Διεθνή

Και οι Ισπανοί αγρότες κατεβαίνουν στους δρόμους μπαίνουν στη μάχη..

Και οι Ισπανοί αγρότες κατεβαίνουν στους δρόμους μπαίνουν στη μάχη..

Ισπανοί αγρότες ανακοινώνουν ότι εντάσσονται στο ευρωπαϊκό κίνημα διαμαρτυρίας.
Τα τρία κύρια ισπανικά αγροτικά συνδικάτα ανακοίνωσαν την Τρίτη ότι εντάσσονται στο οργισμένο κίνημα των ευρωπαίων αγροτών, με μια σειρά «κινητοποιήσεων» σε ολόκληρη τη χώρα τις «επόμενες εβδομάδες».

«Ο αγροτικός τομέας στην Ευρώπη και την Ισπανία αντιμετωπίζει αυξανόμενη απογοήτευση και ανησυχία», κυρίως λόγω «της ασφυκτικής γραφειοκρατίας που δημιουργείται από τους ευρωπαϊκούς κανονισμούς», εξήγησαν σε κοινό δελτίο τύπου η Asaja, η UPA και η Coag.
Αυτές οι τρεις οργανώσεις, που δεν διευκρινίζουν σε αυτή τη φάση τις ακριβείς ημερομηνίες των διαδηλώσεων, δηλώνουν ότι θέλουν μια «χαλάρωση» και μια «απλούστευση» της κοινής γεωργικής πολιτικής, καθώς και ένα «φιλόδοξο σχέδιο δράσης» σε επίπεδο «ΕΕ, Ισπανία» και ισπανικές «περιοχές». Οι ευρωπαίοι αγρότες «μάχονται ενάντια σε μια απορυθμισμένη αγορά που εισάγει γεωργικά προϊόντα από τρίτες χώρες σε χαμηλές τιμές, οι οποίες μειώνουν» τις τιμές των τροφίμων που παράγονται «στην ΕΕ» και «στην Ισπανία», υπογραμμίζουν οι τρεις οργανισμοί, η πλειοψηφία των Ισπανών αγρότες.
«Αυτά τα εξωκοινοτικά προϊόντα δεν σέβονται τους ευρωπαϊκούς κανόνες» όσον αφορά το σεβασμό προς το περιβάλλον και είναι η πηγή του «αθέμιτου ανταγωνισμού», ο οποίος «απειλεί τη βιωσιμότητα χιλιάδων γεωργικών δραστηριοτήτων στην Ισπανία και στην Ευρώπη», προσθέτει ο Τύπος ελευθέρωση.

Αυξάνονται εδώ και αρκετές μέρες οι αγροτικές διαδηλώσεις στην Ευρωπαϊκή Ένωση και κυρίως στη Γαλλία. Αντιμέτωπο με αυτή την κινητοποίηση, το συνδικάτο Asaja διαβεβαίωσε τη Δευτέρα ότι ήθελε να συμμετάσχει στο κίνημα. «Οι Ισπανοί αγρότες έχουν τα ίδια προβλήματα με τους Γάλλους αγρότες», υπογράμμισε στη συνέχεια ο πρόεδρός του Πέδρο Μπαράτο, διαβεβαιώνοντας ότι «η ισπανική ύπαιθρος» «έχει βαρεθεί να την αγνοούν».

Η Ισπανία είναι, μαζί με τη Γαλλία και την Πολωνία, μια από τις κύριες ευρωπαϊκές γεωργικές δυνάμεις. Η χώρα, η οποία παράγει μεγάλο μέρος των φρούτων και λαχανικών που καταναλώνονται εντός της ΕΕ, αντιμετωπίζει ωστόσο μια ιστορική ξηρασία εδώ και τρία χρόνια, η οποία έχει αποδυναμώσει πολλές εκμεταλλεύσεις και έχει προκαλέσει πτώση της συγκομιδής, ιδιαίτερα των ελιών και των σιτηρών.

dimpenews.com

Back to top button