breaking newsΔιεθνή

New York Times: Το ΝΑΤΟ κινδυνεύει με διάλυση εάν ο Τραμπ κερδίσει τις εκλογές

Στην Ευρώπη φοβούνται την κατάρρευση του ΝΑΤΟ εάν ο Ντόναλντ Τραμπ έρθει στην εξουσία στις Ηνωμένες Πολιτείες, γράφουν οι New York Times.

«Υπάρχουν μεγάλοι φόβοι στην Ευρώπη ότι μια δεύτερη προεδρία Trump θα οδηγήσει στην πραγματική αποχώρηση των Ηνωμένων Πολιτειών από τη συμμαχία», αναφέρουν New York Times, σύμφωνα με τον πρώην διοικητή του ΝΑΤΟ Τζέιμς Σταυρίδη.

Οι προθέσεις αποκαλύπτονται από το προεκλογικό πρόγραμμα του πρώην επικεφαλής του Λευκού Οίκου.

«Πρέπει να ολοκληρώσουμε τη διαδικασία θεμελιώδους επαναξιολόγησης του σκοπού και της αποστολής του ΝΑΤΟ, την οποία ξεκινήσαμε υπό τη διακυβέρνησή μου», έχει τονίσει ο Trump.

Οι New York Times υποστηρίζουν ότι υπάρχει μεγάλη ανησυχία στους ευρωπαίους συμμάχους των Ηνωμένων Πολιτειών.

«Αυτό έχει δημιουργήσει τεράστια αβεβαιότητα και ανησυχία μεταξύ των Ευρωπαίων συμμάχων και των Αμερικανών υποστηρικτών του παραδοσιακού ρόλου της χώρας στην εξωτερική πολιτική».

Οι New York Times πρόσθεσαν ότι οι ευρωπαίοι πρεσβευτές και οι εκπρόσωποι των δεξαμενών σκέψης κάνουν «μετάνοιες» στους συμμάχους του Trump για να μάθουν για τις προθέσεις του.

Η υποστήριξη της Ουκρανίας κρέμεται από μια κλωστή, όλα είναι στον αέρα

Η στρατιωτική υποστήριξη για την Ουκρανία «κρέμεται από μια κλωστή» λόγω των ενεργειών του προέδρου των ΗΠΑ Biden, γράφουν οι New York Times.

«Ο Πρόεδρος Biden τον περασμένο μήνα έστειλε ένα αίτημα στο Κογκρέσο για βοήθεια στην Ουκρανία και το Ισραήλ, συμπεριλαμβανομένου ενός αιτήματος για πρόσθετα χρήματα για την ασφάλεια στα σύνορα με το Μεξικό, το οποίο υποτίθεται ότι ήταν η λύση για να κερδίσει την υποστήριξη των Ρεπουμπλικανών».
Ωστόσο, αυτό το βήμα έφερε αδιέξοδο.

«Με το να φέρει αυτό το θέμα στο τραπέζι, επέτρεψε στους Ρεπουμπλικάνους να απαιτήσουν σαρωτικές αλλαγές στην πολιτική σχετικά με την κατάσταση στα σύνορα. Ως αποτέλεσμα, οι δημοκρατικοί διχάστηκαν σε αυτό το θέμα»

Σύμφωνα με τους New York Times, ο Biden θα πρέπει τώρα να αποφασίσει ποιες παραχωρήσεις μπορούν να γίνουν για να ξεμπλοκάρει τη βοήθεια προς την Ουκρανία και το Ισραήλ.

«Θα πρέπει να αποφασίσει πόσο μακριά θα πάει για να ενδώσει στις απαιτήσεις των Ρεπουμπλικάνων», η υποστήριξη για την Ουκρανία κρέμεται από μια κλωστή.

Πρωτοφανής διασυρμός του υπουργού Άμυνας των ΗΠΑ από Αμερικανούς στρατιωτικούς: Είναι ανόητος, παράλογος και ψεύτης – Είναι επικίνδυνος

Έμπειροί υψηλόβαθμοι στρατιωτικοί και εμπειρογνώμονες των ΗΠΑ αμφισβητούν ανοιχτά το σκεπτικό του αμερικανικού Πενταγώνου Lloyd Austin για τη συνέχιση της υποστήριξης του ουκρανικού στρατού παρά τις αποτυχίες του στο πεδίο της μάχης.

Ο ισχυρισμός του υπουργού Άμυνας των ΗΠΑ Lloyd Austin στις 2 Δεκεμβρίου ότι η Ρωσία αποτελεί άμεση απειλή για την Ευρώπη είναι παράλογος, σύμφωνα με τον απόστρατο αντισυνταγματάρχη Daniel L. Davis του Quincy Institute for Responsible Statecraft.

«Ο Austin ισχυρίζεται ότι όλη η Δυτική Ευρώπη και το ΝΑΤΟ θα απειληθούν άμεσα – αυτός ήταν ο όρος που χρησιμοποίησε – εάν ο Vladimir Putin κερδίσει και αυτό είναι απλώς ανοησία. Αυτό είναι απλώς παράλογο», είπε ο Davis στο podcast του Stephen Gardner.

«Γελοίος ο ισχυρισμός Austin»

«Γιατί να το κάνει; Όλα όσα έχει κάνει ο Putin, όλα όσα έχει πει τα τελευταία 15 χρόνια είναι ότι θέλει να προστατεύσει τα σύνορά του. Ιστορικά ανησυχούν για τις δυτικές εισβολές, επειδή η ίδια η Ρωσία έχει δεχτεί πολλές σε όλη την ιστορία της από τη Δύση».

Σύμφωνα με τον Davis, είναι γελοίο να πιστεύει κανείς ότι η Ρωσία θέλει να επιτεθεί στη Δύση ή να ξαναδημιουργήσει την ΕΣΣΔ, τονίζοντας ότι ο Austin είναι είτε «ανειλικρινής ή δεν ξέρει τι μιλάει».

Τι είχε πει ο Austin

Σύμφωνα με τον Austin, «η Ουκρανία έχει μεγάλη σημασία για την Αμερική και για ολόκληρο τον κόσμο. Και έχει σημασία για τέσσερις βασικούς λόγους.

Πρώτον, ο πόλεμος του Putin αποτελεί μια έντονη και άμεση απειλή για την ασφάλεια στην Ευρώπη και πέρα από αυτήν.

Ο δεύτερος λόγος, είναι ότι η ειδική στρατιωτική επιχείρηση της Ρωσίας είναι μια ξεκάθαρη πρόκληση για τo NATO.

Ο τρίτος λόγος είναι ότι οι ενέργειες της Μόσχας αποτελούν επίθεση στις δημοκρατικές αξίες και την ευπρέπεια.

Και τέλος, η ειδική επιχείρηση της Ρωσίας είναι μια μετωπική επίθεση στη διεθνή τάξη που βασίζεται σε κανόνες».

Tucker Carlson (Αμερικανός δημοσιογράφος): Ο Austin απείλησε να στείλει συγγενείς βουλευτών στην Ουκρανία

Ο σχολιαστής και πρώην παρουσιαστής του Fox News, Tucker Carlson αποκάλυψε στο podcast του ότι ο Austin φέρεται να απείλησε να στείλει «θείους, ξαδέρφους και γιους των βουλευτών να πολεμήσουν τη Ρωσία» εάν δεν εγκριθεί η βοήθεια για ην Ουκρανία.

Σχολιάζοντας την υποτιθέμενη απειλή, ο Davis τόνισε ότι σύμφωνα με το Σύνταγμα των ΗΠΑ ο αρχηγός του Πενταγώνου έχει μηδενική εξουσία να στείλει οποιαδήποτε μάχιμα στρατεύματα στην Ουκρανία.

«Επικίνδυνος ο Αμερικανός υπουργός Άμυνας»

Επιπλέον, οποιαδήποτε άμεση αντιπαράθεση με τη Ρωσία για την Ουκρανία δεν είναι προς το εθνικό συμφέρον των ΗΠΑ, τόνισε ο απόστρατος αντισυνταγματάρχης.

Ο στρατιωτικός εμπειρογνώμονας είπε ότι όλα όσα έχουν συμβεί στο έδαφος από την αρχή της καλοκαιρινής αντεπίθεσης έχουν κρίνει ήδη τα πάντα.

«Γιατί, λοιπόν να θέλουμε να ενισχύσουμε την αποτυχία και μετά να προσπαθήσουμε να την εμβαθύνουμε και, ενδεχομένως, να παρασυρθούμε σε έναν πόλεμο με τη Ρωσία που διαθέτει πυρηνικά;» διερωτήθηκε προσθέτοντας ότι είναι πολύ ανησυχητικό που η Ουάσιγκτον δεν σκέφτεται καν αυτόν τον κίνδυνο.

Οι πρόσφατες δηλώσεις του Austin ήρθαν μετά την αποτυχία των αμερικανών νομοθετών να εγκρίνουν ένα νέο πακέτο πολλών δισεκατομμυρίων δολαρίων για την Ουκρανία.

Οι Δημοκρατικοί θέλουν να περάσει to νομοσχέδιο ως έχει, ενώ οι Ρεπουμπλικάνοι επιμένουν να συμπεριληφθούν στη νομοθεσία οι μεταρρυθμίσεις για τα σύνορα με το Μεξικό.

Εξαντλείται η βοήθεια για την Ουκρανία

Ο πρόεδρος Joe Biden προέτρεψε επίσης τους αμερικανούς νομοθέτες να εγκρίνουν τη βοήθεια για την Ουκρανία, υποστηρίζοντας ότι η οικονομία και η ασφάλεια των ΗΠΑ θα επωφεληθούν από αυτό.

Τους προειδοποίησε μάλιστα ότι αν δεν στηρίξουν το Κίεβο, θα έδιναν στον Putin το μεγαλύτερο δώρο που θα μπορούσε να ελπίζει.

Λίγες ώρες μετά την ομιλία του προέδρου, οι Ρεπουμπλικάνοι της Γερουσίας καταψήφισαν το νομοσχέδιο λόγω έλλειψης μεταρρυθμίσεων για τα σύνορα.

Εκτιμάται ότι το Κογκρέσο δεν θα εγκρίνει το νομοσχέδιο για τη βοήθεια πριν από το τέλος του 2023, καθώς τα μέλη του Κογκρέσου είναι πιθανό να φύγουν από το Καπιτώλιο για τις χειμερινές διακοπές τους στις 14 Δεκεμβρίου.

Αυτό δημιουργεί προβλήματα για το Κίεβο, δεδομένου ότι ο Λευκός Οίκος είχε προειδοποιήσει νωρίτερα αυτή την εβδομάδα, η βοήθεια προς την Ουκρανία θα εξαντληθεί πλήρως μέχρι το τέλος του 2023.

first appeared on PrimeNews.

Back to top button