breaking newsΔιεθνή

Οκτώ μήνες πριν τις προεδρικές εκλογές στις ΗΠΑ, γιατί δείχνει απίθανο σήμερα να επανεκλεγεί ο Μπάιντεν

 

Οι αμερικανικές προεδρικές γενικές εκλογές του 2024 είναι εδώ. Ο Τζο Μπάιντεν και ο Ντόναλντ Τραμπ πρόκειται να αναμετρηθούν στην πρώτη προεδρική επαναληπτική εκλογική διαδικασία από το 1956. Είναι επίσης ο πρώτος επαναληπτικός αγώνας μεταξύ σημερινού και πρώην προέδρου των ΗΠΑ από το 1892.

Από τον Harry Enten/CNN Business

Όμως, σε αντίθεση με το 2020, όταν εμφανίζονταν να προηγείται έναντι του Trump καθόλη τη διάρκεια της προεκλογικής εκστρατείας, ο Biden αντιμετωπίζει έναν πιο δύσκολο δρόμο αυτή τη φορά. Πράγματι, στην καλύτερη περίπτωση υπάρχει μια ισοψηφία 50-50 όσον αφορά την επανεκλογή και οι θαυμαστές του σημερινού προέδρου θα πρέπει να γνωρίζουν ότι ο Trump έχει μια πραγματική ευκαιρία να ανακαταλάβει τον Λευκό Οίκο.

Δείτε μόνο τις δημοσκοπήσεις που κυκλοφόρησαν την περασμένη εβδομάδα: Έρευνες από τους New York Times/Siena College, το CBS News/YouGov, το Fox News και τη Wall Street Journal έδωσαν στον Trump υψηλότερο ποσοστό ψήφων από τον Biden με τις διαφορές να κυμαίνονται από 2 έως 4 μονάδες. Όλα αυτά τα αποτελέσματα ήταν μεν εντός του περιθωρίου λάθους, αλλά μαζί δίνουν μια εικόνα μιας προβληματικής προεδρικής υποψηφιότητας.

Δεν είναι μόνο ότι ο Biden βρίσκεται αναμφισβήτητα σε χειρότερη κατάσταση έναντι του αντιπάλου του όσον αφορά γενικές εκλογές από σχεδόν οποιονδήποτε ένοικο του Λευκού Οίκου τα τελευταία 75 χρόνια (εκτός ίσως από την περίπτωση του Trump το 2020). Είναι ότι και οι διαφορές υπέρ του Trump δεν συγκρίνονται με εκείνες κατά τη διάρκεια της εκστρατείας του 2020. Και σε εκείνη την κούρσα του 2020, οι πολιτείες που είχαν τον Biden στην κορυφή (Αριζόνα, Τζόρτζια και Ουισκόνσιν) αυτό συνέβη με ελάχιστη διαφορά.

Πράγματι, η κατάσταση των δημοσκοπήσεων σήμερα φαίνεται πολύ χειρότερη για τον Biden. Έχουμε επισημάνει προηγουμένως ότι ο πρόεδρος φαίνεται να βρίσκεται σε πολύ χειρότερη θέση στις αποκαλούμενες Swing States (πεδίου μάχης) σήμερα από ό,τι πριν από τέσσερα χρόνια: Υπολείπεται κατά 5 μονάδες ή περισσότερες στις πιο πρόσφατες δημοσκοπήσεις στην Αριζόνα, στη Τζόρτζια και στη Νεβάδα. Κανένας υποψήφιος των Δημοκρατικών για την προεδρία δεν έχει χάσει τη Νεβάδα από το 2004.

Εάν ο Biden χάσει όλες αυτές τις πολιτείες, μπορεί και πάλι να κερδίσει αν ακολουθήσει την ίδια πορεία στις υπόλοιπες πολιτείες όπως έκανε το 2020 —αυτό θα τον βοηθούσε να τερματίσει με 270-268 στις εκλογικές ψήφους. Το πρόβλημα όμως για τον Biden είναι ότι είναι πίσω και στο Μίσιγκαν. Ο μέσος όρος των δημοσκοπήσεων τους τελευταίους έξι μήνες που πληρούν τα πρότυπα δημοσίευσης του CNN τον δείχνει με πτώση 4 μονάδων.

Με άλλα λόγια, οι δημοσκοπήσεις δείχνουν ότι ο Trump προηγείται, ακόμα και οριακά, σε αρκετές πολιτείες αυτή τη στιγμή κάτι που θα του δώσει την ευκαιρία να κερδίσει το Εκλογικό Σώμα και την προεδρία. Οι εκλογές, όμως, δεν γίνονται σήμερα ή αύριο. Διεξάγεται σε περίπου οκτώ μήνες.

Αλλά αν ήμασταν Biden δεν θα μας ενοχλούσαν τόσο οι δημοσκοπήσεις της «προεκλογικής ιπποδρομίας» αλλά αυτό που βρίσκεται πίσω από τις κουρτίνες.

Οι Αμερικανοί λένε ότι τα κορυφαία προβλήματα που αντιμετωπίζει η χώρα σχετίζονται είτε με την οικονομία είτε με τη μετανάστευση. Ο Trump δείχνει στις δημοσκοπήσεις πολύ πιο αξιόπιστος από τον Biden και στα δύο ζητήματα. Είναι πιθανό ότι εάν το καταναλωτικό συναίσθημα συνεχίσει να βελτιώνεται ή οι συνοριακές διελεύσεις υποχωρήσουν, ο Biden να ανακάμψει έναντι του Trump. Και πάλι όμως, δεν είμαστε τόσο σίγουροι.

Ο Biden είναι ο λιγότερο δημοφιλής εκλεγμένος πρόεδρος και υποψήφιος για επανεκλογή από τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο. Η βαθμολογία αποδοχής του κυμαίνεται στο ή λίγο κάτω από το 40%. Οι δύο πιο πρόσφατοι πρόεδροι με εξίσου χαμηλά ποσοστά αποδοχής την ίδια περίπου χρονική στιγμή της προεδρίας τους (Trump και George Bush το 1992) έχασαν και οι δύο τον Νοέμβριο.

Σε πολλούς Δημοκρατικούς τους αρέσει να υποστηρίζουν ότι δεν μπορείς να βλέπεις μόνο τα ποσοστά αποδοχής του Biden. Ο αντίπαλός του δεν είναι επίσης δημοφιλής, με δυσμενείς βαθμολογίες πάνω από τις ευνοϊκές του βαθμολογίες. Αν και για να είμαστε δίκαιοι, πολλές δημοσκοπήσεις (συμπεριλαμβανομένων των πιο πρόσφατων από το Fox News, τους New York Times και τη Wall Street Journal) έχουν την ευνοϊκή βαθμολογία του Trump μερικές μονάδες υψηλότερη από αυτή του Biden. Και πάλι, αυτό είναι πολύ διαφορετικό από αυτό που βλέπαμε το 2020…

Αυτό σημαίνει ότι δεν αρκεί για τον Biden απλά να κερδίσει ψηφοφόρους που αντιπαθούν και τους δύο άνδρες. Πρέπει να τα κερδίσει με ένα σημαντικό περιθώριο για να αναπληρώσει το έλλειμμα δημοτικότητάς του.

Έχοντας οκτώ μήνες μπροστά, ο Biden θα μπορούσε σίγουρα να καλύψει το χάσμα. Όμως, σε αντίθεση με τις περισσότερες προεκλογικές εκστρατείες, και οι δύο υποψήφιοι των μεγάλων κομμάτων είναι ήδη γνωστοί σε όλους και λιγότερο από το 5% των ψηφοφόρων δεν είναι σε θέση να δηλώσει γνώμη για τον Biden ή τον Trump.

Για να στραφούν περισσότεροι άνθρωποι εναντίον του Trump, η καλύτερη ελπίδα του Biden μπορεί να βρίσκεται στις τέσσερις ποινικές κατηγορίες εναντίον του πρώην προέδρου. Παραμερίζοντας το γεγονός ότι οι ημερομηνίες έναρξης των περισσότερων από αυτές τις δίκες είναι αμφίβολες, εκτός ίσως από την υπόθεση της Νέας Υόρκης, δεν είναι σαφές πόσο μεγάλη διαφορά θα είχε αν ο Trump κριθεί ένοχος σε οποιαδήποτε από αυτές τις υποθέσεις.

Η πλειοψηφία των πιθανών ψηφοφόρων (53%) δήλωσαν ότι πιστεύουν ήδη ότι ο Trump έχει διαπράξει κάποιο σοβαρό ομοσπονδιακό έγκλημα, σύμφωνα με τη δημοσκόπηση των New York Times. Η ίδια δημοσκόπηση όμως έδειξε ότι ο πρώην πρόεδρος σημείωσε άνοδο 4 μονάδων μεταξύ των συγκεκριμένων πιθανών ψηφοφόρων.

Ο Trump προηγείται σε αυτή την έρευνα επειδή το 18% των υποστηρικτών του είπε ότι διέπραξε ένα σοβαρό ομοσπονδιακό έγκλημα και ότι εξακολουθούν να τον υποστηρίζουν. Ένα τέτοιο στατιστικό στοιχείο θα πρέπει να είναι ανησυχητικό για τους υποστηρικτές του Biden, διότι αν ορισμένοι ψηφοφόροι πιστεύουν ότι ο Trump διέπραξε πράγματι ένα σοβαρό ομοσπονδιακό έγκλημα αλλά εξακολουθούν να είναι πρόθυμοι να τον ψηφίσουν, τι θα μπορούσε ενδεχομένως να τους κάνει να αλλάξουν γνώμη;

Με την ίδια λογική, η δημοσκόπηση των Times διαπίστωσε ότι το 72% των πιθανών ψηφοφόρων είπε ότι η ηλικία του Biden τον κάνει πολύ μεγάλο για να είναι αποτελεσματικός πρόεδρος (σε σύγκριση με το συγκριτικά μικρότερο 53% που είπε ότι ο Trump διέπραξε κάποιο σοβαρό ομοσπονδιακό έγκλημα). Αυτό το χάσμα θα μπορούσε να είναι ένας από τους μεγαλύτερους λόγους που ο Biden έχει σοβαρό πρόβλημα έναντι του Trump.

Ίσως το μεγάλο ερώτημα τους επόμενους οκτώ μήνες είναι αν τελικά οι αδυναμίες του Trump θα αρχίσουν να υπερισχύουν των αδυναμιών του Biden…

PrimeNews.

Back to top button