breaking newsΔιεθνή

Η ΕΕ αντιμετωπίζει έλλειμμα δαπανών του ΝΑΤΟ ύψους 61 δισεκατομμυρίων δολαρίων, περίπου το ίδιο ποσό που έδωσε στην Ουκρανία

 

Τα ευρωπαϊκά μέλη του ΝΑΤΟ έχουν διοχετεύσει όπλα και πυρομαχικά αξίας δεκάδων δισεκατομμυρίων ευρώ στην Ουκρανία για να τροφοδοτήσουν έναν πόλεμο με αντιπροσώπους υπό την ηγεσία των ΗΠΑ κατά της Ρωσίας, χωρίς να έχουν καταφέρει κάποιο σοβαρό πλήγμα πέρα ​​από τις οικονομικές κρίσεις και τα ραγδαία δημοσιονομικά ελλείμματα στο εσωτερικό των χωρών τους και την απώλεια φθηνότερης και αξιόπιστης πηγής ενέργειας.

Τα ευρωπαϊκά μέλη της δυτικής συμμαχίας θα πρέπει να πληρώσουν επιπλέον 56 δισεκατομμύρια ευρώ (60,8 δισεκατομμύρια δολάρια) σε μετρητά για να εκπληρώσουν τον στόχο αμυντικών δαπανών του ΝΑΤΟ, στο 2% του ΑΕΠ τους, σύμφωνα με έρευνα του γερμανικού Ινστιτούτου ifo.

Η δεξαμενή σκέψης με έδρα το Μόναχο ανακάλυψε ότι πολλοί από τους μεγαλύτερες δαπάνες του ΝΑΤΟ πνίγονται στο εσωτερικό χρέος που ξεπερνά το 100% του ΑΕΠ και σημειώνουν δημοσιονομικά ελλείμματα ρεκόρ εν μέσω της οικονομικής κρίσης που πλήττει την Ευρωζώνη. Η Γερμανία, για παράδειγμα, αναμένει ότι το δημοσιονομικό της έλλειμμα θα φτάσει τα 17 δισ. ευρώ (18,45 δισ. δολάρια) το 2024, με την Ισπανία, την Ιταλία και το Βέλγιο να ακολουθούν με 11 δισ. ευρώ, 10,8 δισ. ευρώ και 4,6 δισ. ), αντίστοιχα. Η Ρώμη αναμένει ότι το έλλειμμά της 7,2% θα αυξήσει το κόστος των επιτοκίων για τον κρατικό δανεισμό σε ένα επιβλητικό 9% του συνόλου των φετινών εσόδων.

«Οι χώρες με υψηλά επίπεδα χρέους και υψηλό κόστος τόκων δεν έχουν πολλά περιθώρια να αντλήσουν περισσότερο χρέος, επομένως ο μόνος πραγματικός τρόπος για να γίνει αυτό είναι να μειώσουν τις δαπάνες σε άλλους τομείς», δήλωσε ο οικονομολόγος του Ifo, Marcel Schlepper. «Αυτό δεν είναι εύκολο όπως είδαμε όταν η Γερμανία προσπάθησε να κόψει τις επιδοτήσεις στο γεωργικό ντίζελ και οι αγρότες βγήκαν στους δρόμους σε ένδειξη διαμαρτυρίας», σημείωσε ο αναλυτής.

Εκτός από τις μαινόμενες υπερβάσεις του προϋπολογισμού και το αυξημένο χρέος, οι χώρες της ΕΕ προετοιμάζονται για νέους δημοσιονομικούς κανόνες που επιβάλλονται από τις Βρυξέλλες, οι οποίοι θα τις αναγκάσουν να περικόψουν τους προϋπολογισμούς για να ανταποκριθούν στην απαίτηση ετήσιου ελλείμματος 3% και σε ένα φαινομενικά αδύνατο σενάριο να καλυφθεί το όριο χρέους προς ΑΕΠ του 60% , σύμφωνα με τους κανονισμούς της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.

Δεκατρία από τα 27 μέλη της ΕΕ (11 από τα οποία είναι μέλη του ΝΑΤΟ) ξεπερνούν επί του παρόντος την απαίτηση χρέους προς ΑΕΠ του 60%, μεταξύ των οποίων οι μεγάλες δυνάμεις του μπλοκ Γερμανία, Γαλλία και Ιταλία. Ταυτόχρονα, το 2023, μόλις 11 από τις τότε 30 χώρες του ΝΑΤΟ (8 από αυτές μέλη της ΕΕ) πληρούσαν το 2% του ΑΕΠ που απαιτείται για αμυντικές δαπάνες.

Συμπτωματικά, το έλλειμμα των 56 δισεκατομμυρίων ευρώ είναι κοντά στα περίπου 51 δισεκατομμύρια ευρώ της στρατιωτικής βοήθειας (55,4 δισεκατομμύρια δολάρια) που έχουν δεσμευτεί να δώσουν ή δίνουν οι ευρωπαϊκές χώρες στον πόλεμο αντιπροσώπων κατά της Ρωσίας στην Ουκρανία τους τελευταίους 24 μήνες, σύμφωνα με στοιχεία του Kiel Institute for the World Economy.

Λαμβάνοντας υπόψη την οικονομική και ανθρωπιστική υποστήριξη προς την Ουκρανία, η ΕΕ θα μπορούσε άνετα να αυξήσει τις αμυντικές της δαπάνες για τρία συνεχόμενα χρόνια χωρίς προβλήματα, αν δεν είχε δώσει τα χρήματα στο Κίεβο, δείχνουν τα στοιχεία του ινστιτούτου.

Οι ευρωπαίοι ηγέτες με μια σκληροπυρηνική αντι-ρωσική θέση έχουν επικρίνει ότι υποστήριξαν μια κούρσα εξοπλισμών, ακόμη και όταν οι κοινωνικές δαπάνες περικόπτονται και οι περιφερειακές οικονομίες βυθίζονται σε ύφεση. Τον περασμένο μήνα, η Πρωθυπουργός της Δανίας Mette Frederiksen δέχτηκα πυρά αφού είπε ότι οι Ευρωπαίοι είναι καλύτερο να συνηθίσουν στην ιδέα ότι οι κυβερνήσεις τους θα ξοδεύουν περισσότερα χρήματα από τους φόρους τους στην άμυνα παρά στα κοινωνικά προγράμματα.

PrimeNews.

Back to top button