Διεθνή

Μια μιτσιά θεολόγησε: ”η ιστορία της Παναγίας της Εγκλωβισμένης στην Κατωκοπιά στα κατεχόμενα”. Λειτουργία στα κατεχόμενα.

Kατεχόμενα 27/12/23

Μια μιτσιά Κύπρια θεολόγησε: η Παναγία η Εγκλωβισμένη στην Κατωκοπιά στα κατεχόμενα..η δόξα της..

Η μικρή προσφυγοπούλα διηγήθηκε την ιστορία της ανέγερσης της εκκλησίας που σήμερα είναι στα κατεχόμενα..

ένας Τούρκος είχε αγοράσει το χωράφι όπου σήμερα είναι ο ναός. Εκεί ήθελε να χτίσει το κονάκι του. Αλλά οι χτιστάδες ολημερίς το χτίζανε το βράδυ γκρεμιζόταν..Είδε κι απόειδε ο Τούρκος και μια νύχτα παραφύλαξε να δει ποιός ήταν αυτός που γκρέμιζε το σπίτι του. Με μεγάλη του έκπληξη είδε την Παναγία να βάζει Αγγέλους να του το χαλάνε. Έτσι πείστηκε και παραχώρησε το χωράφι να γίνει ο ναός…

Εκεί την επομένη των Χριστουγέννων βρεθήκαμε μαζί με τους ντόπιους πρόσφυγες το δεσπότη Μόρφου και τους διάκους του την τρόικα της Μόρφου για λειτουργία για τη Σύναξη της Θεοτόκου. Σύναξη για τη Σύναξη.. Λειτούργησε ο παπά Κυπριανός που κατάγεται από εκεί είναι το χωριό του..

Έξω από το ναό έντονη η παρουσία Τούρκων αστυνομικών…ως στο κατώφλι της εκκλησίας.. έκαναν αισθητή την παρουσία τους…. Ο ναός σιγά σιγά γέμισε…Κάποιοι Τουρκοκύπριοι μπήκαν στο τέλος και άναψαν κεριά. Ενώ ένας που έδειχνε και πιο ζηλωτής και επιχειρούσε αποτυχημένα να κάνει και κανένα σταυρό στο τέλος.. έσπασε και ζήταγε μπαχτσίσι.

Ο Μητροπολίτης Μόρφου στην ομιλία του αναφέρθηκε στον Ανδρέα που μπαίνει στα κατεχόμενα και ανάβει τα καντήλια σε προσκυνητάρια και εκκλησίες και που μια μέρα σε έναν από τους ναούς παρατήρησε ένα σύνθημα στα τούρκικα ” έφθασε ο καιρός της μετάνοιας”...

Κάποια στιγμή με την άκρη του ματιού του έπιασε κόκκινο λειζεράκι να έρχεται απέξω και να πέφτει πάνω στην εικόνα της Παναγίας στο τέμπλο να την τυφλώνει…..

Οι Τούρκοι μετά την φάση του σκοταδιού που διέρχονται θα διανύσουν τη φάση της τύφλωσης. Τύφλωσης αλά Σαούλ.. Το ένα τρίτο που λέει και ο Άη Παίσιος θα αναβλέψουν και οι λοιποί στα βάθη ….

dimpenews.com

Back to top button