breaking newsNEA TAΞΗ ΠΡΑΓΜΑΤΩΝΥΓΕΙΑ-ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ

«Ηλεκτρομαγνητική ακτινοβολία, ο αόρατος κίνδυνος» – Μέρος 5ο: Wi-Fi και ηλεκτρομαγνητικά πεδία μπορεί να συνδέονται με υπογονιμότητα και αποβολές

Περίπου 1 στα 5 ζευγάρια παλεύουν με τη στειρότητα, τα ποσοστά αποβολών αυξάνονται κατά 1 τοις εκατό κάθε χρόνο και η υπογονιμότητα επηρεάζει ολοένα και περισσότερο τα νεότερα άτομα σε αναπαραγωγική ηλικία

 

«Ηλεκτρομαγνητική ακτινοβολία, ο αόρατος κίνδυνος»: Καθώς αυξάνεται η έκθεση σε ασύρματες και ηλεκτρονικές συσκευές και ηλεκτρομαγνητικά πεδία (EMF), αυξάνονται και τα ποσοστά υπογονιμότητας και αποβολών, οδηγώντας σε ερωτήματα σχετικά με το εάν αυτά τα δύο συνδέονται.

Περίπου 1 στα 5 ζευγάρια παλεύουν με τη στειρότητα, τα ποσοστά αποβολών αυξάνονται κατά 1 τοις εκατό κάθε χρόνο και η υπογονιμότητα επηρεάζει ολοένα και περισσότερο τα νεότερα άτομα σε αναπαραγωγική ηλικία.

EMF και βλάβες αναπαραγωγικών οργάνων

Τα EMF από ασύρματες και ηλεκτρονικές συσκευές μπορούν να προκαλέσουν οξειδωτικό στρες σε κύτταρα ευαίσθητα σε αυτά τα περιβαλλοντικά σήματα. Τα όργανα που εμπλέκονται στην αναπαραγωγή είναι ευάλωτα σε βλάβες από EMF και μελέτες σε ζώα έχουν αποδείξει πως υπάρχει σύνδεση.

Γυναικεία όργανα

Σε μια μελέτη, η έκθεση ολόκληρου του σώματος σε EMFs κατέστρεψε τις ωοθήκες θηλυκών αρουραίων, αν και δεν έχουν βρεθεί τα ίδια αποτελέσματα στους ανθρώπους, χωρίς βέβαια να έχουν γίνει και οι ανάλογες μελέτες. Στα ζώα, τα EMFs έχει αποδειχθεί ότι αναστέλλουν την ωορρηξία και βλάπτουν τα αποθέματα των ωοθηκών.

Ορισμένες συχνότητες EMF έχει επίσης αποδειχθεί ότι επηρεάζουν την ανάπτυξη των ωοθυλακίων, η οποία μπορεί να βλάψει τη γονιμότητα επειδή τα ωοθυλάκια είναι υπεύθυνα για τη γονιμοποίηση των ωαρίων. Η έκθεση σε EMFs έχει επίσης αποδειχθεί ότι παρατείνει τον κύκλο ζευγαρώματος στα ζώα .

Αρσενικά όργανα

Τα ποντίκια που εκτέθηκαν σε ραδιοσυχνότητες κινητών τηλεφώνων έτειναν να αναπτύξουν βλάβη στον όρχι. Σε μια μελέτη του 2021 που εξέθεσε αρσενικά ποντίκια σε ακτινοβολία κινητών τηλεφώνων 4G, τα ποντίκια ανέπτυξαν ακανόνιστα κυτταρικά στρώματα στα αναπαραγωγικά τους όργανα. Η μελέτη κατέληξε στο συμπέρασμα ότι η ακτινοβολία 4G μπορεί να επηρεάσει τον ιστό των νεφρών και των όρχεων των ζώων.

Μια ανασκόπηση που δημοσιεύτηκε στο Electronic Physician διαπίστωσε ότι η έκθεση σε EMF μείωσε και σκότωσε  τα κύτταρα ποντικιού που ήταν υπεύθυνα για την παραγωγή σπέρματος. Μελέτες που αναφέρονται στην ανασκόπηση διαπίστωσαν ότι η έκθεση σε EMF προκάλεσε επίσης θραύσεις DNA σε εμβρυϊκά βλαστοκύτταρα.

Ορμονικές διαταραχές

Τα EMF μπορούν να επηρεάσουν άμεσα την επίφυση, έναν κύριο αδένα που ρυθμίζει την ορμονική ισορροπία. Αυτό μειώνει τη μελατονίνη, μια ορμόνη που διέπει τον κύκλο ύπνου-εγρήγορσης και εμπλέκεται στην παραγωγή σπέρματος, και τις αναπαραγωγικές ορμόνες όπως τα οιστρογόνα και η προγεστερόνη.

Η Δρ Elizabeth Lee Vliet, ειδικός στην προληπτική ιατρική, σημείωσε ότι η αύξηση των EMF ραδιοσυχνοτήτων είναι πρόσφατη, επομένως υπάρχει περιορισμένη έρευνα σχετικά με τις επιπτώσεις τους στα ανθρώπινα αναπαραγωγικά όργανα.

«Το iPhone εφευρέθηκε το 2007. Αυτό δεν είναι αρκετό για να γίνουν εκτεταμένες μελέτες», είπε ο Δρ. Vliet.

Ο Δρ. Vliet συνιστά αντιοξειδωτικά όπως βιταμίνες C, D και E, και μελατονίνη για την πρόληψη της βλάβης από EMF. Αν και δεν υπάρχουν οριστικά στοιχεία, αυτά τα μόρια θα μπορούσαν να επέμβουν σε τραυματισμούς EMF, αποτρέποντας το κυτταρικό στρες και τη βλάβη των ιστών.

Τα EMF καταστρέφουν το σπέρμα

Πολλαπλές μελέτες, συμπεριλαμβανομένων των ανθρώπων, έχουν δείξει ότι η έκθεση σε EMF βλάπτει το σπέρμα.

«Το σπέρμα είναι μοναδικά ευαίσθητο στην οξείδωση», είπε ο Geoffrey De Iuliis, καθηγητής στο Πανεπιστήμιο του Newcastle που ειδικεύεται στην αναπαραγωγική ιατρική.

Τα σπερματοζωάρια έχουν σχεδιαστεί με έναν μοναδικό σκοπό: να κολυμπούν γρήγορα και να γονιμοποιούν τα ωάρια. Ως εκ τούτου, το κυτοσόλι τους, συστατικό του κυτταροπλάσματος, είναι μικρό. Το περιορισμένο κυτταρόπλασμα περιορίζει την παρουσία αντιοξειδωτικών που θα μπορούσαν να εξουδετερώσουν το οξειδωτικό στρες που προκαλείται από τα EMF.

Η οξείδωση οδηγεί περαιτέρω σε βλάβη του DNA και βλάπτει την υγεία και την κινητικότητα του σπέρματος. Οι προστατευτικοί παράγοντες στο DNA που προστατεύει το σπέρμα είναι επίσης περιορισμένοι.

Τα σπερματοζωάρια έχουν επίσης περισσότερο ευαίσθητο στην οξείδωση πολυακόρεστα λίπη από τα κορεσμένα λίπη στις μεμβράνες τους για την προώθηση της ρευστότητας.

Μελέτες παρατήρησης έχουν συνδέσει την αυξημένη χρήση κινητού τηλεφώνου με υψηλότερο κίνδυνο ανδρικής υπογονιμότητας.

Η έρευνα του Ουρολόγου Δρ. Ashok Agrawal τόνισε ότι οι άνδρες που χρησιμοποιούσαν τα τηλέφωνά τους λιγότερο συχνά εμφάνιζαν υψηλότερο όγκο σπέρματος, αριθμό σπερματοζωαρίων, κινητικότητα, βιωσιμότητα και φυσιολογική δομή.

Πολυάριθμες εργαστηριακές μελέτες στις οποίες ερευνητές εξέθεσαν δείγματα σπέρματος σε ακραία μαγνητικά πεδία χαμηλής συχνότητας (ELF-MFs)  έδειξαν μειωμένη κινητικότητα και DNA του σπέρματος. Αυτό αποδείχθηκε σε μια μελέτη  που εξέθεσε ανθρώπινο σπέρμα σε 1 millitesla ELF-MF για δύο ώρες.

Ο ουρολόγος Δρ Ranjith Ramasamy, αναπληρωτής καθηγητής στο Πανεπιστήμιο του Μαϊάμι, ηγήθηκε της πιο πρόσφατης μελέτης σχετικά με την έκθεση στο Wi-Fi και διαπίστωσε ότι το σπέρμα ήταν ιδιαίτερα ευαίσθητο στο EMF Wi-Fi και όχι στο 4G ή στο 5G.

Οι ερευνητές είναι αβέβαιοι για το πώς μεταφράζονται αυτά τα ευρήματα στην πραγματική ζωή. Δεν υπάρχει ακόμη επιστημονική συναίνεση για το εάν η οξείδωση είναι ο κύριος μοχλός της βλάβης του EMF, παρά το γεγονός ότι η θεωρία έχει κερδίσει ευρύτερη αναγνώριση, είπε ο κ. De Iuliis.

Είπε επίσης ότι ακόμη και μια ελαφρά αύξηση της θερμοκρασίας, κατά μόνο μερικούς βαθμούς, μπορεί να προκαλέσει παρόμοια αποτελέσματα στα σπερματοζωάρια, είτε σε ζώα είτε in vitro.

Σχετικά με τη σύνδεση μεταξύ της έκθεσης σε ηλεκτρομαγνητική ακτινοβολία και της ανδρικής υπογονιμότητας, ο κ. De Iuliis ανέφερε ότι εάν υπάρχει κάποια επίδραση, είναι πιθανώς ανεπαίσθητη λόγω της απουσίας σημαντικών αλλαγών στα ποσοστά υπογονιμότητας από την εμφάνιση των κινητών τηλεφώνων και των ασύρματων συσκευών.

Ωστόσο, ο επιδημιολόγος Devra Davis, επιστήμονας περιβαλλοντικής υγείας, ιδρυτής του Environmental Health Trust και βραβευμένος με Νόμπελ Ειρήνης, υποστηρίζει τη σύνδεση, τονίζοντας ότι ακόμη και τα ευρήματα από μελέτες σε ζώα έχουν ειδικό βάρος.

«Κάθε φάρμακο που χρησιμοποιούμε σήμερα δοκιμάζεται σε ζώα. Πώς θα μπορούσατε να απορρίψετε μελέτες σε ζώα όταν πρόκειται να προβλέψετε το περιβάλλον;» είπε.

Για τους ενδιαφερόμενους άνδρες, ο Δρ Ramasamy συνέστησε τη μείωση της χρήσης της συσκευής και τη διατήρηση απόστασης από τις πρωτεύουσες πηγές ασύρματου EMF, όπως τα κινητά τηλέφωνα και οι πύργοι ραδιοφώνου. Επιπλέον, αποφύγετε την τοποθέτηση τηλεφώνων σε τσέπες παντελονιού κοντά στους όρχεις.

Έκθεση EMF και αποβολές

Η έκθεση EMF κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης συνδέεται με αποβολές, δήλωσε στους The Epoch Times ο Kjell Hansson Mild, σύμβουλος ακτινοβολίας από το Πανεπιστήμιο Umea.

Επιδημιολογικές μελέτες σχετικά με γενετικές ανωμαλίες και αποβολές σε έγκυες γυναίκες που εργάζονται σε γραφεία αποκάλυψαν ότι το EMF που εκπέμπεται από μια οθόνη υπολογιστή μπορεί να βλάψει την ανθρώπινη αναπαραγωγή.

Ίσως η πιο γνωστή μελέτη προέρχεται από το Kaiser Permanente στην Καλιφόρνια. Η μελέτη παρακολούθησε περισσότερες από 900 έγκυες γυναίκες και αξιολόγησε τη σχέση μεταξύ της έκθεσης σε μη ιονίζοντα EMF  και των κινδύνων αποβολής.

Οι γυναίκες που εκτέθηκαν σε υψηλότερα επίπεδα μαγνητικού πεδίου είχαν σχεδόν τριπλάσιο κίνδυνο αποβολής όπως και εκείνες με χαμηλότερη έκθεση.

(The Epoch Times)
(The Epoch Times)

«Λόγω της τρέχουσας έλλειψης έρευνας για αυτό το θέμα, δεν γνωρίζουμε το βιολογικό όριο πέρα ​​από το οποίο μπορεί να αναπτυχθούν προβλήματα, και επίσης δεν κατανοούμε ακόμη τους πιθανούς μηχανισμούς για αυξημένους κινδύνους», ο επικεφαλής συγγραφέας, Δρ. Ο Κουν Λι, επιδημιολόγος αναπαραγωγικής και περιγεννητικής στο Kaiser Permanente, δήλωσε σε δελτίο τύπου.

Μια άλλη μελέτη του 2021  στο Ιράν κατέληξε στο συμπέρασμα ότι τα EMF με συχνότητα πάνω από 50 Hz αυξάνουν τον κίνδυνο αποβολής.

Η σχέση μεταξύ της έκθεσης σε EMF και της αποβολής εγείρει το ζήτημα των κινδύνων για την υγεία λόγω της έκθεσης στους υπερήχους κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης, καθώς ο υπέρηχος παράγει επίσης EMFs. Μελέτες έχουν δείξει ότι ο υπέρηχος μπορεί να αυξήσει την οξείδωση , αν και οι δυσμενείς επιπτώσεις του στους ανθρώπους παραμένουν ασαφείς.

«Προς το παρόν, δεν υπάρχουν αξιόπιστες αποδείξεις ότι το υπερηχογράφημα είναι επιβλαβές για ένα αναπτυσσόμενο έμβρυο», έγραψε το Αμερικανικό Κολλέγιο Μαιευτήρων και Γυναικολόγων στον ιστότοπό του. «Ωστόσο, είναι πιθανό να εντοπιστούν επιπτώσεις στο μέλλον. Για το λόγο αυτό, συνιστάται η διεξαγωγή υπερηχογραφικών εξετάσεων μόνο για ιατρικούς λόγους από ειδικευμένους παρόχους υγειονομικής περίθαλψης».

Ωστόσο, οι κίνδυνοι των EMF μπορεί να συνεχιστούν μετά τη γέννηση των μωρών. Μια ισπανική μελέτη συσχέτισε τη χρήση κινητού τηλεφώνου από έγκυες γυναίκες με αυξημένο κίνδυνο προβλημάτων συμπεριφοράς στα παιδιά τους…

primenews

Back to top button