breaking newsΔιεθνή

Φουκουσίμα: Drones δείχνουν μεγάλες ζημιές, πολλαπλασιάζονται τα ερωτήματα

 

Εικόνες που τραβήχτηκαν από μικροσκοπικά drones από βαθιά μέσα σε έναν σοβαρά κατεστραμμένο αντιδραστήρα στο πυρηνικό εργοστάσιο της Φουκουσίμα δείχνουν μετατοπισμένο εξοπλισμό ελέγχου και παραμορφωμένα υλικά, αλλά αφήνουν πολλά ερωτήματα αναπάντητα, υπογραμμίζοντας το τρομακτικό έργο του παροπλισμού του εργοστασίου.

Οι 12 φωτογραφίες που κυκλοφόρησε ο χειριστής του εργοστασίου είναι οι πρώτες μέσα από το κύριο δομικό στήριγμα που ονομάζεται βάθρο στο κύριο δοχείο συγκράτησης του αντιδραστήρα Νο. 1, μια περιοχή ακριβώς κάτω από τον πυρήνα του αντιδραστήρα.

Οι αξιωματούχοι ήλπιζαν από καιρό να φτάσουν στην περιοχή για να εξετάσουν τον πυρήνα και το λιωμένο πυρηνικό καύσιμο που έσταζε εκεί όταν τα συστήματα ψύξης του εργοστασίου υπέστησαν ζημιές από έναν τεράστιο σεισμό και τσουνάμι το 2011. Προηγούμενες προσπάθειες με ρομπότ δεν κατάφεραν να φτάσουν στην περιοχή. Η διήμερη έρευνα χρησιμοποιώντας μικροσκοπικά drones ολοκληρώθηκε την περασμένη εβδομάδα από την Tokyo Electric Power Company Holdings, ή TEPCO, η οποία δημοσίευσε τις φωτογραφίες τη Δευτέρα.

Περίπου 880 τόνοι λιωμένου πυρηνικού καυσίμου υψηλής ραδιενέργειας παραμένουν μέσα στους τρεις κατεστραμμένους αντιδραστήρες. Η TEPCO προσπαθεί να μάθει περισσότερα για τη θέση και την κατάστασή της για να διευκολύνει την απομάκρυνσή της, ώστε η μονάδα να μπορεί να παροπλιστεί. Οι έγχρωμες εικόνες υψηλής ευκρίνειας που τραβήχτηκαν από τα drones δείχνουν καφέ αντικείμενα με διάφορα σχήματα και μεγέθη να κρέμονται από διάφορες θέσεις στο βάθρο.

Τμήματα του μηχανισμού κίνησης της ράβδου ελέγχου, που ελέγχει την πυρηνική αλυσιδωτή αντίδραση, και άλλος εξοπλισμός που είναι συνδεδεμένος στον πυρήνα, απομακρύνθηκαν. Οι αξιωματούχοι της TEPCO δήλωσαν ότι δεν ήταν σε θέση να διακρίνουν από τις εικόνες εάν τα κρεμαστά κομμάτια ήταν λιωμένο καύσιμο ή λιωμένος εξοπλισμός χωρίς να λάβουν άλλα δεδομένα, όπως τα επίπεδα ακτινοβολίας.

Τα drones δεν έφεραν δοσίμετρα για τη μέτρηση της ακτινοβολίας επειδή έπρεπε να είναι ελαφριά και ευέλικτα. Οι κάμερες των drone δεν μπόρεσαν να δουν το κάτω μέρος του πυρήνα του αντιδραστήρα, εν μέρει λόγω του σκότους του δοχείου συγκράτησης, δήλωσαν αξιωματούχοι.

Οι πληροφορίες από τον ανιχνευτή θα μπορούσαν να βοηθήσουν τις μελλοντικές έρευνες για τα λιωμένα συντρίμμια που είναι βασικά για την ανάπτυξη τεχνολογιών και ρομπότ για την απομάκρυνσή τους, είπαν. Όμως η μεγάλη ποσότητα που παραμένει άγνωστη για το εσωτερικό των αντιδραστήρων υποδηλώνει πόσο δύσκολο θα είναι.

Οι επικριτές λένε ότι ο στόχος 30-40 ετών για τον καθαρισμό του εργοστασίου που έχει τεθεί από την κυβέρνηση και την TEPCO είναι υπερβολικά αισιόδοξος. Η τρομακτική διαδικασία παροπλισμού έχει ήδη καθυστερήσει εδώ και χρόνια λόγω τεχνικών εμποδίων και έλλειψης δεδομένων.

PrimeNews.

Back to top button