Μέση Ανατολή: «Με το δάχτυλο στη σκανδάλη» είναι ολοένα και περισσότερα μεσανατολικά κράτη, με το Ιράν να δηλώνει χθες Σάββατο (20/1) ότι το Ισραήλ εξαπέλυσε την αεροπορική επιδρομή στην πρωτεύουσα της Συρίας, τη Δαμασκό, από την οποία σκοτώθηκαν 5 Ιρανοί στρατιωτικοί σύμβουλοι, σ’ ένα νέο αιματηρό επεισόδιο της κλιμακούμενης περιφερειακής έντασης που προκλήθηκε από τον πόλεμο Ισραήλ-Χαμάς στη Λωρίδα της Γάζας.
Η Τεχεράνη ανακοίνωσε, δε, ότι θ’ απαντήσει με δικό της πλήγμα κατά του Ισραήλ, «την κατάλληλη στιγμή και στο κατάλληλο μέρος». Η εν λόγω επιδρομή, στην οποίαν εκτοξεύτηκαν πύραυλοι, είχε ως αποτέλεσμα να σκοτωθούν 5 μέλη των Φρουρών της Επανάστασης του Ιράν, μεταξύ αυτών ο επικεφαλής της μονάδας πληροφοριών του επίλεκτου σώματος.
Αργότερα, ο πρόεδρος του Ιράν Εμπραχίμ Ραϊσί προειδοποίησε ότι θα «τιμωρήσει» το Ισραήλ για το πλήγμα. «Η Ισλαμική Δημοκρατία δεν θα αφήσει αναπάντητα τα εγκλήματα του σιωνιστικού καθεστώτος» ανέφερε ο Ραΐσί σε μια ανακοίνωσή του με την οποία καταδίκαζε το πλήγμα.
Σύμφωνα με τον Ιρανό πρόεδρο, η επίθεση αυτή «μαρτυρά την αυξανόμενη αποτυχία του παράνομου σιωνιστικού καθεστώτος να υλοποιήσει τους κακόβουλους στόχους του […] απέναντι στους μαχητές του Άξονα της αντίστασης», της συμμαχίας που διάκειται εχθρικά έναντι του Ισραήλ και των ΗΠΑ και περιλαμβάνει το Ιράν, τη Χεζμπλάχ του Λιβάνου, την παλαιστινιακή Χαμάς και τους αντάρτες Χούθι της Υεμένης.
Μεταξύ των 5 μελών των Φρουρών της Επανάστασης που σκοτώθηκαν, ήταν και 2 υψηλόβαθμα στελέχη του ιδεολογικού στρατού της Τεχεράνης.
Το Συριακό Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων που εδρεύει στη Βρετανία αλλά διαθέτει ευρύ δίκτυο πηγών στη Συρία, ανακοίνωσε ότι από το πλήγμα καταστράφηκε ένα τετραώροφο κτήριο στη συνοικία Μαζέχ της Δαμασκού, όπου ήταν σε εξέλιξη «μια σύσκεψη φιλοϊρανών στελεχών». Τουλάχιστον 10 άνθρωποι σκοτώθηκαν.
Το χτύπημα εντείνει ένα ήδη ασταθές μείγμα εντάσεων στην περιοχή. Συγκρούσεις κοντά στη Μέση Ανατολή (New York Times):
Τις τελευταίες εβδομάδες, το Ισραήλ -ορκισμένος εχθρός του Ιράν- σκότωσε με στοχευμένες επιχειρήσεις έναν υψηλόβαθμο Ιρανό αξιωματούχο στη Συρία και τον υπαρχηγό της Χαμάς στον Λίβανο. Τα γεγονότα αυτά προκαλούν ανησυχίες για μια επέκταση του πολέμου της Γάζας και σε άλλα μέτωπα.
Στην ανακοίνωσή τους, οι Φρουροί της Επανάστασης ανέφεραν ότι η σημερινή επίθεση πραγματοποιήθηκε από «μαχητικά αεροσκάφη» και είχε ως αποτέλεσμα να σκοτωθούν 5 «στρατιωτικοί σύμβουλοί τους» και αδιευκρίνιστος αριθμός «μελών των συριακών δυνάμεων».
Σύμφωνα με το ιρανικό πρακτορείο Mehr, μεταξύ των θυμάτων είναι ο υπεύθυνος της υπηρεσίας πληροφοριών των Φρουρών στη Συρία και ο αναπληρωτής του. Η πληροφορία για τον θάνατο του στρατηγού Σαντέγ Ομιτζαντέχ δεν έχει επιβεβαιωθεί από επίσημες πηγές.
Ισοπεδώθηκε το κτήριο
Σύμφωνα με το Παρατηρητήριο, το κτήριο που μπήκε στο στόχαστρο βρίσκεται στη Μαζέχ, μια συνοικία όπου έχουν την έδρα τους ηγετικά στελέχη των Φρουρών της Επανάστασης αλλά και φιλοϊρανικών παλαιστινιακών οργανώσεων. Το συριακό πρακτορείο SANA επιβεβαίωσε μόνο ότι ένα κτήριο στη Μαζέχ δέχτηκε επίθεση, κατηγορώντας το Ισραήλ.
Η περιοχή αποκλείστηκε από τις δυνάμεις ασφαλείας, καθώς ασθενοφόρα και πυροσβεστικά οχήματα έσπευδαν στο σημείο. «Άκουσα μια έκρηξη και είδα ένα σύννεφο καπνού», είπε ένας κάτοικος της συνοικίας. Η επιχείρηση διάσωσης των ανθρώπων που παγιδεύτηκαν στα συντρίμμια συνεχιζόταν όλη την ημέρα. Ένας γερανός μεταφέρθηκε στην περιοχή για να σηκώσει τις βαριές πλάκες του τσιμέντου, καθώς το κτήριο ισοπεδώθηκε.
Το Ιράν -επί μακρόν εχθρός του Ισραήλ- υποστηρίζει πολιτοφυλακές στη Μέση Ανατολή. Αυτό περιλαμβάνει τη Χαμάς, την ένοπλη παλαιστινιακή ομάδα που επιτέθηκε στο Ισραήλ στις 7 Οκτωβρίου· τη Χεζμπολάχ στον Λίβανο, η οποία ανταλλάσσει πυρά με το Ισραήλ ·τους Χούτι στην Υεμένη, οι οποίοι εκτοξεύουν πυραύλους κατά πλοίων στην Ερυθρά Θάλασσα διαμαρτυρόμενοι για τις ισραηλινές επιθέσεις στη Λωρίδα της Γάζας.
Ο σκιώδης πόλεμος Ιράν-Ισραήλ
Το Ισραήλ και το Ιράν έχουν εγκλωβιστεί σε έναν σκιώδη πόλεμο εδώ και χρόνια, πολύ πριν ξεκινήσει ο τελευταίος πόλεμος στη Λωρίδα της Γάζας. Έχουν ανταλλάξει μυστικές επιθέσεις από ξηρά, θάλασσα, αέρα και στον κυβερνοχώρο. Το Ισραήλ διεξήγαγε στοχευμένες δολοφονίες σημαινόντων προσωπικοτήτων του Ιράν κι επιθέσεις με στόχο να καταστρέψει τις πυρηνικές και στρατιωτικές δυνατότητες της χώρας. Προσπάθησε επίσης να εξαφανίσει τις γραμμές ανεφοδιασμού του Ιράν προς τις δυνάμεις που ελέγχει στην περιοχή.
Οι Φρουροί της Επανάστασης ανέφεραν σε ανακοίνωσή τους ότι στην επιδρομή που εξαπολύθηκε στη Δαμασκό σκοτώθηκαν και αρκετοί Σύροι. Η Συρία είναι στενός σύμμαχος του Ιράν και πέρασμα για τις αποστολές ιρανικών όπλων προς τους συμμάχους του, ειδικά τη Χεζμπολάχ.
Οι εντάσεις κλιμακώθηκαν τον Δεκέμβριο, όταν το Ιράν κατηγόρησε το Ισραήλ ότι σκότωσε έναν υψηλόβαθμο στρατιωτικό του με πυραυλικό χτύπημα στη Συρία. Το Ισραήλ αρνήθηκε να σχολιάσει αμέσως την κατηγορία του Ιράν εκείνη την εποχή.
Ο Ιρανός που σκοτώθηκε από εκείνο το πλήγμα ήταν στρατηγός, ανώτατος σύμβουλος των Φρουρών της Επανάστασης. Λέγεται ότι βοήθησε στην επίβλεψη της αποστολής πυραύλων και άλλων όπλων στη Χεζμπολάχ, η οποία επιτίθεται στους Ισραηλινούς από τον βορρά από τότε που ξεκίνησε ο πόλεμος που μαίνεται στη Γάζα, μετά από τη φονική επίθεση της Χαμάς στο Ισραήλ στις 7 Οκτωβρίου.
Το Ιράν εξαπέλυσε πυραυλική επίθεση αυτήν την εβδομάδα στην πόλη Ερμπίλ, στην περιοχή του Κουρδιστάν στο βόρειο Ιράκ, λέγοντας ότι είχε στόχο μιαν ισραηλινή βάση συλλογής πληροφοριών. Το Ιράν είπε ότι οι επιθέσεις του την περασμένη εβδομάδα έγιναν σε αντίποινα, μεταξύ άλλων, για τις δολοφονίες τον περασμένο μήνα 2 ανώτερων Ιρανών διοικητών στη Συρία για τις οποίες κατηγόρησε το Ισραήλ.
Το Ισραήλ δεν έχει απαντήσει στον ισχυρισμό ότι ο στόχος στο Ερμπίλ ήταν ένα ισραηλινό κατασκοπευτικό φυλάκιο. Ωστόσο, οι Ιρακινοί αξιωματούχοι απέρριψαν την κατηγορία, λέγοντας ότι μόνον άμαχοι σκοτώθηκαν, μεταξύ των οποίων ένας επιχειρηματίας, η ενός ετών κόρη του, η μπέιμπι σίτερ της, κι ένας άλλος επιχειρηματίας που επισκέφτηκε το σπίτι.
Πυραυλικά πλήγματα και στο Πακιστάν
Το Ιράν χτύπησε επίσης στόχους στη Συρία και το Πακιστάν με πυραύλους την περασμένη εβδομάδα, ελπίζοντας να δώσει σήμα στους σκληροπυρηνικούς υποστηρικτές του στο εσωτερικό του ότι δεν στέκει παθητικά απέναντι σε απειλές. Οι υποστηρικτές του αυταρχικού θεοκρατικού καθεστώτος του Ιράν έχουν εξοργιστεί από τις πρόσφατες επιθέσεις στο Ιράν που το έκαναν να φαίνεται ευάλωτο, απαιτώντας μιαν ισχυρή απάντηση.
Αλλά μέχρι στιγμής, το Ιράν δεν έχει προχωρήσει σε μια μεγάλη κλιμάκωση. Οι αναλυτές λένε ότι το Ιράν ήθελε οι επιθέσεις εναντίον του, που εν μέρει ανέμενε, να μην ήταν τέτοιες που να το αναγκάσουν να μπει σε άμεση σύγκρουση με το Ισραήλ, τις Ηνωμένες Πολιτείες ή τους συμμάχους τους.
Σημάδια γενικευμένης ανάφλεξης
Στο παρελθόν, το Ιράν έχει επιτεθεί αρκετές φορές στους εχθρούς του μέσω των συμμάχων του, βασιζόμενος στις ένοπλες ομάδες τους – συμπεριλαμβανομένων της Χεζμπολάχ, της Χαμάς και των Χούτι. Σε μερικές περιπτώσεις, έχει αρνηθεί οποιαδήποτε ανάμειξή του στις εν λόγω επιθέσεις. Αλλά αυτήν την εβδομάδα, το Ιράν ενήργησε από μόνο του και μάλιστα ανακοίνωσε τις ενέργειές του, χαρακτηρίζοντας δημόσια ως εκδίκησή του τις πυραυλικές επιθέσεις του.
Το Ιράν είπε ότι είχε επιτεθεί σε στόχους που συνδέονται με μεγάλες τρομοκρατικές επιθέσεις, συμπεριλαμβανομένης μιας που έγινε νωρίτερα αυτόν τον μήνα, η οποία ήταν και η πιο θανατηφόρα που έχει γίνει ποτέ στη χώρα.
Επίθεση σε αεροπορική βάση στο Ιράκ – Τραυματίστηκαν Αμερικανοί
Σήμερα, Αμερικανοί στρατιώτες τραυματίστηκαν ελαφρά και ένα μέλος των ιρακινών δυνάμεων ασφαλείας πιο σοβαρά, από την επίθεση στην αεροπορική βάση Άιν αλ Άσαντ, ανέφερε ένας αξιωματικός του αμερικανικού στρατού, επικαλούμενος μια πρώτη αξιολόγηση των ζημιών από το πλήγμα στο Ιράκ.
Σύμφωνα με την ίδια πηγή, που ζήτησε να τηρηθεί η ανωνυμία της, οι πρώτες αναφορές κάνουν λόγο για πλήγμα με βαλλιστικούς πυραύλους, όμως είναι ανοιχτό το ενδεχόμενο να επρόκειτο για ρουκέτες.
Ένας εκπρόσωπος των τοπικών αστυνομικών αρχών είπε ότι η βάση χτυπήθηκε από «15 ρουκέτες» που προήλθαν από την επαρχία Αλ Άνμπαρ. Οι 13 από αυτές καταρρίφθηκαν από τα συστήματα αντιαεροπορικής άμυνας, όμως 2 έπληξαν τη βάση όπου φιλοξενούνται Αμερικανοί και άλλοι στρατιώτες του διεθνούς αντιτζιχαντιστικού συνασπισμού. Η Μέση Ανατολή «βράζει»…
Οι ΗΠΑ ανακοίνωσαν ότι έπληξαν άλλους 4 στόχους στην Υεμένη
Εν τω μεταξύ, για 6η φορά μέσα σε 10 ημέρες, οι Ηνωμένες Πολιτείες ανακοίνωσαν χθες ότι κατέστρεψαν πυραύλους Χούτι στην Υεμένη που ήταν έτοιμοι να επιτεθούν σε εμπορικά και στρατιωτικά σκάφη στην Ερυθρά Θάλασσα, ένα μοτίβο επιθέσεων που σύμφωνα με τον Λευκό Οίκο θα συνεχιστεί στο άμεσο μέλλον για να αποδυναμώσει την εν λόγω ομάδα πολιτοφυλακής.
Ο στρατός των ΗΠΑ έπληξε 3 εκτοξευτές πυραύλων και ισάριθμους πυραύλους [ήταν οπλισμένοι] των Χούτι, είπε σε δημοσιογράφους ο Τζον Κίρμπι, ο εκπρόσωπος του Συμβουλίου Εθνικής Ασφαλείας του Λευκού Οίκου.
Σήμερα, οι ΗΠΑ ανακοίνωσαν ότι κατέστρεψαν άλλον έναν πύραυλο των Χούθι σε υεμενίτικο έδαφος, λίγο πριν εκτοξευθεί.
Ο Μπάιντεν πιέζει τον Νεταχιάχου να εργαστεί για ένα παλαιστινιακό κράτος
Την Παρασκευή, ο πρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν πίεσε τον πρωθυπουργό του Ισραήλ Μπενιαμίν Νετανιάχου να συμφωνήσει στη δημιουργία ενός παλαιστινιακού κράτους μετά από το τέλος του πολέμου στη Λωρίδα της Γάζα Γάζα και του έθεσε επιλογές που θα περιόριζαν την εκεί παλαιστινιακή κυριαρχία και θα έκαναν την εν λόγω προοπτική πιο ευχάριστη για το Ισραήλ.
Ελπίζοντας να ξεπεράσει την σθεναρή αντίσταση του Νετανιάχου, ο Μπάιντεν υποστήριξε την πιθανότητα ενός αφοπλισμένου παλαιστινιακού έθνους που δεν θα απειλούσε την ασφάλεια του Ισραήλ. Αν και δεν προέκυψε κάποια ένδειξη ότι ο κ. Νετανιάχου διατίθεται να κάνει έστω και μισό βήμα πίσω, κάτι που δεν θ’ άρεσε καθόλου στον εύθραυστο δεξιό-ακροδεξιό πολιτικό συνασπισμό του, ο Μπάιντεν εξέφρασε την αισιοδοξία του ότι ο Νετανιάχου μπορεί ν’ αλλάξει στάση.