breaking newsΔιεθνή

Νταβός: Οργή Ουκρανίας με τις προτάσεις για συνομιλίες με τη Ρωσία

 

Οργισμένη εμφανίζεται η ουκρανική αντιπροσωπεία στο Νταβός μετά τις προτάσεις, όπως αυτή της Ελβετίας, για άμεσες διαπραγματεύσεις με τη Ρωσία προκειμένου να βρεθεί λύση στην ουκρανική κρίση. Είναι επίσης περαιτέρω αποδυναμωμένη γιατί ο Παγκόσμιος Νότος της γύρισε την πλάτη.

Η συλλογική Δύση εξουθενωμένη οικονομικά από τις κυρώσεις, που η ίδια επέβαλε στη Ρωσία αλλά και βλέποντας την επικείμενη κατάρρευση της Ουκρανίας σχεδόν εκλιπαρεί τη Ρωσία να συμμετάσχει σε διαπραγματεύσεις με το Κίεβο.

Ενώ ΗΠΑ και ΕΕ τορπίλισαν τις προηγούμενες συνομιλίες μεταξύ των δύο πλευρών, τώρα καταθέτουν προτάσεις για διαπραγματεύσεις με τη Ρωσία.

Πρόκειται για την πλέον επίσημη παραδοχή ότι η εξαντλημένη οικονομικά, πολιτικά και στρατιωτικά Δύση εγκαταλείπει την ουκρανική ηγεσία, καθώς η γεωπολιτική κατάσταση είναι περίπλοκη και τεταμένη.

Το Κίεβο βρίσκεται προ αδιεξόδου, καθώς ήταν το ίδιο που είχε νομοθετικά απαγορεύσει τις συνομιλίες με τη Ρωσία και τώρα οι «δυτικοί εταίροι» το ωθούν προς αυτή την κατεύθυνση.

Από την πλευρά της η Μόσχα δεν έχει απορρίψει τις ειρηνευτικές συνομιλίες, αρκεί να λαμβάνουν υπόψη τη νέα πραγματικότητα και τις απαιτούμενες εγγυήσεις ασφαλείας που χρειάζεται η Ρωσία.

Εάν μία τίμια διαπραγμάτευση – και όχι μία απάτη όπως αυτή του Minsk – είναι εφικτή, τότε μπορεί να ανοίξει ο δρόμος για ειρηνευτικές συνομιλίες, διαμηνύει η ρωσική ηγεσία.

Οργή Ουκρανίας

Ο επικεφαλής του γραφείου Ουκρανού Vladimir Zelensky Andriy Yermak, διαμαρτυρήθηκε έντονα για ιδέες που διατυπώνονται στο Παγκόσμιο Οικονομικό Forum στο Davos για άμεσες διαπραγματεύσεις με τη Ρωσία, λέγοντας ότι αυτό είναι απαράδεκτο για το Κίεβο.

Ο Yermak μίλησε επίσης για διαφωνίες στο forum σχετικά με τους τρόπους επίτευξης διευθέτησης της σύγκρουσης, αλλά ισχυρίστηκε ότι στα κύρια ζητήματα όλες οι χώρες έχουν την ίδια θέση.

«Δεν μπορούμε να έχουμε μια ενιαία θέση 100%. Αλλά και πάλι, όλες οι χώρες που είναι στο τραπέζι σε όλες αυτές τις συναντήσεις σέβονται την ανεξαρτησία της Ουκρανίας, την κυριαρχία της Ουκρανίας αλλά, φυσικά, έχουμε διαφορετικές σκέψεις για πώς μπορεί να γίνει αυτό», σημείωσε.

«Μερικοί πιστεύουν ότι είναι απαραίτητο να καθίσουμε αμέσως στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων, αλλά εξηγούμε πολύ ξεκάθαρα και ανοιχτά γιατί αυτό είναι απαράδεκτο τώρα. Είναι πολύ σημαντικό να τους ακούμε όλους» o Yermak σε συνέντευξη Τύπου στο Davos.

Ως λόγους για τη δήθεν αδυναμία των διαπραγματεύσεων, επεσήμανε, μεταξύ άλλων, ότι στο παρελθόν είχαν πραγματοποιηθεί πολλοί γύροι διαπραγματεύσεων αλλά αποσιώπησε το γεγονός πως η ουκρανική πλευρά ήταν εκείνη που είχε αποχωρήσει.

Η Ελβετία πρότεινε τη συμμετοχή της Ρωσίας στις συνομιλίες

Η Ρωσία θα πρέπει να συμπεριληφθεί στη διαδικασία ειρηνευτικής διευθέτησης στην Ουκρανία, δήλωσε την Κυριακή (14/1/2024) ο Ελβετός υπουργός Εξωτερικών Ignazio Cassis.

«Θα πρέπει να βρούμε έναν τρόπο να φέρουμε τη Ρωσία σε ειρηνευτικές συζητήσεις. Δεν θα υπάρξει ειρήνη εάν η Ρωσία δεν μπορεί να μιλήσει», είπε χαρακτηριστικά σε συνέντευξη Τύπου στο Παγκόσμιο Οικονομικό Φόρουμ στο Davos.

Όπως σημείωσε ο Ελβετός υπουργός, εκπρόσωποι 83 χωρών συμμετέχουν στη συζήτηση για τη «φόρμουλα για την ειρήνη της Ουκρανίας» που συγκλήθηκε στο Davos.

Σύμφωνα με τον ίδιο, η Κίνα δεν συμμετέχει, αλλά παρίστανται η Ινδία, η Βραζιλία και η Σαουδική Αραβία, επίσης μέλη των BRICS.

Χαστούκι από τον Παγκόσμιο Νότο στην ουκρανική ηγεσία

Χώρες του Παγκόσμιου Νότου έχουν ζητήσει να ληφθούν υπόψη οι ανησυχίες της Ρωσίας όσον αφορά την ουκρανική διευθέτηση, δήλωσε υψηλόβαθμος αξιωματούχος της Ευρωπαϊκής Ένωσης μετά τη συνάντηση στο Davos. Ενώ οι εταίροι του Παγκόσμιου Νότου γενικά εξέφρασαν τη συμπάθεια προς τους Ουκρανούς, αρκετές χώρες του Παγκόσμιου Νότου τόνισαν την ανάγκη να ληφθούν υπόψη οι ανησυχίες της Ρωσίας, είπε χαρακτηριστικά.

Η ανεδαφική φόρμουλα ειρήνης του Zelensky

Τρεις συναντήσεις για τη λεγόμενη «φόρμουλα ειρήνης» πραγματοποιήθηκαν το 2023. Η τελευταία πραγματοποιήθηκε στη Μάλτα στις 28-29 Οκτωβρίου 2023. Απευθυνόμενος στη σύνοδο κορυφής των G20 τον Νοέμβριο του 2022, ο Zelensky είπε ότι το Κίεβο είχε ένα «σχέδιο για την επίτευξη ειρήνης» που αποτελείται από δέκα σημεία.

Η «φόρμουλα ειρήνης», που αναπτύχθηκε και προωθείται από το Κίεβο, απαιτεί την αποκατάσταση της εδαφικής ακεραιότητας της Ουκρανίας, την παροχή ευρωατλαντικών εγγυήσεων ασφάλειας και τη δημιουργία ειδικού δικαστηρίου για τη διερεύνηση των «εγκλημάτων πολέμου» που αποδίδονται στη Ρωσία. Αυτή η πρωτοβουλία θεωρείται εντελώς εκτός πραγματικότητας από τη Ρωσία.

Η θέση της Ρωσίας για τις διαπραγματεύσεις

Η Μόσχα εκφράζει συνεχώς την ετοιμότητά της να συνεχίσει τον διάλογο με το Κίεβο, αλλά το ίδιο το καθεστώς Zelensky έχει νομικά απαγορεύσει κάθε διαπραγμάτευση. Ταυτόχρονα, στη Δύση, είναι η Ρωσία που κατηγορείται για απροθυμία να επιστρέψει στις διαβουλεύσεις και η κατηγορηματική άρνηση της Ουκρανίας αγνοείται.

Όπως τόνισε ο πρόεδρος Vladimir Putin, εάν το Κίεβο θέλει μια διαδικασία διαπραγμάτευσης, τότε αυτό που χρειάζεται δεν είναι θεατρικές κινήσεις αλλά η κατάργηση του διατάγματος που απαγορεύει τις διαπραγματεύσεις. Ταυτόχρονα, τόνισε, μια διευθέτηση είναι δυνατή μόνο εάν τηρηθούν οι εγγυήσεις ασφαλείας της Ρωσίας.

Η Μόσχα έχει επίσης επανειλημμένα τονίσει ότι η απόλυτη προτεραιότητά της παραμένει η επίτευξη των στόχων της ειδικής επιχείρησης. Εξάλλου και ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου Dmitry Peskov έχει τονίσει ότι το σχέδιο Zelensky για ειρηνική διευθέτηση είναι ανεδαφικό. Έχει ξεκαθαρίσει ότι δεν βλέπει καμία πρόοδο στη διαδικασία διευθέτησης γύρω από την Ουκρανία και γι’ αυτό συνεχίζει τη στρατιωτική της επιχείρηση.

Κακοστημένο θέατρο πριν από το Davos

Υπενθυμίζεται ότι μυστική σύνοδο για τη λεγόμενη φόρμουλα ειρήνης του Zelensky για την Ουκρανία πραγματοποίησαν οι ΗΠΑ και οι σύμμαχοί τους στις 16 Δεκεμβρίου 2023 στη Σαουδική Αραβία, όπως αποκάλυψε το Bloomberg επικαλούμενο πηγές του.

Ωστόσο, τα εμπλεκόμενα μέρη δεν κατάφεραν να επιτύχουν σημαντική πρόοδο κατά τη διάρκεια της συζήτησης. Η εν λόγω σύνοδος προκάλεσε την έντονη αντίδραση της Ρωσίας που επιτέθηκε με σφοδρότητα στις ΗΠΑ και τους εταίρους τους.

Σύμφωνα με το δημοσίευμα του Bloomberg, οι συμμετέχοντες συζήτησαν την ειρηνευτική πρωτοβουλία καθώς και τις προοπτικές αλληλεπίδρασης με τη Ρωσία στο μέλλον. Στη συνάντηση συμμετείχαν επίσης η Σαουδική Αραβία, η Ινδία και η Τουρκία, ενώ η Κίνα, η Βραζιλία και τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα δεν έστειλαν εκπροσώπους της σε αυτήν.

PrimeNews.

Back to top button