breaking newsΔιεθνήΥΓΕΙΑ-ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ

Nόμος του Ιλινόις θα απαιτεί από τους αιμοδότες να αποκαλύψουν την κατάσταση εμβολιασμού τους κατά του κορωνοϊού

 

Η νέα νομοθεσία στο Ιλινόις των ΗΠΑ, θα επιτρέπει στα άτομα που λαμβάνουν αιμοδοσίες να γνωρίζουν εάν λαμβάνουν αίμα από άτομο που έχει εμβολιαστεί με εμβόλιο κατά του COVID-19 ή άλλο εμβόλιο αγγελιαφόρου RNA (mRNA).

Το νομοσχέδιο HB4243, το οποίο εισήχθη στις 29 Νοεμβρίου από τον εκπρόσωπο της πολιτείας του Ιλινόις, Jed Davis, τροποποιεί τον νόμο για το κλινικό εργαστήριο και την τράπεζα αίματος του Ιλινόις και θα απαιτούσε από τις τράπεζες αίματος να ελέγχουν το αίμα που δόθηκε, για ενδείξεις εμβολίων COVID-19 και άλλων συστατικών mRNA , συμπεριλαμβανομένων των νανοσωματιδίων λιπιδίων και πρωτεΐνης ακίδας—και απαιτεί από τον αιμοδότη να αποκαλύπτει κατά τη διάρκεια κάθε διαδικασίας ελέγχου δότη εάν έχει λάβει εμβόλιο COVID-19 ή οποιοδήποτε άλλο εμβόλιο mRNA κατά τη διάρκεια της ζωής του.

Επιπλέον, το νομοσχέδιο επιβάλλει απαιτήσεις επισήμανσης για το αίμα ή τα συστατικά του αίματος που είναι θετικά για ενδείξεις εμβολίου COVID-19 ή άλλου συστατικού εμβολίου mRNA ή ελήφθησαν από δότη που έλαβε εμβόλιο COVID-19 ή άλλο εμβόλιο mRNA.

«Με πλησίασε μια ψηφοφόρος ανησυχώντας για την επερχόμενη επέμβαση του γιου της. Τι θα γινόταν αν χρειαζόταν μετάγγιση αίματος με άγνωστες έως τώρα τις μακροπρόθεσμες επιπτώσεις των εμβολίων mRNA; Ως γονέας ο ίδιος, η ανησυχία της και η αντίστοιχη ερώτηση μου φάνηκαν δικαιολογημένες», είπε ο κ. Davis.

«Αυτή η συνομιλία ήταν ο καταλύτης για το νομοσχέδιο μου που περιγράφει τις αιμοδοσίες και τα εμβόλια mRNA. Αποκαλύπτουμε ιατρικές πληροφορίες συνεχώς με τους παρόχους, οπότε γιατί όχι το ιστορικό εμβολίων μας; Είναι μια εύκολη ερώτηση και είμαι περήφανος που φέρνω αυτό το νομοσχέδιο», συμπλήρωσε.

Μόλις εισαχθεί ένα νομοσχέδιο στη πολιτεία του Ιλινόις, διαβάζεται και παραπέμπεται στην Επιτροπή Κανονισμών και στη συνέχεια θα ανατεθεί σε μια ουσιαστική επιτροπή. Ώς εκλεγμένος αξιωματούχος ο κ. Davis, πιστεύει ότι μέρος της δουλειάς του είναι να μεταφέρει τις ανησυχίες ή τις ιδέες των ψηφοφόρων στη νομοθεσία, όταν αυτό ισχύει—και ότι κάθε νομοσχέδιο, συμπεριλαμβανομένου του HB4243, προήλθε από κάποιον που πέρασε την πόρτα του γραφείου του για να εκφράσει την αγωνία του. «Χωρίς δισταγμό, το να βοηθάς τους ανθρώπους είναι τόση μεγάλη ευλογία και τιμή», είπε.

Ανησυχώντας για τις μεταγγίσεις αίματος από άτομα που έχουν εμβολιαστεί κατά του COVID-19, ένας Ρεπουμπλικανός νομοθέτης στη Μοντάνα εισήγαγε ένα αντίστοιχο νομοσχέδιο νωρίτερα μέσα στο 2023 που θα καθιστούσε πλημμέλημα για όποιον έλαβε εμβόλιο για τον COVID-19 να δώσει ιστό ή αίμα. Ωστόσο, το νομοσχέδιο απορρίφθηκε γρήγορα με ψήφους 19 κατά – 1 υπέρ.

Σε αντίθεση με το νομοσχέδιο που εισήχθη στη Μοντάνα, το HB4243 δεν ποινικοποιεί άτομα που δίνουν αίμα εάν έχουν λάβει εμβόλιο για τον COVID-19. Απλώς επιτρέπει στα άτομα που λαμβάνουν προϊόντα αίματος να γνωρίζουν εάν το αίμα που λαμβάνουν προήλθε από εμβολιασμένο άτομο και απαιτεί την προσθήκη αυτών των πληροφοριών στις ετικέτες των προϊόντων, ώστε οι ασθενείς να μπορούν να λαμβάνουν τεκμηριωμένες αποφάσεις.

Σύμφωνα με τον Ερυθρό Σταυρό , δεν υπάρχει περίοδος αναμονής για όσους έλαβαν εμβόλιο κατά του COVID-19 — εφόσον δεν έχουν συμπτώματα και αισθάνονται καλά τη στιγμή της δωρεάς. Εάν ένα άτομο δεν γνωρίζει ποιο εμβόλιο έλαβε, πρέπει να περιμένει δύο εβδομάδες για να δώσει αίμα.

Η Ένωση για την Προώθηση του Αίματος & Βιοθεραπειών, τα Κέντρα Αίματος της Αμερικής και ο Αμερικανικός Ερυθρός Σταυρός δεν πιστεύουν ότι τα εμβόλια κατά του COVID-19 αποτελούν κίνδυνο για τους ασθενείς που λαμβάνουν μεταγγίσεις αίματος.

Σε κοινή δήλωση που εκδόθηκε στις 26 Ιανουαρίου, οι τρεις οργανώσεις ανέφεραν ότι δεν υπάρχουν «επιστημονικά στοιχεία που να αποδεικνύουν δυσμενή αποτελέσματα από τις μεταγγίσεις προϊόντων αίματος που συλλέγονται από εμβολιασμένους δότες και, ως εκ τούτου, δεν υπάρχει ιατρικός λόγος να διακρίνει ή να διαχωρίσει τις αιμοδοσίες από άτομα που έχουν λάβει εμβόλιο για τον COVID-19».

Η δήλωση αναφέρει περαιτέρω ότι ο Οργανισμός Τροφίμων και Φαρμάκων των ΗΠΑ (FDA), σε πολλές περιπτώσεις, έχει επιβεβαιώσει ότι δεν υπάρχουν στοιχεία που να υποστηρίζουν τις ανησυχίες σχετικά με την ασφάλεια του αίματος που δίνεται από εμβολιασμένα άτομα. Ωστόσο, ο FDA δεν έχει παράσχει δεδομένα που να δείχνουν ότι είναι ασφαλής η λήψη αίματος από εμβολιασμένα άτομα και πολλές μελέτες έχουν βρει mRNA από εμβόλια COVID-19 που κυκλοφορούν στο αίμα ή στο πλάσμα προσφάτως εμβολιασμένων ατόμων.

Μια μελέτη του 2022 που δημοσιεύτηκε στο Biomedicines διαπίστωσε ότι το συνθετικό mRNA στο εμβόλιο COVID-19 της Pfizer παραμένει στο αίμα των εμβολιασμένων ατόμων για τουλάχιστον δύο εβδομάδες μετά τον εμβολιασμό.

Μια μελέτη του Ιανουαρίου που δημοσιεύτηκε στο Journal of Pathology, Microbiology, and Immunology βρήκε πλήρους μήκους ή ίχνη από αλληλουχίες εμβολίου SARS-CoV-2 spike mRNA τόσο από την Pfizer όσο και από τη Moderna στο αίμα ορισμένων εμβολιασμένων ατόμων έως και 28 ημέρες μετά τον εμβολιασμό.

«Αναμένουμε ότι το mRNA του εμβολίου που ανιχνεύεται στο πλάσμα περιέχεται στα LNP [νανοσωματίδια λιπιδίων] και ότι τα LNP στο πλάσμα έχουν απελευθερωθεί αργά από το σημείο της ένεσης είτε απευθείας στο αίμα είτε μέσω του λεμφικού συστήματος», έγραψαν οι συγγραφείς.

Σε μια μελέτη του Ιανουαρίου στο Circulation , οι ερευνητές ανακάλυψαν επίμονα αυξημένα επίπεδα πρωτεΐνης ακίδας πλήρους μήκους στο αίμα εφήβων και νεαρών ενηλίκων που ανέπτυξαν μυοκαρδίτιδα μετά τον εμβολιασμό κατά του COVID-19.

Μια μελέτη του 2022 στο Clinical Infectious Diseases βρήκε κυκλοφορούντα αντιγόνα S1 από την πρωτεΐνη ακίδα SARS-CoV-2 στο πλάσμα συμμετεχόντων που εμβολιάστηκαν με το εμβόλιο COVID-19 της Moderna. Τα αντιγόνα είναι τα εξασθενημένα ή ανενεργά μέρη ενός συγκεκριμένου οργανισμού – σε αυτή την περίπτωση, η πρωτεΐνη ακίδας – που πυροδοτεί μια ανοσολογική απόκριση μέσα στο σώμα. Οι ερευνητές επιβεβαίωσαν επίσης ότι τα αντιγόνα S1 που ανιχνεύθηκαν προήλθαν από εμβολιασμό και όχι από φυσική μόλυνση.

PrimeNews.

Back to top button