breaking newsΔιεθνή

Τουρκία: Στο μυαλό του Ερντογάν – Η «βόμβα» περί αποχώρησης από την πολιτική και οι στόχοι

«Φουντώνουν» τα σενάρια και οι φήμες, μετά τον μυστηριώδη ισχυρισμό του Προέδρου της Τουρκίας ότι «αυτές οι εκλογές θα είναι οι τελευταίες μου», αναφερόμενος στη «μάχη» στους Δήμους της γείτονος, τη μεθεπόμενη Κυριακή (31/03).

«Αυτές θα είναι οι τελευταίες μου εκλογές», ανέφερε την 8η Μαρτίου ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν. «Για εμένα, αυτές είναι οι τελικές εκλογές. Αυτές οι εκλογές είναι οι τελευταίες μου, με την εξουσιοδότηση που δίνει ο νόμος. Το αποτέλεσμα θα είναι η μεταβίβαση μίας εμπιστοσύνης για τα αδέλφια μου, που θα έλθουν ύστερα από εμένα», υπογράμμισε.

«Πάλι θα σταματήσει;»

Τα κοινωνικά δίκτυα πήραν «φωτιά», με αρκετούς χρήστες να διερωτώνται πόσες φορές έως σήμερα ο επικεφαλής του τουρκικού κράτους έχει προαναγγείλλει ότι θα αποχωρούσε από τον πολιτικό στίβο της γείτονος.

Η αναφορά του σε «τελευταία συμμετοχή σε εκλογές» είχε επαναληφθεί και πριν από τις βουλευτικές εκλογές του 2009, πριν από το συνέδριο του AKP το 2012 αλλά και πριν από τις διπλές προεδρικές και βουλευτικές εκλογές, το 2023.

Ύστερα από κάθε «τελευταία φορά», φρόντιζε να προωθήσει την ατζέντα του και να διευρύνει τις εξουσίες του. Σήμερα, εμφανίζεται ισχυρότερος από ποτέ, αφού αποτελεί τον πρώτο ανώτατο άρχων που ασκεί ταυτόχρονα την προεδρία της κυβέρνησης, ενώ παραμένει επικεφαλής του κυβερνώντος κόμματος.

Κατά συνέπεια, ο συνεργάτης του Γερμανικού Ινστιτούτου Διεθνών Σπουδών (GIGA) με έδρα το Αμβούργο, Χακί Τας, θεωρεί ότι οι τελευταίες τοοθετήσεις μάλλον αποτελούν τακτικό ελιγμό για εκείνον, με σκοπό να εκμαιεύσει την εμπιστοσύνη των ψηφοφόρων, εν όψει εκλογών.

Η κρίσιμη «μάχη» για τις μεγάλες πόλεις

Τα «φώτα» αναμένεται να συγκεντρωθούν στην Κωνσταντινούπολη. Οι δημοσκοπήσεις υποδεικνύουν «μονομαχία» ανάμεσα στον εκλεκτό του AKP, Μουράτ Κουρούμ και τον νυν Δήμαρχο, Εκρέμ Ιμάμογλου, ο οποίος είχε εκλεγεί πρώτα το 2019 και στηρίζεται από το αντιπολιτευόμενο CHP και επιδιώκει δεύτερη θητεία.

Αντιθέτως, ο Κουρούμ θεωρείται άγνωστος στον τουρκικό λαό, παρ’ ότι έχει διατελέσει Υπουργός Χωροταξίας και Περιβάλλοντος επί πέντε χρόνια. Άλλωστε, αφότου ο Ερντογάν εγκαθίδρυσε ένα σύστημα εκτελεστικής «υπερπροεδρίας», εκείνος παραμένει συνεχώς στο προσκήνιο, ενώ, οι Υπουργοί διαδραματίζουν δευτερεύοντα ρόλο.

«Μάχη» αναμένεται και για τα πρωτεία στην Άγκυρα. O σημερινός Δήμαρχος, Μανσούρ Γιαβάς, που υποστηρίζεται από την κεμαλική αντιπολίτευση, προηγείται στις δημοσκοπήσεις έναντι του «προεδρικού» υποψηφίου, Τουργκούτ Αλτινόκ.

Η ανάγκη του Ερντογάν για επέμβαση

Όπως αντιλαμβάνεται κανείς, ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν αναγκάζεται να παρέμβει στον προεκλογικό αγώνα. Στα 70 του χρόνια, «οργώνει» την Τουρκία εκφωνώντας προεκλογικές ομιλίες, σαν να συμμετείχε αυτός στα ψηφοδέλτια.

Μία νίκη στις μεγάλες πόλεις θα τού προσέφερε την ευκαιρία να διευρύνει εκ νέου την επιρροή του. Μετά την «αλλαγή φρουράς» σε πολλά δημαρχεία το 2019, γνωστοποιήθηκε ότι το AKP διόριζε «ανθρώπους εμπιστοσύνης» στην αυτοδιοίκηση. Παράλληλα, ανέθετε έργα σε όσους τιμούσαν την κομματική νομιμοφροσύνη και διασφάλιζε προνόμια σε φιλοκυβερνητικές αδελφότητες με ισλαμιστικό και εθνικιστικό προσανατολισμό.

Τελικά, εννοούσε πως «αυτές οι εκλογές είναι οι τελευταίες μου» ή ήταν απλώς ένα τέχνασμα; Αν το εννοούσε, ποιος θα μπορούσε να τον διαδεχθεί στην προεδρία; Υπενθυμίζεται πως η θητεία του Ερντογάν στην προεδρία λήγει το 2028, ενώ, οι επόμενες δημοτικές εκλογές στην Τουρκία είναι προγραμματισμένες να διεξαχθούν το 2029.

PrimeNews.

Back to top button