυση του πυρός και η απόσυρση του ισραηλινού στρατού κατοχής από τη Γάζα αποτελούν προϋπόθεση για οποιαδήποτε σοβαρή διαπραγμάτευση για ανταλλαγή» Ισραηλινών ομήρων με Παλαιστίνιους αιχμαλώτους.

Παράλληλα, συνομιλίες διεξάγονται στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ για την ψήφιση επί νέου προσχεδίου απόφασης για την επιτάχυνση των παραδόσεων ανθρωπιστικής βοήθειας στη Λωρίδα της Γάζας.

Η ψηφοφορία αναβλήθηκε ήδη δυο φορές, καθώς τα κράτη μέλη αναζητούν τη φόρμουλα —τις διατυπώσεις— που θα επιτρέψουν να αποφευχθεί το βέτο των ΗΠΑ, του κυριότερου συμμάχου του Ισραήλ. Το κείμενο, το οποίο αρχικά καλούσε να κηρυχθεί «επείγουσα και διαρκής παύση των εχθροπραξιών» στη Λωρίδα της Γάζας, πλέον κάνει λόγο για«παύση».

PrimeNews.

Back to top button