Διεθνή

Η Τίμια Ζώνη να λύσει τη Νεκρή Ζώνη. Προσκύνημα στο σπήλαιο και τάφο του Αγίου Περνιακού ή Ειρηνικού στη Δένεια στη Νεκρή Ζώνη στην Κύπρο..

Η Τίμια Ζώνη να λύσει τη Νεκρή Ζώνη. Προσκύνημα στο σπήλαιο και τάφο του Αγίου Περνιακού ή Ειρηνικού στη Δένεια στη Νεκρή Ζώνη στην Κύπρο..

Νεκρή ζώνη Κύπρος.. στο ασκηταριό το σπήλαιο και τον τάφο του αγίου Περνιακού ή Ειρηνικού.

Μετά από λειτουργία στην εκκλησία του Αγ. Χαραλάμπους στη Δένεια πάντα στη νεκρή ζώνη οδηγηθήκαμε στον τάφο και στο σπήλαιο του Αγίου Περνιακού. όπως μας είπε ο δεσπότης Μόρφου στη σύντομη στην επί του όρους εκεί ομιλία του τα τούρκικα φυλάκια ήταν πιο πάνω και περιέκλειναν τον αρχαιολογικό χώρο όπου είναι ο τάφος σπήλαιο του Αγίου και ερείπια ναού αλλά με την ευχή του Αγίου οι Τούρκοι υποχώρησαν εγκατέλειψαν τα φυλάκια που φαίνονται ως και σήμερα και πήγαν πάντα πίσω από τα φυλάκια του ΟΗΕ.

Άγιος Χαράλαμπος Δένεια Νεκρή Ζώνη

Οι Τούρκοι πιο πρόσφατα σε Πύλα και Άγιο Δομέτιο παλιότερα και στη Δένεια ( χωριό στη νεκρή ζώνη μεικτό 5 χλμ από προάστια της Λάρνακας) επιχείρησαν ν΄ανακτήσουν περιοχές….

Σύμφωνα με τον αρχαιολόγο Στέλιο Περδίκη, στη Δένεια υπάρχουν πολλοί αρχαίοι ρωμαϊκοί τάφοι. Σε έναν από αυτούς εικάζεται ότι είχε ενταφιαστεί ένας χριστιανός ασκητής. Στο τοπογραφικό σχέδιο που είχαν φτιάξει οι Άγγλοι κατά την αποικιοκρατία έχουν σημειώσει την ύπαρξη πηγής και αγιάσματος σε μικρή απόσταση από τον παλαιοχριστιανικό τάφο  (cubiculum) και τα ερείπια ναού (ο αρχαίος τάφος, ο οποίος στο μισό είναι σκαμμένος στον φυσικό βράχο και στο επάνω μέρος σώζεται ημίκτιστο οικοδόμημα). Από κάποια αντικείμενα που εντοπίστηκαν, όπως κεραμίδια με χαραγμένους σταυρούς επάνω, ο τάφος τοποθετείται στον 4ο με 5ο αιώνα μ.Χ..

Σύμφωνα με ντόπιους το αγίασμα του Αγίου παρακείμενο από τάφο του είχε νερό ως πρόσφατα και η λάσπη του ήταν ιαματική για δερματοπάθειες …. 

dimpenews.com

Back to top button