breaking newsNEA TAΞΗ ΠΡΑΓΜΑΤΩΝΔιεθνή

Καναδάς: Το καθεστώς Τριντό επεκτείνει την ευθανασία σε ανθρώπους με κατάθλιψη και ψυχολογικά προβλήματα!

Η απόφαση αυτή έχει προκαλέσει αντιδράσεις από πολιτικούς και ειδικούς, με ορισμένους να καταγγέλλουν μια «κουλτούρα θανάτου» – Που θα φτάσει η διεύρηνση αυτού του μακάβριου προγράμματος; Ίσως όταν προταθεί μια υποχρεωτική ευθανασία σε ορισμένες ομάδες ανθρώπων;

 

Καναδάς: Ο Υπουργός Υγείας του Καναδά Mark Holland μίλησε σε μια συνέντευξη στα ΜΜΕ σχετικά με την επέκταση του νέου προγράμματος ευθανασίας. Η ευκολία με την οποία παρουσιάζεται, απο τις ερωτήσεις των δημοσιογράφων εώς τις απαντήσεις του Υπουργού είναι σοκαριστική.

«Συμφωνούμε με το συμπέρασμα της επιτροπής, η οποία κατέληξε ότι το σύστημα δεν είναι έτοιμο και απαιτείται περισσότερος χρόνος», είπε ο Holland, αναφερόμενος σε έκθεση που κατατέθηκε στο κοινοβούλιο, σχετικά με το εάν το σύστημα υγειονομικής περίθαλψης του Καναδά ήταν έτοιμο να επεκταθεί κι όχι αν υπάρχουν ερωτηματικά για την επέκταση του σε κατηγορίες ανθρώπων με ψυχικές ασθένειες…

Παραδέχτηκε ωστόσο, ότι η απόφαση που ήταν σύμφωνη με πολλές επαρχίες, κάποια στελέχη υγειονομικής περίθαλψης και επαγγελματίες ψυχικής υγείας εξέφρασαν την ανησυχία τους για την ταχύτητα με την οποία επεκτείνεται το MAID και σημείωσε ότι το γραφείο του θα καταθέσει κοινοβουλευτική απάντηση και γιαυτό τις επόμενες ημέρες.

«Η πρόθεσή σας να συνεχίσετε με το MAiD για ψυχικές ασθένειες, θα είναι σε μεγαλύτερο χρονικό διάστημα;» ρώτησε ένας δημοσιογράφος.

«Αυτό είναι σωστό», απάντησε ο Holland.

«Υπάρχουν άνθρωποι που για δεκαετίες έχουν παγιδευτεί σε ψυχικές ασθένειες, όντας σε μια φρικτή κατάσταση όπου έχουν δοκιμάσει τα πάντα και έχουν εξαντλήσει όλους τους δρόμους και οι ίδιοι εκφράζουν την θέληση να έχουν πρόσβαση στο MAID», συνέχισε. «Αυτό που λέμε είναι ότι για να βρεθεί κάποιος σε αυτή τη δυσεπίλυτη κατάσταση… ότι τελικά θα πρέπει να έχει αυτό το δικαίωμα, αλλά το σύστημα πρέπει να είναι έτοιμο και πρέπει να το κάνει σωστά».

Όταν ρωτήθηκε τι θα έλεγε σε όσους περίμεναν στις 17 Μαρτίου για να βάλουν τέλος στη ζωή τους, ο Holland σημείωσε ότι επειδή η κυβέρνηση δεν έχει χρονοδιάγραμμα, «αυτά τα άτομα θα πρέπει να περιμένουν λίγο ακόμη».

Πρόσθεσε, ότι πρέπει καταλάβουν ότι η αναμονή για να διασφαλίσουμε ότι το σύστημα έχει ρυθμιστεί σωστά είναι «μια θυσία που πρέπει να κάνουν».

Άραγε που θα φτάσει η επέκταση αυτού του προγράμματος;

Αν με τόση ευκολία συζητιέται στο δημόσιο διάλογο χωρίς να υπάρχουν ενστάσεις, ποιο θα είναι το επόμενο βήμα και πότε θα υπάρξουν; Ίσως όταν προταθεί μια υποχρεωτική ευθανασία σε ορισμένες ομάδες ανθρώπων μας ταρακουνίσει λίγο… Δεν ακούγεται τόσο παράξενό, ξέρουμε πολύ καλά πως δεν δίστασαν να το κάνουν κι αν χρειαστεί θα το ξαναέκαναν.

Ο Τριντό άλλωστε έχει δηλώσει θαυμαστής του ΚΚΚ, την μόνη χώρα στον κόσμο που εφαρμόζει μερικώς την ευγονική. Ο νόμος στην Κίνα υποχρεώνει τους πολίτες να κάνουν μια προγαμιαία ιατρική εξέταση με σκοπό να εντοπιστούν γενετικές ανωμαλίες, μεταδοτικές ασθένειες ή διανοητικές ανωμαλίες, κι αν κάποια κριθεί ως σοβαρή, δεν επιτρέπεται στο ζευγάρι να παντρευτεί και να τεκνοποιήσει.

Είπατε κάτι για ναζισμό; Άλλωστε η Κίνα δεν ήταν η πρώτη χώρα που εφάρμοσε την πολιτική “Όχι πάνω ένα παιδί σε κάθε οικογένεια”, εκτός φυσικά των ιδίων που παίρνουν αυτές τις αποφάσεις για τον λαό.

Στο βίντεο παρακάτω ο Τζάστιν Τριντό δηλώνει θαυμαστής της Κίνας, και μάλιστα για το λόγο ότι εκεί έχουν δικτατορία… Όχι δεν αστειεύεται! Είναι κάτι που το έχει παραδεχτεί δημόσια κι άλλες φορες. Ο ίδιος άλλωστε και η οικογένεια του ήταν προσωπικοί φίλοι και θαυμαστές του Φιντέλ Κάστρο. Πρόσφατα, η Κούβα εγκαινίασε το δικό της πρόγραμμα ευθανασίας για τους Κουβανούς.

Η ιστορική εξέλιξη της ευθανασίας στον Καναδά

Για να κατανοήσουμε πλήρως την παρούσα κατάσταση, ας κάνουμε μια σύντομη αναδρομή στην ιστορία. Μέχρι το 2015, η ευθανασία ήταν παράνομη στον Καναδά, θεωρούμενη από τον ποινικό κώδικα ως μορφή ανθρωποκτονίας.

Η κατάσταση αυτή άλλαξε ριζικά με την υπόθεση Carter vs Canada (Attorney General). Η οικογένεια της Kay H. Carter, που έπασχε από εκφυλιστική σπονδυλική στένωση, σε συνεργασία με την υπόθεση της Gloria Taylor, που έπασχε από αμυοτροφική πλευρική σκλήρυνση, προσπάθησαν να αλλάξουν τον νόμο. Στα νομικά έγγραφα τόνισαν την ανάγκη να υπάρξει δικαίωμα για υποβοηθούμενο θάνατο σε ενήλικες με αφόρητο πόνο και διανοητική ικανότητα.

Το Φεβρουάριο του 2015, το Ανώτατο Δικαστήριο του Καναδά αποφάσισε ότι οι διατάξεις του ποινικού κώδικα που απαγορεύουν τη βοήθεια σε αυτοκτονία παραβίαζαν τον Καναδικό Χάρτη Δικαιωμάτων και Ελευθεριών. Έτσι, επιτρέπεται σε ενήλικες με σοβαρές και αμετάκλητες ιατρικές καταστάσεις να επιλέξουν τον υποβοηθούμενο θάνατο. Τον Ιούνιο του 2016, το νομοσχέδιο C-14 νομιμοποίησε τη χορηγούμενη από ιατρό ευθανασία και την υποβοηθούμενη από γιατρό αυτοκτονία.

Ωστόσο, η εφαρμογή του ιατρικά υποβοηθούμενου θανάτου σε περιπτώσεις ψυχικής ασθένειας, μακροχρόνιας αναπηρίας ή ιάσιμων παθήσεων, καθώς και σε ανήλικους, δεν επιτρεπόταν. Επιπλέον, η διαδικασία για την έγκριση μιας αίτησης ευθανασίας περιλαμβάνει μια σειρά από αυστηρά βήματα, όπως η αξιολόγηση από ειδικούς.

Η αλλαγή στις προϋποθέσεις για ευθανασία

Το 2021 σηματοδοτήθηκε από μία σημαντική τροποποίηση: άνθρωποι με σοβαρές, μη αναστρέψιμες και χρόνιες παθήσεις, καθώς και με σωματικές αναπηρίες, έλαβαν το δικαίωμα για υποβοηθούμενη αυτοκτονία. Το εντυπωσιακό είναι ότι αυτή η πρόσβαση δόθηκε ακόμα και σε εκείνους που δεν βρίσκονταν στο τελικό στάδιο μιας ασθένειας.

Η ώθηση για αυτή την αλλαγή οφείλεται στους Nicole Gladu και Jean Truchon. Ο Truchon έπασχε από εγκεφαλική παράλυση και δεν είχε χρήση των άκρων του, ενώ η Gladu, 74 ετών, πάσχει από σύνδρομο post-polio, μια κατάσταση που εξασθενεί τους μύες και επανενεργοποιεί την παιδική σκολίωση, καθιστώντας ακόμη και την αναπνοή δυσκολότερη. Και οι δύο υποστήριξαν την αξία του να επιλέγει κανείς την ποιότητα έναντι της ποσότητας της ζωής.

Οι τροποποιήσεις του νόμου περιλαμβάνουν επίσης την απόσυρση της απαίτησης για τελική συναίνεση για όσους έχουν ήδη εγκριθεί για υποβοηθούμενο θάνατο, καθώς και την απλοποίηση των απαιτήσεων για ιατρική επιβεβαίωση, μειώνοντας τον αριθμό των απαιτούμενων γιατρών από δύο σε έναν.

Η κυβέρνηση επενδύει επίσης στην κατάρτιση γιατρών και νοσηλευτών που αξιολογούν ασθενείς για υποβοηθούμενο θάνατο.

Τι προωθείται για την ευθανασία στους ψυχικά ασθενείς

Το 2023, περίπου 13.200 Καναδοί επέλεξαν την ευθανασία, αύξηση 31% από το 2021. Ενδιαφέρον είναι ότι το 3,5% αυτών των περιπτώσεων δεν αφορούσε ανίατες αρρώστιες, αλλά άλλες ιατρικές παθήσεις.

Μέχρι πρόσφατα, οι ψυχικές ασθένειες δεν θεωρούνταν επιλέξιμες για ευθανασία στον Καναδά. Ωστόσο, αυτό αναμένεται να αλλάξει στις 17 Μαρτίου 2024, με την πιθανότητα περαιτέρω τροποποιήσεων του νόμου. Η απόφαση αυτή έχει προκαλέσει αντιδράσεις από πολιτικούς και ειδικούς, με ορισμένους να καταγγέλλουν μια “κουλτούρα θανάτου” και άλλους να ζητούν εστίαση στην επέκταση της φροντίδας ψυχικής υγείας.

primenews

Back to top button