breaking newsΔιεθνή

Γερμανία: Χωρίς μέτρα στήριξης των αγροτών η συζήτηση στην Βουλή – Νέες κινητοποιήσεις

 

Γερμανία: Με την υποβολή πρότασης ψηφίσματος από τα κόμματα του κυβερνητικού συνασπισμού (SPD, Πράσινοι, FDP) για τη στήριξη των αγροτών, αλλά χωρίς κάποια μεταβολή σχετικά με τη σταδιακή ακύρωση της επιδότησης του αγροτικού ντίζελ ολοκληρώθηκε η συζήτηση στο ομοσπονδιακό κοινοβούλιο για την αγροτική πολιτική.

Οι αγρότες από την άλλη πλευρά, εκφράζουν τη δυσαρέσκειά τους και προειδοποιούν για νέες κινητοποιήσεις από τη Δευτέρα.

Μιλώντας από το βήμα της Bundestag, ο υπουργός Αγροτικής Οικονομίας Τζεμ Έτσντεμιρ ζήτησε διακομματικές λύσεις για την επίτευξη καλύτερου αποτελέσματος στον κλάδο της αγροτικής παραγωγής. «Έχουμε τώρα την ευκαιρία να εργαστούμε από κοινού εποικοδομητικά προκειμένου να διασφαλίσουμε ότι η γερμανική γεωργία θα έχει προοπτική. Οι αγρότες μπορούν να προστατεύουν το κλίμα, τη φύση και τα ζώα και ταυτόχρονα να παράγουν τρόφιμα υψηλής ποιότητας. Αλλά θα πρέπει κάποιος να πληρώσει για την προσπάθεια», δήλωσε ο υπουργός και έδωσε έμφαση κυρίως στην ανάγκη διασφάλισης αξιόπιστης χρηματοδότησης για μετατροπή των στάβλων, προκειμένου η κτηνοτροφία να εγγυάται την καλή διαβίωση των ζώων και ενίσχυσης της θέσης των αγροτών στην αλυσίδα μέχρι τη λιανική πώληση. Πρόσθεσε μάλιστα ότι θα πρέπει να ανατεθεί σχετική έρευνα στο Ομοσπονδιακό Γραφείο κατά των Καρτέλ.

Στο ψήφισμα που κατέθεσαν οι τρεις κοινοβουλευτικές ομάδες, γίνεται ακόμη λόγος για μείωση της γραφειοκρατίας και για «πολιτική δέσμευση ώστε να καταγράψουμε συγκεκριμένα έργα το α΄τρίμηνο του 2024, τα οποία θα δώσουν ασφάλεια και ανακούφιση στον αγροτικό σχεδιασμό και να υιοθετηθούν τα κατάλληλα μέτρα μέχρι το καλοκαίρι».

«Η κυβέρνηση κυβερνά εναντίον του λαού», απάντησε ο αρχηγός του Χριστιανοδημοκρατικού Κόμματος (CDU ) Φρίντριχ Μερτς, παίρνοντας τον λόγο αμέσως μετά. Ο κ. Μερτς υποστήριξε ότι η πλειοψηφία δεν στηρίζει ούτε την αγροτική ούτε τη δημοσιονομική πολιτική της κυβέρνησης και ότι με αυτόν τον τρόπο «τίθεται σε ολοένα και μεγαλύτερο κίνδυνο η εμπιστοσύνη στους κρατικούς θεσμούς» και κάλεσε τον καγκελάριο Όλαφ Σολτς να ασχοληθεί «κατεπειγόντως και με μεγάλη φροντίδα» με τις διαμαρτυρίες των αγροτών και την αντίδραση του κόσμου.

«Συνετιστείτε με την πολιτική σας, πριν ένα κομμάτι της χώρας μας ήδη φέτος καταστεί ακυβέρνητο», είπε χαρακτηριστικά, αναφερόμενος εμμέσως στο ενδεχόμενο επικράτησης της Εναλλακτικής για τη Γερμανία (AfD) σε κρατιδιακές εκλογές που διεξάγονται εντός του έτους. Ειδικά σχετικά με τις διαδηλώσεις, ο Φρίντριχ Μερτς έκανε λόγο για «έκφραση δυσαρέσκειας και απογοήτευσης» και για «διαμαρτυρία του συνόλου της γερμανικής υπαίθρου».

Ο πρόεδρος της Γερμανικής Ένωσης Αγροτών Γιοάχιμ Ρούκβιντ εμφανίστηκε δυσαρεστημένος από την εξέλιξη της συζήτησης στην Bundestag και επανέλαβε ότι, εάν οι προγραμματισμένες περικοπές στην επιδότηση του αγροτικού ντίζελ δεν ακυρωθούν, από την ερχόμενη Δευτέρα θα γίνουν «νέες, εκτεταμένες» κινητοποιήσεις. «Οι διαδηλώσεις μέχρι τώρα ήταν μόνο οι προσεισμοί», δήλωσε ο κ. Ρούκβιντ.

«Αν δεν αλλάξει κάτι, μπορεί να υπάρξει έκρηξη. Από την ερχόμενη Δευτέρα, θα συνεχίσουμε με ενέργειες σε ολόκληρη την Ομοσπονδιακή Δημοκρατία», τόνισε, με το βλέμμα και στην αποψινή συνεδρίαση της Επιτροπής Προϋπολογισμού της Bundestag, κατά την οποία θα τεθούν ζητήματα αντοχής του προϋπολογισμού σε σχέση με τα αγροτικά αιτήματα.

Οι αγρότες βρίσκονται στο μεταξύ σε ετοιμότητα και για κινητοποιήσεις κατά τη διάρκεια της διεθνούς έκθεσης «Πράσινη Εβδομάδα», η οποία ανοίγει αύριο τις πύλες της στο Βερολίνο.

Στο «κόκκινο» οι κινητοποιήσεις κατά των αυξήσεων στις τιμές των διοδίων

Συγκεντρώσεις διαμαρτυρίας πραγματοποιούν σήμερα και αύριο στην Γερμανία οι οδηγοί φορτηγών μεταφορών και διανομής.

Σύμφωνα με την αστυνομία, στις κινητοποιήσεις αναμένεται να συμμετάσχουν περίπου 1500 οδηγοί με τα οχήματά τους. Μεταξύ των βασικών αιτημάτων τους είναι η ανάκληση των αυξήσεων στα διόδια και στις τιμές του διοξειδίου του άνθρακα και οι καλύτερες συνθήκες εργασίες για τους επαγγελματίες οδηγούς.

Σύμφωνα με την Ομοσπονδιακή Ένωση Διανομών και Μεταφορών (BLV), τα φορτηγά αναμένεται να φθάσουν σήμερα στο κέντρο του Βερολίνου, προκειμένου να συμμετάσχουν στην προγραμματισμένη για αύριο το μεσημέρι διαδήλωση στην Πύλη του Βραδεμβούργου. Η περιοχή εκτιμάται ότι θα μείνει αποκλεισμένη μέχρι τουλάχιστον αύριο το βράδυ και αναμένονται καθυστερήσεις και προβλήματα σε πολλά σημεία των κεντρικών οδικών αξόνων της πρωτεύουσας.

Οι αυξήσεις στις τιμές των διοδίων, οι οποίες ισχύουν από την 1η Δεκεμβρίου 2023 σε εναρμόνιση με νομοθεσία της ΕΕ, αφορούν φορτηγά οχήματα άνω των 7,5 τόνων, ενώ από την 1η Ιουλίου 2024 το μέτρο θα επεκταθεί και στα οχήματα άνω των 3,5 τόνων. Από την υποχρέωση καταβολής διοδίων εξακολουθούν να εξαιρούνται τα οχήματα μηδενικών εκπομπών καυσαερίων.

PrimeNews.

Back to top button