breaking newsΔιεθνή

Ουκρανία: Παρελθόν από την ηγεσία του στρατού ο Ζαλούζνι

Έπειτα από πολλές ημέρες φημολογίας και αβεβαιότητας, ο πρόεδρος της Ουκρανίας Βολοντίμιρ Ζελένσκι ανακοίνωσε την αποπομπή από την ηγεσία των ενόπλων δυνάμεων της Ουκρανίας του στρατηγού Βαλέρι Ζαλούζνι.

Σε ανάρτησή ο Ζελένσκι τόνισε ότι είναι ώρα για ανανέωση, χωρίς πάντως να διευκρινίσει ποιος θα διαδεχτεί τον εξαιρετικά δημοφιλή στρατηγό.

Και σε μια προσπάθεια να διασκεδάσει τις εντυπώσεις ότι υπάρχει ρήγμα στις σχέσεις τους, ανέφερε ότι ο Ζαλούζνι θα παραμείνει μέρος της ομάδας για την πολεμική προσπάθεια της χώρας.

Αργότερα ο Ζελένσκι διευκρίνισε με ανάρτησή του στο Telegram ότι νέος αρχηγός των Ενόπλων Δυνάμεων της Ουκρανίας είναι ο στρατηγός Ολεξάντρ Σίρσκι.

Όπως γράφει ο Ζελένσκι:

«Συναντήθηκα με τον στρατηγό Βαλέρι Ζαλούζνι. Τον ευχαρίστησα για τα δύο χρόνια υπεράσπισης της Ουκρανίας.

» Συζητήσαμε την ανανέωση που χρειάζονται οι Ένοπλες Δυνάμεις της Ουκρανίας. Συζητήσαμε επίσης ποιοι θα μπορούσαν να συμμετάσχουν στην ανανεωμένη ηγεσία των Ενόπλων Δυνάμεων της Ουκρανίας.

» Η ώρα για μια τέτοια ανανέωση είναι τώρα. Πρότεινα στον στρατηγό Ζαλούζνι να παραμείνει μέρος της ομάδας.

» Θα κερδίσουμε σίγουρα! Δόξα στην Ουκρανία!».

Σε ανάρτησή του στο Facebook ο υπουργός Άμυνας της Ουκρανίας, Ρουστέμ Ουμέροφ, αναφέρει ότι «ο πόλεμος συνεχώς αλλάζει» και οι μάχες του 2022 δεν είναι ίδιες με αυτές του 2023 και του 2024. Η χρονιά που διανύουμε «θα φέρει νέες αλλαγές για τις οποίες θα πρέπει να είμαστε έτοιμοι. Χρειάζονται νέες στρατηγικές και νέες προσεγγίσεις».

Ο Zelensky ήθελε να διώξει τον Zaluzhny αλλά δεν έβρισκε διάδοχο

Ο Zelensky σε συνέντευξή του σε ιταλικά μέσα ενημέρωσης, παραδέχθηκε ότι είχε πράγματι εξετάσει το θέμα της απομάκρυνσης του Valery Zaluzhny και της «επανεκκίνησης» των υψηλότερων κλιμακίων ηγεσίας του στρατού.

Νωρίτερα, η βρετανική εφημερίδα Financial Times, επικαλούμενη πηγές που γνωρίζουν την κατάσταση, ανέφερε ότι ο Zelensky συναντήθηκε με τον Zaluzhny στις 29 Ιανουαρίου και του πρόσφερε μόνο τη θέση του συμβούλου των ουκρανικών αρχών μετά την παραίτησή του.

Το περιοδικό Economist, με τη σειρά του, ισχυρίστηκε ότι στον Zaluzhny προσφέρθηκε η θέση του γραμματέα του Συμβουλίου Εθνικής Ασφάλειας και Άμυνας της Ουκρανίας, αλλά ο στρατηγός αρνήθηκε.

Το δημοσίευμα έγραψε επίσης ότι στον σημερινό επικεφαλής της κύριας διεύθυνσης πληροφοριών του υπουργείου Άμυνας της Ουκρανίας, Kirill Budanov, προσφέρθηκε η θέση του αρχιστράτηγου των Ενόπλων Δυνάμεων της Ουκρανίας, αλλά αυτός «αρνήθηκε την τελευταία στιγμή».

O Zaluzhny ετοιμάζει στρατό από Azov κατά του Zelensky

Εν τω μεταξύ ο πρώην πλέον αρχιστράτηγος του ουκρανικού στρατού Valery Zaluzhny ετοιμάζει ένα είδος «ιδιωτικού στρατού» με νεοναζί μαχητές που θα στραφεί κατά του Zelensky.

Ο πρώην αναλυτής της CIA Larry Johnson εκτιμά ότι η διαφορά μεταξύ των δύο θα επιλυθεί με τα …όπλα. Με άλλα λόγια, η πλευρά που θα λάβει μεγαλύτερη υποστήριξη από τον στρατό θα έχει τις περισσότερες πιθανότητες νίκης.

Για το λόγο αυτό, ο Zaluzhny χρησιμοποίησε τη θέση του ως στρατιωτικού ηγέτη για να κερδίσει πλεονέκτημα και να προετοιμαστεί για μια πιθανή αντιπαράθεση ενάντια στις δυνάμεις που παραμένουν πιστές στον Zelensky.

Η τακτική που χρησιμοποίησε ο στρατηγός, σύμφωνα με τον Johnson, εστιάστηκε κυρίως στην προσέλκυση των νεοναζί μαχητών, όπως οι Azov.

Ο Zaluzhny δεν φαίνεται να ενδιαφέρεται πολύ για την αναζήτηση μαζικής υποστήριξης από τους στρατιώτες των τακτικών ενόπλων δυνάμεων, καθώς πρόκειται για στρατεύματα που τείνουν να παραμένουν υπάκουα στην τρέχουσα κυβέρνηση.

Έτσι, καλεί τους μαχητές που συνδέονται με τα υπερεθνικιστικά τάγματα να ενωθούν μαζί του εναντίον του Zelensky. Υπό αυτή την έννοια, τα μέλη των νεοναζιστικών οργανώσεων γλιτώνουν από τη μάχη στην πρώτη γραμμή, επισημαίνει ο στρατιωτικός αναλυτής Lucas Leiroz.

PrimeNews.

Back to top button