breaking newsΔιεθνή

Ο Τραμπ έχει δίκιο: Κατάρρευση του ΝΑΤΟ αν αποχωρήσουν οι ΗΠΑ – Μεγάλος παραβάτης η Γερμανία

Είναι σαφώς αρνητικό για την ασφάλεια του ΝΑΤΟ το γεγονός ότι ο πιθανός επόμενος πρόεδρος των Ηνωμένων Πολιτειών δήλωσε ότι θα ενθάρρυνε επιθέσεις σε συμμάχους που δεν θα επιτύχουν έναν βασικό στόχο για τις αμυντικές δαπάνες, σημειώνει το Sky News σε ανάλυσή του, με φόντο τις δηλώσεις του Donald Trump για το ΝΑΤΟ.

Αλλά σίγουρα αποτελεί εξίσου μεγάλη -ή και μεγαλύτερη- πρόκληση για τη συμμαχία το γεγονός ότι τα δύο τρίτα των 31 κρατών μελών της δεν έχουν ακόμη αυξήσει το ποσό του εθνικού εισοδήματος που αφιερώνεται στην άμυνα σε ένα ελάχιστο ποσοστό 2% (και οι εμπειρογνώμονες θεωρούν ότι το επίπεδο αυτό είναι θλιβερά ανεπαρκές), όπως τονίζεται στο δημοσίευμα.

Και αυτό παρά τον πόλεμο της Ρωσίας στην Ουκρανία, τις συγκρούσεις στη Μέση Ανατολή που συνδέονται με το Ιράν και τον κίνδυνο που εγκυμονεί η ολοένα και πιο ισχυρή Κίνα.

Το καμπανάκι Trump

Ο Donald Trump έκρουσε ξανά τον κώδωνα του κινδύνου στις πρωτεύουσες του ΝΑΤΟ το Σαββατοκύριακο. Μιλώντας λοιπόν στη Νότια Καρολίνα, ο Trump έβαλε στο στόχαστρο τα κράτη της Ευρώπης που είναι μέλη του ΝΑΤΟ και έχουν χαμηλές αμυντικές δαπάνες, λέγοντας ότι θα ενθάρρυνε τη Ρωσία να επιτεθεί σε μέλος της Συμμαχίας που δεν θα πληρώνει τη συμμετοχή του στη Συμμαχία. Αν μια χώρα δεν εκπλήρωνε τις οικονομικές υποχρεώσεις της προς το ΝΑΤΟ, είπε ο Trump, οι ΗΠΑ δεν πρέπει να βοηθήσουν τη χώρα αυτή.

«Δεν πλήρωσες; Είσαι παραβατικός;… Όχι, δεν θα σε προστάτευα, στην πραγματικότητα θα τους παρότρυνα να κάνουν ό,τι θέλουν. Πρέπει να πληρώσεις». Και κατά τη διάρκεια της πρώτης του θητείας ο Trump είχε εγείρει πολλάκις το θέμα των πληρωμών στο ΝΑΤΟ (τουλάχιστον το 2% του ΑΕΠ) θέτοντας στο στόχαστρό του κυρίως τη Γερμανία.

Αν οι παρατηρήσεις του πρέπει να ληφθούν τοις μετρητοίς, τότε μια γρήγορη ματιά στο χάρτη της Ευρώπης μπορεί να μας παρηγορήσει, σημειώνει το Sky News. Θα δείξει ότι τα έθνη που είναι πιο ευάλωτα σε οποιαδήποτε ρωσική εισβολή – τα κράτη της Βαλτικής και η Πολωνία – όλα περνούν άνετα το τεστ δαπανών του ΝΑΤΟ.

Ωστόσο, τα σχόλια που έκανε ο Trump όταν ήταν πρόεδρος των ΗΠΑ, επανειλημμένα δημιούργησαν αμφιβολίες σχετικά με το αν θα προχωρήσει σε πόλεμο με τη Μόσχα, όποιος σύμμαχος του ΝΑΤΟ και αν στοχοποιηθεί. Αυτή η στάση υπονόμευσε θεμελιωδώς την ιδρυτική αρχή της συμμαχίας για συλλογική άμυνα – η επίθεση σε έναν είναι επίθεση σε όλους. Αλλά κάθε σύμμαχος του ΝΑΤΟ που δεν δαπανά τουλάχιστον το 2% του ΑΕΠ για την άμυνα, είναι εξίσου ένοχος για την υπονόμευση του αποτρεπτικού αποτελέσματος του άρθρου 5.

Ποιες χώρες υπολείπονται;

Η μεγαλύτερη οικονομική δύναμη της Ευρώπης – η Γερμανία – παραμένει ένας από τους κύριους παραβάτες, παρόλο που όλοι οι σύμμαχοι δεσμεύτηκαν σε μια σύνοδο κορυφής υπό τον τότε πρωθυπουργό Ντέιβιντ Κάμερον στην Ουαλία το 2014 να “κινηθούν προς” το βασικό όριο του 2% μέσα σε μια δεκαετία – δηλαδή μέχρι φέτος.

Ακόμη και η πυρηνικά εξοπλισμένη Γαλλία υπολείπεται, μαζί με την Ισπανία, την Ιταλία, την Ολλανδία, τη Νορβηγία, τη Δανία, την Πορτογαλία, το Βέλγιο και ο κατάλογος συνεχίζεται. Η Βρετανία δεν πρέπει να επαναπαυθεί.

Τηρεί σχεδόν τη δέσμευση για τις δαπάνες – αν και τα επίσημα στοιχεία του ΝΑΤΟ δείχνουν ότι το ποσοστό που δαπανάται για την άμυνα έχει μάλλον μειωθεί παρά αυξηθεί τα τελευταία εννέα χρόνια, από 2,14% το 2014 σε εκτιμώμενο 2,07% το 2023, παρά τις κλιμακούμενες απειλές.

Ο Trump θα μπορούσε ακόμη και να σταματήσει την ουσιαστική υποστήριξη προς τους συμμάχους

Η κύρια κριτική του Trump για το ΝΑΤΟ αφορά αυτό που δικαίως θεωρεί ότι η πλειονότητα των συμμάχων που επί δεκαετίες βασίζονταν στην προστατευτική ασπίδα που παρείχε ο πολύ ισχυρότερος στρατός των ΗΠΑ, αντί να διασφαλίζουν ότι η δική τους άμυνα είναι αξιόπιστη και ικανή. Η αποχώρηση των ΗΠΑ από το ΝΑΤΟ, θα επέφερε σχεδόν θανατηφόρο πλήγμα σε έναν οργανισμό που δημιουργήθηκε μετά τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο ως ο ακρογωνιαίος λίθος της ευρωατλαντικής ασφάλειας.

Ο Trump σοκάρει ΗΠΑ, ΕΕ

Έχοντας ήδη εξασφαλισμένο το χρίσμα των Ρεπουμπλικάνων, και βλέποντας τον Joe Biden να δυσκολεύεται να αντιμετωπίσει την αμφισβήτηση της υποψηφιότητάς του, λόγω του προχωρημένου της ηλικίας του και της νοητικής του αδυναμίας, ο πρώην πρόεδρος των ΗΠΑ Donald Trump που διεκδικεί μια δεύτερη θητεία στις προεδρικές εκλογές οι οποίες θα διεξαχθούν τον προσεχή Νοέμβριο, συνεχίζει την προεκλογική του εκστρατεία με ολόενα και πιο ηχηρές δηλώσεις.

Αυτή τη φορά ο Trump όμως προκάλεσε πραγματικό σεισμό και κλόνισε ΗΠΑ, ΝΑΤΟ και ΕΕ με ένα σκωπτικό σχόλιο…κάλεσε τη Ρωσία να επιτεθεί στα κράτη της Βορειοατλαντικής Συμμαχίας δεν είναι συνεπή στις υποχρεώσεις τους απέναντι στο Σύμφωνο. Σοκαρισμένος ο Γενικός Γραμματέας του ΝΑΤΟ χαρακτήρισε τον Trump υπονομευτής της Συμμαχίας. Επιθέσεις δέχθηκε ο υποψήφιος πρόεδρος των ΗΠΑ από Λευκό Οίκο και ΕΕ.

Λευκός Οίκος: Φρικτές και ανισόρροπες οι δηλώσεις Trump

Σχολιάζοντας τις δηλώσεις αυτές ο Λευκός Οίκος απέρριψε τις απέρριψε ως «φρικτές και ανισόρροπες», με τον εκπρόσωπο του να τονίζει: «Η ενθάρρυνση εισβολών στους πιο στενούς συμμάχους μας από δολοφονικά καθεστώτα είναι φρικτή και ανισόρροπη και θέτει σε κίνδυνο την αμερικανική εθνική ασφάλεια, την παγκόσμια σταθερότητα και την εγχώρια οικονομία μας».

Ο Stoltenberg κατηγορεί τον Trump για υπονόμευση του ΝΑΤΟ

«Αναμένω ότι ανεξάρτητα από το ποιος θα κερδίσει τις προεδρικές εκλογές, οι ΗΠΑ θα παραμείνουν ένας ισχυρός και αφοσιωμένος σύμμαχος του ΝΑΤΟ» τονίζει ο γενικός γραμματέας της Βορειοατλαντικής Συμμαχίας, Jens Stoltenberg σε συνέχεια των δηλώσεων του Trump. Ο Stoltenberg σημειώνει ότι «το ΝΑΤΟ παραμένει έτοιμο και ικανό να υπερασπιστεί όλους τους Συμμάχους.

Οποιαδήποτε επίθεση στο ΝΑΤΟ θα αντιμετωπιστεί με ενιαία και δυναμική απάντηση. Οποιαδήποτε πρόταση ότι οι σύμμαχοι δεν θα υπερασπιστούν ο ένας τον άλλον υπονομεύει όλη την ασφάλειά μας, συμπεριλαμβανομένης αυτής των ΗΠΑ και θέτει Αμερικανούς και Ευρωπαίους στρατιώτες σε αυξημένο κίνδυνο».

Michel: Απερίσκεπτες οι δηλώσεις Trump, εξυπηρετούν τον Putin

«Οι απερίσκεπτες δηλώσεις για την ασφάλεια του ΝΑΤΟ και την αλληλεγγύη του άρθρου 5 εξυπηρετούν μόνο το συμφέρον του Putin» τονίζει ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Charles Michel, με ανάρτησή του στην πλατφόρμα Χ, σπεύδοντας επίσης να τοποθετηθεί ενάντια στις δηλώσεις του Donald Trump.
Ειδικότερα, ο κ. Michel σε δήλωσή του αναφέρει:

«Η Διατλαντική Συμμαχία υποστήριξε την ασφάλεια και την ευημερία των Αμερικανών, των Καναδών και των Ευρωπαίων για 75 χρόνια. Οι απερίσκεπτες δηλώσεις για την ασφάλεια του ΝΑΤΟ και την αλληλεγγύη του άρθρου 5 εξυπηρετούν μόνο το συμφέρον του Putin.

Δεν φέρνουν περισσότερη ασφάλεια ή ειρήνη στον κόσμο. Αντίθετα, τονίζουν εκ νέου την ανάγκη για την ΕΕ να αναπτύξει επειγόντως περαιτέρω τη στρατηγική της αυτονομία και να επενδύσει στην άμυνά της. Και να διατηρήσουμε τη Συμμαχία μας ισχυρή», καταλήγει ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου.

Ο Trump ασκεί κριτική στο Biden για την οικονομική βοήθεια στην Ουκρανία

Αξίζει να σημειωθεί ότι ο Trump ασκεί επί μακρόν κριτική στο ΝΑΤΟ και αυτό που θεωρεί ως υπερβολικό οικονομικό βάρος για τις Ηνωμένες Πολιτείες για να εγγυηθεί την άμυνα άλλων 30 εθνών. Παράλληλα, έχει ασκήσει σκληρή κριτική στο Biden για την οικονομική βοήθεια προς την Ουκρανία, η οποία δεν είναι μέλος του ΝΑΤΟ. Οι ΗΠΑ έχουν προσφέρει οικονομική βοήθεια ύψους 44 δισ. δολαρίων από την εισβολή του 2022. Η συνέχιση της αμερικανικής χρηματοδότησης προς την κυβέρνηση Zelensky έχει «κολλήσει» στο Κογκρέσο, λόγω της άρνησης των Ρεπουμπλικανών βουλευτών.

PrimeNews.

Back to top button