151 άνθρωποι δεν έχουν διασωθεί
Η Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες (UNHCR) ανακοίνωσε σήμερα ότι φοβάται πως υπάρχουν δεκάδες νεκροί και αγνοούμενοι μετά το ναυάγιο την Τετάρτη στα ανοικτά της επαρχίας Άτσεχ στην Ινδονησία πλοίου που μετέφερε πρόσφυγες Ροχίνγκια, 75 από τους οποίους διασώθηκαν.
151 άνθρωποι δεν έχουν διασωθεί
“Η ανησυχία αφορά όσους από τους 151 πρόσφυγες δεν έχουν διασωθεί ακόμη” και υπάρχει κίνδυνος “αυτές οι ζωές να έχουν χαθεί ή οι πρόσφυγες αυτοί να αγνοούνται”, δήλωσε ο Μπάμπαρ Μπαλόχ, εκπρόσωπος της UNHCR στην Ινδονησία. “Ελπίζουμε ότι αύριο θα είναι ακόμη ζωντανοί κάπου, ότι θα διασωθούν”, πρόσθεσε ο Μπαλόχ.
Την Τετάρτη Ινδονήσιοι ψαράδες διέσωσαν έξι πρόσφυγες Ροχίνγκια, οι οποίοι επέβαιναν στο πλοίο το οποίο ανατράπηκε λόγω της θαλασσοταραχής στα ανοικτά του Άτσεχ. Συνολικά μέχρι στιγμής έχουν διασωθεί 75 πρόσφυγες, όμως οι ινδονησιακές υπηρεσίες ανακοίνωσαν σήμερα ότι η επιχείρηση έρευνας και διάσωσης ολοκληρώθηκε.
Επιζώντες εκτίμησαν σε περίπου 150 τους Ροχίνγκια που βρισκόταν στο πλοίο, αν και ο αριθμός αυτός δεν έχει επιβεβαιωθεί.
“Οι έρευνες ολοκληρώθηκαν την Πέμπτη. Όλοι οι πρόσφυγες Ροχίνγκια που βρίσκονταν χθες (σ.σ. την Τετάρτη) στο πλοίο διασώθηκαν”, δήλωσε σήμερα το πρωί ο Μουχαμάντ Φάτχουρ Ράχμαν, υπεύθυνος της υπηρεσίας έρευνας και διάσωσης στο Άτσεχ.
“Δεν έχουμε λάβει καμία επιπλέον πληροφορία για τους αγνοούμενους και δεν υπάρχει κατάλογος επιβατών”, πρόσθεσε ο ίδιος, διευκρινίζοντας ότι “σύμφωνα με τις αναλύσεις μας, στο πλοίο δεν μπορεί να επέβαιναν 150 άνθρωποι”.
Η Ύπατη Αρμοστεία και ο Διεθνής Οργανισμός Μετανάστευσης (ΔΟΜ) εξέφρασαν σε κοινή τους ανακοίνωση “το σοκ και τη βαθιά τους ανησυχία για την κατάσταση”. “Αν επιβεβαιωθεί (ο αριθμός των νεκρών και των αγνοούμενων) θα πρόκειται για τη μεγαλύτερη απώλεια ανθρώπινων ζωών μέχρι στιγμής φέτος”, τόνισαν.
Ποιοι είναι οι Ροχίνγκια
Από τον Νοέμβριο οι Ροχίνγκια, μια μουσουλμανική μειονότητα που διώκεται στη Μιανμάρ, φεύγουν κατά εκατοντάδες από τους καταυλισμούς προσφύγων στους οποίους στοιβάζονται στο Μπανγκλαντές προσπαθώντας να φτάσουν στην επαρχία Άτσεχ της Ινδονησίας με αυτοσχέδια πλοιάρια.
Περισσότεροι από 2.300 Ροχίνγκια έφτασαν στην Ινδονησία το 2023, σύμφωνα με στοιχεία της UNHCR, αριθμός μεγαλύτερος από τις συνολικές αφίξεις τα τέσσερα προηγούμενα χρόνια.
Εξάλλου στη διάρκεια του περσινού έτους τουλάχιστον 569 Ροχίνγκια έχασαν τη ζωή τους ή αγνοούνται στην προσπάθειά τους να φύγουν από τη Μιανμάρ ή το Μπανγκλαντές, ο μεγαλύτερος αριθμός από το 2014, επεσήμανε η Ύπατη Αρμοστεία τον Ιανουάριο.