breaking newsNEA TAΞΗ ΠΡΑΓΜΑΤΩΝΥΓΕΙΑ-ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ

«Πανδημίες και καταστροφές»: Ετοιμάζουν τον πλανήτη για… «σκληρά γεγονότα»

Οι εθνικές κυβερνήσεις θα χάσουν ακόμα και τον τυπικό τους ρόλο…

Πλέον όλα γίνονται ένα, στο πλαίσιο της νέας εποχής που «ξημερώνει» στον πλανήτη, ο οποίος περιμένει τον Μάη του 2024, προκειμένου να δει αν θα υπογραφεί τελικά η Συμφωνία για την Πανδημία, η οποία θα οδηγήσει τον πλανήτη σε «ροκ» καταστάσεις!

Οικονομία, Υγεία, κοινωνική πολιτική κτλ. θα αλληλεξαρτώνται και όποιος δεν πληροί τις προϋποθέσεις σε έναν τομέα, θα χάνει και όλους τους υπόλοιπους!

Η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Ανασυγκρότησης και Ανάπτυξης (ΕΤΑΑ), Odile Renaud-Basso, συζήτησε στο Νταβός σημασία της προετοιμασίας των χωρών να παράσχουν ταχεία ανταπόκριση σε καταστάσεις έκτακτης ανάγκης, όπως οι φυσικές καταστροφές ή ακόμα και οι πανδημίες, καθώς με την Συμφωνία που έπεται ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας, ή και άλλοι διεθνείς οργανισμοί στην πορεία, θα μπορούν να κηρύσσουν καταστάσεις έκτακτης ανάγκης σε όσες χώρες υπογράψουν την Συμφωνία, παρακάμπτοντας, ουσιαστικά, το εθνικό δίκαιο!

Όπως είπε:

«Πρέπει να έχουμε πιο γρήγορο εργαλείο. Πιστεύω ότι αυτό που μάθαμε τα τελευταία χρόνια είναι η ανάγκη ταχείας ανταπόκρισης, χωρίς αναμονή μηνών προκειμένου να σκεφτούμε τον τρόπο απάντησης (σ.σ. Οι αποφάσεις θα λαμβάνονται ακαριαία)!

Να έχουμε αυτά τα εργαλεία διαθέσιμα στην εργαλειοθήκη μας! Έχει γίνει πολλή δουλειά τους τελευταίους μήνες σχετικά με την.. για παράδειγμα την ρήτρα χρέους, έτσι ώστε να είμαστε σε θέση σε καταστάσεις φυσικών καταστροφών να αναστέλλεται αυτή η υπηρεσία, -της Παγκόσμιας Τράπεζας και άλλων “πολυμερών αναπτυξιακών τραπεζών”.

Σημαντικό κομμάτι του ρόλου μας, είναι επίσης να βοηθήσουμε τις χώρες να προετοιμαστούν!

Ο ιδιωτικός τομέας (σ.σ. Κυρίως οι μεγάλες πολυεθνικές) μπορεί να αποτελέσει βασικό πλεονέκτημα στην  ενίσχυση της ανθεκτικότητας της χώρας, -βοηθώντας σε καιρικά πλήγματα… (σ.σ. Τα οποία φυσικά θα προκαλεί η υποτιθέμενη κλιματική αλλαγή! Παρατηρεί κάποιος πως οι παρεμβάσεις στα κράτη γίνονται όλο και πιο διεθνείς, διεθνιστικές, διακρατικές. Σε λίγο οι τοπικές εξουσίες θα χάσουν ακόμα και τον τυπικό τους ρόλο).

Σημειώνεται πως ο πρόεδρος του Παγκόσμιου Οικονομικού Φόρουμ ανακοίνωσε στην ετήσια σύνοδο κορυφής της ομάδας στο Νταβός ότι ο κόσμος κινείται προς μια «νέα τάξη πραγμάτων», βάζοντας «ταφόπλακα» σε όσους την αποκαλούσαν «θεωρία συνωμοσίας»! Μάλιστα, τονίστηκε με «ανατριχιαστικό» τρόπο, πως έχουν την ικανότητα να δώσουν σε αυτή την νέα εποχή, όπως επίσης την αποκάλεσαν, «μορφή στο πώς θα μοιάζει»!!!

Ο πρόεδρος του WEF Børge Brende έκανε τις παρατηρήσεις στην διάσκεψη του Νταβός 2024 στην Ελβετία σε μια συζήτηση με τον σύμβουλο ασφαλείας του Τζο Μπάιντεν στον Λευκό Οίκο, Τζέικ Σάλιβαν, σχετικά με το πώς ο κόσμος βιώνει μια μεταβατική φάση παγκόσμιας διακυβέρνησης.

Η διεθνής τάξη μετά τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο «φαίνεται ότι δεν είναι πια αυτή η τάξη. Είμαστε στο δρόμο για μια νέα τάξη, επομένως βρισκόμαστε ανάμεσα σε δύο τάξεις», είπε ο Brende στον Sullivan και συνέχισε: “Συμφωνείς με αυτό; Τι θετικό μπορούμε να κρατήσουμε από την παλιά τάξη πραγμάτων για να περάσουμε σε μια Νέα Παγκόσμια Τάξη;»

Ο Sullivan διαφώνησε με τον χαρακτηρισμό του Brende ότι η διεθνιστική παγκόσμια τάξη πραγμάτων που δημιουργήθηκε μετά τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο θα αντικατασταθεί εντελώς, επισημαίνοντας ότι η διεθνής τάξη πρέπει να «προσαρμοσθεί» στην «νέα εποχή» προς την οποία οδεύει ο κόσμος.

«Σκέφτομαι ότι αυτό είναι λίγο περισσότερο μια μετάβαση εποχών παρά μια μετάβαση τάξεων, αλλά και τα δύο είναι ξαδέρφια μεταξύ τους», είπε ο Σάλιβαν και προσέθεσε:

«Δεν νομίζω ότι η διεθνής τάξη που χτίστηκε μετά το 1945 αντικαθίσταται χονδρικά με κάποια νέα τάξη. Προφανώς θα εξελιχθεί όπως έχει εξελιχθεί πολλές φορές κατά την διάρκεια των δεκαετιών από το 1945.

Αλλά πιστεύω ότι με πιο έντονο και διακριτικό τρόπο περνάμε σε μια νέα εποχή. Η μεταψυχροπολεμική εποχή έφτασε στο τέλος της. Είμαστε στην αρχή για κάτι νέο. Έχουμε την ικανότητα να δώσουμε μορφή στο πως θα μοιάζει.

Και στον καρδιά του θα βρίσκονται πολλές από τις βασικές αρχές και τους βασικούς θεσμούς της υπάρχουσας τάξης προσαρμοσμένες στις προκλήσεις που αντιμετωπίζουμε σήμερα».

el.gr

Back to top button