Κούβα: Ένα μαζικό, πρωτοφανές κύμα αντικυβερνητικών διαδηλώσεων και ένοπλων εξεγέρσεων που θυμίζουν την «Αραβική Άνοιξη» της Μέσης Ανατολής πριν από περισσότερο από μια δεκαετία αρχίζει να εμφανίζεται σε όλη την περιοχή της Καραϊβικής, που πυροδοτήθηκε από την άνοδο του εμφυλίου πολέμου στην Αϊτή.
Το περασμένο Σαββατοκύριακο, η τελευταία αναταραχή εκτυλίχθηκε στο Σαντιάγο της Κούβας, περίπου 800 χιλιόμετρα (500 μίλια) από την Αβάνα. Εκατοντάδες κάτοικοι βγήκαν στους δρόμους, αποδοκιμάζοντας τις πολύωρες διακοπές ρεύματος και την έλλειψη τροφίμων.
Σύμφωνα με το Reuters, η Κούβα έχει βυθιστεί σε μια «άνευ προηγουμένου οικονομική κρίση» τα τελευταία χρόνια, «πυροδοτώντας μια φυγή ρεκόρ, με πάνω από 400.000 ανθρώπους να μεταναστεύσουν στις Ηνωμένες Πολιτείες».
Στο X, ο πρόεδρος της Κούβας Miguel Díaz-Canel επιβεβαίωσε την κοινωνική αναταραχή: «Πολλοί άνθρωποι έχουν εκφράσει τη δυσαρέσκειά τους για την κατάσταση της ηλεκτρικής εξυπηρέτησης και της διανομής τροφίμων.
«Η διάθεση των αρχών του Κόμματος, του Κράτους και της Κυβέρνησης είναι να παρακολουθούν τα παράπονα του λαού μας, να ακούν, να συζητούν, να εξηγούν τις πολυάριθμες προσπάθειες που γίνονται για τη βελτίωση της κατάστασης, πάντα σε κλίμα ηρεμίας και γαλήνης και ειρήνη.”
Στη συνέχεια, ο Díaz-Canel κατηγόρησε τους αντικυβερνητικούς ως”τρομοκράτες” που εδρεύουν στις ΗΠΑ και ότι είναι οι ίδιοι που προκάλεσαν τα προβλήματα: «Αυτό το πλαίσιο θα το εκμεταλλευτούν οι εχθροί της Επανάστασης για αποσταθεροποιητικούς σκοπούς», συνέχισε ο πρόεδρος της χώρας.
Η αστυνομία έφτασε στο Σαντιάγο για να «ελέγχει την κατάσταση» και να «αποτρέψει τη βία», σύμφωνα με λογαριασμό που αναρτήθηκε στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης από το κρατικό CubaDebate.
«Πόλεμος» δηλώσεων Κούβας – ΗΠΑ
Η πρεσβεία των ΗΠΑ στην Αβάνα δήλωσε ότι παρακολουθεί τις διαδηλώσεις στο Σαντιάγο και αλλού. «Προτρέπουμε την κουβανική κυβέρνηση να σεβαστεί τα ανθρώπινα δικαιώματα των διαδηλωτών και να αντιμετωπίσει τις νόμιμες ανάγκες του κουβανικού λαού», ανέφερε η πρεσβεία στο X.
Από την πλευρά του όμως ο υπουργός Εξωτερικών της Κούβας Bruno Rodriguez επέκρινε τα σχόλια της πρεσβείας των ΗΠΑ αργά την Κυριακή, κατηγορώντας την «οξεία οικονομική κατάσταση» της Κούβας στο μακροχρόνιο εμπορικό εμπάργκο και τις κυρώσεις των ΗΠΑ.
«Η κυβέρνηση των ΗΠΑ, ειδικά η πρεσβεία της στην Κούβα, πρέπει να απέχει από την ανάμιξη στις εσωτερικές υποθέσεις της χώρας και την υποκίνηση κοινωνικής αναταραχής», δήλωσε ο Bruno Rodriguez στο X.
Η χειρότερη οικονομική κρίση…
Το νησιωτικό έθνος που έχει περιορισμένα μετρητά επέβαλε αύξηση της τιμής των καυσίμων κατά περισσότερο από 400 τοις εκατό νωρίτερα αυτόν τον μήνα ως μέρος ενός σχεδίου οικονομικής ανάκαμψης.
Το κράτος των 11 εκατομμυρίων βιώνει τη χειρότερη οικονομική του κρίση από την κατάρρευση του σοβιετικού μπλοκ από τη δεκαετία του 1990 λόγω των επιπτώσεων από την πανδημία του κορωνοϊού, την πρόσφατη αυστηροποίηση των αμερικανικών κυρώσεων και τις διαρθρωτικές αδυναμίες στην οικονομία.
Σύμφωνα με επίσημους υπολογισμούς, η κουβανική οικονομία συρρικνώθηκε κατά 2% το 2023, ενώ ο πληθωρισμός έφτασε το 30%. Ανεξάρτητοι ειδικοί λένε ότι αυτό είναι πιθανώς μια υποτίμηση. Υπάρχουν χρόνιες ελλείψεις σε καύσιμα και άλλα βασικά είδη και η κυβέρνηση επιδοτεί σχεδόν όλα τα αγαθά και τις υπηρεσίες που καταναλώνουν οι Κουβανοί.