breaking newsΔιεθνή

Παραλήρημα της φον ντερ Λάιεν: «Εθνικιστές και δημαγωγοί θέλουν να καταστρέψουν την Ευρώπη»

Λαϊκιστές, εθνικιστές και δημαγωγοί της ακροδεξιάς και της αριστεράς αμφισβητούν μια ειρηνική και ενωμένη Ευρώπη όπως ποτέ άλλοτε, δήλωσε η Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, στην πρώτη της δήλωση μετά την επικύρωση της υποψηφιότητάς της για την προεδρία της Κομισιόν από το Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα, την ευρωπαϊκή συμμαχία των κομμάτων της Δεξιάς.

«Θέλουν να καταπατήσουν τις αξίες μας και θέλουν να καταστρέψουν την Ευρώπη μας. Και εμείς, το ΕΛΚ, δεν θα το αφήσουμε ποτέ να συμβεί», είπε κατά τη διάσκεψη του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος, η οποία πραγματοποιήθηκε στο Βουκουρέστι.

Επανεκλογή στην προεδρία της Κομισιόν: Μια διόλου εύκολη υπόθεση

Αξίζει να σημειωθεί πως η Ούρσουλα Φον Ντερ Λάιεν κέρδισε συντριπτική, αλλά όχι ομόφωνη, υποστήριξη για την ανανέωση της θητείας της στον προεδρικό θώκο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής. Την υποψηφιότητά της στήριξαν 400 αντριπρόσωποι, ενώ 89 τάχθηκαν κατά.

Πλέον η Ούρσουλα Φον Ντερ Λάιεν είναι και επίσημα η υποψήφια του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος. Ο διορισμός της νέας ευρωπαϊκής ηγεσίας θα πραγματοποιηθεί με ψηφοφορία από τη νέα σύνθεση του ευρωπαϊκού κοινοβουλίου, η οποία θα διαμορφωθεί από τις ευρωεκλογές του Ιουνίου. Η έγκριση του διορισμού γίνεται με απόλυτη πλειοψηφία, δηλαδή το ήμισυ του συνόλου των ευρωβουλευτών συν ένας.

Η επιτυχής ολοκλήρωση αυτής της διαδικασίας δεν είναι καθόλου βέβαιη για την Ούρσουλα Φον Ντερ Λάιεν. Αν και υποψήφια της μεγαλύτερης πολιτικής ομάδας στο ευρωκοινοβούλιο, θα χρειαστεί οπωσδήποτε την υποστήριξη και άλλων πολιτικών ομάδων στο ευρωκοινοβούλιο, όπως για παράδειγμα των Σοσιαλδημοκρατών και των Φιλελευθέρων.

Πρόκειται για τις δύο ομάδες που την είχαν στηρίξει για την προηγούμενη εκλογή της, η οποία τότε είχε επετεύχθη με οριακή πλειοψηφία. Η υιοθέτηση ακραίων πολιτικών στο προεκλογικό μανιφέστο του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος, όπως η απέλαση μεταναστών σε τρίτες χώρες σαν την Ρουάντα, προς άγραν ψήφων από την ακροδεξιά σε καμία περίπτωση δεν συμβάλει στην κατεύθυνση της σύμπλευσης. Οι πρώτες αντιδράσεις από Φιλελεύθερους και Σοσιαλιστές είναι ενδεικτικές του αρνητικού κλίματος και φαίνεται πως η επανεκλογή της στην προεδρία της Κομισιόν δεν θα είναι μια εύκολη υπόθεση.

Επιπλέον η ενίσχυση της ακροδεξιάς, που σύμφωνα με τις δημοσκοπήσεις θα αυξήσει σημαντικά τα ποσοστά της και τις έδρες στο ευρωκοινοβούλιο είναι πολύ πιθανό να ανατρέψουν τα δεδομένα και να μην αρκεί ούτε και η υποστήριξη από τις δύο προαναφερθείσες πολιτικές ομάδες.

Υποσχέσεις… προπολεμικές

Κατά την υψηλών τόνων ομιλία της, η Ούρσουλα Φον Ντερ Λάιεν, ενώπιον των αντιπροσώπων στο Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα, υποσχέθηκε να προωθήσει την οικονομία της ΕΕ, να καταστείλει τους λαθρέμπορους που οδηγούν τους παράτυπους μετανάστες στην Ευρώπη και να ενισχύσει την ανταγωνιστικότητα, αλλά και να στηρίξει τους αγρότες. Υποβάθμισε ωστόσο την πολύπαθη «πράσινη μετάβαση», η οποία φαίνεται να βρίσκεται πλέον πολύ χαμηλότερα στην ατζέντα της.

Υποσχέθηκε επίσης περισσότερη οικονομική και στρατιωτική βοήθεια στην Ουκρανία. «Ευημερία, ασφάλεια, δημοκρατία – αυτό ενδιαφέρει τους ανθρώπους σε αυτούς τους δύσκολους καιρούς», είπε. «Σε περιόδους αλλαγής, η Ευρώπη έχει τον ρόλο της».

Επίσης στο Βουκουρέστι ήταν ο πρόσφατα εκλεγμένος Πολωνός πρωθυπουργός, Ντόναλντ Τουσκ, ο οποίος προειδοποίησε ότι η μεταπολεμική εποχή της «ευδαιμονικής ηρεμίας» της Ευρώπης είχε παρέλθει. «Ζούμε σε μια προπολεμική εποχή», είπε.

Η Γερμανίδα Φον Ντερ Λάιεν επικαλέστηκε τις αναμνήσεις του πατέρα της από την καταστροφή στον δεύτερο παγκόσμιο πόλεμο για να προειδοποιήσει τους αντιπροσώπους στο Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα ότι η Ευρώπη βρίσκεται για άλλη μια φορά σε μια κρίσιμη και επικίνδυνη καμπή της ιστορίας. Θυμήθηκε πώς έλεγε σε εκείνη και τα έξι αδέρφια της ότι «η Ευρώπη είναι τόσο πολύτιμη» και ότι η γενιά των παιδιών του «πρέπει να τη φροντίσει γιατί είναι το μόνο που έχουμε». «Σήμερα, είμαι αυτή που λέω την ίδια ιστορία στα επτά παιδιά μου», είπε.

Σε μια έμμεση αναφορά στο Ολοκαύτωμα, η φον ντερ Λάιεν είπε στο ακροατήριο πώς ο πατέρας της, ο οποίος ήταν 15 ετών όταν τελείωσε ο πόλεμος, είχε μεγαλώσει «περιτριγυρισμένος από ανομία και καταστροφή» και «είχε δει τι σημαίνει αν επιτρέψουμε το μίσος εναντίον των μειονοτήτων».

Η Ευρώπη βρίσκεται και πάλι σε αναταραχή και «ο κόσμος είναι πιο επικίνδυνος από αυτό που ήταν τις προηγούμενες γενιές», με τους «φίλους» του Ρώσου προέδρου, Βλαντιμίρ Πούτιν, να προσπαθούν να υπονομεύσουν τη δημοκρατία, είπε. «Μεταδίδουν το μίσος πίσω από τα πληκτρολόγιά τους. Ας μην υπάρχει αμφιβολία για το τι διακυβεύεται σε αυτές τις εκλογές», είπε.

Όπως σχολιάζει ο Guardian, η ομιλία της Φον Ντερ Λάιεν επισκιάστηκε σε σημαντικό βαθμό από την ομιλία του Ντόναλντ Τουσκ, ο οποίος χρησιμοποίησε δραματικούς τόνους για να περιγράψει τον κίνδυνο επιστροφής σε σκοτεινές εποχές.

«Η Ευρώπη ήθελε να ζήσει και να αναπτυχθεί σε έναν μεταπολεμικό κόσμο», είπε ο Τουσκ, επαναλαμβάνοντας τις επισημάνσεις και άλλων ομιλητών που είπαν ότι η μεταψυχροπολεμική αισιοδοξία για μια εποχή μόνιμης ειρήνης ήταν αυταπάτη. Ωστόσο, πρόσθεσε ότι «δεν υπάρχει αντικειμενικός λόγος να συνθηκολογήσουμε ενώπιον του κακού». «Κάθε άτομο έχει τη δύναμη να σταματήσει τις ανεπιθύμητες δυνάμεις στην Ευρώπη μέσω της κάλπης τον Ιούνιο», τόνισε.

PrimeNews.

Back to top button