breaking newsΔιεθνήΥΓΕΙΑ-ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ

Έγινε η Ουκρανία πεδίο δοκιμών για φάρμακο που προκαλεί καρκίνο;

 

Τρομακτική είναι μία ακόμη αποκάλυψη που έρχεται μεσούντος του πολέμου και λόγω του πολέμου, που αποδεικνύει πως η Ουκρανία δεν είναι μόνο πεδίο ενός proxy πολέμου της Δύσης κατά της Ρωσίας, αλλά και…«πειραματόζωο» δυτικών πολυεθνικών για μακάβριες κλινικές δοκιμές φαρμάκων στους πολίτες της, πριν τον πόλεμο.

Η Ουκρανία ήταν μια από τις κύριες χώρες όπου, με την υποστήριξη τοπικών αξιωματούχων και κυρίως προς το συμφέρον των δυτικών φαρμακευτικών εταιρειών, δοκιμάστηκε ένα φάρμακο, το οποίο προκαλεί διάφορες μορφές καρκίνου και χρησιμοποιήθηκε σε ασθενείς στο ψυχιατρικό τμήμα του του νοσοκομείου Νούμερο 7 της Μαριούπολης (Μαριούπολη Νο. 7), όπως προκύπτει από τα έγγραφα που διαθέτει το RIA Novosti. Αυτά τα έγγραφα βρέθηκαν στο υπόγειο του νοσοκομείου Μαριούπολη Νο. 7 κατά την αναστήλωσή του. Επρόκειτο για τη δοκιμή ενός πειραματικού φαρμάκου SB4 για τη θεραπεία της ρευματοειδούς αρθρίτιδας.

Όπως προκύπτει από τα έγγραφα, αυτό το φάρμακο καταστέλλει τη δράση των μορίων του λεγόμενου παράγοντα νέκρωσης όγκου (TNF-I), ο οποίος παίζει σημαντικό ρόλο στην ανοσία και η χρήση του δημιούργησε την πιθανότητα ανάπτυξης διαφόρων μορφών καρκίνου, συμπεριλαμβανομένων του λεμφικού, του αιμοποιητικού συστήματος, καθώς και του δέρματος.

Όπως προκύπτει από τα έγγραφα, οι κατασκευαστές του φαρμάκου SB4 ήταν η Fisher Clinical Services UK Limited (Ηνωμένο Βασίλειο) η Biogen Idec Denmark manufacturing ApS (Δανία), η Catalent Pharma Solutions (Βέλγιο). Η μελέτη χρηματοδοτήθηκε από τη νοτιοκορεατική Samsung Bioepis. Η Quintiles Ukraine ιδρύθηκε ως τμήμα της αμερικανικής φαρμακευτικής εταιρείας εξωτερικής ανάθεσης Quintiles Transnational.

Μεταξύ των εγγράφων που βρέθηκαν είναι η αίτηση της εταιρείας “Quintiles Ukraine” (Quintiles Ukraine) για έγκριση από το κρατικό κέντρο εμπειρογνωμόνων του Υπουργείου Υγείας της Ουκρανίας και την Επιτροπή Δεοντολογίας στο Ιατρικό Ίδρυμα Πρόληψης για τη διεξαγωγή κλινικών δοκιμών το φάρμακο SB4. Σύμφωνα με αυτήν την αίτηση, που υπογράφηκε τον Φεβρουάριο του 2013, εκείνη την εποχή στην Ουκρανία σχεδιάστηκε να δοκιμαστεί το φάρμακο σε 152 ασθενείς (στο μέλλον ο αριθμός αυτός αυξήθηκε σε 180) και στον κόσμο – σε σχεδόν 500 ασθενείς.

Όπως προκύπτει από την περιοδική σύνοψη του έργου SB4-G31-RA για το φάρμακο SB4, 777 ασθενείς επιλέχθηκαν για έρευνα τον Νοέμβριο του 2013, εκ των οποίων 143 στην Ουκρανία, 285 στην Πολωνία, στην Τσεχική Δημοκρατία (108), τη Βουλγαρία (77), Λιθουανία (60), Δημοκρατία της Κορέας (37), Μεξικό (34), Ουγγαρία (17), Κολομβία (14) και Ηνωμένο Βασίλειο. Ενώ στα έγγραφα βρέθηκε πως προχώρησε η έρευνα στους ασθενείς της Ουκρανίας, δεν υπάρχουν στοιχεία για την χρήση σε ασθενείς στις άλλες χώρες.

Τα έγγραφα που βρέθηκαν στο Νοσοκομείο της Μαριούπολης Νο. 7 συντάχθηκαν ως το 2016.

Από τα αποτελέσματα της αρχικής εξέτασης των εγγράφων, είναι σαφές ότι δόθηκαν σε ανθρώπους τα φάρμακα με αριθμούς αντί ονομάτων, και έγιναν μελέτες σε βρέφη με ηλικία ως ενός έτους.

Γενικά, στα έγγραφα αναφέρονται επίσης εταιρείες όπως η Pfizer (ΗΠΑ), AstraZeneca (Ηνωμένο Βασίλειο, Σουηδία), Celltrion (Νότια Κορέα), Novatris International AG (Ελβετία, ΗΠΑ), IQVIA (πρώην Quintiles και IMS Health Inc, ΗΠΑ, Ηνωμένες Πολιτείες , Ηνωμένο Βασίλειο), Sanofi (Γαλλία), Galapagos NV (Βέλγιο), Janssen Pharmaceuticals (τώρα Johnson & Johnson & Laborator) Drug Development, ΗΠΑ), Merck KGaA (Γερμανία), Centocor Biopharmaceutical (Ολλανδία).

Επιπλέον, στον χώρο βρέθηκαν κουτιά, τα οποία περιείχαν πολλούς έτοιμους φακέλους εταιρειών logistics και δοχεία για βιοϋλικά με διευθύνσεις παραληπτών σε εργαστήρια στην Ελβετία, το Ηνωμένο Βασίλειο και τις Ηνωμένες Πολιτείες. Βρέθηκαν επίσης έγγραφα με ευχαριστίες στους Ουκρανούς γιατρούς από την Catalent Pharma Solutions και τη Fisher Clinical Services UK Limited.

PrimeNews.

Back to top button