Κύπρος

Ο Ταμασού είπε ζητώ ”έλεος και συγγνώμη, από τον Κύριο, και από εσάς.. συνέχομαι από θλίψιν βαρυτάτην, άχρι θανάτου» ! Η ΠΡΩΤΗ ΔΗΜΟΣΙΑ ΣΥΓΓΝΩΜΗ..

Ο Ταμασού είπε ζητώ ”έλεος και συγγνώμη, από τον Κύριο, και από εσάς.. συνέχομαι από θλίψιν βαρυτάτην, άχρι θανάτου» !

Είναι η πρώτη και μοναδική δημόσια συγγνώμη ως τώρα που ακούστηκε σήμερα ημέρα του Εσπερινού της Συγχωρήσεως….για όσα ανεκδιήγητα συνέβησαν στη Μονή.. Ο Ταμασού λέει συγχωράτε με …..έστω … τους αμόναχους τους αναφέρει ως απλούς ”ένοικους” ενώ θεωρεί ότι το σκάνδαλο ”συνιστά δοκιμασία, η οποία επιμερίζεται σε όλους και, προπάντων, στους Ποιμένες της Εκκλησίας μας.

Ο Μητροπολίτης Ταμασού που στην περιφέρεια του επήλθε το μέγα σκάνδαλο είπε ζητώ ”έλεος και συγγνώμη, τόσο από τον Κύριο, όσο και από εσάς”! Δηλώνει ουσιαστικά πως εξαπατήθηκε αφού διαμηνύει πως ”άθελα” του συνέβησαν όλα… Το αν είναι και πλήρως αμέτοχος ευθυνών αυτό θα κριθεί από τη διαδικασία..

Η πνευματική και ποιμαντική του ευθύνη είναι ωστόσο δεδομένη..τον έφερε τον εδραίωσε τον θρόνιασε τον ανέδειξε τον άφησε αδέσποτο κι ανεξέλεγκτο (ως και να ρίχνει και τα διαδικτυακά δίχτυα του) και πρέπει να δώσει επαρκείς εξηγήσεις και για το οικονομικό αλισβερίσι με τον πρωταίτιο για δοσοληψίες αστρονομικές (κάποιες τους καταμαρτυρούνται ως λάθρες)..

Ωστόσο μια δημόσια συγγνώμη αποτελεί και αναγνώριση μιας μερικής έστω ανάληψης ευθύνης…

«Προσωπικά, καταθέτω εν ειλικρινεία ότι, παρά τη δεινή δοκιμασία την οποία μου προκαλεί το σκάνδαλο, θερμές αναπέμπω προσευχές, επιζητώντας το έλεος και τη συγγνώμη, τόσο από τον Κύριο, όσο και από εσάς, για όσα άθελά μου επισυμβαίνουν», αναφέρει μέσω εγκυκλίου προς το ποίμνιό του, ο Μητροπολίτης Ταμασού και Ορεινής Ησαΐας, σε σχέση με το σκάνδαλο στη Μονή Οσίου Αββακούμ.

Μεταξύ άλλων, προτρέπει τους πιστούς να κρατηθούν και να μην παρασύρονται «από το ρεύμα των γεγονότων ή η εργολαβία των εχθρών της Εκκλησίας».

«Ως Επίσκοπος της τοπικής μας Εκκλησία»ς, προσθέτει ο Ταμασού Ησαίας, «πράττω και θα πράξω, ό,τι μου υπαγορεύει η αρχιερατική μου συνείδηση, ώστε να επικρατήσει η κάθαρση και η στήριξη, όλων εκείνων των ψυχών, οι οποίες ταλανίζονται».

Ολόκληρη η εγκύκλιος

Προς το Χριστεπώνυμο Πλήρωμα της Μητροπολιτικής Περιφέρειας Ταμασού και Ορεινής.

Τέκνα εν Κυρίω αγαπητά, «Ἐκ γάρ πολλῆς θλίψεως καί συνοχῆς καρδίας» (Β΄ Κορ. β΄4), απευθύνομαι προς όλους σας, ένεκα και του Εσπερινού της Συγχωρήσεως, εξαιτίας των όσων προέκυψαν, εκ της όλης αναστροφής ενοίκων της Ιεράς Μονής Οσίου Αββακούμ στο Φτερικούδι, και δεινά ταλαιπωρούν τις συνειδήσεις του Χριστεπωνύμου Πληρώματος της Μητροπολιτικής μας Περιφέρειας, και όχι μόνο.

Αναμφίβολα, ουδείς αναπαύεται εκ του σκανδάλου τούτου και των συνεπειών του. Πολύ περισσότερο, ο ευσεβής Κλήρος και λαός της Εκκλησίας μας και εκείνοι, τους οποίους έταξε ο Κύριος να ποιμαίνουν τον λαό του. Και, εκ καρδίας, καταθέτω, ότι, προσωπικά, συνέχομαι από «θλίψιν βαρυτάτην, ἄχρι θανάτου».

Και τούτο, διότι, «κρίμασιν οἷς οἶδε Κύριος», εις εμέ έλαχε ο κλήρος αυτά τα δυσήκουστα να επισυμβαίνουν στην Επισκοπή μου και ο αντίκτυπος όλων αυτών των τραγικών γεγονότων να πλήττει και να λογίζεται και στο πρόσωπό μου. Ωστόσο, το σκάνδαλο, το οποίο αποκαλύφθηκε, συνιστά δοκιμασία, η οποία επιμερίζεται σε όλους και, προπάντων, στους Ποιμένες της Εκκλησίας μας.

Από εσάς, πατρικά σας παρακαλώ, κρατηθείτε και μη σας παρασύρει το ρεύμα των γεγονότων ή η εργολαβία των εχθρών της Εκκλησίας. «Ἀνένδεκτόν ἐστι τοῦ μή ἐλθεῖν τά σκάνδαλα» (Λουκ. ιζ΄1), μας προειδοποίησε το στόμα του ιδρυτή της Εκκλησίας μας Κυρίου ημών Ιησού Χριστού.

Ναι, η Εκκλησία ανέκαθεν γνώρισε και θα γνωρίζει σκάνδαλα, γιατί αποτελείται και από ανθρώπους με αδυναμίες, που υπόκεινται και στις επιβουλές του πονηρού δαίμονα. Και αλλού ο Απόστολος Παύλος θα μας προειδοποιήσει σχετικά, ότι θα εισέλθουν μέσα στην Εκκλησία «λύκοι βαρεῖς» (Πράξ. κ΄29) ή και θα αναδειχθούν, δυστυχώς, προερχόμενοι από τα στελέχη της Εκκλησίας, «ἄνδρες λαλοῦντες (ή και πράττοντες) διεστραμμένα» (Πράξ. κ΄30), προκειμένου να παρασύρουν τα μέλη της Εκκλησίας.

Η Εκκλησία, τέκνα εν Κυρίω αγαπητά, διά μέσου των αιώνων γνώρισε θύελλες και κλυδώνια, αλλά ουδέποτε καταποντίστηκε, γιατί στο πηδάλιό της ευρίσκεται ο Οιακοστρόφος Ιδρυτής της, Κύριός μας Ιησούς Χριστός. Και ο σημερινός κλύδωνας, είναι βέβαιο, ότι και αυτός θα παρέλθει και η δύναμη του Παναγίου Πνεύματος, το οποίο συγκροτεί όλον τον θεσμό της Εκκλησίας, θα χορηγήσει σε όλους μας την παράκληση και την παραμυθία.

Το κατ’ εμέ, ως Επίσκοπος της τοπικής μας Εκκλησίας, πράττω και θα πράξω, ό,τι μου υπαγορεύει η αρχιερατική μου συνείδηση, ώστε να επικρατήσει η κάθαρση και η στήριξη, όλων εκείνων των ψυχών, οι οποίες ταλανίζονται.

Προσωπικά, καταθέτω εν ειλικρινεία, ότι, παρά τη δεινή δοκιμασία, την οποία μου προκαλεί το εν λόγω σκάνδαλο, θερμές αναπέμπω προς τον εν Τριάδι Θεό τις νυχθήμερες προσευχές μου, επιζητώντας το έλεος και τη συγγνώμη, τόσο από τον Κύριο, όσο και από εσάς, για όσα άθελά μου επισυμβαίνουν, γι’ αυτό και προς όλους σας, πατρικά απευθυνόμενος, σας καλώ να επιζητείτε και εσείς το έλεος και τη χάρη του Θεού και να καταθέτετε τη δέηση και τη συγγνώμη «ὑπέρ τῶν ἐπηρεαζόντων ὑμᾶς».

Ευχόμενος σε όλους Καλό Στάδιο και στήριξη από τον Κύριο των δυνάμεων, διατελώ,

Μετά πατρικών ευχών
ο Μητροπολίτης Ταμασού και Ορεινής Ησαΐας

Νωρίτερα και πάλι σήμερα ο ίδιος: Είμαστε βέβαιοι πως η αλήθεια και ο αμετάκλητος στόχος μας για κάθαρση και διαφάνεια στους κόλπους της Εκκλησίας, με το όποιο προσωπικό κόστος, θα επιτευχθεί, αναφέρει σε ανακοίνωσή του ο Μητροπολίτης Ταμασού Ησαίας και υπογραμμίζει ότι προτρέπει τους πιστούς να μείνουν κοντά στην Εκκλησία.

dimpenews.com

Back to top button