Διεθνή

Το Ιράν ανακοίνωσε την «κατάσχεση» ελληνόκτητου δεξαμενόπλοιου. Βαθαίνει η εμπλοκή της χώρας στην παγκόσμια διαμάχη.

Το Ιράν ανακοίνωσε την «κατάσχεση» ελληνόκτητου δεξαμενόπλοιου. Βαθαίνει η εμπλοκή της χώρας στην παγκόσμια διαμάχη.

Το Πολεμικό Ναυτικό της Ισλαμικής Δημοκρατίας του Ιράν ανακοίνωσε νωρίτερα σήμερα ότι προχώρησε στην «κατάσχεση» ενός πετρελαιοφόρου στη Θάλασσα του Ομάν, με δικαστική απόφαση, αναφερόμενο στην είδηση που κυκλοφόρησε σχετικά με την κατάληψη του ελληνόκτητου δεξαμενόπλοιου «St. Nikolas», στο οποίο επιβαίνει ένας Έλληνας δόκιμος πλοίαρχος. Μία είδηση που επιβεβαιώνει τους τεράστιους κινδύνους που ενέχει η πολύμορφη εμπλοκή της ελληνικής κυβέρνησης και του κεφαλαίου της χώρας μας στους ιμπεριαλιστικούς σχεδιασμούς και τις αντιθέσεις.

Σύμφωνα με το Ιράν, το πλοίο κατασχέθηκε σε αντίποινα για την κλοπή ιρανικού πετρελαίου από τις ΗΠΑ, ενώ η Ambrey, μια βρετανική εταιρεία ναυτιλιακών κινδύνων, είπε ότι στο δεξαμενόπλοιο, που μετονομάστηκε πρόσφατα από «Suez Rajan» σε «Nicholas ST», είχε ασκηθεί δίωξη και είχε επιβληθεί πρόστιμο από τις ιρανικές αρχές για «μεταφορά ιρανικού πετρελαίου το οποίο κατασχέθηκε από τις αμερικανικές αρχές».

”Για κατάληψη δεξαμενόπλοιου ελληνικών συμφερόντων στον Κόλπο του Ομάν κάνουν λόγο, διεθνή μέσα ενημέρωσης.

Σύμφωνα με το «Associated Press», πρόκειται για το πετρελαιοφόρο «St. Nikolas», σημαίας νησιών Μάρσαλ, το οποίο παλαιότερα βρέθηκε στο επίκεντρο αντιπαράθεσης μεταξύ Ιράν και ΗΠΑ.

Η εταιρεία ασφάλειας των θαλάσσιων μεταφορών Ambrey δήλωσε ότι «έξι στρατιωτικοί» επιβιβάστηκαν στο πλοίο. Το περιστατικό ξεκίνησε νωρίς το πρωί της Τετάρτης στα ύδατα μεταξύ του Ομάν και του Ιράν, σε μια περιοχή από την οποία περνούν πλοία που εισέρχονται και εξέρχονται από τα Στενά του Ορμούζ.”

Τον περασμένο Απρίλη, το ναυτικό των ΗΠΑ κατάσχεσε το ελληνόκτητο δεξαμενόπλοιο Suez Rajan με σημαία Νήσων Μάρσαλ, που μετέφερε ιρανικό πετρέλαιο, υπό το πρόσχημα της «επιβολής κυρώσεων» και το οδήγησε στο λιμάνι του Τέξας, όπου ξεφορτώθηκε τον Αύγουστο.

«Μετά την παραβίαση του πλοίου Suez Rajan τον Απρίλιο και την κλοπή ιρανικού πετρελαίου από τις Ηνωμένες Πολιτείες, το πετρελαιοφόρο με τη νέα ονομασία Nicholas ST κατασχέθηκε σήμερα το πρωί», μεταδίδει στο ρεπορτάζ του ο ιστοτόπος presstv.ir.

Δεν είναι η πρώτη φορά που η ελληνική κυβέρνηση και το ελληνικό εφοπλιστικό κεφάλαιο εμπλέκονται «μέχρι τα μπούνια» στο κουβάρι των ιμπεριαλιστικών αντιθέσεων.

Τον Μάιο του 2022, οι ελληνικές αρχές, μετά από σχετικό αίτημα των ΗΠΑ κατέσχεσαν ένα ρωσικό πλοίο, το Pegas, που μετέφερε ιρανικό πετρέλαιο, στα ανοικτά των ακτών της Καρύστου.

Το Ιράν καταγγέλλει επίσης ότι τον Φεβρουάριο του 2021, η Ουάσιγκτον κατέλαβε ένα δεξαμενόπλοιο που μετέφερε ιρανικό πετρέλαιο στα ανοικτά των ακτών της πόλης Fujairah των Εμιράτων και πούλησε περισσότερα από ένα εκατομμύριο βαρέλια πετρελαίου που κατασχέθηκαν από αυτό για 110 εκατομμύρια δολάρια ή 55 δολάρια το βαρέλι.katiousa 11/1/24

dimpenews.com

Back to top button