Διεθνή

Συνάντηση στο Παρίσι.. Παρουσία των αρχηγών της Μοσάντ και της Shin Bet, Κατάρ και Αιγύπτου …μια συμφωνία για Γάζα για 2μηνη κατάπαυση πυρός και ανταλλαγές αιχμαλώτων.

Παρίσι: Παρουσία των αρχηγών της Μοσάντ και της Shin Bet…μια συμφωνία για Γάζα

Πρόκειται για μια συνάντηση που ενδέχεται να ενεργοποιήσει μια νέα συμφωνία ανταλλαγής κρατουμένων. Ισραηλινά μέσα ενημέρωσης ανέφεραν, σήμερα, Κυριακή, την έναρξη των συναντήσεων μεταξύ του επικεφαλής της ισραηλινής Μοσάντ, Ντέιβιντ Μπαρνέα, και του επικεφαλής της Shin Bet, Ρόνεν Μπαρ, με Αμερικανούς, Καταριανούς και Αιγύπτιους στο Παρίσι. Η εφημερίδα Israel Hayom ανέφερε ότι αυτές οι συναντήσεις θα πραγματοποιηθούν με τον Διευθυντή της CIA, Γουίλιαμ Μπερνς, τον Πρωθυπουργό του Κατάρ, Μοχάμεντ μπιν Τζασίμ Αλ Θάνι και τον επικεφαλής της αιγυπτιακής υπηρεσίας πληροφοριών, Αμπάς Καμέλ. Σε αυτό το πλαίσιο, δημοσίευμα της αμερικανικής εφημερίδας «The New York Times» ανέφερε ότι «οι διαπραγματευτές, με επικεφαλής τις Ηνωμένες Πολιτείες, σημειώνουν πρόοδο προς μια συμφωνία που επιτρέπει την απελευθέρωση κρατουμένων με αντάλλαγμα μια δίμηνη κατάπαυση του πυρός».

Σύμφωνα με το δημοσίευμα, «το προσχέδιο συμφωνίας βασίζεται σε προτάσεις που ανταλλάχθηκαν μεταξύ Ισραήλ και Χαμάς τις τελευταίες δέκα ημέρες και θα συζητηθεί στη σύνοδο κορυφής του Παρισιού».

Όσον αφορά τις λεπτομέρειες της συμφωνίας, η έκθεση αναφέρει ότι «προβλέπει την παύση των μαχών στην πρώτη φάση για περίπου 30 ημέρες, κατά την οποία απελευθερώνονται γυναίκες, ηλικιωμένοι και τραυματίες, με αντάλλαγμα την απελευθέρωση Παλαιστινίων αιχμαλώτων, ο αριθμός των οποίων δεν έχει ακόμη καθοριστεί, παράλληλα με την εισαγωγή ανθρωπιστικής βοήθειας στη Γάζα».

Εν τω μεταξύ, η εφημερίδα σημείωσε «Επεξεργάζονται λεπτομέρειες για τη δεύτερη φάση, στην οποία οι μάχες θα σταματήσουν για έναν ακόμη μήνα, με αντάλλαγμα την απελευθέρωση περισσότερων Ισραηλινών στρατιωτών και εποίκων». Σύμφωνα με την εφημερίδα, οι πηγές αναφέρουν «τη δυνατότητα οικοδόμησης σε αυτό το στάδιο προς μια πιο ολοκληρωμένη λύση στον πόλεμο που πυροδότησε μια άνευ προηγουμένου επίθεση της Χαμάς στις 7 Οκτωβρίου», ενώ τα αποτελέσματά της προκάλεσαν «την αναβίωση του παλαιστινιακού ζητήματος ξανά , τοποθετώντας το στην κορυφή των προτεραιοτήτων της παγκόσμιας ατζέντας». Χθες, το ισραηλινό κανάλι 12 είπε ότι το Ισραήλ θεωρεί τη συνάντηση στο Παρίσι «μοιραία», εξηγώντας ότι αυτό οφείλεται στον στόχο του να «ενοποιήσει την πορεία της διαμεσολάβησης του Κατάρ και της Αιγύπτου, προκειμένου να ασκήσουν από κοινού, πίεση στο κίνημα της Χαμάς». Πρόσθεσε ότι η κεντρική ισραηλινή «κόκκινη γραμμή», μέχρι στιγμής, είναι ότι «δεν θα τερματίσει τον πόλεμο με το τέλος της απελευθέρωσης των κρατουμένων». Εν τω μεταξύ, το ιδιο κανάλι ανέφερε ότι το «Πολεμικό Υπουργικό Συμβούλιο» συζητούσε πρόταση που υπέβαλε η Χαμάς για συμφωνία ανταλλαγής, σημειώνοντας ότι η πρόταση περιλαμβάνει εκεχειρία που κυμαίνεται μεταξύ 10 και 14 ημερών πριν από την απελευθέρωση των αιχμαλώτων και ότι θα γίνει σύμφωνα με μια αναλογία «100 Παλαιστίνιων αιχμάλωτων για κάθε Ισραηλινό.”

dimpenews.com

Back to top button