breaking newsΔιεθνή

Ανεξήγητο ξέσπασμα επικίνδυνης ασθένειας στην Ιαπωνία

 

Σε συναγερμό βρίσκονται οι υγειονομικές αρχές στην Ιαπωνία, καθώς φέτος αλλά και μέσα στο 2023 έχει καταγραφεί αριθμός ρεκόρ κρουσμάτων μίας επικίνδυνης βακτηριακής λοίμωξης, με τους αξιωματούχους να προσπαθούν απελπισμένα να εντοπίσουν την αιτία της ασθένειας.

Όπως μεταφέρει ο Guardian, o αριθμός των κρουσμάτων στρεπτόκοκκου ομάδας Α το 2024 αναμένεται να ξεπεράσει τα νούμερα ρεκόρ του περασμένου έτους, ενώ αυξάνεται η ανησυχία ότι η πιο σκληρή και δυνητικά θανατηφόρα έκφρασή του, το σύνδρομο στρεπτοκοκκικού τοξικού σοκ (STSS) θα συνεχίσει να παρατηρείται σε νοσούντες.

Το Εθνικό Ινστιτούτο Λοιμωδών Νοσημάτων (NIID) δήλωσε: «Υπάρχουν ακόμη πολλοί άγνωστοι παράγοντες σχετικά με τους μηχανισμούς πίσω από τις εξάρσεις στρεπτόκοκκου και δεν είμαστε στο στάδιο που μπορούμε να τους εξηγήσουμε».

«Τσουνάμι» κρουσμάτων σε όλη τη χώρα

Τα στοιχεία που δημοσίευσε το NIID ανέφεραν πως 941 κρούσματα STSS αναφέρθηκαν πέρυσι. Τους πρώτους δύο μήνες του 2024, έχουν ήδη καταγραφεί 378 κρούσματα, με λοιμώξεις να έχουν εντοπιστεί σε όλους εκτός από δύο από τους 47 νομούς της Ιαπωνίας.

Ενώ οι ηλικιωμένοι θεωρούνται ομάδα υψηλού κινδύνου, το στέλεχος της ομάδας Α οδηγεί σε περισσότερους θανάτους σε ασθενείς κάτω των 50 ετών, σύμφωνα με το NIID. Από τα 65 άτομα κάτω των 50 ετών που διαγνώστηκαν με STSS μεταξύ Ιουλίου και Δεκεμβρίου του 2023, περίπου το ένα τρίτο πέθαναν.

Οι περισσότερες περιπτώσεις STSS προκαλούνται από ένα βακτήριο που ονομάζεται streptococcus pyogenes. Πιο κοινώς γνωστό ως στρεπτόκοκκος Α ή πυογενής στρεπτόκοκκος, μπορεί να προκαλέσει πονόλαιμο, κυρίως στα παιδιά, και πολλοί άνθρωποι είναι ασυμπτωματικοί φορείς του χωρίς καν να το γνωρίζουν.

Οι ηλικιωμένοι μπορεί να εμφανίσουν συμπτώματα που μοιάζουν με κρυολόγημα, αλλά σε σπάνιες περιπτώσεις, τα συμπτώματα μπορεί να επιδεινωθούν και να περιλαμβάνουν στρεπτόκοκκο, αμυγδαλίτιδα, πνευμονία και μηνιγγίτιδα. Στις πιο σοβαρές περιπτώσεις μπορεί να οδηγήσει σε ανεπάρκεια οργάνων και νέκρωση.

Η εξήγηση για το ξέσπασμα

Ορισμένοι ειδικοί πιστεύουν ότι η ταχεία αύξηση των κρουσμάτων πέρυσι συνδέθηκε με την άρση των περιοριστικών μέτρων που επιβλήθηκαν κατά τη διάρκεια της πανδημίας του κορονοϊού.

Τον Μάιο του 2023, η Ιαπωνική κυβέρνηση υποβάθμισε το πρωτόκολλο για τον Covid-19 από την κατηγορία δύο -η οποία περιλαμβάνει τη φυματίωση και το Sars- στην κατηγορία πέντε, εξισώνοντάς τον υγειονομικά με την εποχική γρίπη. Η αλλαγή σήμαινε ότι οι τοπικές αρχές δεν ήταν πλέον σε θέση να αναγκάζουν τα μολυσμένα άτομα να απέχουν από την εργασία ή να υποβληθούν σε νοσηλεία.

Η κίνηση ώθησε επίσης τους ανθρώπους να επαναπαυθούν και να «χαλαρώσουν» τα ατομικά μέτρα πρόληψης όπως η χρήση μάσκας και αντισηπτικού. Ο Ken Kikuchi, λοιμωξιολόγος στο Πανεπιστήμιο του Τόκιο, λέει ότι «ανησυχεί πολύ» για τη δραματική αύξηση φέτος στον αριθμό των ασθενών με σοβαρές στρεπτοκοκκικές λοιμώξεις.

«Η ανοσολογική κατάσταση των ανθρώπων μετά την ανάρρωση από τον Covid-19 μπορεί να αυξήσει την ευαισθησία τους σε ορισμένους μικροοργανισμούς», πρόσθεσε ο καθηγητής. «Πρέπει να αποσαφηνίσουμε τον κύκλο μόλυνσης των σοβαρών διηθητικών πυογόνων ασθενειών του στρεπτόκοκκου και να τις θέσουμε αμέσως υπό έλεγχο», κατέληξε.

PrimeNews.

Back to top button