Κινέζοι: Με σύρμα ξυραφιού που λάμπει απειλητικά στον ήλιο της ερήμου, ένας ατσάλινος φράχτης ύψους 9 μέτρων εκτείνεται κατά μήκος ενός μεγάλου τμήματος των αχανών συνόρων ΗΠΑ-Μεξικού, παρέχοντας ένα επιβλητικό προπύργιο στον πόλεμο της Αμερικής κατά της παράνομης μετανάστευσης. Αλλά σε ένα σημείο, εκεί όπου ο φράχτης διασχίζει μια βραχώδη προεξοχή, υπάρχει ένα κενό δύο μέτρων, με περισσότερο μεν σύρμα ξυραφιού, το οποίο όμως μπορεί εύκολα κανείς να το διαπεράσει.
Από τον Tom Leonard για την Daily Mail
Όπως είναι αναμενόμενο, το σημείο αυτό αποτυγχάνει να αποθαρρύνει τη σταθερή ροή μεταναστών, οι οποίοι απλά περπατούν γύρω από το σύρμα και ουσιαστικά εισέρχονται στη γη της επαγγελίας. Το κενό είναι πολύ γνωστό στους αιτούντες άσυλο χωρίς έγγραφα που περνούν από το Μεξικό σε μια απομακρυσμένη γωνιά της νότιας Καλιφόρνια, 110 χιλιόμετρα ανατολικά του Σαν Ντιέγκο, που έχει βαφτιστεί San Judas Break εξαιτίας μίας κοντινής μεξικανικής πόλης.
Ένας τοπικός υπάλληλος που απασχολείται σε ανθρωπιστική οργάνωση ισχυρίζεται ότι έχει δει 150 μετανάστες να περνούν από το ίδιο σε λιγότερο από ένα λεπτό και ότι χιλιάδες λέγεται ότι το χρησιμοποιούν κάθε εβδομάδα.
Οι συνοριακοί πράκτορες των ΗΠΑ είναι συχνά σε ετοιμότητα, αλλά παρακολουθούν απαθείς καθώς οι μετανάστες κάνουν τα τελευταία βήματα του ταξιδιού τους σε μια νέα ζωή πριν συλληφθούν, υποβληθούν σε εξετάσεις και αφεθούν ελεύθεροι γρήγορα —ελεύθεροι να μείνουν στην Αμερική, πιθανώς για χρόνια μέχρι να έρθει στο φως η υπόθεση ασύλου τους.
Αυτό μπορεί να ακούγεται στις ΗΠΑ σαν ένα πολύ γνωστό σενάριο. Αλλά υπάρχει μια κρίσιμη διαφορά: Πολλοί από αυτούς που έρχονται μέσω του San Judas Break δεν είναι Λατινοαμερικανοί —αλλά Κινέζοι.
Και δεδομένου ότι οι περισσότεροι από τους χιλιάδες Κινέζους που ξεχύνονται στην Αμερική είναι «ενήλικοι άνδρες σε στρατεύσιμη ηλικία», αυτό το περίεργο φαινόμενο ανησυχεί βαθιά πολιτικούς, αξιωματούχους και ειδικούς σε θέματα ασφάλειας στην Ουάσιγκτον.
Φοβούνται ότι αυτή η κατάσταση μπορεί να μην αφορά μόνο μια αθώα μεταναστευτική τάση όσο μια άσκηση διείσδυσης από Κινέζους πολίτες που ενεργούν με άμεσες εντολές από τον μεγαλύτερο διεθνή αντίπαλο της Αμερικής, το Κινεζικό Κομμουνιστικό Κόμμα. Και πρόκειται για έναν αντίπαλο που πρόσφατα έχει κατηγορηθεί για κάθε είδους μυστικές επιχειρήσεις στις ΗΠΑ: Χρήση κατασκοπευτικών μπαλονιών για τη στόχευση ευαίσθητων στρατιωτικών βάσεων και αγορών γης που γειτνιάζουν σε αυτές, διοίκηση δικτύου μυστικών αστυνομικών τμημάτων σε όλες τις ΗΠΑ, σκόπιμη μεταφορά στην Αμερική θανατηφόρων ναρκωτικών και ακόμα και την ίδρυση ύποπτων μέσων κοινωνικής δικτύωσης.
Περισσότεροι από 37.000 Κινέζοι πολίτες συνελήφθησαν επειδή διέσχισαν παράνομα τα νότια σύνορα των ΗΠΑ το 2023, σύμφωνα με την Υπηρεσία Τελωνείων και Προστασίας των Συνόρων των ΗΠΑ. Αυτός ο αριθμός είναι σχεδόν δεκαπλάσιος του συνόλου του 2022 —και 50 φορές μεγαλύτερος από το 2021.
Κάποιοι Κινέζοι προφανώς κάνουν το μακρύ ταξίδι από την Κίνα στην Αμερική μέσω της Ασίας και της Αφρικής, αλλά πολλοί περισσότεροι πετούν απευθείας στον Ισημερινό, εκμεταλλευόμενοι το γεγονός ότι δεν απαιτείται βίζα και στη συνέχεια κατευθύνονται από τη στεριά προς τις ΗΠΑ μέσω των συνόρων του Μεξικού.
Υπό την κυβέρνηση Biden, της οποίας η ανατροπή των σκληρών πολιτικών μετανάστευσης του Trump είναι στο στόχαστρο εξαιτίας της τεράστιας αύξησης της παράνομης μετανάστευσης, ο αριθμός των συναντήσεων των Συνοριακών Περιπολιών των ΗΠΑ με Κινέζους παράνομους μετανάστες αιτούντες άσυλο συνεχίζει να αυξάνεται.
Από την αρχή του οικονομικού έτους τον Οκτώβριο, η Συνοριακή Περιπολία των ΗΠΑ έχει ήδη συλλάβει περισσότερους από 21.000 Κινέζους μετανάστες. Στο βασικό συνοριακό τομέα νότια του Σαν Ντιέγκο, περνούν περισσότεροι Κινέζοι παρά Μεξικανοί. Πολλοί από αυτούς επιμένουν ότι δεν διαφέρουν από οποιονδήποτε άλλον αιτούντα άσυλο —δηλαδή ότι ξεφεύγουν από την ανεργία, την οικονομική παρακμή και αναζητούν πολιτικές και θρησκευτικές ελευθερίες.
Οι πολιτικοί και οι αξιωματούχοι των ΗΠΑ αποδέχονται ότι αυτό μπορεί κάλλιστα να είναι η κινητήρια δύναμη για τουλάχιστον ορισμένους από τους μετανάστες. Ωστόσο, φοβούνται επίσης ότι το Πεκίνο επιχειρεί να εκμεταλλευτεί το χάος στα αμερικανικά σύνορα καθοδηγώντας κρυφά κάποιους αυτούς ώστε -όταν τους επιτραπεί να εγκατασταθούν στις ΗΠΑ από ένα απελπιστικά ελαττωματικό σύστημα μετανάστευσης- να αποτελέσουν το μυστικό στρατό της χώρας.
Δεδομένου ότι τόσο οι Δημοκρατικοί όσο και οι Ρεπουμπλικάνοι πολιτικοί έχουν ήδη εκφράσει σοβαρές ανησυχίες για τη δόλια συμπεριφορά του Πεκίνου όσον αφορά τις ΗΠΑ, πολλοί είναι απρόθυμοι να δώσουν στους νεοφερμένους το πλεονέκτημα της αμφιβολίας.
«Δεν λέω ότι η Κίνα πρόκειται να εισβάλει στις Ηνωμένες Πολιτείες, αλλά, εάν επρόκειτο να υπερασπιστούμε την Ταϊβάν, πρέπει να σκεφτείτε ότι αυτό είναι μέρος κάποιου σχεδίου ή στρατηγικής —θα ήταν ανόητο να μην το κάνετε», είπε ο Mark Green, Ρεπουμπλικανός πρόεδρος της επιτροπής της Βουλής για την Εσωτερική Ασφάλεια, στο Κογκρέσο.
Οι συνάδελφοί του στη Γερουσία προειδοποίησαν τον περασμένο Σεπτέμβριο ότι η εισροή αποτελεί «σημαντική απειλή» για την εθνική ασφάλεια των ΗΠΑ και ισχυρίστηκαν ότι κανένας από τους Κινέζους αιτούντες άσυλο δεν κρατήθηκε «για μεγάλο χρονικό διάστημα», παρά το γεγονός ότι ορισμένοι από αυτούς είχαν σχέσεις με το Κινεζικό κομμουνιστικό Κόμμα και το Λαϊκό Απελευθερωτικό Στρατό.
Ο Donald Trump έχει πει ότι πιστεύει πως το Πεκίνο έχει δώσει οδηγίες σε άνδρες σε στρατεύσιμη ηλικία να διεισδύσουν στις ΗΠΑ, ενώ ο σκληροτράχηλος κυβερνήτης της Φλόριντα, Ron DeSantis, έχει περιγράψει τον εκρηκτικό αριθμό των Κινέζων μεταναστών ως «μη φυσιολογικό», προσθέτοντας: «Η χώρα μας δέχεται εισβολή».
Ακόμη και η Niki Haley, η μάλλον πιο συγκρατημένη πρώην πρέσβειρα των ΗΠΑ στα Ηνωμένα Έθνη που την προηγούμενη εβδομάδα εγκατέλειψε τη μάχη για το χρίσμα των Ρεπουμπλικάνων για την προεδρία, έχει επίσης εκφράσει την ανησυχία της. «Η Κίνα γνωρίζει ότι ο ευκολότερος δρόμος προς την Αμερική είναι μέσω των νότιων συνόρων μας», είπε. «Κλείστε τα σύνορα. Προστατέψτε την πατρίδα μας».
Η ανησυχία αναμφίβολα αυξάνεται και τροφοδοτήθηκε πρόσφατα από τον Bret Weinstein, έναν αμφιλεγόμενο συγγραφέα και εξελικτικό βιολόγο, ο οποίος ανέφερε ότι συνάντησε βαθιά ύποπτα σημάδια εμπλοκής της κινεζικής κυβέρνησης κατά τη διάρκεια μιας επίσκεψης στην περιοχή Darien Gap στα σύνορα Παναμά-Κολομβίας. Μαστιζόμενη από δηλητηριώδη φίδια, άγρια ποτάμια και ένοπλους ληστές, αυτή η διαβόητη επικίνδυνη ζούγκλα έχει γίνει εμπόδιο για τους μετανάστες που κατευθύνονται βόρεια.
Η κυβέρνηση του Παναμά έχει δημιουργήσει ειδικά στρατόπεδα για αυτούς, συμπεριλαμβανομένου τουλάχιστον ενός για Κινέζους πολίτες, είπε ο Weinstein. Ενώ αυτός και οι συνοδοί του είχαν τη δυνατότητα να εισέλθουν σε άλλα στρατόπεδα και να κινηματογραφήσουν όσους φιλοξενούνταν σε αυτά, τους απαγορεύτηκε η είσοδος στο κινεζικό.
Οι τρόφιμοι του ήταν κυρίως νεαροί άνδρες και, όταν ο Weinstein πλησίασε μερικούς καθώς επιχειρούσαν να αγοράσουν προμήθειες, τους βρήκε επιφυλακτικούς και εχθρικούς. «Δεν πρόκειται για φιλήσυχους μετανάστες», κατέληξε ο Weinstein. Ο ίδιος πιστεύει ότι οι Κινέζοι μπορεί ακόμη και να προετοιμάζονται για πόλεμο: «Πρέπει να αναρωτηθούμε αν αυτή μπορεί τελικά να είναι μια στρατιωτική δύναμη που περιμένει εντολές εν μέσω μιας μετανάστευσης που μας δυσκολεύει να την αναγνωρίσουμε».
Ο Weinstein πρόσθεσε: «Νομίζω ότι πρέπει να σταματήσουμε να τιμωρούμε τους εαυτούς μας επειδή σκεφτόμαστε πράγματα που κάποτε φαίνονταν τρελά».
Και οι πολιτικοί δεν είναι οι μόνοι που παίρνουν το θέμα πολύ σοβαρά: Ορισμένοι ειδικοί στην εθνική ασφάλεια το κάνουν επίσης. Ο Brandon Judd, πρόεδρος του Εθνικού Συμβουλίου Συνοριακής Περιπολίας, το οποίο εκπροσωπεί αξιωματικούς πράκτορες του Σώματος, επιβεβαιώνει ότι η πλειονότητα των Κινέζων μεταναστών είναι άγαμοι ενήλικοι άνδρες στρατιωτικής ηλικίας.
«Αυτή είναι μια πολύ τρομακτική προοπτική», είπε. «Γνωρίζουμε ότι η Κίνα δεν μας αρέσει, ξέρουμε ότι βρισκόμαστε στο στόχαστρο της Κίνας. Στην καλύτερη περίπτωση, έρχονται εδώ για μια καλύτερη ζωή ή για μια καλύτερη δουλειά. Στη χειρότερη περίπτωση, έρχονται εδώ εκ μέρους της κινεζικής κυβέρνησης».
Η Rebecca Grant, αναλύτρια εθνικής ασφάλειας στην Ουάσιγκτον, είπε στη Mail ότι θεωρεί τους αριθμούς των Κινέζων μεταναστών «πραγματικά σοκαριστικούς», αν και τόνισε ότι δεν είναι ασυνήθιστο για αυτούς να είναι δυσανάλογα νέοι άνδρες –ιδιαίτερα δεδομένης της σκληρότητας του μακρινού ταξιδιού που καλούνται να κάνουν από την πατρίδα τους. Η ίδια πιστεύει ότι είναι πιο πιθανό το Πεκίνο να προσπαθεί να περάσει τους πράκτορες του ανάμεσα στους απλούς Κινέζους αιτούντες άσυλο και όχι ότι διαθέτει ένα ευρύτερο σχέδιο.
«Πρέπει να είναι πολύ δελεαστικό για οποιονδήποτε Κινέζο κατάσκοπο απλά να συμμετάσχει σε αυτή τη ροή», είπε. «Ακόμη κι αν το 95 τοις εκατό των Κινέζων μεταναστών δεν προκαλεί ανησυχία, εξακολουθεί να υφίσταται ένα μικρότερο ποσοστό που θα πρέπει να μας ανησυχεί». Πρόσθεσε: «Γνωρίζουμε ότι ο [Κινέζος Πρόεδρος] Xi Jinping δεν φείδεται προσπαθειών για να κατασκοπεύει, να υποβαθμίζει και να αμφισβητεί τις ΗΠΑ με κάθε τρόπο. Στην κατασκοπεία παίζουν πάντα ρόλο τα περιουσιακά στοιχεία —γιατί να μην το εκμεταλλευτούν αυτό;».
Αυτό που θα μπορούσαν να «εκμεταλλεύονται», λένε οι ειδικοί, είναι το χάος του συστήματος διεκπεραίωσης της μετανάστευσης των ΗΠΑ και η δυσκολία που έχει το FBI στον έλεγχο της ταυτότητας των μεταναστών χωρίς έγγραφα, οι οποίοι καταστρέφουν τα διαβατήριά τους για να μην μπορούν να απελαθούν. Και αν είναι εχθρικοί ξένοι πράκτορες, τι θα μπορούσαν να κάνουν στις ΗΠΑ;
Οι ειδικοί αναφέρουν διάφορες μυστικές δραστηριότητες, συμπεριλαμβανομένης της κατασκοπείας, του εξαναγκασμού, της αντικατασκοπίας, της πειρατείας στον κυβερνοχώρο και της παρακολούθησης.
Εάν οι δύο χώρες εμπλακούν σε πόλεμο -πιθανότατα εάν η Κίνα εισβάλει στην ανεξάρτητη Ταϊβάν- αυτή η λίστα θα μπορούσε να επεκταθεί για να συμπεριλάβει δολιοφθορές.
«Αυτό που ξέρουμε ήδη είναι ότι οι Κινέζοι αναζητούν τρωτά σημεία στην υποδομή μας, είτε πρόκειται για ηλεκτρικό δίκτυο είτε για τον κυβερνοχώρο είτε για οποιονδήποτε άλλο κρίσιμο τομέα», είπε ένας αναλυτής εθνικής ασφάλειας. «Γνωρίζουμε ότι θέλουν να παρακολουθούν διάφορες υποδομές όπως απογειώσεις και προσγειώσεις σε στρατιωτικές βάσεις, γνωρίζουμε ότι αναζητούν τρόπους διείσδυσης στον κυβερνοχώρο. . . έτσι [οι μετανάστες] μπορούν πολύ εύκολα να εισέλθουν σε οποιεσδήποτε επιχειρήσεις που διεξάγει ήδη η Κίνα στις ΗΠΑ».
Αν και υπάρχει μια σχετική ανασφάλεια στις μέρες μας όσον αφορά τη ζημιά που μπορούν να προκαλέσουν οι χάκερ του Διαδικτύου, μεγάλο μέρος της υποδομής της Αμερικής, όπως φράγματα και δίκτυα ηλεκτροδότησης, παραμένουν εκτός σύνδεσης. «Έτσι, μερικά από αυτά απαιτούν ακόμα παρουσία στο έδαφος», πρόσθεσε ο αναλυτής.
Ωστόσο, ένα νέο νομοσχέδιο που εισήχθη στο Κογκρέσο τον περασμένο μήνα -και προφανώς τροφοδοτεί την ανησυχία- θα επιτρέπει σε μετανάστες χωρίς έγγραφα να υπηρετήσουν στον στρατό των ΗΠΑ και έτσι να λάβουν την αμερικανική υπηκοότητα σε μόλις 180 ημέρες.
Το πιο αξιομνημόνευτο πρόσφατο παράδειγμα κινεζικής διείσδυσης στο έδαφος των ΗΠΑ ήταν το γιγάντιο αερόστατο μεγάλου υψόμετρου που πέταξε στον εναέριο χώρο της Βόρειας Αμερικής στις αρχές του 2023. Η Κίνα επέμεινε ότι ήταν μόνο ένα μετεωρολογικό αερόστατο που βρέθηκε εκτός πορείας, αλλά, αφού οι ΗΠΑ το κατέρριψαν καθώς «παρασυρόταν» κοντά σε μια πολύ ευαίσθητη αεροπορική βάση στη Μοντάνα, ανακάλυψαν ότι ήταν γεμάτο με κατασκοπευτικό εξοπλισμό.
Παρόλα αυτά, άλλες εισβολές ήταν πιο ύπουλες. Η ιδιοκτησία αμερικανικής αγροτικής γης από Κινέζους έχει αυξηθεί 20 φορές σε μια δεκαετία. Αρκετές κινεζικές εταιρείες τα τελευταία χρόνια αγόρασαν ή προσπάθησαν να αγοράσουν μεγάλα οικόπεδα κοντά σε στρατιωτικές βάσεις των ΗΠΑ. Σε μία από τις πιο διαβόητες περιπτώσεις, η πόλη Γκραντ Φορκς στην αραιοκατοικημένη Βόρεια Ντακότα ανακοίνωσε το 2021 ότι η κινεζική εταιρεία Fufeng Group ήθελε να κατασκευάσει εκεί έναν τεράστιο μύλο καλαμποκιού σε μια τεράστια λασπώδη έκταση γης.
Η κίνηση χαιρετίστηκε τοπικά ως σημάδι σημαντικής οικονομικής ανάπτυξης -έως ότου οι σκεπτικιστές επεσημάνουν ότι το οικόπεδο απείχε μόλις 18 χιλιόμετρα από την αεροπορική βάση Γκραντ Φορκς, όπου βρίσκονται ορισμένες από τις βασικές υπηρεσίες πληροφοριών, επιτήρησης και αναγνώρισης της Αμερικής.
Μετά από περισσότερο από ένα χρόνο έντονων συζητήσεων, κατά τις οποίες η Fufeng αρνήθηκε κατηγορηματικά τους ισχυρισμούς ότι ο μύλος της θα χρησιμοποιούνταν για κατασκοπεία ή επιχειρήσεις δολιοφθοράς, η Πολεμική Αεροπορία των ΗΠΑ ανακοίνωσε ότι το έργο «παρουσιάζει σημαντική απειλή για την εθνική ασφάλεια» και ακυρώθηκε.
Η δικομματική καχυποψία της Ουάσιγκτον για τις κινεζικές εταιρείες -οι οποίες σύμφωνα με την κινεζική νομοθεσία υποχρεούνται να υποκύπτουν στις απαιτήσεις του καθεστώτος του Πεκίνου- επεκτείνεται και στον διαδικτυακό κόσμο. Οι μισές πολιτείες των ΗΠΑ έχουν απαγορεύσει την κινεζική πλατφόρμα κοινωνικής δικτύωσης TikTok σε κυβερνητικές συσκευές. Η εφαρμογή χρησιμοποιείται από περισσότερα από τα δύο τρίτα των εφήβων των ΗΠΑ.
Οι επικριτές σημειώνουν επίσης ότι το TikTok παρέχει στους Κινέζους μετανάστες λεπτομερείς οδηγίες σχετικά με το πού είναι το καλύτερο μέρος να παραβιάσουν τα νότια σύνορα της Αμερικής, συμπεριλαμβανομένου του San Judas Break, αναφέροντας ακόμη και το πού να βρουν φαγητό και τη θέση των αποχωρητηρίων.
Ο Brendan Carr, υψηλόβαθμος Ρεπουμπλικανός στην Ομοσπονδιακή Επιτροπή Επικοινωνιών (FCC), είπε στη Mail ότι το TikTok είναι μια «πολύ σημαντική απειλή» για τις ΗΠΑ σε διάφορα μέτωπα.
Πρώτον, είπε ότι αποτελεί σοβαρή απειλή για την εθνική ασφάλεια καθώς, σε αντίθεση με τις διαβεβαιώσεις της εταιρείας, όλα τα δεδομένα που συλλέγονται στην πλατφόρμα αποστέλλονται πίσω στην Κίνα και φέρεται να αναλύονται από στελέχη του Κομμουνιστικού Κόμματος.
Επιπλέον, ο Carr είπε ότι το TikTok επέτρεψε στον προπαγανδιστικό βραχίονα του καθεστώτος του Πεκίνου να επικρίνει κρυφά τους πολιτικούς των ΗΠΑ ενόψει των ενδιάμεσων εκλογών του 2022 και ότι αποτελεί ένα κρίσιμο εργαλείο για τη βελτίωση των δυνατοτήτων τεχνητής νοημοσύνης της Κίνας.
Γενικότερα, οι ΗΠΑ υπερηφανεύονται ότι είναι ένα έθνος μεταναστών. Όμως, καθώς όλο και περισσότεροι Κινέζοι υπήκοοι πλημμυρίζουν τα νότια σύνορά, δεν είναι δύσκολο να καταλάβει κανείς γιατί αυτές οι τελευταίες αφίξεις βρίσκουν την Αμερική με μια σαφέστατα αφιλόξενη διάθεση.
The post Χιλιάδες Κινέζοι παράνομοι μετανάστες μπαίνουν κάθε μήνα στις ΗΠΑ από το Μεξικό – Τι τρέμουν οι Αμερικανοί first appeared on PrimeNews.