breaking newsΔιεθνή

Υπουργείο Υγείας της Γάζας: «Το Ισραήλ στοχεύει σπίτια και τζαμί στη Ράζα, στη νότια Γάζα» – Τους 20.000 έφτασαν οι νεκροί

Το υπουργείο Υγείας της Γάζας ανακοίνωσε σήμερα ότι τουλάχιστον 12 Παλαιστίνιοι σκοτώθηκαν σε ισραηλινά πλήγματα που είχαν στόχο, όπως αναφέρει, σπίτια και ένα τζαμί στη Ράφα, στο νότιο τμήμα της Λωρίδας της Γάζας.

Σε ανακοίνωση, το υπουργείο Υγείας αναφέρει ότι τα αεροπορικά πλήγματα είχαν ως αποτέλεσμα τον θάνατο «12 μαρτύρων και τον τραυματισμό δεκάδων τραυματιών, εκ των οποίων παιδιά και γυναίκες, που περισυνελέγησαν κάτω από τα ερείπια αφότου στοχοθετήθηκαν σπίτια και ένα τζαμί, λίγες εκατοντάδες μέτρα από το κουβεϊτιανό νοσοκομείο» στη Ράφα.

Σύμφωνα με δημοσιογράφους του Γαλλικού Πρακτορείου που βρίσκονταν στο σημείο και αυτόπτες μάρτυρες, δεκάδες σπίτια επλήγησαν. Στήλες καπνού ήταν ορατές πάνω από την πόλη της Ράφα, σύμφωνα με εικόνες που μετέδωσε το AFPTV.

Ένα μεγάλο μέρος του 1,9 εκατομμυρίου των Παλαιστινίων εκτοπισμένων, σύμφωνα με τον ΟΗΕ, βρίσκονται στην περιοχή της Ράφα, στα σύνορα με την Αίγυπτο, για να διαφύγουν από τις μάχες που μαίνονται μεταξύ του ισραηλινού στρατού και του παλαιστινιακού ισλαμιστικού κινήματος Χαμάς.

Οι ισραηλινές στρατιωτικές επιχειρήσεις στη Λωρίδα της Γάζας έχουν προκαλέσει τον θάνατο 20.000 ανθρώπων από την έναρξη του πολέμου στις 7 Οκτωβρίου, ανακοίνωσε σήμερα η κυβέρνηση της Χαμάς. Τουλάχιστον 8.000 παιδιά και 6.200 γυναίκες είναι μεταξύ των νεκρών, σύμφωνα με τον απολογισμό. Επιπρόσθετα, 52.600 άνθρωποι έχουν τραυματιστεί.

Ο πόλεμος ξέσπασε μετά τη χωρίς προηγούμενο αιματηρή επίθεση που διέπραξε η Χαμάς στις 7 Οκτωβρίου στο ισραηλινό έδαφος από τη Λωρίδα της Γάζας, κατά την οποία 1.140 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους, κυρίως άμαχοι, σύμφωνα με καταμέτρηση του Γαλλικού Πρακτορείου βάσει των τελευταίων επίσημων στοιχείων.

ΟΗΕ: Πάνω από 12.000 άνθρωποι ανά τετραγωνικό χιλιόμετρο στη Ράφα

Η επαρχία της Ράφα έχει μετατραπεί στην πιο πυκνοκατοικημένη περιοχή της Λωρίδας της Γάζας, με εκατοντάδες χιλιάδες εσωτερικά εκτοπισμένους να συνωστίζονται σε ασφυκτικά γεμάτους χώρους, ζώντας σε φρικτές συνθήκες διαβίωσης, ανέφερε το Γραφείο Συντονισμού Ανθρωπιστικών Υποθέσεων (OCHA) του ΟΗΕ.

Η μεγάλη πλειονότητα των 2,3 εκατομμυρίων κατοίκων του παλαιστινιακού θύλακα έχουν αναγκαστεί να εγκαταλείψουν τα σπίτια τους από την έναρξη του πολέμου μεταξύ του Ισραήλ και της Χαμάς. Στο νότιο άκρο της περιοχής, η Ράφα, στα κλειστά για τους κατοίκους σύνορα με την Αίγυπτο, έχει μετατραπεί σε γιγαντιαίο καταυλισμό εκτοπισμένων, με προχειροφτιαγμένες σκηνές.

«Η πληθυσμιακή πυκνότητα εκτιμάται ότι ξεπερνά πλέον τους 12.000 ανθρώπους ανά τετραγωνικό χιλιόμετρο, τετραπλάσια αύξηση [σε σχέση με την περίοδο] πριν από την κλιμάκωση», ανέφερε η υπηρεσία αυτή του ΟΗΕ.

«Χιλιάδες άνθρωποι στοιχίζονται μπροστά σε κέντρα διανομής βοήθειας, αναζητώντας τροφή, νερό, στέγη και προστασία, ενώ δεν υπάρχουν αποχωρητήρια και επαρκείς εγκαταστάσεις νερού και αποχέτευσης σε άτυπες εγκαταστάσεις εκτοπισμένων και σε αυτοσχέδια καταφύγια», πρόσθεσε.

Πηγή: Al Jazzera, AFP, ΑΠΕ – ΜΠΕ / Φωτογραφία αρχείου Reuters

PrimeNews.

Back to top button