breaking newsΔιεθνή

Γάζα: Έφτασαν δια θαλάσσης 200 τόνοι τροφίμων αλλά δεν είναι αρκετοί

Οι 200 τόνοι τροφίμων που έφτασαν από την Κύπρο δεν φτάνουν να καλύψουν τις ανάγκες των κατοίκων

Το πλοίο που είχε αποπλεύσει από την Κύπρο και μετέφερε ανθρωπιστική βοήθεια, άρχισε να ξεφορτώνει τόνους τροφίμων στη Λωρίδα της Γάζας στο πλαίσιο της προσπάθειας να αποφευχθεί η λιμοκτονία των κατοίκων, καθώς ξαναρχίζουν οι διαπραγματεύσεις για ανακωχή στον πόλεμο Ισραήλ-Χαμάς.

Ο εκπρόσωπος του υπουργείου Υγείας της Χαμάς, ο Ασράφ αλ Κούντρα, ανακοίνωσε σήμερα ότι 36 άνθρωποι, ανάμεσά τους γυναίκες και παιδιά, έχασαν τη ζωή τους όταν βομβαρδίστηκε σπίτι όπου είχαν στοιβαχτεί βίαια εκτοπισμένοι, στη Νουσέιρατ (κεντρικά). Από χθες βράδυ σε όλο τον παλαιστινιακό θύλακο σκοτώθηκαν συνολικά 123 άνθρωποι, σύμφωνα με τον ίδιο.

Διεθνείς πιέσεις για την κατάπαυση του πυρός

Το παλαιστινιακό ισλαμιστικό κίνημα, που απαιτούσε μέχρι τώρα οριστική κατάπαυση του πυρός πριν από οποιαδήποτε συμφωνία για την απελευθέρωση ομήρων που κρατά ο στρατιωτικός βραχίονάς του στη Λωρίδα της Γάζας, δήλωσε διατεθειμένο να κλείσει συμφωνία για παύση των εχθροπραξιών για έξι εβδομάδες, κατά τη διάρκεια των οποίων 42 όμηροι —γυναίκες, παιδιά, ηλικιωμένα πρόσωπα και άρρωστοι— θα ανταλλαχθούν με 20 ως 50 παλαιστίνιους κρατούμενους στις ισραηλινές φυλακές.

Για αυτό όμως αξιώνει την «απόσυρση» του ισραηλινού στρατού «από όλες τις πόλεις και τις κατοικημένες περιοχές», την «επιστροφή των εκτοπισμένων χωρίς περιορισμούς» και την είσοδο τουλάχιστον 500 φορτηγών με ανθρωπιστική βοήθεια στον θύλακο καθημερινά, δήλωσε στέλεχός του στο Γαλλικό Πρακτορείο.

Ο αμερικανός υπουργός Εξωτερικών Άντονι Μπλίνκεν από την πλευρά του δήλωσε πως οι χώρες που μεσολαβούν εργάζονται «ασταμάτητα για να κλείσουν το χάσμα» που μένει ώστε να συναφθεί συμφωνία.

Το γραφείο του ισραηλινού πρωθυπουργού Μπενιαμίν Νετανιάχου από την πλευρά του, αν και επέμεινε το ότι η Χαμάς εξακολουθεί να προβάλλει μη ρεαλιστικές απαιτήσεις, ανέφερε πως θα στείλει αντιπροσωπεία στο Κατάρ, στο πλαίσιο των διαπραγματεύσεων για την ανταλλαγή, χωρίς να διευκρινίσει πότε. Ο Λευκός Οίκος δήλωσε «συγκρατημένα αισιόδοξος» για την έκβαση των διαπραγματεύσεων.

Δεύτερο πλοίο με ανθρωπιστική βοήθεια αναχωρεί από την Κύπρο

Το πλοίο που μίσθωσε η ισπανική ΜΚΟ Open Arms, που αναχώρησε την Τρίτη από την Κύπρο με 200 τόνους τρόφιμα που προμήθευσε η αμερικανική ΜΚΟ World Central Kitchen (WCK), έφθασε χθες σε πλωτή αποβάθρα όπου εκφορτώνονταν χθες από το απόγευμα ως το βράδυ.

«Η WKC ξεφορτώνει σχεδόν 200 τόνους ρυζιού, αλευριού, πρωτεϊνών και πολλών ακόμη, που έφθασαν διά θαλάσσης νωρίτερα. Την ίδια στιγμή που εκφορτώνεται αυτό το φορτίο, το δεύτερο πλοίο μας προετοιμάζεται να φύγει από την Κύπρο με εκατοντάδες τόνους επιπλέον τρόφιμα», ανέφερε με ικανοποίηση η αμερικανική ΜΚΟ μέσω X (του πρώην Twitter).

«Παρά το σκοτάδι και τις δυσκολίες, η δουλειά δεν σταματάει στη Γάζα για να ξεφορτώσουμε τους 200 τόνους τροφής της WCK (…) Ελπίζουμε ότι αυτός ο διάδρομος που ανοίγουμε σήμερα θα αποτελέσει δρόμο παράλληλο με τους χερσαίους για να ανακουφιστούν η πείνα και τα δεινά» των Γαζαίων, πλειοδότησε η Open Arms.

Ο ΟΗΕ, η ΕΕ, οι ΗΠΑ και άλλοι πάντως αναγνώρισαν τις τελευταίες ημέρες ότι οι ρίψεις από τον αέρα και οι μεταφορές διά θαλάσσης δεν μπορούν να υποκαταστήσουν τις χερσαίες οδούς.

Και μολονότι το πλοίο της Open Arms μπόρεσε να φθάσει στη Λωρίδα της Γάζας, όπου δεν υπάρχει κανένα εμπορευματικό λιμάνι, για να εκφορτώσει, υποβλήθηκε εκ των προτέρων σε «πλήρη έλεγχο ασφαλείας», τόνισε ο ισραηλινός στρατός, που έχει θέσει από την 9η Οκτωβρίου υπό απόλυτη πολιορκία τον θύλακο.

Αποφασισμένος ο Νετανιάχου για επιχείρηση στη Ράφα

Ο πόλεμος αυτός ανέβασε εξάλλου ακόμη περισσότερο την ένταση στα κατεχόμενα παλαιστινιακά εδάφη, όπου οι πιστοί μουσουλμάνοι συμμετείχαν χθες στην πρώτη μεγάλη προσευχή από την έναρξη του ραμαζανιού τη Δευτέρα.

Στην Ιερουσαλήμ, δεκάδες χιλιάδες πιστοί συγκεντρώθηκαν χωρίς να υπάρξει το παραμικρό επεισόδιο στη Πλατεία των Τζαμιών, υπό αυστηρή παρακολούθηση ισχυρών δυνάμεων της αστυνομίας, ενώ στη Γάζα, κάτοικοι συγκεντρώθηκαν για να προσευχηθούν ανάμεσα στα συντρίμμια.

«Συγκεντρωθήκαμε στα συντρίμμια του κατεστραμμένου τζαμιού μας. Αυτή τη χρονιά το ραμαζάνι είναι εντελώς διαφορετικό, εξαιτίας των μαρτύρων, των τραυματιών, της έλλειψης τροφίμων», ανέφερε ο Μπακέρ Αμπού Γιράν, εκτοπισμένος στη Ράφα.

Παρότι οι διαπραγματεύσεις συνεχίζονται, ο ισραηλινός πρωθυπουργός Νετανιάχου ενέκρινε χθες τα «επιχειρησιακά σχέδια» του στρατού ενόψει χερσαίας επιχείρησης στη Ράφα, όπου είναι συγκεντρωμένοι, σύμφωνα με τον ΟΗΕ, κάπου 1,5 εκατ. Παλαιστίνιοι. Η επιχείρηση ενδέχεται να αρχίσει άμεσα, αν δεν κλειστεί συμφωνία κατάπαυσης του πυρός, ή αν υπάρξει ανακωχή, αφού περάσουν οι έξι εβδομάδες.

«Ο ισραηλινός στρατός είναι έτοιμος για την επιχειρησιακή πλευρά και για την επείγουσα απομάκρυνση του πληθυσμού», σύμφωνα με τις υπηρεσίες του, που δεν έδωσαν καμιά άλλη διευκρίνιση για την επιχείρηση, που έχει αναγγελθεί εδώ και καιρό και ο κ. Νετανιάχου επιμένει πως θα προχωρήσει, παρά τις προειδοποιήσεις των ΗΠΑ και του ΟΗΕ.

PrimeNews.

Back to top button