breaking newsΔιεθνήΥΓΕΙΑ-ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ

Το μαντείο του ΠΟΥ ξέρει οτι πλησιάζει η «ασθένεια Χ» για την οποία προετοιμάζεται

 

Οι παγκόσμιες οργανώσεις εργάζονται για να οικοδομήσουν μια μόνιμη, παγκοσμίως ελεγχόμενη κατάσταση ετοιμότητας για τον ερχομό της προαναγγελθείσας «Ασθένειας Χ».

Μιλώντας σε ένα σεμινάριο του Παγκόσμιου Οικονομικού Φόρουμ (WEF) με τίτλο «Προετοιμασία για τη νόσο Χ», ο γενικός διευθυντής του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας (ΠΟΥ) Τέντρος Αντανόμ Γκεμπρεγέσους δήλωσε ότι το 2018 ο οργανισμός του «συνειδητοποίησε ότι χρειαζόταν η οργάνωση για την αντιμετώπιση μιας ασθένειας που δεν γνωρίζουμε».

«Και τότε ήταν που της δώσαμε το όνομα Νόσος Χ», είπε στις 17 Ιανουαρίου. «Προετοιμαζόμασταν για ασθένειες που μοιάζουν με τον Covid, και μπορεί ακόμη και να αποκαλέσετε τον Covid την πρώτη Ασθένεια Χ». Έκτοτε, παγκόσμιοι οργανισμοί όπως ο ΠΟΥ, το WEF, η Παγκόσμια Τράπεζα, η G7 και η G20 εργάζονται για τη δημιουργία μιας παγκόσμιας υποδομής για την καταπολέμηση της επόμενης πανδημίας, σε όποια μορφή κι αν έχει.

Η «Αποστολή των 100 ημερών»

Για να αντιμετωπίσει την εξάπλωση τέτοιων ιών, ο Συνασπισμός για Καινοτομίες Ετοιμότητας για Επιδημίες (CEPI) με έδρα τη Νορβηγία δημιουργήθηκε στη σύνοδο κορυφής του WEF το 2017 στο Νταβός ως μια αυτοαποκαλούμενη «παγκόσμια συνεργασία μεταξύ δημόσιων, ιδιωτικών, φιλανθρωπικών οργανώσεων και οργανώσεων της κοινωνίας των πολιτών».

Το 2022, ο CEPI συνεργάστηκε με τη McKinsey & Company, μια εταιρεία συμβούλων διαχείρισης, για την παραγωγή ενός προγράμματος, της λεγόμενης «Αποστολής 100 ημερών» για την επιτάχυνση της παραγωγής εμβολίων.

Σύμφωνα με τα λεγόμενά τους, χρειάστηκαν μεταξύ 326 και 706 ημερών «από την ημέρα που έγινε γνωστή η ύπαρξη του COVID-19 μέχρι την έγκριση χρήσης έκτακτης ανάγκης από μια αυστηρή ρυθμιστική αρχή ή την έκδοση Καταλόγου Χρήσης Έκτακτης Ανάγκης από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας».

Το σχέδιο του CEPI θα καταστήσει τα εμβόλια διαθέσιμα εντός 100 ημερών, κατά τη διάρκεια των οποίων θα χρησιμοποιούνται «μη φαρμακευτικές παρεμβάσεις» για την επιβράδυνση της εξάπλωσης της νόσου.

Κατά τη διάρκεια του COVID-19, οι μη φαρμακευτικές παρεμβάσεις περιελάμβαναν τεστ, ανίχνευση επαφών, κοινωνική απόσταση, επιτήρηση, lockdown, ταξιδιωτικούς περιορισμούς και απαγορεύσεις συγκέντρωσης για οικογενειακές εκδηλώσεις ή θρησκευτικές υποχρεώσεις.

Στο σχέδιο των 100 ημερών, οι επιστήμονες θα επιτάχυναν το χρονοδιάγραμμα αξιοποιώντας την τεχνολογία από υπάρχοντα εμβόλια, «συνδυάζοντας διαφορετικές δοκιμαστικές φάσεις σε μία προσπάθεια να επιταχύνουν την ανταπόκριση» και «αναπτύσσοντας δοκιμές πλατφόρμας, όπως το «WHO’s Solidarity», στις οποίες εκατοντάδες νοσοκομεία σε δεκάδες χώρες συνεργάζονται για να αξιολογήσουν τους κινδύνους και τα οφέλη του εμβολίου.

Στη συνέχεια, εταιρείες και κυβερνητικές υπηρεσίες θα κατασκευάσουν γρήγορα την πρώτη παρτίδα πειραματικών εμβολίων για ανθρώπινη χρήση.

Πριν φτάσει η νόσος Χ, η παγκόσμια κοινότητα πρέπει να δημιουργήσει πλατφόρμες ταχείας απόκρισης και να δημιουργήσει «βιβλιοθήκες εμβολίων», αναφέρει το CEPI.

Μόλις φτάσει η X, η εστίαση θα αλλάξει από τα πρωτότυπα εμβόλια στην ταχεία παραγωγή θεραπειών «ειδικών για το παθογόνο». Από εκεί και έπειτα, οι υπάλληλοι των υπηρεσιών θα διανείμουν το εμβόλιο στους πληθυσμούς και θα αξιολογούν τα αποτελέσματά του.

Οι συντάκτες της έκθεσης δηλώνουν ότι «αναγνωρίζουμε ότι η ενεργοποίηση της φιλοδοξίας των 100 ημερών θα συνεπαγόταν έναν αριθμό κινδύνων που θα πρέπει να αξιολογηθούν εκτενώς πριν από μια πανδημία, και ο στόχος θα πρέπει να επιδιωχθεί μόνο εάν τεθούν οι σωστές δικλείδες ασφαλείας»

Μια ειδική εγκατάσταση που θα εδρεύει στο Porton Down του Ηνωμένου Βασιλείου, δημιουργείται για την υποστήριξη της αποστολής των 100 ημερών, που θα ονομάζεται «Κέντρο Ανάπτυξης και Αξιολόγησης Εμβολίων». Πρόκειται για μια εγκατάσταση υψηλής ασφάλειας, γνωστή στο παρελθόν για την παραγωγή χημικών όπλων και θα απασχολεί περισσότερους από 200 επιστήμονες.

Εκτός από την ανάπτυξη εμβολίων κατά των απειλών όπως ο ιός της γρίπης των πτηνών H5N1, το Κέντρο Ανάπτυξης και Αξιολόγησης Εμβολίων θα εργαστεί επίσης πάνω σε φαρμακευτικά προϊόντα για τον πυρετό Lassa, το Nipah και τον αιμορραγικό πυρετό Κριμαίας-Κονγκό, έναν ιό που μεταδίδεται από κρότωνες και τσιμπούρια. Πολλές από αυτές τις ασθένειες περιλαμβάνονται στη λίστα του ΠΟΥ με παθογόνα που θα μπορούσαν να προκαλέσουν μια μελλοντική πανδημία.

εικόνα-5570639
Το Porton Down, το επιστημονικό πάρκο που θα στεγάζει το εργαστήριο του Υπουργείου Άμυνας, απεικονίζεται στο χωριό Πόρτον, κοντά στο Σάλσμπερι, στο Ηνωμένο Βασίλειο

Μια κεντρική Αρχή

Εκτός από την έγχυση μυριάδων νέων εμβολίων στους πληθυσμούς, ένας άλλος σημαντικός τομέας σχεδιασμού για τη νόσο Χ είναι η προσπάθεια συγκέντρωσης όλων των αρμοδιοτήτων σε περίπτωση πανδημικής αντίδρασης, αποκλειστικά και μόνο στον ΠΟΥ.

Αυτή τη στιγμή κυκλοφορεί μεταξύ των 194 κρατών μελών του ΠΟΥ το λεγόμενο «μηδενικό σχέδιο» της Πανδημικής Συμφωνίας του ΠΟΥ και οι τροποποιήσεις στους υφιστάμενους Διεθνείς Κανονισμούς Υγείας, για τους οποίους ελπίζει ότι θα υπογραφούν τον Μάιο.

Το επίκεντρο της συμφωνίας και των τροπολογιών είναι να συγκεντρωθεί ο συντονισμός των αλυσίδων εφοδιασμού υπό την καθοδήγηση του ΠΟΥ, να ανταλλάσσονται πληροφορίες για ασθένειες και θεραπείες μεταξύ των μελών, να διασφαλιστεί η «ισότητα» της υγειονομικής περίθαλψης μεταξύ όλων των εθνών και να δημιουργηθεί μια «ολόκληρη φιλική προσέγγιση των κυβερνήσεων και ολόκληρης της κοινωνίας» στην αντιμετώπιση της πανδημίας εντός των χωρών μελών.

Το WEF, ο ΠΟΥ και άλλοι παγκόσμιοι ηγέτες ανησυχούν ότι, σε μια περίοδο κρίσης, οι άνθρωποι μπορεί να παραπλανηθούν από «εσφαλμένες απόψεις», όπως οι ίδιοι τις θεωρούν.

«Το κύριο μέλημα μας για τα επόμενα δύο χρόνια δεν είναι οι πολεμικές συγκρούσεις ή το κλίμα, είναι η πληροφόρηση και η παραπληροφόρηση», είπε η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν στους παρευρισκόμενους στο Νταβός.

Μετά από αυτές τις δηλώσεις, το WEF δημοσίευσε την Έκθεση Παγκόσμιων Κινδύνων για το 2024, στην οποία ο οργανισμός παρουσίασε απόψεις από 1.490 εμπειρογνώμονες και ειδικούς σε παγκόσμιους κινδύνους, οι οποίοι συμφώνησαν ότι η παραπληροφόρηση είναι ο «πιο σοβαρός παγκόσμιος κίνδυνος αυτή τη στιγμή».

«Ένα από τα μεγάλα ζητούμενα που βλέπουμε φέτος και που δεν υπήρχαν τα προηγούμενα χρόνια, είναι ο κίνδυνος απόκρυψης μιας πληροφορίας και της παραπληροφόρησης», δήλωσε ο Gayle Markovitz, επικεφαλής συντάκτης του επίσημου ιστότοπου του WEF, σε μια συνέντευξη που παραχώρησε στο Radio Davos την προηγούμενη εβδομάδα.

εικόνα-5570642
Ο επικεφαλής του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας Tedros Adhanom Ghebreyesus κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου στη Γενεύη

«Πιστεύαμε ότι το Διαδίκτυο θα εκδημοκρατίσει τις πληροφορίες και θα έφερνε διαφάνεια στον κόσμο, αλλά μάλλον το αντίθετο συνέβη», δήλωσε ο Peter Giger, επικεφαλής κινδύνων ασφαλείας της Ζυρίχης ο οποίος είναι και ένας από τους συντάκτες της μελέτης.

«Οι άνθρωποι βασικά ζουν σε έναν δικό τους κόσμο και δεν αναγνωρίζουν καν τι συμβαίνει έξω». (σχόλιο της prime news: Αυτό λέγεται θράσος κ. Giger)

Ο ΠΟΥ θεωρεί επίσης την παραπληροφόρηση απειλή που πρέπει να «αντιμετωπιστεί άμεσα». Το προσχέδιο της συμφωνίας αναφέρει ότι τα κράτη μέλη θα «διεξάγουν τακτική κοινωνική ακρόαση και ανάλυση για να εντοπίσουν την επικράτηση και τα προφίλ παραπληροφόρησης».

Δυσπιστία στην «Επιστήμη»

Αυτή η παγκόσμια προσπάθεια ελέγχου των αφηγήσεων έρχεται σε μια εποχή που πολλοί άνθρωποι δεν εμπιστεύονται αυτό που έχει γίνει γνωστό ως «η επιστήμη», καθώς και τις επίσημες αφηγήσεις για το τι είναι καλό για αυτούς. Κατά τη διάρκεια του COVID-19, οι άνθρωποι παραπλανήθηκαν σχετικά με πληροφορίες σχετικά με την αποτελεσματικότητα των μασκών και τα οφέλη από το κλείσιμο των σχολείων, ενώ πολλοί αρνήθηκαν να κάνουν τα εμβόλια που τους προσφέρθηκαν.

Τους διαβεβαίωσαν, ψευδώς, ότι τα «ασφαλή και αποτελεσματικά» εμβόλια του κορωνοϊού θα αποτρέψουν την εξάπλωση του ιού και πολλοί άνθρωποι αναγκάστηκαν από την κυβέρνηση Μπάιντεν να επιλέξουν μεταξύ διατήρησης της δουλειάς τους ή λήψης του εμβολίου, ανεξάρτητα από τους κινδύνους που μπορεί να διέτρεχαν από τον ιό.

Τα παιδιά σε πολιτείες όπως η Καλιφόρνια αναγκάστηκαν να κάνουν το εμβόλιο για να πάνε στο σχολείο, παρά τον σχεδόν μηδενικό κίνδυνο σοβαρής ασθένειας από τον COVID-19 για τα ίδια. Η οικονομική, σωματική και ψυχολογική βλάβη από τα lockdown, καθώς και το κλείσιμο επιχειρήσεων και σχολείων, εξακολουθεί να γίνεται αισθητή, πολύ καιρό αφότου οι αξιωματούχοι εγκατέλειψαν αυτές τις πολιτικές.

Τα κακώς κατασκευασμένα επιδημιακά μοντέλα από οργανισμούς όπως το Imperial College του Λονδίνου διόγκωσαν δραματικά τον αριθμό των προβλεπόμενων θανάτων από τον COVID-19, πυροδοτώντας τρόμο στους συμμορφούμενους πληθυσμούς.

Στον Καναδά, οι οδηγοί φορτηγών που διαμαρτυρήθηκαν για τους περιορισμούς της κυβέρνησης για τον Covid είδαν τους τραπεζικούς λογαριασμούς τους να παγώνουν και τις πιστωτικές τους κάρτες και την ασφάλισή τους να αναστέλλονται, κάτι που απέδειξε την άμεση και αποτελεσματική συνεργασία μεταξύ κυβέρνησης και ιδιωτικών εταιρειών.

εικόνα-5570641
Υποστηρικτές για την συνοδεία φορτηγατζήδων που διαμαρτύρονται για την υποχρεωτικότητα του εμβολίου COVID-19 για συγκεντρώνονται κοντά σε μια υπερυψωμένη διάβαση αυτοκινητόδρομου έξω από το Τορόντο του Καναδά, στις 27 Ιανουαρίου 2022

Ο επικεφαλής αξιωματούχος δημόσιας υγείας της Σουηδίας Δρ Anders Tegnell περιέγραψε αυτή την περίοδο ως «έναν κόσμο που τρελάθηκε». Σήμερα, πολλοί επιστήμονες κατηγορούν τα κυρίαρχα μέσα ενημέρωσης και τους ακαδημαϊκούς εκδότες ότι αγνοούν ή λογοκρίνουν αναφορές που επικρίνουν τα lockdown, ενώ δημοσιοποιούν ακόμα και σήμερα αναφορές που επαινούν τα lockdown και προτείνουν ότι πρέπει να αποτελούν τυπικό συστατικό της αντιμετώπισης μιας πανδημίας.

Οι γιατροί αισθάνονται επίσης την πίεση να συμμορφωθούν σε όλα αυτά. Τον Αύγουστο του 2022, η Καλιφόρνια ψήφισε νόμο για την τιμωρία των γιατρών που διέδιδαν «παραπληροφόρηση» που ήταν επικριτική για τα εμβόλια για τον Covid.

Ο νόμος μπλοκαρίστηκε τελικά από ομοσπονδιακό δικαστή τον Ιανουάριο του 2023, ως παραβίαση της ελευθερίας του λόγου.

Η ιατρός Μέριλ Νας, ειλικρινής επικριτής προσπαθειών όπως η συμφωνία για την πανδημία του ΠΟΥ, λέει ότι η άδειά της να ασκεί το επάγγελμα της ιατρικής στην πολιτεία της, το Μέιν, ανεστάλη ως αποτέλεσμα της ανυπακοής των κρατικών εντολών της για τον Covid.

Περιγράφει τις προσπάθειες των παγκόσμιων και τοπικών αξιωματούχων υγείας να αναλάβουν την εξουσία στο όνομα της καταπολέμησης των ασθενειών ως «ένα ήπιο πραξικόπημα».«Πρέπει να διατηρήσουν τον έλεγχο της αφήγησης. δεν θα μπορέσουν να πετύχουν χωρίς αυτό», είπε ο Δρ Νας στους The Epoch Times. «Και ένα μέρος του ελέγχου της αφήγησης ήταν ο έλεγχος της αφήγησης του γιατρού, της ιατρικής αφήγησης».

Φίμωση της διαφορετικής άποψης

Ωστόσο, το Παγκόσμιο Οικονομικό Φόρουμ προειδοποιεί ότι εάν η κακή πληροφορία και η παραπληροφόρηση δεν τεθούν υπό έλεγχο, η λογοκρισία θα μπορούσε να γίνει ο κανόνας.

«Σε απάντηση στην κακή πληροφορία και την παραπληροφόρηση, οι κυβερνήσεις θα μπορούσαν να εξουσιοδοτηθούν όλο και περισσότερο στο να ελέγχουν τις πληροφορίες με βάση αυτό που κρίνουν εκείνες ότι είναι «αληθές»», αναφέρει η έκθεση του WEF.

Μια οθόνη έξυπνου τηλεφώνου εμφανίζει μια νέα πολιτική σχετικά με την παραπληροφόρηση για τον COVID-19 με έναν ιστότοπο του Facebook στο παρασκήνιο, στο Arlington, Va., στις 27 Μαΐου 2021. (Andrew Caballero-Reynolds/AFP μέσω Getty Images)
Μια οθόνη έξυπνου τηλεφώνου εμφανίζει μια νέα πολιτική σχετικά με την παραπληροφόρηση για τον COVID-19 με έναν ιστότοπο του Facebook στο παρασκήνιο

«Οι ελευθερίες που σχετίζονται με το Διαδίκτυο, τον Τύπο και την πρόσβαση σε ευρύτερες πηγές πληροφόρησης που είναι ήδη σε παρακμή κινδυνεύουν να οδηγηθούν σε ευρύτερη καταστολή των ροών πληροφοριών σε ένα ευρύτερο σύνολο χωρών».

Για να υπογραμμίσουν αυτό το σημείο, οι ενάγοντες στην υπόθεση Μισούρι εναντίον Μπάιντεν, που επί του παρόντος υπόκειται σε έφεση ενώπιον του Ανωτάτου Δικαστηρίου, ισχυρίζονται ότι η κυβέρνηση Μπάιντεν πίεσε τις εταιρείες μέσων κοινωνικής δικτύωσης να λογοκρίνουν αναρτήσεις που αντίκεινται στην κυβερνητική αφήγηση σχετικά με την προέλευση του Covid, τα εμβόλια και τα πολιτικά ζητήματα .

Ένας δικαστής περιφερειακού δικαστηρίου έκρινε τον Σεπτέμβριο του 2023 ότι οι ενάγοντες είχαν δίκιο και ότι οι προσπάθειες της κυβέρνησης Μπάιντεν να λογοκρίνει τους Αμερικανούς ήταν «η πιο μαζική επίθεση κατά της ελευθερίας του λόγου στην ιστορία των Ηνωμένων Πολιτειών» και ότι η κυβέρνηση Μπάιντεν «αγνόησε κατάφωρα την Πρώτη Τροπολογία του Αμερικανικού Συντάγματος, το δικαίωμα δηλαδή του οποιουδήποτε στην ελευθερία του λόγου».

Ενώ η έκθεση του WEF χαρακτήρισε τη λογοκρισία ως ανησυχητικό κίνδυνο, ορισμένες κυβερνήσεις και εταιρείες φαίνεται να τη βλέπουν ως θεραπεία.

Το Facebook, το YouTube και το Twitter έχουν αντιμετωπίσει πολυάριθμους ισχυρισμούς για λογοκρισία που σχετίζεται με την πανδημία, καθώς και για μη αντικειμενική πολιτική παρέμβαση.

Στις αρχές Ιανουαρίου, η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς έδωσε το πράσινο φως σε μια πρόταση από τους μετόχους της Apple που απαιτούσαν από την εταιρεία να διευκρινίσει τις πολιτικές της για την κατάργηση συντηρητικών και θρησκευτικών εφαρμογών από την πλατφόρμα της, εν μέσω ισχυρισμών ότι οι ενέργειες της εταιρείας προέρχονται από αναστατωμένους αριστερούς υπαλλήλους ή έγιναν κατόπιν αιτήματος του Κινεζικού Κομμουνιστικού Κόμματος.

Σημειώνοντας επίσης ότι 3 δισεκατομμύρια άνθρωποι θα ψηφίσουν στις εκλογές σε όλο τον κόσμο φέτος, η έκθεση κινδύνου του WEF αναφέρει ότι «η ευρεία χρήση κακής πληροφόρησης και παραπληροφόρησης, και εργαλείων για τη διάδοσή τους, μπορεί να υπονομεύσει τη νομιμότητα των νεοεκλεγμένων κυβερνήσεων [και τις] αναταραχές που προκύπτουν. μπορεί να κυμαίνονται από βίαιες διαμαρτυρίες και εγκλήματα μίσους έως εμφύλια αντιπαράθεση και τρομοκρατία».

Back to top button