breaking newsΔιεθνή

Αφγανιστάν: Επίθεση από πακιστανικά αεροσκάφη προκάλεσε τον θάνατο 8 ανθρώπων

Πακιστανικές αεροπορικές επιδρομές στόχευσαν πολλά ύποπτα κρησφύγετα των Πακιστανών Ταλιμπάν εντός του γειτονικού Αφγανιστάν νωρίς τη Δευτέρα, ανακοίνωσε το υπουργείο Εξωτερικών. Οι Αφγανοί Ταλιμπάν δήλωσαν ότι οι επιθέσεις σκότωσαν τουλάχιστον οκτώ άτομα και προκάλεσαν ανταποδοτικά πυρά από τις δυνάμεις τους.

Και αυτό έρχεται δύο ημέρες μετά τον θάνατο επτά Πακιστανών στρατιωτών σε βομβιστική επίθεση αυτοκτονίας και συντονισμένη επίθεση στα βορειοδυτικά της χώρας, πράγμα που σηματοδότησε μια κλιμάκωση που είναι πιθανό να αυξήσει περαιτέρω τις εντάσεις μεταξύ Ισλαμαμπάντ και Καμπούλ.

Το Υπουργείο Εξωτερικών στο Ισλαμαμπάντ επιβεβαίωσε τις επιδρομές, χαρακτηρίζοντάς τις ως «αντιτρομοκρατικές επιχειρήσεις που βασίζονται στις πληροφορίες από τις συνοριακές περιοχές εντός του Αφγανιστάν» και λέγοντας ότι στόχευαν μια αποσπασματική ομάδα των Πακιστανών Ταλιμπάν.

Οι Αφγανοί Ταλιμπάν κατήγγειλαν τα χτυπήματα ως επίθεση στην εδαφική ακεραιότητα του Αφγανιστάν και δήλωσαν αργότερα τη Δευτέρα οι δυνάμεις τους «στόχευσαν τα στρατιωτικά κέντρα του Πακιστάν κατά μήκος των συνόρων με βαρέα όπλα», χωρίς να δώσουν λεπτομέρειες.

Δεν έγινε σαφές πόσο βαθιά μέσα στο Αφγανιστάν πέταξαν τα πακιστανικά αεροσκάφη για τα πλήγματα της Δευτέρας – τα πρώτα από το 2022, όταν το Πακιστάν στόχευσε κρησφύγετα τρομοκρατών στο Αφγανιστάν. Το Ισλαμαμπάντ δεν επιβεβαίωσε ποτέ επίσημα αυτές τις επιθέσεις.

Ο επικεφαλής εκπρόσωπος των Αφγανών Ταλιμπάν Ζαμπιχουλάχ Μουτζαχίντ δήλωσε ότι τρεις γυναίκες και τρία παιδιά σκοτώθηκαν στις αεροπορικές επιδρομές στην περιοχή Μπαρμάλ στην Πάκτικα, ενώ άλλες δύο γυναίκες σκοτώθηκαν σε επίθεση στο Χοστ.

«Τέτοιες επιθέσεις αποτελούν παραβίαση της κυριαρχίας του Αφγανιστάν και θα υπάρξουν άσχημες συνέπειες», δήλωσε ο εκπρόσωπος των Αφγανών Ταλιμπάν.

Το Σάββατο, ένας βομβιστής αυτοκτονίας έπεσε με το φορτηγό του που ήταν γεμάτο με εκρηκτικά σε στρατιωτικό φυλάκιο στην πακιστανική πόλη Mir Ali, μια πόλη στην επαρχία Khyber Pakhtunkhwa που συνορεύει με το Αφγανιστάν, σκοτώνοντας επτά Πακιστανούς στρατιώτες. Τα στρατεύματα απάντησαν και σκότωσαν ακόμα έξι επιτιθέμενους σε ανταλλαγή πυροβολισμών, δήλωσε ο στρατός.

Ο Πρόεδρος του Πακιστάν Ασίφ Αλί Ζαρντάρι παρευρέθηκε στις κηδείες των στρατιωτών και υποσχέθηκε να ανταποδώσει, λέγοντας ότι «το αίμα των μαρτυρικών στρατιωτών μας δεν θα πάει μάταιο».

Μια νεοσυσταθείσα τρομοκρατική ομάδα, η Jaish-e-Fursan-e-Muhammad, ανέλαβε την ευθύνη της επίθεσης στον Mir Ali. Πακιστανοί αξιωματούχοι πιστεύουν ότι η ομάδα αποτελείται κυρίως από μέλη των Πακιστανών Ταλιμπάν, του παράνομου Tehrik-e-Taliban Pakistan ή TTP, που συχνά στοχεύει Πακιστανούς στρατιώτες και αστυνομικούς.

Ο Μοχάμεντ Άλι, ειδικός σε θέματα ασφάλειας με έδρα το Ισλαμαμπάντ, είπε ότι ο αντισυνταγματάρχης πεζικού, Kashif Ali και ο λόχαγός Ahmad Badar ήταν μεταξύ εκείνων που σκοτώθηκαν στο Mir Ali και ότι οι αεροπορικές επιδρομές της Δευτέρας ήταν ένα προφανές αντίποινο, μέσα σε 24 ώρες από την προειδοποίηση του κ. Zardari.

«Η υπομονή του Πακιστάν για τη συνεχιζόμενη φιλοξενία της προσωρινής αφγανικής κυβέρνησης για τρομοκράτες που πραγματοποιούν συχνές επιθέσεις στο Πακιστάν από το εσωτερικό του Αφγανιστάν έχει τελικά εξαντληθεί», είπε ο κ. Αλί.

Ο πρωθυπουργός του Πακιστάν Σεχμπάζ Σαρίφ επισκέφθηκε τις οικογένειες του αντισυνταγματάρχη και του λοχαγού που σκοτώθηκαν στο Μιρ Άλι και απέτισε φόρο τιμής σε όλους τους στρατιώτες που σκοτώθηκαν στην επίθεση. Δεν σχολίασε τις αεροπορικές επιδρομές στο Αφγανιστάν.

Ξεχωριστά, ο πακιστανικός στρατός ανέφερε ότι οι δυνάμεις ασφαλείας πραγματοποίησαν επιχείρηση τη Δευτέρα στο Βόρειο Ουαζιριστάν κοντά στα σύνορα με το Αφγανιστάν, σκοτώνοντας οκτώ τρομοκράτες που συνδέονται με την επίθεση του Σαββάτου.

Οι Αφγανοί Ταλιμπάν κατέλαβαν την εξουσία στο Αφγανιστάν το 2021, καθώς τα στρατεύματα των ΗΠΑ και του ΝΑΤΟ βρίσκονταν στο τελικό στάδιο της αποχώρησής τους μετά από 20 χρόνια πολέμου. Η κατάληψη των Ταλιμπάν στο Αφγανιστάν ενθάρρυνε το TTP, του οποίου τα κορυφαία μέλη κρύβονται στο Αφγανιστάν.

Οι Αφγανοί Ταλιμπάν επιμένουν ότι δεν επιτρέπουν στους Πακιστανούς Ταλιμπάν —ή σε οποιαδήποτε άλλη εξτρεμιστική ομάδα— να χρησιμοποιήσουν το έδαφος του Αφγανιστάν για να εξαπολύσουν επιθέσεις. Ωστόσο, το TTP έχει εντείνει τις επιθέσεις στο εσωτερικό του Πακιστάν τα τελευταία χρόνια, επιδεινώνοντας τις σχέσεις μεταξύ Καμπούλ και Ισλαμαμπάντ.

Στις εντάσεις μεταξύ των δύο χωρών προστέθηκε μια κίνηση του Ισλαμαμπάντ πέρυσι να εκδιώξει Αφγανούς που ζουν στο Πακιστάν οι οποίοι δεν διαθέτουν έγκυρα έγγραφα. Το Πακιστάν φιλοξενεί εδώ και καιρό περίπου 1,7 εκατομμύρια Αφγανούς. Πάνω από μισό εκατομμύριο έφυγαν από το Αφγανιστάν όταν οι Ταλιμπάν κατέλαβαν την εξουσία.

Μέχρι στιγμής, το Πακιστάν έχει εκδιώξει σχεδόν μισό εκατομμύριο Αφγανούς στο πλαίσιο της συνεχιζόμενης καταστολής. Το Ισλαμαμπάντ λέει ότι οι Αφγανοί που έχουν καθεστώς πρόσφυγα δεν έχουν απελαθεί.

PrimeNews.

Back to top button