breaking newsΔιεθνή

Ιαπωνία: Άλυτος γρίφος η σύγκρουση των δυο αεροπλάνων

 

Ιαπωνία: Ακόμα προσπαθούν να καταλάβουν πως συγκρούστηκαν τα δύο αεροπλάνα στο αεροδρόμιο Χανέντα του Τόκιο με αποτέλεσμα το A350 να τυλιχθεί στις φλόγες.

Έτσι, μια ομάδα Γάλλων εμπειρογνωμόνων της Υπηρεσίας Ερευνών και Αναλύσεων (BEA) πολιτικής αεροπορίας αναμένεται την Τετάρτη στην Ιαπωνία, προκειμένου να συμβάλει στην έρευνα για τη σύγκρουση του Airbus της Japan Airlines με αεροπλάνο της ιαπωνικής ακτοφυλακής στο αεροδρόμιο του Τόκιο.

Το Airbus Α350 της ιαπωνικής εταιρείας συγκρούστηκε, κατά την προσγείωσή του στο αεροδρόμιο Χανέντα, με ένα Bombardier Dash 8 της ακτοφυλακής, το οποίο ετοιμαζόταν να απογειωθεί.

Οι 367 επιβάτες και τα 12 μέλη του πληρώματος του Airbus πρόλαβαν να το εκκενώσουν, μολονότι είχε τυλιχθεί στις φλόγες. Οι πέντε από τους έξι επιβαίνοντες στο αεροπλάνο της ακτοφυλακής σκοτώθηκαν.

Η γαλλική BEA συμμετέχει στις τεχνικές έρευνες σε ατυχήματα που συμβαίνουν στο εξωτερικό, ως υπηρεσία της χώρας κατασκευής του αεροσκάφους. Τα Α350 κατασκευάζονται στην Τουλούζ, στη νοτιοδυτική Γαλλία. Η Japan Airlines έχει στον στόλο της 16 αεροπλάνα του ευρωπαϊκού ομίλου.

Συγκλονίζουν οι μαρτυρίες των επιζώντων

Το αεροπλάνο προσγειώθηκε στο αεροδρόμιο Χανέντα με τους επιβάτες να δηλώνουν ότι άκουσαν έναν θόρυβο σαν να είχαν χτυπήσει και πώς τινάχθηκαν ψηλά μόλις προσγειώθηκαν. «Είδα σπίθες έξω από το παράθυρο και την καμπίνα γεμάτη με καπνό» περιγράφει ένας από τους επιβάτες.

Μια μητέρα η οποία περίμενε στις αφίξεις την 29χρονη κόρη της με τον σύντροφό της νόμιζε αρχικά ότι η πτήση είχε καθυστέρηση μέχρι που της τηλεφώνησε η κόρη της. «Μου είπε ότι το αεροπλάνο είχε αρπάξει φωτιά κι ότι η ίδια το εγκατέλειψε μέσω της τσουλήθρας. Ανακουφίστηκα πολύ που ήταν καλά», είπε χαρακτηριστικά η γυναίκα.

Ο Guy Maestre ένας από τους επιβάτες με καταγωγή από τη Γαλλία μιλώντας στο CNN περιέγραψε όσα βίωσε. «Ήλπιζα ότι όλοι θα ήταν ασφαλείς. Ήταν σοκαριστικό να το βλέπεις. Ήμουν σε άλλο αεροπλάνο στο κάθισμα του παραθύρου – ετοιμαζόμασταν να απογειωθούμε και ακούσαμε ένα μεγάλο μπαμ. Κοιτάξαμε από τα παράθυρά μας και είδαμε ένα τεράστιο ίχνος φλόγας να τρέχει στον διάδρομο. Οι φλόγες πήγαιναν όλο και πιο ψηλά, όταν είδαμε πυροσβεστικά οχήματα να περνούν από τον διάδρομο».

Η Mika Yamake άκουσε την είδηση ενώ κατευθυνόταν προς αεροδρόμιο. «Δεν συνειδητοποίησα ότι ήταν τόσο μεγάλο περιστατικό μέχρι που είδα εικόνες στις ειδήσεις. Στην αρχή ήταν μόνο αναφορές για καπνό, αλλά μετά είδα εικόνες από φλόγες και ένιωσα μεγαλύτερη ανησυχία. Κατάλαβα ότι ο σύζυγός μου ήταν σε αυτό το αεροπλάνο μόνο όταν με κάλεσε. Με πήρε από μέσα και μου είπε ότι είδε καπνό να βγαίνει»

Πλάνα από το εσωτερικό του αεροσκάφους

Στο μεταξύ, βίντεο που αναρτήθηκαν στη πλατφόρμα Χ εκτιμάται ότι δείχνουν το εσωτερικό του αεροσκάφους των Ιαπωνικών Γραμμών πριν από την εκκένωσή του.

Σημειώνεται ότι το επίμαχο υλικό αναδημοσίευσε και ο ιστότοπος Sky News, επισημαίνοντας πάντως ότι η αυθεντικότητά του δεν έχει επαληθευτεί.

Πλάνα που μετέδωσε η κρατική τηλεόραση ΝΗΚ δείχνουν το αεροσκάφος να έχει τυλιχτεί στις φλόγες ενώ είναι καθηλωμένο στον διάδρομο προσγείωσης-απογείωσης του αεροδρομίου και επιβάτες του να απομακρύνονται από αυτό χρησιμοποιώντας την φουσκωτή τσουλήθρα εγκατάλειψης αεροσκάφους. Επίσης πυροσβέστες φαίνονται να βρίσκονται επί τόπου και να προσπαθούν να σβήσουν τη φωτιά. Το αεροσκάφος καταστράφηκε ολοσχερώς.

Εκπρόσωπος της Japan Airlines ανακοίνωσε ότι το αεροσκάφος είχε απογειωθεί από το αεροδρόμιο Σιν-Τσιτόζ του Χοκάιντο στη βόρεια Ιαπωνία και η φωτιά εκδηλώθηκε όταν αυτό προσγειώθηκε στο αεροδρόμιο Χανέντα το απόγευμα της Τρίτης τοπική ώρα.

PrimeNews.

Back to top button