breaking newsNEA TAΞΗ ΠΡΑΓΜΑΤΩΝ

Έρευνα – κόλαφος του ΜΙΤ – Ανέτοιμος ο κόσμος για την τεχνητή νοημοσύνη, δυστοπία με τα προσωπικά δεδομένα

Έρευνα – κόλαφος του ΜΙΤ – Ανέτοιμος ο κόσμος για την τεχνητή νοημοσύνη, δυστοπία με τα προσωπικά δεδομένα

 

Το παραγωγικό ποσοστό υιοθέτησης τεχνητής νοημοσύνης για τις επιχειρήσεις δεν έχει ακόμη ανταποκριθεί στη διαφημιστική εκστρατεία γύρω από την τεχνολογία, με το απόρρητο δεδομένων, τη ρύθμιση και την υποδομή πληροφορικής να λειτουργούν ως σημαντικά εμπόδια στην ευρεία χρήση της, σύμφωνα με πρόσφατη έρευνα.

Η παγκόσμια έρευνα σε περισσότερους από 300 ηγέτες επιχειρήσεων από το MIT Technology Review Insights και την εταιρεία τηλεπικοινωνιών Telstra με έδρα την Αυστραλία αποκάλυψε ότι μόνο το 9% από αυτούς χρησιμοποιούσαν σημαντικά τεχνητή νοημοσύνη.

Ενώ οι περισσότεροι ηγέτες ήταν αισιόδοξοι για τις δυνατότητες της τεχνητής νοημοσύνης και περίμεναν να διευρύνουν τη χρήση της, αυτή τη στιγμή ακόμη και οι πρώτοι που υιοθετούν αυτήν την τεχνολογία την έχουν αναπτύξει σε περιορισμένους επιχειρηματικούς τομείς.

«Υπάρχει μια λανθασμένη αντίληψη σχετικά με το πόσο εύκολο είναι να λειτουργεί κανείς ώριμη, έτοιμη για επιχειρήσεις, τεχνητή νοημοσύνη», δήλωσε η Stela Solar, διευθύντρια στο Εθνικό Κέντρο Τεχνητής Νοημοσύνης της Αυστραλίας.

Η υιοθέτησή της μπορεί να απαιτεί από τις εταιρείες να «βελτιώσουν την ποιότητα και την ικανότητα των δεδομένων, τα μέτρα απορρήτου, τις δεξιότητες τεχνητής νοημοσύνης και να εφαρμόσουν ασφαλή και υπεύθυνη διακυβέρνηση τεχνητής νοημοσύνης σε ολόκληρο τον οργανισμό», πρόσθεσε.
“Υπάρχουν στοιχεία γύρω από το σχεδιασμό της εφαρμογής, τη σύνδεση με δεδομένα και τις επιχειρηματικές διαδικασίες, εταιρικές πολιτικές και άλλα που εξακολουθούν να χρειάζονται”, ανέφερε.

Το 85% των ερωτηθέντων αναμένει να χρησιμοποιήσει τεχνητή νοημοσύνη για αυτές τις εργασίες χαμηλής αξίας έως το 2024, με το 77% να αναμένει να το εφαρμόσει στην εξυπηρέτηση πελατών και το 74% για τη στρατηγική ανάλυση.
Η καινοτομία προϊόντων, η εφοδιαστική αλυσίδα εφοδιασμού και οι πωλήσεις ήταν άλλοι τομείς για πιθανή ανάπτυξη.
Η έκθεση, η οποία χαρακτήρισε αυτά τα σχέδια ως “φιλοδοξία και ύβρις”, ανέφερε πολλά αντίθετα προβλήματα για την ευρεία ανάπτυξη της γενετικής τεχνητής νοημοσύνης το επόμενο έτος, ειδικά των πόρων και των δυνατοτήτων πληροφορικής.

Λιγότερο από το 30% των ερωτηθέντων κατέταξαν τα χαρακτηριστικά πληροφορικής των εταιρειών τους ως ευνοϊκά για την ταχεία υιοθέτηση της γενετικής τεχνητής νοημοσύνης, με εκείνους που αναπτύσσουν γενετική τεχνητή νοημοσύνη να έχουν ακόμη λιγότερη εμπιστοσύνη στην υποδομή πληροφορικής τους για να υποστηρίξουν τη νέα τεχνολογία.

Εν τω μεταξύ, το 56% των ερωτηθέντων είπε ότι οι προϋπολογισμοί τους για επενδύσεις στον τομέα της πληροφορικής, σε γενικές γραμμές, ήταν περιοριστικός παράγοντας για την ανάπτυξη της γενετικής τεχνητής νοημοσύνης.

Το 77% των ερωτηθέντων ανέφερε τους κανονισμούς, τη συμμόρφωση και το απόρρητο των δεδομένων ως βασικούς φραγμούς για την ταχεία χρήση της γενετικής τεχνητής νοημοσύνης – μια κύρια ανησυχία για το οικοσύστημα γενετικής τεχνητής νοημοσύνης από τότε που η τεχνολογία αναδείχθηκε στα τέλη του 2022 μετά την κυκλοφορία του Open AI.

Η τεχνολογία έκτοτε οδήγησε σε πολυάριθμες αγωγές που σχετίζονται με τα πνευματικά δικαιώματα υλικών που δημιουργούνται από την τεχνητή νοημοσύνη.
Μεγάλες εταιρείες αντιμετώπισαν επίσης ευαίσθητες διαρροές πληροφοριών και ζητήματα ασφάλειας λόγω της χρήσης του.

Μιλώντας στα μέσα ενημέρωσης κατά την παρουσίαση της έκθεσης του MIT στη Σιγκαπούρη, ο Laurence Liew, διευθυντής καινοτομίας τεχνητής νοημοσύνης στην AI Singapore, επανέλαβε ότι η αντιμετώπιση αυτών των κινδύνων θα απαιτήσει τον καθορισμό καθιερωμένων δομών διακυβέρνησης και πρωτοκόλλων ασφαλείας για μοντέλα AI.

“Οι εταιρείες πρέπει να ρωτήσουν, έχουμε την κατάλληλη διακυβέρνηση και είναι τα εσωτερικά μας έγγραφα σωστά τμηματοποιημένα ή ασφαλή;” είπε ο Liew, σημειώνοντας ότι οι επιχειρήσεις θα θέλουν να αποφύγουν να έχουν μοντέλα τεχνητής νοημοσύνης που μπορούν να εξαπατηθούν ώστε να αποκαλύψουν ιδιωτικές πληροφορίες, όπως οι μισθοί των εργαζομένων.

karditsastakra.

Back to top button