breaking newsΔιεθνήΥΓΕΙΑ-ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ

Βρετανία: Νέο «χαστούκι» στη Pfizer

 

Βρετανία: Κι ενώ ο ανεκδιήγητος πτυχιούχος κτηνιατρικής Albert Bourla σουλατσάρει κάθε τόσο στη χώρα μας εν μέσω εμβολιοκτονίας και ερήμωσης του δυτικού πληθυσμού ο βρετανικός Telegraph και όχι κάποια φυλλάδα σαν κι αυτές της εφημερίδες-μονταζιέρες της εγχώριας κυβερνήσεως οι οποίες υπηρετούν το αφήγημα της μείωσης του δυτικού πληθυσμού και της μεγάλης επαναφοράς δημοσιεύει το άρθρο που ακολουθεί.

Η Pfizer παραβίασε τον ρυθμιστικό κώδικα πέντε φορές, σύμφωνα με τους κανόνες της βρετανικής επιθεώρησης
Οι κατηγορίες περιλαμβάνουν την προώθηση ενός «χωρίς άδεια» εμβολίου Covid στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης.

Αυτό λέει το άρθρο.

Η Pfizer επικρίθηκε από βρετανική επιτροπή δεοντολογίας για «δυσφήμηση» στη φαρμακοβιομηχανία και προώθηση ενός «μη αδειοδοτημένου» εμβολίου Covid σε αναρτήσεις στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης κατά τη διάρκεια της κορύφωσης της πανδημίας.

Οι ενέργειες της εταιρείας, οι οποίες παραβίασαν τον ρυθμιστικό κώδικα πέντε φορές, περιελάμβαναν έναν «παραπλανητικό» ισχυρισμό σχετικά με το εμβόλιο Covid που δεν «αντανακλούσε τα διαθέσιμα στοιχεία σχετικά με πιθανές ανεπιθύμητες ενέργειες».

Η απόφαση, από τη φαρμακευτική εποπτική αρχή για τον Κώδικα Πρακτικής των Συνταγογραφούμενων Φαρμάκων (PMCPA), σχετίζεται με ένα retweet στο X, παλαιότερα γνωστό ως Twitter, από έναν από τους ανώτερους υπαλλήλους της Pfizer τον Νοέμβριο του 2020.

Το retweet περιήλθε στη δικαιοδοσία του PMCPA [The Prescription Medicines Code of Practice Authority (PMCPA)] αφού ένα μέλος του κοινού υπέβαλε μια σειρά από καταγγελίες.

Ο καταγγέλλων κατηγόρησε την Pfizer για “κατάχρηση των μέσων κοινωνικής δικτύωσης για να προωθήσει παραπλανητικά και παράνομα το εμβόλιο της κατά του Covid.

Ο καταγγέλλων δήλωσε ότι είχαν γράψει στην PMCPA σε πολλές περιπτώσεις για να διαμαρτυρηθούν για την «κατάχρηση των μέσων κοινωνικής δικτύωσης από την Pfizer για την παραπλανητική και παράνομη προώθηση του εμβολίου της για τον Covid».

Ο καταγγέλλων δήλωσε ότι σε ορισμένες προηγούμενες υποθέσεις η Pfizer είχε προσπαθήσει να υπερασπιστεί ή να μετριάσει τις παραβάσεις της «αναφερόμενη στην επιθυμία της να διατηρήσει υψηλά πρότυπα και επίσης αναφέροντας τις διάφορες διαδικασίες, διαδικασίες και εκπαίδευση που διέθετε για την πρόληψη τέτοιων περιστατικών».

Ωστόσο, ο καταγγέλλων ισχυρίστηκε ότι αποδείχθηκε ότι μια τέτοια ανάρμοστη συμπεριφορά ήταν ακόμη πιο «διαδεδομένη από ό,τι πίστευαν» και ότι «επεκτείνονταν μέχρι την κορυφή της λειτουργίας τους στο Ηνωμένο Βασίλειο και προφανώς συνεχιζόταν μέχρι σήμερα».

Η απόφαση σχετίζεται με ένα retweet ενός από τους ανώτερους υπαλλήλους της στο Ηνωμένο Βασίλειο.

Μοιράστηκαν μια ανάρτηση από άλλον υπάλληλο της Pfizer στις ΗΠΑ που έλεγε: «Το υποψήφιο εμβόλιο μας είναι 95% αποτελεσματικό στην πρόληψη του COVID-19 και 94% αποτελεσματικό σε άτομα άνω των 65 ετών. Θα καταθέσουμε όλα τα δεδομένα μας στις υγειονομικές αρχές εντός ημερών. Ευχαριστούμε κάθε εθελοντή στη δοκιμή μας και όλους όσους παλεύουν ακούραστα αυτήν την πανδημία».

Τέσσερις άλλοι υπάλληλοι της Pfizer UK, συμπεριλαμβανομένου ενός «ανώτερου» συναδέλφου, έκαναν retweet το ίδιο μήνυμα.

Η απόφαση PMCPA σημείωσε ότι το tweet περιείχε “περιορισμένες πληροφορίες” σχετικά με την αποτελεσματικότητα του υποψήφιου εμβολίου χωρίς να παρέχονται πληροφορίες για την ασφάλεια.

Συνέχισε λέγοντας ότι η ανάρτηση στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης είχε ως αποτέλεσμα «ένα φάρμακο χωρίς άδεια να διαδοθεί προληπτικά στο Twitter σε επαγγελματίες υγείας και στο κοινό στο Ηνωμένο Βασίλειο».

Η απόφαση PMCPA σημείωσε ότι το tweet περιείχε “περιορισμένες πληροφορίες” σχετικά με την αποτελεσματικότητα του υποψηφίου εμβολίου, μια ενημέρωση από τη ρυθμιστική αρχή του Ηνωμένου Βασιλείου σχετικά με τις πρακτικές του Reuters

Το πάνελ κατέληξε στο συμπέρασμα ότι «οι υπάλληλοι της Pfizer UK, συμπεριλαμβανομένων δύο ανώτερων υπαλλήλων, που έκαναν retweet στους προσωπικούς τους λογαριασμούς στο Twitter σχετικά με το πιθανό εμβόλιο της εταιρείας για τον COVID-19 πριν από τη χορήγηση της άδειας κυκλοφορίας, σήμαινε ότι η Pfizer είχε δυσφημήσει και μείωσε την εμπιστοσύνη στην φαρμακευτική βιομηχανία”.

Ένας εκπρόσωπος της Pfizer UK είπε ότι «αναγνωρίζει πλήρως και αποδέχεται τα ζητήματα που επισημαίνονται από αυτήν την απόφαση PMCPA», προσθέτοντας ότι «λυπάται βαθύτατα».

Είπαν: «Η Pfizer UK έχει μια ολοκληρωμένη πολιτική για την προσωπική χρήση των μέσων κοινωνικής δικτύωσης σε σχέση με την επιχείρηση της Pfizer, η οποία απαγορεύει στους συναδέλφους να αλληλεπιδρούν με οποιαδήποτε μέσα κοινωνικής δικτύωσης που σχετίζονται με τα φάρμακα και τα εμβόλια της Pfizer – υποστηριζόμενη από ενημερώσεις και εκπαίδευση του προσωπικού.

»Η προσωπική χρήση των μέσων κοινωνικής δικτύωσης από υπαλλήλους της φαρμακευτικής βιομηχανίας του Ηνωμένου Βασιλείου σε σχέση με τις επιχειρηματικές δραστηριότητες της εταιρείας είναι ένας τομέας πρόκλησης για τις φαρμακευτικές εταιρείες, στον οποίο συνεχίζουμε να λαμβάνουμε όλα τα κατάλληλα μέτρα που εύλογα αναμένονται από μια φαρμακευτική εταιρεία».

Ως μέρος της απάντησής της στην απόφαση, η Pfizer είπε ότι είχε ξεκινήσει μια επανεξέταση της χρήσης των πλατφορμών κοινωνικής δικτύωσης από τους υπαλλήλους της για να διασφαλίσει τη συμμόρφωση με τους δικούς τους κανόνες καθώς και με τον ρυθμιστικό κώδικα.

Ο Διευθύνων Σύμβουλος της Pfizer, Albert Bourla, είχε δεχτεί επίπληξη προηγουμένως επιπλήξει από τη ρυθμιστική αρχή για τα σχόλιά του σχετικά με τους εμβολιασμούς των παιδιών.

Αυτή είναι η έκτη φορά που η Pfizer ενημερώνεται από τη ρυθμιστική αρχή φαρμάκων του Ηνωμένου Βασιλείου για τις ενέργειές της.

Το PMCPA αποφάσισε τον Νοέμβριο του 2022 ότι ο διευθύνων σύμβουλος της εταιρείας είχε κάνει «παραπλανητικές» δηλώσεις σχετικά με τα παιδικά εμβόλια.

Μετά από μια καταγγελία που υποβλήθηκε από την ομάδα εκστρατειών UsForThem, η PMCPA έκρινε ότι η Pfizer είχε παραβιάσει τον κώδικα με διάφορους τρόπους, όπως παραπλάνηση του κοινού, διατύπωση αβάσιμων ισχυρισμών και μη παρουσίαση πληροφοριών με πραγματικό και ισορροπημένο τρόπο.

Σε απάντηση στην τελευταία παραβίαση, ο Ben Kingsley, επικεφαλής νομικών υποθέσεων στο UsForThem, είπε: «Είναι εκπληκτικό πόσες φορές τα ανώτερα στελέχη της Pfizer έχουν κριθεί ένοχοι για σοβαρά ρυθμιστικά αδικήματα – σε αυτή την περίπτωση συμπεριλαμβανομένου του πιο σοβαρού αδικήματος από όλα τα Κώδικας Πρακτικής του ΗΒ.

«Ωστόσο, οι συνέπειες για την Pfizer και τα ενδιαφερόμενα άτομα εξακολουθούν να είναι χλευαστικές. Αυτό το απελπιστικό σύστημα ρύθμισης για μια βιομηχανία ζωής και θανάτου πολλών δισεκατομμυρίων δολαρίων έχει γίνει απάτη, που έχει απόλυτη ανάγκη μεταρρύθμισης».

Ο David Watson του Συνδέσμου της Βρετανικής Φαρμακευτικής Βιομηχανίας (ABPI) είπε ότι ο κώδικας πρακτικής, ο οποίος εποπτεύεται από το PMCPA, θέτει «υψηλά πρότυπα για τις εταιρείες που αντανακλούν και υπερβαίνουν τη νομοθεσία του Ηνωμένου Βασιλείου».

Πρόσθεσε ότι οι περιπτώσεις που διαπιστώθηκε ότι έφεραν δυσφήμιση στον κλάδο διαφημίζονται στον ιατρικό, φαρμακευτικό και νοσηλευτικό τύπο.

PrimeNews.

Back to top button