breaking newsΔιεθνή

Θα γκρεμίζει ο Ζαλούζνι τον Ζελένσκι;

Τα τελευταία εικοσιτετράωρα, συντελείται η μεγαλύτερη εσωτερική κρίση στον Κίεβο. Είναι η πρώτη φορά που ο Ζελένσκι αμφισβητείται ανοιχτά και μάλιστα όχι από πολιτικού αντιπάλου, αλλά από τον ίδιο αρχηγό του στρατού, Βαλέρι Ζαλουζνί!

Ο στρατηγός έχει πολύ μεγάλη δημοφιλία. Άρα, αποτελεί κίνδυνο για τον Ζελένσκι ο οποίος τα τελευταία τρία χρόνια, είχε επιστρατεύσει όλα τα μέσα για να εξοντώσει τους πολιτικούς του αντιπάλους. Ο Ζαλουζνί όμως, δεν είναι πολιτικός, αλλά στρατιωτικός που μάλιστα έχει σηκώσει όλο το βάρος της ουκρανικής άμυνας.

Ο Ζελένσκι λοιπόν τον θεώρησε απειλή, ειδικά έπειτα από την πρόσφατη διαφωνία του αναφορικά με την αναγκαστική επιστράτευση που έπρεπε να επιβληθεί.

Επιχείρησε λοιπόν να τον απομακρύνει, προσφέροντας του θέση διπλωμάτη σε δυτική χώρα. Ο στρατηγός όμως αρνήθηκε! Και όχι μόνο αρνήθηκε, αλλά μέσω διαρροών τον κάρφωσε κανονικά και πλέον τον αμφισβητεί ανοιχτά.

Η συγκεκριμένη εξέλιξη είναι η πλέον ανησυχητική προσωπικά για τον Ζελένσκι, από τη στιγμή της έναρξης του πολέμου. Ειδικά από τη στιγμή που είναι βέβαιο πως το πλευρό του Ζαλουζνί θα σταθεί ο δήμαρχος του Κιέβου ο οποίος και αυτός βρίσκεται σε πόλεμο με τον πρόεδρο της Ουκρανίας.

O Ρωσικός στρατός ετοιμάζει μεγάλη αντεπίθεση – Διαλύει συστηματικά το Kharkiv – Κέρδη στην κατεύθυνση Kupyansk

Η αναμενόμενη ρωσική επιθετική προσπάθεια χειμώνα-άνοιξη 2024 βρίσκεται σε εξέλιξη στη συνοριακή περιοχή Kharkiv-Luhansk.

Ο αρχηγός της Ουκρανικής Κύριας Διεύθυνσης Στρατιωτικών Πληροφοριών (GUR) Αντιστράτηγος Kyrylo Budanov δήλωσε στις 30 Ιανουαρίου ότι η ρωσική επίθεση στην Ουκρανία βρίσκεται σε εξέλιξη και ότι οι ρωσικές δυνάμεις στοχεύουν να φτάσουν στον ποταμό Zherebets (στη συνοριακή περιοχή Kharkiv-Luhansk) και στα διοικητικά σύνορα των περιφερειών Donetsk και Luhansk.

Οι ρωσικές δυνάμεις πέτυχαν πρόσφατα τακτικά κέρδη νοτιοανατολικά του Kupyansk κατά μήκος της κρίσιμης διαδρομής P07 Kupyansk-Svatove κοντά στο Krokhmalne και φαίνεται να αυξάνουν τις επιθέσεις βορειοδυτικά και δυτικά του Krokhmalne προς τον ποταμό Oskil.

Οι ρωσικές δυνάμεις πιθανότατα θα είναι σε θέση να εξασφαλίσουν πρόσθετα κέρδη σε τακτικό επίπεδο στην περιοχή Kupyansk.
Στοιχεία της 1ης Στρατιάς Φρουρών Τάνκ και της 6ης Στρατιάς Συνδυασμένων Όπλων της Δυτικής Στρατιωτικής Περιφέρειας δραστηριοποιούνται στην περιοχή Kupyansk και μπόρεσαν να επιδιώξουν μετωπικές επιθέσεις υπό την ηγεσία πεζικού.

Σύμφωνα με πληροφορίες, οι ρωσικές δυνάμεις προχώρησαν προς την κατεύθυνση του Kupyansk στις 30 Ιανουαρίου εν μέσω συνεχιζόμενων θέσεων μάχης.

Το ρωσικό Υπουργείο Άμυνας (MoD) ισχυρίστηκε ότι οι ρωσικές δυνάμεις ολοκλήρωσαν την κατάληψη της Tabaivka (νοτιοανατολικά του Kupyansk) αφού αρχικά διεκδίκησαν την κατάληψή της στις 29 Ιανουαρίου, και οι Ρώσοι ισχυρίστηκαν ότι προχώρησαν επίσης πιο δυτικά του οικισμού και τώρα προσπαθούν να καταλάβουν το Pishchane (ανατολικά του Kupyansk).

Οι ρωσικές επιθέσεις δυτικά της Synkivka (βορειοανατολικά του Kupyansk) ανάγκασαν τις ουκρανικές δυνάμεις να εγκαταλείψουν τις θέσεις τους σε τμήμα της Synkivka και ότι οι ουκρανικές δυνάμεις αποχώρησαν από την Kotlyarivka και την Kyslivka (και οι δύο βορειοανατολικά του Kupyansk).

Ρωσικές και ουκρανικές πηγές ανέφεραν ότι συνεχίστηκαν οι μάχες ανατολικά του Pishchane και προς την κατεύθυνση του Berestove (νοτιοανατολικά του Kupyansk).

Times: Syrsky (στρατηγός) και Budanov (GUR), αρνήθηκαν να αντικαταστήσουν τον Zaluzhny ως αρχιστράτηγο της Ουκρανίας

Ο διοικητής των χερσαίων δυνάμεων των Ενόπλων Δυνάμεων της Ουκρανίας, στρατηγός Alexander Syrsky, ακολουθώντας τον επικεφαλής του κύριου τμήματος πληροφοριών του Υπουργείου Άμυνας της Ουκρανίας Kirill Budanov, αρνήθηκε την πρόταση του Vladimir Zelensky να αντικαταστήσει τον Valery Zaluzhny στη θέση του διοικητή, ανέφερε ηγ βρετανική εφημερίδα Times επικαλούμενη πηγές.

Όπως σημειώνει το Times, αρχικά η θέση του αρχιστράτηγου των Ενόπλων Δυνάμεων της Ουκρανίας προσφέρθηκε στον Kirill Budanov και στη συνέχεια στον Alexander Syrsky.

«Και οι δύο λέγεται ότι απέρριψαν αυτήν την προσφορά, κάτι που ανάγκασε τον Zelensky να υποχωρήσει», αναφέρει το Times.

Σύμφωνα με το δημοσίευμα, ο Valery Zaluzhny, σε συνάντηση με τον Zelensky στις 29 Ιανουαρίου, είπε ότι οι εκτιμήσεις του για τη στρατιωτική κατάσταση δεν είναι ρεαλιστικές. Σύμφωνα με πηγές, μετά από αυτό του ζητήθηκε να παραιτηθεί.

Όταν ο γενικός διοικητής των Ενόπλων Δυνάμεων της Ουκρανίας αρνήθηκε, ο Zelensky τον ενημέρωσε ότι ο ίδιος θα υπέγραφε διάταγμα για την παραίτησή του. Ο Valery Zaluzhny φέρεται να επέστρεψε στο γραφείο του και είπε στους υφισταμένους του ότι αποχωρεί.

«Μαζεύω τα πράγματά μου», ανέφερε το Times, είπε ο Valery Zaluzhny σε έναν από τους αξιωματικούς. Όπως σημειώνουν οι πηγές στο Times, αφού ο Valery Zaluzhny ενημέρωσε τους υφισταμένους του για την απόλυσή του, διεθνείς εταίροι, συμπεριλαμβανομένων των Ηνωμένων Πολιτειών και της Μεγάλης Βρετανίας, εξέφρασαν ανησυχία.

«Ο Zelensky απέλυσε τον γενικό διοικητή των ενόπλων δυνάμεων της Ουκρανίας, αλλά αναγκάστηκε να ανακαλέσει την απόφασή του μετά από πίεση από την ανώτατη διοίκηση του στρατού και τους διεθνείς εταίρους», αναφέρει το Times.

Πρόσφατα ο Ουκρανός βουλευτής Alexey Goncharenko, επικαλούμενος δικές του πηγές, είπε ότι ανακοινώθηκε στο Zaluzhny ότι αποχωρεί, αλλά το ίδιο το κείμενο του διατάγματος δεν συντάχθηκε… Προσφέρθηκε στον Valery Zaluzhny η θέση του πρεσβευτή, την οποία αρνήθηκε.

Την ίδια ώρα, το βρετανικό περιοδικό Economist, επικαλούμενο πηγές, υποστήριξε ότι ο Zelensky πρότεινε στον Valery Zaluzhny να αναλάβει τη θέση του γραμματέα του Συμβουλίου Εθνικής Ασφάλειας και Άμυνας της Ουκρανίας, αλλά εκείνος αρνήθηκε.

Η δημοσίευση ισχυρίστηκε επίσης ότι στον σημερινό επικεφαλής της κύριας διεύθυνσης πληροφοριών του Υπουργείου Άμυνας της Ουκρανίας, Kirill Budanov, προσφέρθηκε να αναλάβει τη θέση του Zaluzhny, αλλά αυτός «αρνήθηκε την τελευταία στιγμή».

Economist: Ο Kirill Budanov την τελευταία στιγμή αρνήθηκε την θέση του αρχιστράτηγου των Ενόπλων Δυνάμεων της Ουκρανίας

Ο επικεφαλής της Κύριας Διεύθυνσης Πληροφοριών του Υπουργείου Άμυνας της Ουκρανίας, Kirill Budanov, αρνήθηκε «την τελευταία στιγμή» να αντικαταστήσει τον Valery Zaluzhny ως αρχιστράτηγο των Ενόπλων Δυνάμεων της Ουκρανίας, γράφει ο Economist, επικαλούμενος πηγές.

Ο Economist «μπόρεσε να επιβεβαιώσει» ότι στις 29 Ιανουαρίου, ο Zelensky είχε συνάντηση με τον Valery Zaluzhny και ανακοίνωσε την απόφαση να τον απολύσει, προσφέροντάς του τη θέση του Γραμματέα του Συμβουλίου Εθνικής Ασφάλειας και Άμυνας της Ουκρανίας (NSDC).

Όπως γράφει ο Economist, ο Kirill Budanov και ο διοικητής των χερσαίων δυνάμεων των Ενόπλων Δυνάμεων της Ουκρανίας, Συνταγματάρχης στρατηγός Alexander Syrsky, ήταν οι πιθανοί υποψήφιοι για τη θέση του αρχηγού των Ενόπλων Δυνάμεων της Ουκρανίας….

Ωστόσο ο Kirill Budanov δεν έχει ηγηθεί ποτέ σε μια τέτοια κλίμακα. «Ορισμένες πηγές τόνισαν ότι απέρριψε αυτή τη θέση την τελευταία στιγμή. Ένας στενός συνάδελφος επιμένει ότι ο στρατηγός Kirill Budanov δεν υπέβαλε αίτηση για τη θέση του στρατηγού Valery Zaluzhny, αλλά ότι επίσης δεν είχε δικαίωμα να αρνηθεί μια στρατιωτική θέση» τόνισε ο Economist.

New York Times: Οι ουκρανικές αρχές ανέβαλαν την απόλυση του Zaluzhny λόγω διαρροής πληροφοριών

Οι ουκρανικές αρχές ανέβαλαν την απόλυση του Ανώτατου Διοικητή των Ενόπλων Δυνάμεων της Ουκρανίας Valery Zaluzhny λόγω διαρροής πληροφοριών σχετικά με την παραίτηση, γράφει η αμερικανική εφημερίδα New York Times, επικαλούμενη πηγές.

Στις 29/1/2024, ο Ουκρανός βουλευτής Alexey Goncharenko, επικαλούμενος δικές του πηγές, είπε ότι ανακοινώθηκε στον Zaluzhny η απόλυση του.

Ο ίδιος ο Zelensky σε ομιλία του προς τους Ουκρανούς, δεν ανέφερε λέξη για τις πληροφορίες που είχαν διαρρεύσει για την

«Η κυβέρνηση του Zelensky σχεδίαζε να απολύσει τον στρατηγό Zaluzhny, αλλά στις 29 Ιανουαρίου 2024 το απόγευμα, όταν διέρρευσαν πληροφορίες, έκανε πίσω. Τώρα επιβραδύνουν τη διαδικασία» αναφέρουν οι New York Times.

Σύμφωνα με άλλη πηγή, ένα από τα εμπόδια για την κυβέρνηση ήταν ότι δεν βρέθηκε αντικαταστάτης για να αντικαταστήσει τον Zaluzhny.

Νωρίτερα, η βρετανική εφημερίδα Financial Times, επικαλούμενη πηγές που γνωρίζουν την κατάσταση, ανέφερε ότι ο Zelensky συναντήθηκε στις 29 Ιανουαρίου με τον Ανώτατο Διοικητή των Ενόπλων Δυνάμεων της Ουκρανίας Valery Zaluzhny και του πρόσφερε μόνο τη θέση του συμβούλου στις ουκρανικές αρχές, μετά την παραίτησή του.

Την ίδια ώρα, το βρετανικό περιοδικό Economist, επικαλούμενο πηγές, υποστήριξε ότι ο Zelensky πρότεινε στο Valery Zaluzhny να αναλάβει τη θέση του γραμματέα του Συμβουλίου Εθνικής Ασφάλειας και Άμυνας της Ουκρανίας, αλλά ο γενικός διοικητής των Ενόπλων Δυνάμεων της Ουκρανίας αρνήθηκε.

PrimeNews.

Back to top button