Διεθνή

Οι Χούθι κατέρριψαν αεροπλάνο των ΗΠΑ Lockheed Martin F-35 Lightning II κατά τη χθεσινή επίθεση των ΗΠΑ-ΗΒ κατά Υεμένης με 48 επιδρομές! BINTEO

Ένα αμερικανικό πολεμικό αεροπλάνο Lockheed Martin F-35 Lightning II καταρρίφθηκε από έξυπνο πύραυλο από τους Χούθι κατά την χθεσινοβραδυνή νέα επίθεση των αμερικανοβρετανών και οι πρώτες πληροφορίες αναφέρουν ότι το αεροσκάφος συνετρίβη σε σαουδαραβικό έδαφος. Οι εντάσεις στη Μέση Ανατολή κλιμακώνονται με κοινά πλήγματα ΗΠΑ και Ηνωμένου Βασιλείου σε 36 στόχους στην Υεμένη(σύμφωνα με δυτικό τύπο), καθώς οι Χούθι κάνουν έκκληση για ειρήνη για τους Παλαιστίνιους. Για 48 αεροπορικές επιδρομές κάνουν λόγο οι Χούθι.

Η ισραηλινο-παλαιστινιακή σύγκρουση συνεχίζει να εξαπλώνεται σε όλη τη Μέση Ανατολή. Οι Ηνωμένες Πολιτείες και το Ηνωμένο Βασίλειο βομβάρδισαν δεκάδες στόχους στην Υεμένη το Σάββατο. Αυτές οι επιδρομές πραγματοποιούνται την επομένη μιας σειράς αμερικανικών επιδρομών στη Συρία και το Ιράκ, ως αντίποινα, μετά τον θάνατο τριών Αμερικανών στρατιωτών στην Ιορδανία στις 28 Ιανουαρίου. Αυτή είναι η τρίτη κοινή επιχείρηση των Ηνωμένων Πολιτειών και του Ηνωμένου Βασιλείου κατά των Χούθι.

Τα πλήγματα του Σαββάτου είχαν στόχο 36 στόχους «σε 13 τοποθεσίες στην Υεμένη, ως απάντηση στις συνεχιζόμενες επιθέσεις των Χούθι στη διεθνή και εμπορική θαλάσσια κυκλοφορία και σε πολεμικά πλοία που διέρχονται από την Ερυθρά Θάλασσα», ανέφερε κοινή δήλωση των ΗΠΑ και του Ηνωμένου Βασιλείου.

Ο τηλεοπτικός σταθμός Al-Masirah, που συνδέεται με τους Χούθι, ανέφερε ότι οι επιδρομές είχαν στόχο τις περιοχές Al-Luhayyah και Al-Durayhimi, χωρίς να δώσει περισσότερες λεπτομέρειες.

Οι στόχοι περιελάμβαναν οπλοστάσια, εκτοξευτές πυραύλων, αντιαεροπορικά συστήματα άμυνας και ραντάρ, που βρίσκονται σε περιοχές της Υεμένης που ελέγχονται από τους Χούθι. Οι επιχειρήσεις περιελάμβαναν επίσης την καταστροφή μη επανδρωμένων αεροσκαφών Χούτι και πυραύλων κατά πλοίων. Οι ενέργειες αυτές λαμβάνουν χώρα σε ένα πλαίσιο αυξημένων περιφερειακών εντάσεων, ιδίως σε σχέση με τη σύγκρουση μεταξύ Ισραήλ και Χαμάς στη Γάζα.

Νωρίς αυτήν την Κυριακή, οι Ηνωμένες Πολιτείες ανακοίνωσαν ότι πραγματοποίησαν ένα νέο χτύπημα εναντίον ενός αντιπλοϊκού πυραύλου των Χούθι που ήταν «έτοιμος να εκτοξευθεί εναντίον πλοίων στην Ερυθρά Θάλασσα», σύμφωνα με την αμερικανική Διοίκηση Μέσης Ανατολής (Centcom). Η Centcom είχε ήδη επισημάνει το Σάββατο ότι είχε πραγματοποιήσει πλήγματα με στόχο έξι πυραύλους κατά των πλοίων Χούθι.

Εκπρόσωπος των Ενόπλων Δυνάμεων της Υεμένης, Ταξίαρχος Yahya Saree

Τα αμερικανικό-βρετανικά επιθετικά αεροσκάφη εξαπέλυσαν 48 αεροπορικές επιδρομές τις τελευταίες ώρες, κατανεμημένες ως εξής:

  • 13 επιδρομές στο Amanat Al-Asimah και στην επαρχία Sana’a.
  • 9 επιδρομές στο Κυβερνείο της Χοντέιντα.
  • 11 επιδρομές στο Κυβερνείο Taiz.
  • 7 επιδρομές στο Κυβερνείο Al Bayda.
    -7 επιδρομές στο Κυβερνείο Χατζά.
  • Επιδρομή στο Κυβερνείο Saada.
    Αυτές οι επιθέσεις δεν θα μας αποτρέψουν από την ηθική, θρησκευτική και ανθρωπιστική μας στάση για την υποστήριξη του παλαιστινιακού λαού στη Λωρίδα της Γάζας και δεν θα περάσουν χωρίς απάντηση και τιμωρία.

Ειρήνη για την Παλαιστίνη

“Είτε υπάρχει ειρήνη για εμάς, την Παλαιστίνη και τη Γάζα, είτε δεν υπάρχει ειρήνη και ασφάλεια για εσάς στην περιοχή μας. Θα απαντήσουμε στην κλιμάκωση με κλιμάκωση”, δήλωσε ο Νασρ αλ Ντιν Αμέρ, εκπρόσωπος των Χούτι.

Υπουργείο Εξωτερικών του Ιράν:

Καταδικάζουμε τις αμερικανικές και βρετανικές επιθέσεις σε πόλεις στην Υεμένη και τις θεωρούμε παραβίαση της κυριαρχίας και της εδαφικής της ακεραιότητας..

dimpenews.com

Back to top button