NEA TAΞΗ ΠΡΑΓΜΑΤΩΝ

Ο νομικός πόλεμος που μαίνεται μεταξύ Λευκού Οίκου και Τέξας

Στην αναμέτρηση μεταξύ του Τέξας και της κυβέρνησης Μπάιντεν για τη συνοριακή κρίση, η πολιτεία «του Μοναδικού Αστεριού» εμπλέκεται σε τουλάχιστον τρεις αγωγές για τις προσπάθειές της να υπερασπιστεί τα σύνορά της.

Η πολιτεία έχει δημιουργήσει φυσικά εμπόδια και έχει εφαρμόσει το δικό του νομικό καθεστώς για τη δίωξη και την απέλαση παράνομων αλλοδαπών.

Η ομοσπονδιακή κυβέρνηση αμφισβήτησε αυτές τις προσπάθειες και με τις νομικές μάχες να συνεχίζονται, οι ειδικοί διαφωνούν σχετικά με το αν η εκστρατεία του Τέξας θα είναι μάταιη ή γόνιμη.

Τα μεξικανικά καρτέλ ναρκωτικών, τα οποία διακινούν παράνομες ουσίες όπως η φαιντανύλη, προκαλούν μια άνευ προηγουμένου εισροή ανθρώπων, κάτι που έχει γίνει κυρίαρχο θέμα στα δελτία ειδήσεων και έχει γίνει η δεύτερη μεγαλύτερη μη οικονομική ανησυχία μεταξύ των Αμερικανών.

Οι αξιωματούχοι του Τέξας δεν μπορούν να κατηγορήσουν αυτούς που συλλαμβάνουν για παραβίαση του ομοσπονδιακού νόμου για τη μετανάστευση, επομένως η Εθνική Φρουρά του Τέξας παραδίδει τους κρατούμενους στο Τμήμα Δημόσιας Ασφάλειας του Τέξας για να κατηγορηθούν για παραβίαση σύμφωνα με τη νομοθεσία της πολιτείας.

Τα αυξανόμενα πλήθη των παράνομων μεταναστών που διασχίζουν τα σύνορα έχουν χαρακτηριστεί από τους Ρεπουμπλικάνους, συμπεριλαμβανομένου του πρώην προέδρου Ντόναλντ Τραμπ, ως «εισβολή».

25 Ρεπουμπλικάνοι κυβερνήτες έχουν ενωθεί πίσω από το Τέξας. Μερικοί στέλνουν τα δικά τους στρατεύματα Εθνικής Φρουράς στο Τέξας για να βοηθήσουν. Καθώς τα εδάφη τους κατακλύζονται από παράνομους μετανάστες, ορισμένοι Δημοκρατικοί, όπως ο δήμαρχος της Νέας Υόρκης Έρικ Άνταμς, έχουν ενωθεί με τους Ρεπουμπλικάνους επικρίνοντας την χαλαρή επιβολή της μετανάστευσης από την κυβέρνηση Μπάιντεν.

Τρεις υποθέσεις

Η πιο γνωστή από τις τρεις υποθέσεις είναι το Department of Homeland Security (DHS) κατά του Τέξας.

Στις 22 Ιανουαρίου, το Ανώτατο Δικαστήριο ακύρωσε μια απόφαση εφετείου που έδωσε εντολή στην ομοσπονδιακή κυβέρνηση να αφήσει ανέπαφο το συρματόπλεγμα που στήνει Τέξας.

Το δικαστήριο φαίνεται πως πρόσθεσε ακόμα ένα λιθαράκι στο χάος που έχει δημιουργηθεί στα νότια σύνορα της χώρας, ψηφίζοντας με ψήφους 5–4 για να αφεθεί η Συνοριακή Περιπολία των ΗΠΑ να κόψει, εάν χρειαστεί, τον συρμάτινο φράχτη που έστησε το Τέξας κατά μήκος ενός τμήματος του Ρίο Γκράντε στο Eagle Pass, με το οποίο συνορεύει. η μεξικανική πόλη Piedras Negras.

Η υποκείμενη υπόθεση εξακολουθεί να εκκρεμεί ενώπιον του 5ου Περιφερειακού Εφετείου και ενδέχεται να επιστρέψει ξανά στο Ανώτατο Δικαστήριο.

Ο νομικός πόλεμος που μαίνεται μεταξύ Λευκού Οίκου και Τέξας
Στρατιώτες της Εθνικής Φρουράς φρουρούν στις όχθες του ποταμού Ρίο Γκράντε στο Shelby Park στο Eagle Pass του Τέξας, στις 12 Ιανουαρίου 2024

Μια άλλη μήνυση, Ηνωμένες Πολιτείες κατά Άμποτ, αφορά ένα τμήμα πλωτού φράγματος που εγκατέστησε η πολιτεία στο Ρίο Γκράντε για να εμποδίσει τους παράνομους μετανάστες να κολυμπήσουν ή να διασχίσουν το Τέξας. Μια επιτροπή τριών κριτών του 5ου Σιρκουί διαπίστωσε ότι το Τέξας παραβίασε τον ομοσπονδιακό νόμο περί ποταμών και λιμανιών, ο οποίος απαγορεύει τη μη εξουσιοδοτημένη απόφραξη ή τροποποίηση των πλωτών οδών. Η κυβέρνηση Μπάιντεν είχε υποστηρίξει ότι το εμπόδιο που έστησε η πολιτεία παρενέβαινε στις επιχειρήσεις του στην περιοχή και παρενέβαινε στην ομοσπονδιακή αρχή.

Το Τέξας ζήτησε από την επιτροπή να επανεξετάσει την απόφαση της. Το περιφερειακό δικαστήριο έκανε δεκτό το αίτημα και ακύρωσε την απόφαση της επιτροπής. Δεν έχει ακόμη πραγματοποιηθεί πλήρης περιφερειακή ακρόαση επί της ουσίας της υπόθεσης.

Η τρίτη υπόθεση, Ηνωμένες Πολιτείες κατά Τέξας, αφορά τον νέο νόμο του Τέξας γνωστός ως Νόμος 4 της Γερουσίας που μετατρέπει σε πολιτειακά εγκλήματα τις προσπάθειες παράνομης εισόδου στο Τέξας. Επιτρέπει στους πολιτειακούς δικαστές να διατάξουν την απομάκρυνση παράνομων εισερχομένων από τις Ηνωμένες Πολιτείες και στους τοπικούς αξιωματούχους να εκτελούν αυτές τις εντολές.

Η κυβέρνηση Μπάιντεν υποστηρίζει στη νομική της καταγγελία ότι «το Τέξας δεν μπορεί να διαχειρίζεται το σύστημα μετανάστευσης με δικό του ανεξάρτητο τρόπο» και ότι ο νόμος της πολιτείας «παρεισφέρει στην αποκλειστική εξουσία της ομοσπονδιακής κυβέρνησης να ρυθμίζει την είσοδο και την απομάκρυνση μη υπηκόων. Οι επιχειρήσεις και οι διαδικασίες μετανάστευσης δεν είναι ζήτημα των πολιτειών και παρεμβαίνουν στις εξωτερικές σχέσεις των ΗΠΑ».

Η κεντρική διοίκηση ζητά από το Περιφερειακό Δικαστήριο των ΗΠΑ για τη Δυτική Περιφέρεια του Τέξας να μπλοκάρει τον νόμο, ο οποίος υποστηρίζει ότι είναι άκυρος.

Δήλωση του Άμποτ

Καθώς οι αγωγές διέρχονται από τον δικαστικό μηχανισμό του έθνους, ο Ρεπουμπλικανός κυβερνήτης του Τέξας Γκρεγκ Άμποτ, υποσχέθηκε να συνεχίσει την προσπάθεια ασφάλισης των συνόρων της πολιτείας του ως μέρος ενός έργου που ονομάζεται Operation Lone Star.

Η προσπάθεια αυτή αξίας 10 δισεκατομμυρίων δολαρίων, η οποία ξεκίνησε τον Μάιο του 2021, είναι μια κοινή επιχείρηση μεταξύ του Τμήματος Δημόσιας Ασφάλειας του Τέξας και του Στρατιωτικού Τμήματος του Τέξας, μιας εκτελεστικής υπηρεσίας που είναι αρμόδια για την ασφάλεια του κράτους, το οποίο έχει τα δεύτερα μεγαλύτερα διεθνή σύνορα στις Ηνωμένες Πολιτείες.

«Το Τέξας θα συνεχίσει να εγκαθιστά φράγματα για να κάνει τη δουλειά που η κυβέρνηση Μπάιντεν αρνείται να κάνει», είπε ο κυβερνήτης.

εικόνα-5578856
Ο κυβερνήτης του Τέξας Γκρεγκ Άμποτ πραγματοποιεί περιοδεία στα σύνορα ΗΠΑ-Μεξικού στον ποταμό Ρίο Γκράντε στο Eagle Pass του Τέξας, στις 23 Μαΐου 2022

Σε μια δήλωση στις 24 Ιανουαρίου που δημοσιεύτηκε στο X, ο κ. Άμποτ κατηγόρησε την κυβέρνηση Μπάιντεν ότι παραβίασε το συνταγματικό της καθήκον να υπερασπιστεί το Τέξας από την εισβολή και κατέθεσε μια δήλωση βασισμένη στο Σύνταγμα που δικαιολογούσε τις ενέργειές του.

Αρνούμενος να επιβάλει την τάξη, ακόμη και παραβιάζοντας, τους νόμους για τη μετανάστευση, ο Πρόεδρος Μπάιντεν «έχει καταρρίψει τα ρεκόρ παράνομης μετανάστευσης», επιτρέποντας σε 6 εκατομμύρια και πλέον παράνομους μετανάστες να περάσουν τα νότια σύνορα σε μόλις τρία χρόνια, έγραψε ο κ. Άμποτ.

Οι Συντάκτες του Συντάγματος, είπε, δεν θα ήθελαν οι πολιτείες να κινδυνεύουν από «εξωτερικές απειλές όπως τα καρτέλ που διακινούν λαθραία εκατομμύρια παράνομους μετανάστες πέρα ​​από τα σύνορα».

Γι’ αυτό επιφύλαξαν στις πολιτείες το δικαίωμα της αυτοάμυνας και ζήτησαν από την ομοσπονδιακή κυβέρνηση να προστατεύσει τις πολιτείες από εισβολή, είπε. Οι Δημοκρατικοί χαρακτήρισαν την ιδέα ότι οι πολιτείες διαθέτουν πολεμικές εξουσίες για να αποκρούουν τις εισβολές και την εξουσία να λαμβάνουν τα δικά τους μέτρα επιβολής της μετανάστευσης, απαρέμφατη σε ακρόαση στο Κογκρέσο στις 30 Ιανουαρίου.

Η βουλευτής Mary Gay Scanlon (D-Pa.) είπε ότι πρόκειται για «μια νομική θεωρία κροτίδων» που επιχειρεί «να ανατρέψει τη συνταγματική μας τάξη για πολιτικούς σκοπούς». Η τρέχουσα «μεταναστευτική κρίση δεν ισοδυναμεί με εισβολή», είπε.

Συρματοπλέγματα

Η απόφαση του Ανώτατου Δικαστηρίου να επιτρέψει στην κυβέρνηση Μπάιντεν να κόψει τα συρματοπλέγματα της πολιτείας χαροποίησε τους Δημοκρατικούς και εξόργισε τους Ρεπουμπλικάνους.

Η κομητεία Maverick, η οποία περιλαμβάνει το Eagle Pass, ήταν το πρόσφατο επίκεντρο της συνοριακής κρίσης επειδή, από τον Ιούνιο του 2023, σχεδόν το 25% όλων των εισόδων παράνομων μεταναστών στις Ηνωμένες Πολιτείες γίνονταν από εκεί, σύμφωνα με την Υπηρεσία Τελωνείων και Προστασίας των Συνόρων των ΗΠΑ (CBP).

εικόνα-5578866
Ο κυβερνήτης του Τέξας Γκρεγκ Άμποτ πραγματοποιεί περιοδεία στα σύνορα ΗΠΑ-Μεξικού στον ποταμό Ρίο Γκράντε στο Eagle Pass του Τέξας, στις 23 Μαΐου 2022

Δύο συντηρητικοί, ο ανώτατος δικαστής Τζον Ρόμπερτς και η δικαστής Έιμι Κόνι Μπάρετ, μαζί με τα φιλελεύθερα μέλη του δικαστηρίου, οι δικαστές Ketanji Brown Jackson, Elena Kagan και Sonia Sotomayor τάχθηκαν στο πλευρό της κυβέρνησης Μπάιντεν για το ζήτημα με τα συρματοπλέγματα. Οι δικαστές που ψήφισαν υπέρ της απομάκρυνσής τους, δεν εξήγησαν την απόφασή τους.

Οι συντηρητικοί δικαστές Clarence Thomas, Samuel Alito, Neil Gorsuch και Brett Kavanaugh διαφώνησαν. Οι δικαστές της μειοψηφίας δεν αιτιολόγησαν τη διαφωνία τους.

Η υπόθεση απέχει πολύ από το να τελειώσει.

Μετά την απόφαση του Ανώτατου Δικαστηρίου, το DHS κατά Τέξας βρίσκεται ακόμη σε εκκρεμότητα στο 5ο Circuit. Το περιφερειακό δικαστήριο δεν έχει ακούσει ακόμη επιχειρήματα για την ουσία της υπόθεσης. Αφού το πράξει, μπορεί να εκδώσει ακόμη μια εντολή που να περιορίζει την ομοσπονδιακή κυβέρνηση.

Η απόφαση του Ανωτάτου Δικαστηρίου υπέρ του DHS, η οποία λήφθηκε σε επείγουσα βάση ελλείψει προφορικών επιχειρημάτων επί της ουσίας, δεν υποδηλώνει απαραιτήτως ότι οι δικαστές θα είναι στο πλευρό της ομοσπονδιακής κυβέρνησης όποτε η υπόθεση επιστρέφει στο δικαστήριο.

Αψηφώντας το Δικαστήριο του Τέξας;

Οι νομικοί εμπειρογνώμονες λένε ότι ο ισχυρισμός ότι το Τέξας αψηφά το Ανώτατο Δικαστήριο συνεχίζοντας την πολιτική της πολιτείας να υψώνει συρματοπλέγματα, φράγματα και εμπορευματοκιβώτια για να αποτρέψει την είσοδο παράνομων μεταναστών στη χώρα είναι αναληθής.

Αυτός ο ισχυρισμός έχει απηχηθεί εκτενώς σε ρεπορτάζ των κυρίαρχων μέσων ενημέρωσης και επαναλαμβάνεται από πολιτικούς όπως ο πρώην βουλευτής Beto O’Rourke (D-Texas) και ο σημερινός βουλευτής Joaquin Castro (D-Texas).

Και επειδή ο κ. Άμποτ χρησιμοποιεί στρατεύματα της Εθνοφρουράς του Τέξας για το έργο της ασφάλειας των συνόρων, τόσο ο κ. Ο’Ρουρκ όσο και ο κ. Κάστρο έχουν παρακαλέσει τον Πρόεδρο Μπάιντεν να κάνει το δραστικό βήμα ομοσπονδιοποίησης των στρατευμάτων του Τέξας, μια κίνηση που ο κ. Άμποτ είπε ότι θα ήταν «πολιτική γκάφα».

Ο κ. O’Rourke εξιστόρησε την περίπτωση που κυβερνήτης του Αρκάνσας Orval Faubus, ένας Δημοκρατικός, αρνήθηκε να συμμορφωθεί με την απόφαση ορόσημο του Ανωτάτου Δικαστηρίου για την απονομή διαχωρισμού, Brown v. Board of Education (1954) (να μην υπάρχουν διαχωρισμοί μεταξύ λευκών και μαύρων στην εκπαίδευση) και χρησιμοποίησε τα στρατεύματα της Εθνικής Φρουράς του Αρκάνσας το 1957 για να αποτρέψει τα μαύρα παιδιά να φοιτήσουν στο Λύκειο του Little Rock Central.

εικόνα-5578857
Ο υποψήφιος Δημοκρατικός κυβερνήτης Beto O’Rourke περιμένει να μιλήσει σε μια εκδήλωση στο Όστιν του Τέξας, στις 26 Ιουνίου 2022

Σε απάντηση αυτού, ο Ρεπουμπλικανός Πρόεδρος Ντουάιτ Αϊζενχάουερ, ομοσπονδιοποίησε τη Φρουρά του Αρκάνσας για να διασφαλίσει τη συμμόρφωση με την απόφαση.

«Ο Μπάιντεν πρέπει να ακολουθήσει αυτό το παράδειγμα τολμηρής, αποφασιστικής ηγεσίας για να τερματιστεί αυτή η κρίση προτού επιδεινωθεί», είπε ο κ. Ο’Ρουρκ.

Ο δικηγόρος Mark Miller του Pacific Legal Foundation, μιας εθνικής δικηγορικής εταιρείας δημοσίου συμφέροντος που αμφισβητεί την ανάρμοστη συμπεριφορά της κυβέρνησης, απέρριψε την ιδέα ότι το Τέξας αψήφισε το ανώτατο δικαστήριο της χώρας.

«Όλοι λένε, «καλά, το Τέξας παραβιάζει την εντολή του Ανωτάτου Δικαστηρίου». Αυτό δεν είναι αλήθεια», είπε ο κ. Μίλερ στους The Epoch Times.

«Το Ανώτατο Δικαστήριο δεν είπε, «Τέξας, δεν μπορείς να βάλεις άλλο σύρμα». Απλώς είπαν ότι η ομοσπονδιακή κυβέρνηση μπορεί να κόψει το συρματόπλεγμα αν το επιθυμεί», είπε.

Ο Christopher Hajec, διευθυντής διαφορών στο Immigration Reform Law Institute, συμφώνησε.

Το Ανώτατο Δικαστήριο απλώς ακύρωσε την εντολή που εξέδωσε το 5ο Circuit εναντίον ομοσπονδιακών αξιωματούχων που κόβουν τα συρματοπλέγματα, είπε, προσθέτοντας ότι η διοίκηση «είναι ελεύθερη να προχωρήσει [με] το κόψιμο».

Το Τέξας δεν αψηφά το δικαστήριο χτίζοντας την άμυνά του όπως δικαιούται να κάνει συνταγματικά, είπε.

Ο μακροχρόνιος παρατηρητής των δικαστηρίων Κερτ Λέβι, πρόεδρος της συντηρητικής Επιτροπής Δικαιοσύνης, θεωρεί το επεισόδιο που βρίσκεται σε εξέλιξη ως ένα σημαντικό μάθημα πολιτικής αγωγής για το αμερικανικό κοινό.

Προς το παρόν «δεν υπάρχει ακόμη αληθινή σύγκρουση εδώ», είπε.

«Ο Beto O’Rourke και άλλοι έχουν δηλώσει ψευδώς ότι το Τέξας αψηφά μια απόφαση του Ανωτάτου Δικαστηρίου”, είπε. Θυμήθηκε μια συνέντευξη Τύπου στον Λευκό Οίκο την περασμένη εβδομάδα, στην οποία ένας δημοσιογράφος «απαιτούσε ουσιαστικά» να μάθει γιατί η κυβέρνηση Μπάιντεν δεν έπαιρνε μέτρα κατά του Τέξας.

«Νομίζω ότι είναι μια καλή ευκαιρία να κατανοήσουμε τις αποχρώσεις της νομικής διαδικασίας και του συνταγματικού δικαίου», είπε ο κ. Levey.Όλες οι συνταγματικές διατάξεις που ισχύουν εδώ «σπάνια, έως ποτέ, έχουν αμφισβητηθεί».

Πλωτό φράγμα

Στην υπόθεση του υδάτινου φράγματος, Ηνωμένες Πολιτείες κατά Άμποτ, ένας ομοσπονδιακός περιφερειακός δικαστής απέρριψε το επιχείρημα ότι μια πολιτεία έχει την εξουσία να πράξει κάτι τέτοιο και απεφάνθη κατά της πολιτείας και του φράγματός της.

εικόνα-5578863
Ένα πλωτό φράγμα που έστησε ο κυβερνήτης του Τέξας Γκρεγκ Άμποτ βρίσκεται στην κορυφή του Ρίο Γκράντε στο Eagle Pass του Τέξας, στις 10 Ιανουαρίου 2024

Η πολιτεία τοποθέτησε το φράγμα μήκους 300 μέτρων στο Ρίο Γκράντε κοντά στο πέρασμα Eagle.

Ο κ. Hajec είπε ότι ελπίζει ότι εάν το 5ο Circuit φτάσει στο ζήτημα των πολεμικών δυνάμεων, θα διαπιστώσει ότι είναι ένα «αδικαιολόγητο πολιτικό ζήτημα» και θα αναβληθεί στις αρχές του Τέξας.

Εάν μια ερώτηση είναι αδικαιολόγητη, αυτό σημαίνει ότι δεν μπορεί να αξιολογηθεί σύμφωνα με τις νομικές αρχές από ένα δικαστήριο.

Οι αποφάσεις δικαιοσύνης προκύπτουν όταν ένα δικαστήριο δεν έχει την εξουσία να εκδικάσει μια υπόθεση βάσει του Συντάγματος ή κρίνει ότι κάτι τέτοιο θα συνιστούσε αλόγιστη άσκηση δικαστικής εξουσίας. Το δόγμα του πολιτικού ζητήματος εμποδίζει τα ομοσπονδιακά δικαστήρια να ακούσουν συνταγματικά ζητήματα που θεωρούνται καλύτερα να αποφασίζονται από άλλους κλάδους της κυβέρνησης.

«Φανταστείτε εάν το Τέξας δεχόταν εισβολή από Μεξικό, κανείς δεν θα αμφισβητούσε ότι το Τέξας θα μπορούσε να χρησιμοποιήσει τα δικά του στρατεύματα για να αποκρούσει την εισβολή και δεν θα χρειαζόταν να ανησυχούμε για τον νόμο για τα ποτάμια και τα λιμάνια γιατί θα ήταν εισβολή», είπε ο κ. Hajec.

Αυτή η κατάσταση είναι δύσκολο να διακριθεί από το status quo στο οποίο τα μεξικανικά καρτέλ, που ισοδυναμούν με ξένες παραστρατιωτικές οργανώσεις, επιτίθενται στις Ηνωμένες Πολιτείες, είπε.

Μετά την ολοκλήρωση των διαφόρων αγωγών, ο κ. Hajec είπε ότι είναι «αισιόδοξος» ότι το Τέξας θα είναι ακόμα σε θέση να μπορεί να κάνει ότι περνά από την δικαιοδοσία του για να υπερασπιστεί την επικράτειά του.

Στην υπόθεση Ηνωμένες Πολιτείες κατά Τέξας, σχετικά με το σύστημα παράλληλης επιβολής της μετανάστευσης του Τέξας, η νομική καταγγελία της κυβέρνησης Μπάιντεν αναφέρει την υπόθεση Αριζόνα κατά Ηνωμένων Πολιτειών (2012), σύμφωνα με την οποία η κυβέρνηση των ΗΠΑ έχει «ευρεία, αναμφισβήτητη εξουσία στο θέμα της μετανάστευσης και στο καθεστώς της» σε σχέση με τους μη πολίτες. Όταν η πολιτειακή νομοθεσία για το ίδιο θέμα έρχεται σε αντίθεση με την ομοσπονδιακή νομοθεσία, η πολιτειακή νομοθεσία πρέπει να υποχωρεί.

Σε εκείνη την υπόθεση πριν από 12 χρόνια, το Ανώτατο Δικαστήριο απέρριψε τρεις από τις τέσσερις διατάξεις του νόμου της Αριζόνα, γνωστού ως SB1070, που ο τότε κυβερνήτης, ο Jan Brewer, ένας Ρεπουμπλικανός, υπέγραψε το σχετικό νόμο το 2010. Η νομοθεσία έδωσε εξουσία στις τοπικές αρχές επιβολής του νόμου να επιβάλλουν την ομοσπονδιακή νομοθεσία για τη μετανάστευση. Το δικαστήριο έκρινε ότι οι διατάξεις παραβίαζαν τις συνταγματικά απαριθμημένες εξουσίες του Κογκρέσου και προκαταλαμβάνονταν από ομοσπονδιακό καταστατικό.

Ο κ. Hajec είπε ότι εάν η ομοσπονδιακή κυβέρνηση δεν τιμά την ευθύνη της να προστατεύει τα σύνορα και να επιβάλλει τους νόμους για τη μετανάστευση, οι πολιτείες έχουν το δικαίωμα βάσει του Συντάγματος να ενεργούν.

Απόκρουση εισβολής

Το επιχείρημα του κ. Άμποτ ότι η πολιτεία του δικαιούται να υπερασπιστεί τον εαυτό της έναντι μιας συνεχιζόμενης εισβολής, η οποία ισχύει και για τις τρεις αγωγές, αξίζει να εξεταστεί, είπε ο κ. Χάτζετς.

Τα εμπόδια από συρματοπλέγματα είναι «κλασικά αμυντικά μέτρα που είναι πολεμικά μέτρα», είπε.

εικόνα-5578862
Ένας πράκτορας της Συνοριακής Περιπολίας συλλαμβάνει παράνομους μετανάστες αφού περάσουν το Ρίο Γκράντε στο Eagle Pass, στο Τέξας, στις 30 Σεπτεμβρίου 2023

Ένας πόλεμος που διεξάγεται υπό τη «συνταγματική εξουσία του Τέξας σε περίπτωση εισβολής δεν προδικάζεται από τις προτεραιότητες επιβολής της κυβέρνησης».

Ομοσπονδιακή παρεκτροπή σημαίνει ότι ένας νόμος της πολιτείας που έρχεται σε αντίθεση με τον ομοσπονδιακό νόμο είναι άκυρος.

Είναι ευθύνη του κ. Άμποτ να αποφασίσει εάν το Τέξας έχει εισβληθεί και πώς θα αποκρούσει την εισβολή, είπε ο κ. Χάτζεκ.

Ο κ. Μίλερ ήταν δύσπιστος σχετικά με το σκεπτικό της επιχείρησης του Τέξας που βασίζεται στην εισβολή.

«Αν κοιτάξετε το πραγματικό νόημα του Συντάγματος, δυσκολεύομαι να φανταστώ ότι οι κυβερνήτες θα έλεγαν ότι μπορούν να πολεμήσουν για αυτό».

Αυτό που είναι ενδιαφέρον με τον ισχυρισμό του κ. Άμποτ ότι η ομοσπονδιακή κυβέρνηση δεν ανταποκρίνεται στη συμφωνία μεταξύ της ομοσπονδιακής κυβέρνησης και των πολιτειών που κορυφώθηκε με την υιοθέτηση του Συντάγματος, είναι ότι εάν «είναι να σταθούμε στο επιχείρημα που αναφέρεται ο Άμποτ… τότε αυτή η εισβολή σημαίνει ότι μπορεί να εμπλακεί σε πόλεμο στα σύνορα». «Νομίζω ότι είναι απίθανο ένας κυβερνήτης της πολιτείας να το πει αυτό, αλλά αυτή είναι η γλώσσα στην οποία βασίζεται».

Οι ειδικοί διαφωνούν

Οι νομικοί εμπειρογνώμονες διαφωνούν στην εκτίμησή τους για τη συνολική ισχύ της νομικής θέσης του Τέξας.

Ο κ. Hajec είπε ότι η στάση του Τέξας ενισχύεται από την απόφαση του Ανώτατου Δικαστηρίου το 2020 στην υπόθεση Κάνσας εναντίον Γκαρσία.

«Το Σύνταγμα και ο νόμος είναι υπέρ των ανθρώπων που προσπαθούν να επιτύχουν τους σκοπούς του νόμου. Όλα αυτά είναι προς όφελος του Τέξας εδώ πέρα».

Στην υπόθεση Κάνσας κατά Γκαρσία, το Κάνσας είχε θεσπίσει νόμο που επέτρεπε στην πολιτεία να διώκει τους παράνομους μετανάστες για κλοπή ταυτότητας όταν εργάζονται με ομοσπονδιακούς αριθμούς κοινωνικής ασφάλισης που ανήκουν σε άλλους, παρόλο που ο ομοσπονδιακός νόμος μετανάστευσης ρυθμίζει ήδη εάν τέτοια άτομα μπορούν να εργάζονται στις Ηνωμένες Πολιτείες . Τα τελευταία χρόνια, η ομοσπονδιακή κυβέρνηση έχει δείξει ελάχιστο ενδιαφέρον για τη δίωξη τέτοιων υποθέσεων.

εικόνα-5578865
Το Ανώτατο Δικαστήριο των ΗΠΑ στην Ουάσιγκτον στις 31 Ιανουαρίου 2024

Ο νόμος του Κάνσας αμφισβητήθηκε με το σκεπτικό ότι οι διώξεις παράνομων μεταναστών από την πολιτεία για κλοπή ταυτότητας προκαταλαμβάνονταν από την ομοσπονδιακή νομοθεσία, είπε.

Ο ομοσπονδιακός νόμος μεταρρύθμισης και ελέγχου μετανάστευσης (IRCA) του 1986, ο οποίος καθιστούσε έγκλημα για τους εργοδότες να προσλαμβάνουν άτομα που δεν έχουν το νόμιμο δικαίωμα να εργαστούν στις Ηνωμένες Πολιτείες, θεωρήθηκε ότι προλαμβάνει την εφαρμογή των νόμων για την κλοπή ταυτότητας της πολιτείας κατά των παράνομων μεταναστών.

Το Ανώτατο Δικαστήριο του Κάνσας διαπίστωσε ότι η IRCA προδικάζει την εφαρμογή των νόμων για την κλοπή ταυτότητας της πολιτείας κάθε φορά που οποιαδήποτε από τις πληροφορίες που απαιτούνται για τη δίωξη περιέχεται ή επισυνάπτεται σε μια ομοσπονδιακή επαλήθευση καταλληλότητας για την απασχόληση—γνωστή ως Έντυπο I-9—ακόμη και όταν η πολιτεία ασκεί δίωξη για χρήση των ίδιων πληροφοριών σε έγγραφα που δεν ανήκουν στο IRCA.

Αλλά στην υπόθεση αυτή, το Ανώτατο Δικαστήριο των ΗΠΑ επικύρωσε 5-4 την εξουσία των πολιτειών να κυνηγούν τέτοια άτομα για κλοπή ταυτότητας ακόμα κι αν οι ίδιες ψευδείς πληροφορίες εμφανίζονταν στα ομοσπονδιακά έντυπα I-9.

Το δικαστήριο έκρινε ότι η IRCA δεν προέβλεπε το καταστατικό του Κάνσας, το οποίο αφορούσε τη συμπεριφορά των εργαζομένων, έναν τομέα που δεν καλύπτεται από το IRCA.

Ο κ. Hajec είπε ότι το δικαστήριο διαπίστωσε ότι «η απλή εκτελεστική πολιτική της μη επιθυμίας επιβολής του νόμου… δεν είχε προληπτική ισχύ».

«Το Τέξας είναι ελεύθερο σύμφωνα με αυτό το πρότυπο να επιδιώκει τους στόχους του ίδιου του Κογκρέσου», το οποίο έχει απαγορεύσει την παράνομη είσοδο στις Ηνωμένες Πολιτείες, είπε.

Τα εμπόδια που έχουν δημιουργηθεί από το κράτος προάγουν τους στόχους του Κογκρέσου και δεν παρεμβαίνουν στους στόχους του ομοσπονδιακού νόμου περί μετανάστευσης και εθνικότητας, είπε.

εικόνα-5578861
Ο Πρόεδρος Τζο Μπάιντεν περπατά κατά μήκος του φράχτη των συνόρων ΗΠΑ-Μεξικού στο Ελ Πάσο του Τέξας, στις 8 Ιανουαρίου 2023

Ο κ. Miller είπε ότι δεν είναι σαφές τι μπορεί να κάνει το Ανώτατο Δικαστήριο στο μέλλον σχετικά με το DHS κατά Τέξας και τις άλλες αγωγές, αλλά η ομοσπονδιακή κυβέρνηση φαίνεται να έχει το καλύτερο νομικό επιχείρημα λόγω του προηγούμενου του δικαστηρίου το 2012 στην υπόθεση Arizona v. που ακύρωσε τις προσπάθειες μιας πολιτείας να ελέγξει την παράνομη μετανάστευση.

Αλλά ο κ. Άμποτ «έχει αποδείξει την ικανότητα να χρησιμοποιεί πολιτική μόχλευση στο μεταναστευτικό ζήτημα».

Η αποτυχία του Κογκρέσου και της εκτελεστικής εξουσίας να αντιμετωπίσουν ουσιαστικά το μεταναστευτικό ζήτημα έχει φέρει τη χώρα στην τρέχουσα δύσκολη θέση, είπε ο δικηγόρος.

«Νομίζω ότι πολλοί λογικοί Αμερικανοί και στις δύο πλευρές του πολιτικού διαδρόμου λένε ότι αυτό είναι αβάσιμο. Και έτσι ο Άμποτ προσπαθεί να αυξήσει την πίεση στην ομοσπονδιακή κυβέρνηση να κάνει κάτι γι’ αυτό», είπε ο κ. Μίλερ.

Ήταν «πολύ έξυπνο» να αρχίσουμε να στέλνουμε παράνομους μετανάστες σε «πόλεις που ισχυρίζονται ότι είναι πόλεις καταφύγιο και να λένε, «Εντάξει, ανταποκριθείτε τώρα σε αυτά που λέτε».

Ο κ. Levey είπε ότι ο ανταγωνισμός αυτός μεταξύ του Τέξας και της ομοσπονδιακής κυβέρνησης, «είναι μια στενή κλήση δεδομένου ότι το Σύνταγμα δίνει στην ομοσπονδιακή κυβέρνηση την εξουσία να προστατεύει τα σύνορά μας».

Επειδή η εκτελεστική εξουσία έχει περιθώρια στον τρόπο επιβολής του νόμου, η κυβέρνηση Μπάιντεν θα υποστήριζε ότι «με τον δικό της τρόπο προστατεύει τα σύνορα», είπε ο κ. Levey. Αλλά «είναι ένα αδύναμο επιχείρημα».

Το γεγονός ότι η διοίκηση δεν μπορεί να εντοπίσει κανένα νόμο που της επιτρέπει να κόψει το συρματόπλεγμα και το γεγονός ότι η αφαίρεση της περίφραξης φαίνεται αντίθετη με τους στόχους του ομοσπονδιακού νόμου, αποδυναμώνει τη θέση της κυβέρνησης των ΗΠΑ, είπε.

Συνδυάστε τη συνταγματική διάταξη που αναγνωρίζει το δικαίωμα των πολιτειών στην αυτοάμυνα με τα άλλα επιχειρήματα και το Τέξας «έχει το καλύτερο επιχείρημα εδώ», είπε ο κ. Levey.

Ωστόσο, «εδώ δεν έχουμε να κάνουμε απλά με μια πολιτική κόντρα». Είναι «παράλογο» για την κυβέρνηση Μπάιντεν να διακηρύσσει την επιθυμία να εξασφαλίσει τα σύνορα, ενώ εμποδίζει το Τέξας να υπερασπιστεί τα σύνορά του, είπε.

The post Ο νομικός πόλεμος που μαίνεται μεταξύ Λευκού Οίκου και Τέξας first appeared on PrimeNews.

Back to top button