Σε μια παράξενη αποκάλυψη προχώρησε το βρετανικό δίκτυο Sky News, σε μια προσπάθεια να διαγνώσει το κατά πόσο το Ηνωμένο Βασίλειο είναι προετοιμασμένο για έναν πόλεμο. Όπως διαπίστωσε μετά από εκτεταμένη έρευνα, η βρετανική κυβέρνηση δεν έχει εθνικό σχέδιο για την υπεράσπιση του Ηνωμένου Βασιλείου ή την κινητοποίηση του λαού και της βιομηχανίας του σε έναν πόλεμο παρά τις νέες απειλές σύγκρουσης.
Σύμφωνα με το Sky News, με τους υπουργούς να προειδοποιούν ότι η Βρετανία κινείται σε έναν «προπολεμικό κόσμο» εν μέσω αυξανόμενων ανησυχιών για τη Ρωσία, την Κίνα και το Ιράν, μπορεί να αποκαλυφθεί ότι αξιωματούχοι έχουν αρχίσει να αναπτύσσουν ένα διακυβερνητικό «εθνικό αμυντικό σχέδιο».
Αλλά οποιαδήποτε στροφή πίσω σε ένα ψυχρό πόλεμο, θα απαιτούσε από τους πολιτικούς ηγέτες να κάνουν την άμυνα μια πραγματικά εθνική προσπάθεια για άλλη μια φορά – αντί για κάτι που απλώς παραδίδεται από τις ένοπλες δυνάμεις, σύμφωνα με συνεντεύξεις με πρώην ανώτερα στελέχη και ακαδημαϊκοί.
Όπως ανέφεραν, μια τέτοια κίνηση θα απαιτούσε πολύ περισσότερες επενδύσεις στην άμυνα και πολύ καλύτερη επικοινωνία με το κοινό σχετικά με την ανάγκη να παίξουν όλοι τον ρόλο τους στην ενίσχυση της ανθεκτικότητας του Ηνωμένου Βασιλείου και στην αποτροπή της επιθετικότητας.
«Πρέπει να έχουμε ένα σχέδιο εθνικής άμυνας», δήλωσε ανώτερη αμυντική πηγή, η οποία θέλησε να διατηρήσει την ανωνυμία του. «Θα πρέπει να περιλαμβάνει πώς θα έμοιαζαν οι κυβερνητικές ρυθμίσεις την περίοδο πριν από την ένοπλη σύγκρουση και τη μετάβαση στον πόλεμο».
Τα βασικά ευρήματα του Sky News
Στο πρώτο μέρος μιας σειράς του Sky News, αποκαλύφθηκαν τα εξής:
- Ένα διήμερο «πολεμικό παιχνίδι» πρόκειται να διεξαχθεί την επόμενη εβδομάδα, στο οποίο θα συμμετέχουν αξιωματούχοι από το Υπουργείο Άμυνας, το Υπουργικό Συμβούλιο, το Υπουργείο Εσωτερικών και άλλες υπηρεσίες, για να συζητήσουν πώς θα αντιδρούσε η χώρα σε μια ένοπλη επίθεση
- Κυκλοφορεί ένα έγγραφο στο Whitehall που εξετάζει τι μπορούμε να μάθουμε από ένα παλιό αλλά ολοκληρωμένο σύστημα σχεδίων που ονομάζεται Κυβερνητικό Βιβλίο Πολέμου – που τώρα βρίσκεται στα Εθνικά Αρχεία – και περιέχει λεπτομέρειες για το πώς το Ηνωμένο Βασίλειο θα μεταβαλλόταν από την ειρήνη στον πόλεμο
- Πηγές λένε ότι θα μπορούσαν επίσης να αντληθούν διδάγματα από το πώς το ΗΒ κινητοποίησε τη βιομηχανική του βάση πριν από τον Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο, όταν δημιούργησε ένα δίκτυο «σκιωδών εργοστασίων» που επέκτεινε σημαντικά την παραγωγική ικανότητα για αεροσκάφη όπως τα Spitfires
Οι προειδοποιήσεις
Ο Grant Shapps, ο υπουργός Άμυνας, χρησιμοποίησε μια ομιλία τον Ιανουάριο για να αναδείξει το φάντασμα ενός «προπολεμικού κόσμου». Προέβλεψε επίσης ότι σε πέντε χρόνια «θα μπορούσαμε να δούμε πολλές επιχειρήσεις που θα περιλαμβάνουν τη Ρωσία, την Κίνα, το Ιράν και τη Βόρεια Κορέα».
Λαμβάνοντας υπόψη τα προειδοποιητικά σημάδια, το Sky News αποφάσισε να διερευνήσει πόσο προετοιμασμένη είναι η κυβέρνηση του Ηνωμένου Βασιλείου, ο στρατός του και ολόκληρο το έθνος για την πιθανότητα ένοπλης σύγκρουσης. Έχει επίσης ανατρέξει στην τελευταία φορά που η Βρετανία βρισκόταν σε έναν προπολεμικό κόσμο, τα πέντε χρόνια πριν από τον Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο που ξέσπασε το 1939, καθώς και πώς αυτή η χώρα αντιμετώπισε στη συνέχεια την πιθανότητα του 3ου Παγκοσμίου Πολέμου, συμπεριλαμβανομένων των πυρηνικών απειλών, κατά τα χρόνια του Ψυχρού Πολέμου.
«Το πρόβλημα είναι ότι δεν υπάρχει σχέδιο»
Εκθέτοντας την πρόκληση, ο Keith Dear, πρώην τακτικός αξιωματικός πληροφοριών της Βασιλικής Πολεμικής Αεροπορίας που εργάστηκε ως σύμβουλος του πρωθυπουργού μεταξύ 2020 και 2021, όταν ο Boris Johnson ήταν στην εξουσία, είπε ότι δεν μπόρεσε να βρει κανένα είδος λεπτομερούς σχεδίου για πόλεμο ενώ βρισκόταν στην κυβέρνηση. Είπε ότι απαιτείται συγκεκριμένος σχεδιασμός για να εξηγηθεί «τι πιστεύουμε ότι θα μπορούσε να συμβεί και συγκεκριμένα ποιος πρέπει να κάνει τι, πότε, για να ανταποκριθεί αποτελεσματικά».
Σε αποκλειστικό άρθρο για το Sky News, έγραψε: «Τέτοια σχέδια είναι απαραίτητα όχι μόνο για να αποφευχθεί η αναταραχή και οι πρώιμες ήττες, αλλά και για να αποθαρρύνονται οι αντίπαλοί μας, φοβισμένοι από την ετοιμότητά μας». «Το πρόβλημα είναι ότι δεν υπάρχει σχέδιο».
Αντίθετα, αμυντικές πηγές ανέφεραν ότι το Ηνωμένο Βασίλειο βασίζεται σήμερα στο οπλοστάσιό του με πυρηνικά όπλα και στην ένταξη στη στρατιωτική συμμαχία του ΝΑΤΟ για να αποτρέψει τις απειλές. “Η κυβέρνηση υποθέτει ότι η αποτροπή θα λειτουργεί πάντα, αλλά κανείς δεν σταματά να ρωτά: τι θα συμβεί αν δεν το κάνει;” ισχυρίστηκε η ανώτερη αμυντική πηγή.
Η προφανής έλλειψη ενός σχεδίου εθνικής άμυνας σημαίνει ότι ο στρατός, το Βασιλικό Ναυτικό και η Βασιλική Αεροπορία – πόσο μάλλον η ετοιμότητα του άμαχου πληθυσμού και η βιομηχανική βάση – δεν έχουν σχεδιαστεί για να πολεμήσουν έναν διαρκή πόλεμο επιβίωσης, ανέφεραν οι αμυντικές πηγές.
«Η αεράμυνα μας, η ικανότητα να αποκρούουμε τους εισερχόμενους εχθρικούς πυραύλους και drones, είναι επικίνδυνα αδύναμη και η παράκτια άμυνα είναι παντελώς ανύπαρκτη», είπε η ανώτερη αμυντική πηγή. Υπάρχει επίσης έλλειψη όπλων και πυρομαχικών, ενώ το μέγεθος και των τριών υπηρεσιών, τακτικών και εφεδρικών, είναι ένα κλάσμα της δύναμης που διατηρήθηκε σε υψηλό επίπεδο ετοιμότητας κατά τη διάρκεια του Ψυχρού Πολέμου και σε περίπτωση Τρίτου Παγκοσμίου Πολέμου.
Ο στρατηγός Σερ Richard Barrons, πρώην ανώτατος διοικητής, είπε ότι έθεσε την ιδέα εντός της κυβέρνησης μόλις πριν από μια δεκαετία για την ανάγκη ανοικοδόμησης της εθνικής άμυνας και ανθεκτικότητας λόγω της αυξανόμενης απειλής από τη Μόσχα.
Βιβλίο πολέμου
Στον απόηχο της πλήρους κλίμακας εισβολής της Ρωσίας στην Ουκρανία πριν από δύο χρόνια, το ΝΑΤΟ ανανέωσε τα πολεμικά του σχέδια για την υπεράσπιση του συνόλου της συμμαχίας των 32 πλέον εθνών. Όμως, το Ηνωμένο Βασίλειο συνήθιζε να έχει το δικό του αντίστοιχο σύνολο εθνικών σχεδίων – που εκτίθενται στο Κυβερνητικό Βιβλίο Πολέμου – που θα πυροδοτούσαν ορισμένα εσωτερικά μέτρα εάν η συμμαχία αποφάσιζε να μεταβεί από την ειρήνη στον πόλεμο.
Ένα αντίγραφο του πολεμικού βιβλίου του 1976 – μια μεγάλη δέσμη σελίδων δακτυλογραφημένες στο χέρι, δεμένες μεταξύ τους – πρόσφερε μια αίσθηση του πόσο σοβαρά έπαιρνε κάποτε το Ηνωμένο Βασίλειο τον εθνικό αμυντικό σχεδιασμό. Αποθηκευμένο στα Εθνικά Αρχεία στο Kew στο δυτικό Λονδίνο, το πολεμικό βιβλίο περιείχε λεπτομερείς λίστες και σηματοδοτούσε τον δρόμο για συμπληρωματικά σχέδια σχετικά με το πώς να κινητοποιηθούν όχι μόνο ο στρατός αλλά και πολίτες και βιομηχανία σε μια κρίση, καθώς και κλείσιμο σχολείων, εκκαθάριση νοσοκομείων, τρόφιμα και ακόμη και αποθήκευση εθνικών θησαυρών.
Σχεδιασμένη γύρω στο τέλος του Πρώτου Παγκοσμίου Πολέμου, η συλλογή της κυβέρνησης από άκρως απόρρητα, τακτικά ανανεωμένα και ενημερωμένα πολεμικά βιβλία που εξασφάλισε από την κορύφωση του Ψυχρού Πολέμου, ότι το Ηνωμένο Βασίλειο ήταν ένα από τα καλύτερα προετοιμασμένα έθνη στον κόσμο – και το πιο ανθεκτικό. Όλα άλλαξαν μετά την κατάρρευση της Σοβιετικής Ένωσης καθώς οι δυτικές κυβερνήσεις δεν ένιωθαν πλέον την υπαρξιακή απειλή του παγκόσμιου πολέμου.
Στις αρχές της δεκαετίας του 2000, ολόκληρο το σύστημα πολεμικών βιβλίων του Ηνωμένου Βασιλείου, του οποίου κόστισε πολύ η συντήρηση, έμεινε αθόρυβα στο ράφι καθώς η εστίαση της τότε κυβέρνησης στράφηκε στην απειλή από την ισλαμιστική τρομοκρατία και τη διεξαγωγή ξένων πολέμων στο Αφγανιστάν και το Ιράκ. Σημαίνει ότι οι περισσότεροι ανώτεροι αξιωματούχοι στο σημερινό Whitehall δεν θα έχουν καθόλου επαγγελματική μνήμη για το πώς λειτουργούσε το κράτος κατά τα χρόνια του Ψυχρού Πολέμου, πόσο μάλλον στους δύο παγκόσμιους πολέμους.
Ο Jonathan Boff, καθηγητής στρατιωτικής ιστορίας στο Πανεπιστήμιο του Μπέρμιγχαμ, είπε ότι το Ηνωμένο Βασίλειο θα πρέπει να σκεφτεί την παραγωγή μιας σύγχρονης εκδοχής των πολεμικών βιβλίων. “Κάποια από αυτό το είδος σκέψης – η σκέψη που σε οδηγεί από: δεν χρειάζεται να ανησυχούμε για τίποτα από αυτά: στην πραγματικότητα, αν θέλαμε να ανησυχούμε για αυτό, πώς θα μπορούσαμε να το κάνουμε; – Νομίζω ότι είναι πολύ σημαντικό”, είπε.
Σκιώδη εργοστάσια
Οι προτεραιότητες χρηματοδότησης για πολλούς συμμάχους του ΝΑΤΟ, συμπεριλαμβανομένου του Ηνωμένου Βασιλείου, άλλαξαν μετά την κατάρρευση της Σοβιετικής Ένωσης το 1991, με τις επενδύσεις να απομακρύνονται από την άμυνα σε τομείς όπως η υγεία και οι κοινωνικές υπηρεσίες – πιο δημοφιλείς σε καιρό ειρήνης. Αυτό άρχισε να αντιστρέφεται μετά την εισβολή του Vladimir Putin στην Ουκρανία, αλλά αμυντικές πηγές είπαν ότι πρέπει να συμβεί με πολύ μεγαλύτερη επείγουσα ανάγκη – ειδικά καθώς η Ρωσία βρίσκεται σε πολεμική βάση και έχει απειλήσει ακόμη και με τη χρήση πυρηνικών όπλων.
Πίσω στο 1935, όταν ο πόλεμος με τη Γερμανία του Αδόλφου Χίτλερ ήταν διαφαινόμενος, το Ηνωμένο Βασίλειο άρχισε να αναπτύσσει γρήγορα την κατασκευαστική του βάση για την κατασκευή περισσότερων αεροσκαφών, μετατρέποντας εργοστάσια αυτοκινήτων για να παράγει Spitfires, Hurricanes, βομβαρδιστικά Lancaster και άλλα κιτ. Ένα πρόγραμμα, που ονομαζόταν «σκιώδες σχέδιο», υπό το τότε Υπουργείο Αεροπορίας, είδε την κατασκευή «σκιωδών εργοστασίων» δίπλα σε υπάρχοντα εργοστάσια αυτοκινητοβιομηχανίας που μετατράπηκαν σε αεροσκάφη. Ωστόσο, το μεταποιητικό τοπίο του Ηνωμένου Βασιλείου έχει εδραιωθεί τα τελευταία χρόνια, ενώ εισάγονται πολλά όπλα, καθιστώντας δυσκολότερη την αναζωογόνηση της κυρίαρχης βιομηχανικής ικανότητας με ταχύτητα.
Ο Keith Dear, πρώην σύμβουλος της Downing Street, επεσήμανε τις δυσκολίες που είχε η Βρετανία να αυξήσει την παραγωγή βλημάτων πυροβολικού και άλλων πυρομαχικών για την υποστήριξη της Ουκρανίας. «Η αδυναμία μας να προμηθεύσουμε αρκετά πυρομαχικά ή όπλα στην Ουκρανία, δείχνει επίσης πόσο κούφιοι έχουμε γίνει αγοράζοντας και χτίζοντας ένοπλες δυνάμεις χωρίς συνεκτικό σχέδιο πολέμου», έγραψε. «Τα όπλα χωρίς πυρομαχικά είναι άχρηστα».
The post Γυμνό και χωρίς σχέδιο έναντι ενός πολέμου το Ηνωμένο Βασίλειο first appeared on PrimeNews.