Διεθνή

ΒΑΣΑΝΙΣΤΗΡΙΑ Κατά παραδοχή 89 χωρών γιατροί συμμετείχαν σε προγράμματα βασανιστηρίων μ’ απόλυτη ασυλία! Γκουαντάναμο. Μετά την 11 Σεπτέμβρη οι ΗΠΑ βασάνισαν 100.000 και ύστερα τους απελευθέρωσαν χωρίς κατηγορητήριο!

Επισήμως 89 χώρες έχουν παραδεχθεί ότι γιατροί συμμετείχαν ενεργά σε προγράμματα βασανιστηρίων με απόλυτη ασυλία υπάρχουν στοιχεία για γιατρούς νοσοκόμους των ΗΠΑ που συμμετείχαν σε παράνομες δραστηριότητες σε Ιράκ Αφγανιστάν φυλακές Γκουαντάναμο. Συγκεκριμένα παρέδιδαν τον ιατρικό φάκελο των κρατουμένων στους ανακριτές ώστε οι τελευταίοι να εκμεταλλευθούν τα αδύναμα σημεία των ανακριθέντων. Ένας ακόμη ρόλος των γιατρών ήταν να παραποιούν πιστοποιητικά θανάτου των κρατουμένων που είχαν υποκύψει σε βασανιστήρια. 1/3 επιζήσαντων από βασανιστήρια παγκοσμίως αναφέρουν ότι ένας γιατρός παρακολουθούσε την κακοποίηση.

Η CIA άρχισε ένα πρόγραμμα ανάκρισης το 2002 που ονομαζόταν ”σωματοψυχική πίεση” και είχε στόχο να κλονίσει ψυχολογικά τον κρατούμενο ενισχύοντας τα συναισθήματα ευθραστότητας και απόγνωσης και να μειώσει ή και αν εξαφανίσει την επιθυμία του ν΄αντισταθεί ώστε να συγκεντρώσουν πληροφορίες.

Οι κρατούμενοι του Γκουαντάναμο ανέφεραν ότι υπέστησαν τα εξής είδη βασανιστηρίων:

στέρηση ύπνου, έκθεση σε ακραίες θερμοκρασίες, ξυλοδαρμοί , καταναγκαστική γυμνότητα, παρατεταμένη απομόνωση, έκθεση σε επιθετικούς σκύλους, στέρηση σίτισης κι ενυδάτωσης, εικονικός πνιγμός, τακτικές ευτελισμούς π.χ κεφάλι μέσα στην τουαλέτα, χρήση σώματος ως σφουγγαρίστρα, έκθεση σε πορνογραφικό υλικό, φτύσιμο μέσα στο φαγητό, μη πρόσβαση σε τουαλέτα. Σύμφωνα με μαρτυρίες των κρατουμένων το ιατρικό προσωπικό διαβεβαίωνε ότι οι κρατούμενοι θα μπορούσαν να συνεχίσουν ν’ανακρίνονται με αυτές τις μεθόδους ακόμη κι αν είχαν απώλεια συνείδησης.

πολλές φορές ενώ οι κρατούμενοι εξετάζονταν από ψυχίατρο και εκδιδόταν η διάγνωση του μετατραυματικού συνδρόμου (PTSD) σκοπίμως απέκρυπταν ότι προερχόταν από τα βασανιστήρια.

Κάποιες από τις μεθόδους βασανισμού ήταν επίσημα εγκεκριμένες από Υπ. Δικαιοσύνης των ΗΠΑ με επιχείρημα ”ότι μπορεί να είναι απάνθρωπες και ανηλεείς , ταπεινωτικές ή τιμωρητικές αλλά δεν είναι του επιπέδου ενός βασανιστηρίου.

Μετά την 11η Σεπτέμβρη έκαναν τον πόλεμο κατά της τρομοκρατίας όπου σύμφωνα με επίσημα δημοσιογραφικά στοιχεία οι κρατούμενοι που βασανίστηκαν και ύστερα απελευθερώθηκαν χωρίς κατηγορίες υπολογίζονται περί τους 100.000.

Το ανακριτικό πρόγραμμα βασανιστηρίων ήταν σεξουαλικά υπερτονισμένο με γυμνούς άνδρες τον έναν πάνω στον άλλο. Οι Γιατροί Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων ότι 2 κρατούμενοι υπέστησαν σοδομισμό ενώ κρατούμενοι στο πρόγραμμα της CIA ”Black Sites” ήταν συστηματικά γυμνοί εξαναγκάζονταν στην ακρόαση ηχογραφημένων γυναικών όπου τους έλεγαν ότι πρόκειται για δικούς τους συγγενείς που βιάζονται στο διπλανό δωμάτιο ανάκρισης.. Πολλοί κρατούμενοι που σοδομίστηκαν με το πρόσχημα του κλίσματος. Άλλοι εξαναγκάζονταν σε κρύα ντουζ ενώ τους πίεζαν τα γεννητικά όργανα με βούρτσες μέχρι και σήμερα η κυβέρνηση ΗΠΑ προστατεύει ονόματα των εμπλεκόμενων υπαλλήλων Υπ. Άμυνας, CIA , γιατρών που πήραν μέρος σε στάδια ανάκρισης και βασανιστηρίων..

dimpenews.com

Back to top button