breaking newsΔιεθνήθρησκεια

New York Post: «Πέθανε» για 24 ολόκληρα λεπτά και τελικά επέστρεψε στη «δεύτερη ζωή»

 

Τη συγκλονιστική της εμπειρία, αλλά και τις αλλαγές στην προσωπικότητά της περιέγραψε μία συγγραφέας, η Lauren Canaday, η οποία «πέθανε» για 24 ολόκληρα λεπτά και τελικά επέστρεψε στη «δεύτερη ζωή» της, όπως λέει.

Αναλυτικότερα, όπως μεταδίδει η New York Post, η Lauren Canaday κηρύχθηκε «κλινικά νεκρή», αφού η καρδιά της σταμάτησε να χτυπά για αρκετή ώρα, πριν τελικά επανέλθει και μάλιστα χωρίς να υποστεί κάποια εγκεφαλική βλάβη.

«Έπαθα καρδιακή ανακοπή στο σπίτι μου τον περασμένο Φεβρουάριο. Ο σύζυγός μου τηλεφώνησε στο 911 και ξεκίνησε ΚΑΡΠΑ» περιέγραψε η Canaday. «Χρειάστηκαν 24 λεπτά για να με επαναφέρουν οι γιατροί στη ζωή. Μετά από 9 ημέρες στη ΜΕΘ κηρύχθηκα ‘γνωστικά άθικτη’ και δεν φάνηκε κάποια εγκεφαλική βλάβη στις μαγνητικές τομογραφίες», τόνισε η ίδια.

Η Canaday πρόσθεσε ότι τα αποτελέσματα από το ηλεκτροεγκεφαλογράφημά της -μια εξέταση που μετρά την ηλεκτρική δραστηριότητα στον εγκέφαλο- επανήλθαν στα φυσιολογικά επίπεδα παρά το γεγονός ότι είχε υποστεί επιληπτική κρίση για περισσότερα από 30 λεπτά αμέσως μετά την ανάνηψη.

Κάποιοι παραϊατρικοί απέδωσαν την καρδιακή της ανακοπή σε επιπλοκές από τον COVID, στον οποίο βρέθηκε θετική όταν εισήχθη στη ΜΕΘ, είπε η ίδια.

Το σπάνιο φαινόμενου του «Λάζαρου»

Το σπάνιο φαινόμενου του «Λάζαρου» -η ακριβής αιτία του οποίου παραμένει άγνωστη- συμβαίνει όταν ένας ασθενής «που δηλώνεται νεκρός από καρδιακή ανακοπή δείχνει ξαφνικά σημεία ζωής», κάνοντάς το να φαίνεται σαν να έχει επιστρέψει από τους νεκρούς παρόλο που στην πραγματικότητα δεν έχει πεθάνει.

Η περίπτωσή της είναι ιδιαίτερα ξεχωριστή καθώς η πλειοψηφία των ανθρώπων δεν ζουν πολύ μετά την «ανάστασή» τους. Από τις 65 τεκμηριωμένες περιπτώσεις μεταξύ 1982 και 2018, μόνο 18 άτομα ανέρρωσαν πλήρως.

Απαντώντας σε ερωτήσεις σχετικά με τη διαδικασία ανάνηψης από τον σύζυγό της, η Canaday είπε: «Ο σύζυγός μου έκανε CPR για 4 λεπτά και ο χειριστής του είπε τι να κάνει. Δεν το είχε κάνει ποτέ και δεν είχε πιστοποιηθεί. Ευτυχώς είμαστε κοντά σε ένα πυροσβεστικό σταθμό και οι άνδρες του σώματος έφτασαν σε 4 λεπτά, για να βοηθήσουν να σωθώ», είπε και πρόσθεσε ότι ως εκ τούτου, θα βλέπει για πάντα την αδελφή ψυχή της ως τον «ήρωά» της.

Τι βίωσε μετά την «ανάστασή» της

Όπως είναι φυσικό, πολλοί ήταν εκείνη που ήθελαν να μάθουν για το τι βίωσε ως «νεκρή» και πώς ένιωσε μετά το ξύπνημα.

«Ήμουν σε κώμα για 2 ημέρες και όταν ξύπνησα ήμουν πολύ μπερδεμένη σχετικά με τη διασωλήνωση και δεν είχα βραχυπρόθεσμη μνήμη για αρκετές ημέρες», ανέφερε. «Ποτέ δεν ξαναβρήκα τη μνήμη της προηγούμενης εβδομάδας ή από την παραμονή μου στη ΜΕΘ και ακόμα έχω μια ‘ομίχλη’ στη μνήμη μου για τον έναν μήνα πριν την ανακοπή» σημείωσε.

Παράλληλα, η Canaday ανέφερε ότι βίωσε κάποια μεταθανάτια αμνησία, περιγράφοντας: «Δεν ξέρω πότε άρχισα να καταλαβαίνω ποια χρονιά ήταν και να απαντάω σε ερωτήσεις με ακρίβεια, αλλά νομίζω ότι ήταν λίγες μέρες μετά. Ξεχνούσα συνέχεια το γιατί βρισκόμουν στο νοσοκομείο, μου είπαν».

Πώς ένιωσε όταν «πέθανε»

Όπως επισήμανε, ο «χορός» της με τον θάνατο δεν έμοιαζε με «βαθύ ύπνο», όπως τόσο συχνά αναφέρεται. Επίσης, δεν είδε τη ζωή της να περνάει μπροστά στα μάτια της – ένα σύμπτωμα που περιγράφεται από πολλούς.

Ίσως το πιο συναρπαστικό ήταν το αίσθημα της «ακραίας γαλήνης», το οποίο είπε ότι έμεινε μαζί της για «λίγες εβδομάδες μετά το ξύπνημα». Μάλιστα, η συγγραφέας έγραψε αργότερα ότι επισκέπτεται συχνά αυτό το «μέρος όπου έτυχε να ηρεμώ όταν είχα άγχος».

Οι συνέπειες της επιστροφής της στη ζωή

Δυστυχώς, οι συνέπειες της «αναγέννησής» της δεν ήταν καθόλου εύκολες. Είπε ότι «η συναισθηματική της κατάσταση ήταν εξαιρετικά κακή για λίγο», καθώς ήταν γεμάτη ενοχές, σύγχυση και θλίψη.

«Ήμουν ένας μεγάλος σωρός συναισθηματικών ανθρώπων», θυμάται η Canaday. «Τώρα είμαι πολύ πιο λειτουργική, αλλά εξακολουθώ να κάνω εβδομαδιαία θεραπεία και έπρεπε να κάνω ένα διάλειμμα από τη δουλειά» είπε και πρόσθεσε: «Λοιπόν, νομίζω ότι θα είναι μακρύς ο δρόμος. Βοηθάει να γνωρίζω ανθρώπους μέσω του ενημερωτικού δελτίου που ξεκίνησα. Αυτό με βοηθά να επεξεργαστώ τα πράγματα. Στέλνω πολλά email στους διαδικτυακούς μου φίλους».

Οι αλλαγές στην προσωπικότητά της

Η Canaday είπε ότι η επιστροφή της είχε επίσης μόνιμες επιπτώσεις στην προσωπικότητά της, εξηγώντας: «Τα αγαπημένα φαγητά άλλαξαν και έχω διαφορετικές προτεραιότητες που επηρεάζουν τις φιλίες/σχέσεις. Η αγάπη μου για τον σύζυγό μου έχει πραγματικά μεγαλώσει, αλλά μπορεί να παίζει ρόλο το ότι είναι ο ήρωάς μου» είπε. «Νιώθω ότι η πρώτη μου ζωή τελείωσε τον Φεβρουάριο και ξύπνησα στη δεύτερη ζωή μου».

Τελικά, η Canaday λέει ότι ο σύντομος θάνατός της της έδωσε μια νέα οπτική για τη ζωή. «Νιώθω ότι υπάρχει μια πολύ λεπτή γραμμή μεταξύ ζωής και θανάτου και ενώ είμαι ευγνώμων που έχω περισσότερο χρόνο με φίλους/οικογένειες, δεν ανησυχώ πια για τον θάνατο», είπε. «Ανησυχώ πολύ περισσότερο για τον πόνο που βιώνω συχνά στη ζωή…», κατέληξε.

PrimeNews.

Back to top button