Διεθνή

ΕΜΠΕΙΡΙΑ… Παρακολουθώντας από κοντά το μονόπρακτο ”ανάβοντας τὸν ἀναπτήρα τῶν ἁγίων” του Μόρφου Νεόφυτου….. ”αρκεί μοι το οράν σε πάτερ”! Κριτική πνευματικού ”θεάτρου”. ΒΙΝΤΕΟ

ο ναός όπου μας άναψε από κοντά τον αναπτήρα των Αγίων ο Μόρφου Νεόφυτος

Παρακολουθώντας από κοντά το ”Ἀνάβοντας τὸν ἀναπτήρα τῶν ἁγίων” του Μητροπολίτη Μόρφου Νεόφυτου. Είναι η πνευματική παράσταση που ανέβασε ο Μητροπολίτης Μόρφου στις στὶς 27 Δεκεμβρίου, 2023 στὸν ἱερὸ ναὸ Παναγίας Χρυσελεούσης στὴν κοινότητα Ἀκακίου τῆς μητροπολιτικῆς περιφέρειας Μόρφου.

Έχω παρακολουθήσει και καλύψει πολλές τέτοιες συνάξεις στην ίδια σειρά του ”Ἀνάβοντας τὸν ἀναπτήρα τῶν ἁγίων” αλλά εξ αποστάσεως πάντα μέσω του Youtube και ποτέ δια ζώσης.

Μας δόθηκε η ευκαιρία αυτή τη φορά να παραβρεθούμε στην ομιλία-διάλογο και να την δούμε από κοντά. Ο ναός ήταν κατάμεστος… ήταν μια πρωτόγνωρη πνευματική εμπειρία που μας προξένησε μια σειρά από σκέψεις….

Όποιος δεν έχει δει το ”Ἀνάβοντας τὸν ἀναπτήρα τῶν ἁγίων” του παραγωγού και σκηνοθέτη Αγίου Ιάκωβου Τσαλίκη του με συγχωρείτε ( τι σαρκασμός αυτό το ”με συγχωρείτε”) με πρωταγωνιστή το στάρ-ετς Νεόφυτο δεν έχει δει τίποτα. Κι αυτό γιατί τα παρεμβαλόμενα μέσα της τεχνολογίας κάμερες φακοί φιλτράρουν ανελέητα την πνευματική απόδοση..

Γιατί ο Γέροντας Νεόφυτος αποδεδειγμένα έχει μικρότερη απήχηση στην Κύπρο από ότι στην Ελλάδα ή και στην οικουμένη ολάκερη…

Η δια ζώσης παρακολούθηση της μονόπρακτης ομιλίας του απευθύνεται στους οφθαλμούς έχουσιν.. Είναι σαν να παρακολουθείς με κλειστό ήχο. Απευθύνεται στους βλέποντες σε όσους είναι διατεθειμένοι να ικανοποιηθούν μόνο και μόνο από το ”αρκεί μοι το οράν σε πάτερ”. Ενώ η εξ αποστάσεως μεταδιδόμενη μέσω των socal media εκπομπή του απευθύνεται σε ακροατές στους ώτα έχουσιν και ενωτισθίσονται.. Ο Μόρφου είναι μεγάλου βεληνεκούς γι αυτό και προσελκύει ευκολότερα τους εξ αποστάσεως ακροατές του…Από την άλλη όσοι τον έχουν από κοντά και δεν τον βλέπουν δεν υπάρχει περίπτωση και να τον ακούσουν.

Μετέχοντας σε αυτή την πνευματική παράσταση ως θεατής λειτουργείς ως ένας ταπεινός εικονολήπτης του πνευματικού θεάματος. Μπροστά σου στην σκηνή δεν είναι ο Μόρφου είναι ο θεωμένος δεσπότης μια μορφή που προσομοιάζει στον Ιάκωβο.. Καρέ καρέ παρακολουθείς την καλή αλλοίωση που υφίσταται.

Βέβαια η πνευματική λήψη λειτουργεί και ως πνευματικός καθρέφτης όπου συλλαμβάνει και σαρώνει τα πάντα.. Σε μια λήψη 2 ωρών προς το τέλος υπήρξε ένα στιγμιότυπο όπου χάθηκε η χάρις… Δηλωτικό του ότι όπως λέει και ο Άγιος Πορφύριος ότι η χάρις χάνεται όταν μας συνεπαίρνει ο ενθουσιασμός και ο οίστρος. Είναι το non finito (το ανολοκλήρωτο) η τεχνική του Μιχαήλ Αγγελου που καταδεικνύει ότι ως προς τα ανθρώπινα μέτρα τέλειο δεν είναι το τέλειο, τέλειο είναι το ατελές…Εκεί η μεταμόρφωση εκπίπτει σε παραμόρφωση… ο παραμορφωτικός καθρέφτης της πεπτωκυίας φύσης η αχίλλειος πτέρνα μαςη ανεπίγνωστη αμαρτία…..Αυτό το πνευματικό διάφραγμα προστατεύει το θεατή από την προσωπολατρεία και την ειδωλοποίηση του πνευματικού του ινδάλματος.Εις Άγιος εις Κύριος Ιησούς Χριστός…..

Ο Μόρφου είναι ο μεγάλος θεατράνθρωπος της Εκκλησίας…Αλλά είχε ένα μεγάλο δάσκαλο τον Άγιο Ιάκωβο τον Κάρολο Κουν της πνευματικής δραματουργίας … γι αυτό γεμίζει την πλατεία και τις οθόνες… Και τα πνευματικά παρασκήνια είναι το κελί του... λίγο πριν ανέβει στο πνευματικό παλκοσένικο πριν πατήσει το σανίδι της Εκκλησίας που του εμπιστεύθηκε ο Ιάκωβος.

Ἡ KΗ’ Πνευματικὴ Σύναξη Διαλόγου μὲ τὸν Μητροπολίτη Μόρφου κ. Νεόφυτο, πραγματοποιήθηκε στὶς 27 Δεκεμβρίου, 2023 στὸν ἱερὸ ναὸ Παναγίας Χρυσελεούσης στὴν κοινότητα Ἀκακίου τῆς μητροπολιτικῆς περιφέρειας Μόρφου…..ήμουν και εγώ εκεί….

έχω παρακολουθήσει πολύ θέατρο αλλά και μαθήματα θεάτρου έχω δει άπειρο σινεμά. Δεν είναι λίγες οι φορές που σηκώθηκα και έφυγα από θεατρική παράσταση ή βγήκα από κινηματογράφο πριν το τέλος της ταινίας. Εδώ έβλεπες απνευστί ως την τελευταία σκηνή την παράσταση.. Όποιος δεν έχει δει από κοντά την παράσταση ”ανάβοντας τὸν ἀναπτήρα τῶν ἁγίων” δεν έχει δει …… τον Ιακωβίνο Μόρφου.

ο τίτλος ως φάρσα

Ο μέγας σαρκαστής της υποκρισίας ευσεβισμού τυπολατρείας ζηλωτισμού και φαρισαϊσμού Ιάκωβος γελάει ακόμη με την πλάκα που τους έκανε.... τους άφησε παρακαταθήκη τους ”πνευματικά λεπρούς” τους καπνίζοντες σε Εκκλησία μη καπνιζόντων ” ανάβοντας τον αναπτήρα” και ο αναπτήρας του Ιάκωβου προσελκύει και πολλούς καπνιστές που δεν έφθασαν ακόμη στην πνευματική καθαρότητα της έξωθεν του ποτηρίου

Ο τίτλος είναι μια πνευματική φάρσα όπως και η αγαπημένη ατάκα του ”με συγχωρείτε” με την οποία σάρκαζε αυτός ένας άγιος τους ψευδο-αγίους που ένιωθε ότι τους ενοχλεί γιατί η παρουσία ενός αγίου είναι πάντα όχληση Σωκρατική.… διττότητα, μίξη ταπεινού φρονήματος και δεικτικής σαλότητας…

”θέατρον ἐγενήθημεν τῷ κόσμῳ, καὶ ἀγγέλοις καὶ ἀνθρώποις. ἡμεῖς μωροὶ διὰ Χριστόν, ὑμεῖς δὲ φρόνιμοι ἐν Χριστῷ·” (γράφει ο ιδρυτής του πνευματικού θεάτρου Απ. Παύλος)

Κριτική πνευματικού ”θεάτρου”….

dimpenews.com

Back to top button