breaking newsΔιεθνή

Αμερικανοί μεγιστάνες ξεφορτώθηκαν μετοχές αξίας 11 δισ. δολαρίων εν μέσω προεκλογικής περιόδου – Ξέρουν κάτι;

 

Αμερικανοί δισεκατομμυριούχοι πωλούν μετοχές με τον τόνο, πυροδοτώντας φόβους και ανησυχίες για μια επικείμενη οικονομική καταστροφή.

Ο Jeff Bezos, ο δεύτερος πλουσιότερος άνθρωπος πίσω από τον Bernard Arnaut της Louis Vuitton και μπροστά από τον Elon Musk, εκφόρτωσε 8,5 δισεκατομμύρια δολάρια σε μετοχές της Amazon μόνο αυτόν τον μήνα.

Ο Mark Zuckerberg, ο τέταρτος πλουσιότερος, πούλησε περίπου 1,4 εκατομμύρια μετοχές της Meta αξίας περίπου 638 εκατομμυρίων δολαρίων.

Ο Jamie Dimon, πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της JPMorgan, κέρδισε 150 εκατομμύρια δολάρια την περασμένη εβδομάδα, στο πρώτο του cash-out από τότε που ανέλαβε τα ηνία στην τράπεζα πριν από σχεδόν δύο δεκαετίες.

Μέσα σε λίγες μέρες, ο Leon Black της Apollo Global Management πραγματοποίησε επίσης την πρώτη του πώληση, αποβάλλοντας 172,8 εκατομμύρια δολάρια σε μετοχές μετά από 34 χρόνια. Η οικογένεια Walton της Walmart κέρδισε 1,5 δισεκατομμύρια δολάρια σε μια εβδομάδα, ανεβάζοντας τα συνολικά έσοδα από τις πωλήσεις μετοχών σε 2,3 δισεκατομμύρια δολάρια από τον Δεκέμβριο.

Η σειρά των συναλλαγών έγιναν όλες μέσα σε λίγες εβδομάδες η μία από την άλλη και έχουν ήδη πυροδοτήσει συζήτηση μεταξύ της αγοράς που παρακολουθεί με το στόμα ανοιχτό.

Οι αναλυτές θεωρούν ότι οι συγκεκριμένες πωλήσεις μετοχών θα μπορούσαν να είναι το αποτέλεσμα των επικείμενων εκλογών στις ΗΠΑ και καθώς ο δείκτης S&P 500 -ένα αξιόπιστο μέτρο της ευρύτερης αμερικανικής οικονομίας- παραμένει σε υψηλό όλων των εποχών.

«Αν διαβάζετε τα φύλλα τσαγιού και εξετάζετε τι μπορεί να συμβεί, έστω και στο περίπου, με την πολιτική μας τον επόμενο χρόνο, τα πράγματα είναι πολύ καλά αυτή τη στιγμή -οι αγορές είναι ανοδικές», δήλωσε στο Fortune ο σύμβουλος οικονομικών Alan Johnson στα τέλη του περασμένου μήνα. Το προσωπικό της Johnson Associates με έδρα το Μανχάταν συνεχίζει να εκτιμά ότι οι πωλήσεις μετοχών θα μπορούσαν να είναι αποτέλεσμα μιας δυνητικά ασταθούς πτώσης, που θα συμπέσει με τις επερχόμενες γενικές εκλογές.

«Με την πολιτική και με οτιδήποτε άλλο συμβαίνει γεωπολιτικά, ίσως και να μην είναι καλή η κατάσταση σε ένα χρόνο ή σε δύο χρόνια από τώρα», παραδέχθηκε. Στη συνέχεια, ο εμπειρογνώμονας επεσήμανε την πρόσφατη, εντυπωσιακή απόδοση του S&P 500 και τον τρόπο με τον οποίο ανέβηκε περισσότερο από 27% το περασμένο έτος.

Αυτή η εξέλιξη πρόσθεσε δισεκατομμύρια στα χαρτοφυλάκια των τεράστιων εταιρειών που ευθύνονται για τις πρόσφατες πωλήσεις μέσα σε ένα χρόνο, υπενθύμισε ο Johnson -προσθέτοντας ότι αυτά τα στελέχη είναι επί του παρόντος «με πιο φουσκωμένες τσέπες» από το αναμενόμενο. Εξαιτίας αυτού, ο Johnson είπε ότι η διαφοροποίηση των συμμετοχών τους, τουλάχιστον από την άποψη του επενδυτή, είναι μια καλή ιδέα. Καθώς αντισταθμίζουν τα ρίσκα τους, οι μέτοχοι θα μπορούσαν επίσης να επωφεληθούν από τις τρέχουσες φορολογικές ελαφρύνσεις, σε περίπτωση που εξαλειφθούν από κάποια νέα διοίκηση στο Λευκό Οίκο, είπε ο οικονομικός σύμβουλος.

Πολλές από αυτές τις αλλαγές έγιναν κατά τη διάρκεια της διακυβέρνησης Trump, είπε ο Johnson, που σημαίνει ότι μια άλλη νίκη Biden θα μπορούσε να σημαίνει ότι τελικά ίσως και να μη συμβούν.

Περαιτέρω ανησυχίες προκάλεσαν οι δηλώσεις σημαντικών παραγόντων της χρηματοπιστωτικής αγοράς τις τελευταίες εβδομάδες, μερικές από τις οποίες υποδηλώνουν ότι η ξαφνική πτώση των μετοχών θα μπορούσε να είναι αποτέλεσμα κάτι μεγαλύτερου στα παρασκήνια.

Η American Hartford Gold, μια εταιρεία που διοχετεύει χρυσό και άλλα μέταλλα στους επενδυτές, ισχυρίστηκε σε ένα διαφημιστικό βίντεο που δημοσιεύτηκε στον ιστότοπο της εταιρείας στα τέλη του περασμένου μήνα ότι οι μεγάλες ρευστοποιήσεις μπορεί να είναι σημάδι μιας οικονομικής πτώσης που έρχεται.

Ο Ανώτερος Διευθυντής της εταιρείας, Mechi Block, υποστήριξε ότι οι Διευθύνοντες Σύμβουλοι, χρησιμοποιώντας τη διαφορετική οπτική τους για την οικονομία, θα «μπορούσαν να βγαίνουν έξω από το παιχνίδι πριν σκάσει η φούσκα της τεχνολογίας».

«Οι δισεκατομμυριούχοι CEO όπως ο [Jeff] Bezos, [Mark] Zuckerberg, ο Jamie Dimon και η οικογένεια Walton ξεπουλούν τεράστια ποσά από τις μετοχές τους και οι αναλυτές πιστεύουν ότι οι CEOS μπορεί να προετοιμάζονται για μια οικονομική ύφεση», είπε τον Φεβρουάριο. «Μια υπερθερμασμένη χρηματιστηριακή αγορά συνεχίζει να σκαρφαλώνει σε νέα ύψη», συνέχισε, προσθέτοντας, «καθώς οι επενδυτές τρέφουν αυτή τη φρενίτιδα από φόβο μήπως χάσουν, οι οικονομικοί γνώστες εκφορτώνουν μετοχές αξίας δισεκατομμυρίων δολαρίων».

Είπε ότι το κίνητρό τους, αν και δεν αποδεικύεται, «ίσως και να έχει σοβαρές επιπτώσεις για τους κανονικούς Αμερικανούς». Ο ίδιος συνέχισε να παρουσιάζει τις συναλλαγές και ποιος τις έφτιαξε, προτού προσφέρει μια θεωρία εντελώς παρόμοια με αυτή του Johnson και αρκετών άλλων έμπειρων ειδικών. «Αυτές οι μετοχές», είπε, «πωλούνται καθώς ο δείκτης S&P 500 βρίσκεται σε υψηλό όλων των εποχών» -ένας δείκτης που πιστώθηκε σε «επτά» μόλις εταιρείες.

Συνέχισε επισημαίνοντας την απόδοση αυτών των εταιρειών καθώς ο S&P άνθισε. «Η μετοχή της Meta έχει εκτιναχθεί στα ύψη κατά 186%, η JPMorgan είναι πάνω σχεδόν 30% και η Amazon έχει ουσιαστικά εκτιναχθεί κοντά στο 90%. Και οι τρεις εταιρείες διαπραγματεύονται κοντά σε υψηλά ρεκόρ», είπε.

«Οι αναλυτές πιστεύουν ότι το έναυσμα για αυτή τη μαζική πώληση θα μπορούσε να είναι οι επερχόμενες εκλογές και η αστάθεια που σίγουρα θα φέρει. Η πώληση», πρόσθεσε, «υποδηλώνει ότι οι μετοχές είναι πλήρως αποτιμημένες και ότι είναι καιρός να βγούμε ενώ η απόκτηση είναι καλή».

«Η πώληση τεράστιων τμημάτων μετοχών μπορεί επίσης να στείλει ένα πιο ισχυρό μήνυμα σε μεμονωμένους επενδυτές», προειδοποίησε περαιτέρω. «Συνήθως, αν οι CEO αγοράζουν μετοχές, δείχνει εμπιστοσύνη στο μελλοντικό δυναμικό ανάπτυξης αυτής της εταιρείας. Είναι επίσης πιθανό η άποψη αυτού του δισεκατομμυριούχου από ψηλά να δίνει μια διαφορετική προοπτική της οικονομίας και προς τα πού κατευθύνεται».

Αναφερόμενος στο πώς ο Dimon έκρουσε πρόσφατα τον κώδωνα του κινδύνου για την αστρονομική αύξηση του δημόσιου χρέους και τις παρατεταμένες επιπτώσεις του πληθωρισμού και των αυξανόμενων γεωπολιτικών συγκρούσεων, ο Block ενθάρρυνε τους Αμερικανούς να επικοινωνήσουν με την εταιρεία για να αγοράσουν χρυσό ως τρόπο αντιστάθμισης χρηματοοικονομικού κινδύνου που συνδέεται με τα χρηματιστήρια. Ως αποτέλεσμα, ο χρυσός διαπραγματευόταν κοντά σε υψηλά ρεκόρ λίγο περισσότερο από μια εβδομάδα αργότερα, αξίας περίπου 2.193,80 $ η ουγγιά

του Alex Hammer για την DailyMail

PrimeNews.

Back to top button