NEA TAΞΗ ΠΡΑΓΜΑΤΩΝ

Οι Ευρωπαίοι εισαγγελείς συνεχίζουν να ερευνούν την φον ντερ Λάιεν για συμμετοχή στο Pfizergate

Το Politico αποκαλύπτει ότι κορυφαίοι Ευρωπαίοι εισαγγελείς ερευνούν καταγγελίες για ποινικούς ισχυρισμούς σε σχέση με τις διαπραγματεύσεις για τα εμβόλια μεταξύ της προέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν και του διευθύνοντος συμβούλου της Pfizer, σύμφωνα με εκπρόσωπο της Εισαγγελίας της Λιέγης.

Κι αυτό καθώς η ελληνική κυβέρνηση εμφανίστηκε βουλιμική με την υπεράσπιση του αφηγήματος της planδημίας και την επιβολή των εμβολίων ευθανασίας COVID-19 καθώς βρίσκεται σε εξέλιξη η πραγματική Γενοκτονία μείωσης του δυτικού πληθυσμού.

Tην ίδια στιγμή ο Larry Fink της BlackRock απομακρύνεται από το αφήγημα της Κλιματικής Κρίσης και τα κριτήρια αφήνοντας ανεπανόρθωτα εκτεθειμμένα τα πεκινουά του Κlaus και απέναντι στη Δικαιοσύνη. Φυσικά οι εξελίξεις είναι συναρπαστικές και ανεξέλεγκτες από τους εμπνευστές της Ατζέντας και τα φερέφωνά τους.

Κορυφαίοι Ευρωπαίοι εισαγγελείς ερευνούν καταγγελίες για ποινικούς ισχυρισμούς σε σχέση με τις διαπραγματεύσεις για τα εμβόλια μεταξύ της προέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ursula von der Leyen και του διευθύνοντος συμβούλου της Pfizer, σύμφωνα με εκπρόσωπο της Εισαγγελίας της Λιέγης.

Γράφουν λοιπόν στο Politico οι Carlo Martuscelli και Elisa Braun:

Ερευνητές από την Ευρωπαϊκή Εισαγγελία (EPPO) ανέλαβαν τους τελευταίους μήνες στη θέση Βέλγων Εισαγγελέων που ερευνούσαν τη von der Leyen για «παρέμβαση σε δημόσιες λειτουργίες, καταστροφή SMS, διαφθορά και σύγκρουση συμφερόντων», σύμφωνα με νομικά έγγραφα που ήρθαν στη διάθεση του POLITICO και με βάση τα όσα είπε ο εκπρόσωπος της εισαγγελίας της Λιέγης. Ενώ οι εισαγγελείς της EPPO ερευνούν πλέον φερόμενα ποινικά αδικήματα, κανείς δεν έχει κατηγορηθεί ακόμη σε σχέση με την υπόθεση.

Η έρευνα ξεκίνησε αρχικά από τις βελγικές δικαστικές αρχές στην πόλη της Λιέγης στις αρχές του 2023 μετά από ποινική καταγγελία που υπέβαλε ο τοπικός λομπίστας Frédéric Baldan. Αργότερα, στις έρευνες προστέθηκαν οι κυβερνητικές αρχές της Ουγγαρίας και της Πολωνίας —αν και η τελευταία βρίσκεται στη διαδικασία απόσυρσης της καταγγελίας της μετά την εκλογική νίκη μιας φιλοευρωπαϊκής κυβέρνησης υπό τον Donald Tusk, δήλωσε στο POLITICO εκπρόσωπος της πολωνικής κυβέρνησης.

Η καταγγελία του Frédéric Baldan επικεντρώθηκε σε μια φερόμενη ανταλλαγή γραπτών μηνυμάτων μεταξύ της von der Leyen και του αφεντικού της Pfizer, Albert Bourla, εν όψει της μεγαλύτερης συμφωνίας εμβολίων της ΕΕ στο αποκορύφωμα της πανδημίας Covid-19, σε μια υπόθεση που ονομάστηκε «Pfizergate».

Οι New York Times, οι οποίοι πρώτοι αποκάλυψαν την πραγματοποίηση της ανταλλαγής μηνυμάτων αφότου οι δύο επικεφαλείς είχαν συνάψει (και διαπραγματευτεί) μεταξύ τους τους όρους της συμφωνίας, ξεκίνησαν μια παράλληλη αγωγή κατά της Ευρωπαϊκής Επιτροπής όταν εκείνη αρνήθηκε να αποκαλύψει το περιεχόμενο των μηνυμάτων μετά από αίτημα πρόσβασης της εφημερίδας στα αρχεία.

Η είδηση ότι η EPPO διερευνά τώρα την υπόθεση σημαίνει ότι εξετάζεται πλέον πιο επισταμένα ο ρόλος της προέδρου της Επιτροπής στη συμφωνία για το εμβόλιο της Pfizer, ένα deal με εκτιμώμενη αξία άνω των 20 δισεκατομμυρίων ευρώ. Η EPPO ηγείται πανευρωπαϊκών ερευνών για οικονομικά εγκλήματα και θεωρητικά θα μπορούσε να κατασχέσει τηλέφωνα και άλλο σχετικό υλικό από γραφεία της Επιτροπής ή σε άλλες χώρες της Ευρώπης, όπως στη γενέτειρα της von der Leyen, τη Γερμανία.

Η εξέλιξη αυτή έρχεται σε μια ευαίσθητη στιγμή για την επικεφαλής της ΕΕ, καθώς προσανατολίζεται στη μετάβαση σε αυτό που αναμένουν οι αναλυτές των Βρυξελλών ότι θα είναι μια δεύτερη θητεία ως επικεφαλής στο κτίριο Berlaymont της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.

Η Επιτροπή έχει μέχρι στιγμής αρνηθεί να αποκαλύψει το περιεχόμενο των γραπτών μηνυμάτων ή ακόμη και να επιβεβαιώσει την ύπαρξή τους.

Η συμφωνία, την οποία διαπραγματεύτηκε στο απόγειο της πανδημίας το 2021, θεωρήθηκε αρχικά ως θρίαμβος για τη von der Leyen. Ωστόσο, η τεράστια ποσότητα εμβολίων που αγοράστηκε προκάλεσε έκτοτε έντονους ελέγχους και τριτική, με το POLITICO να αποκαλύπτει στα τέλη του περασμένου έτους ότι υπήρξαν χαμένες δόσεις αξίας τουλάχιστον 4 δισεκατομμυρίων ευρώ. Έκτοτε, η σύμβαση του εμβολίου με την Pfizer έχει επαναδιαπραγματευτεί.

Οι υποστηρικτές της διαφάνειας και ορισμένοι πολιτικοί αντίπαλοι της von der Leyen προσπάθησαν να ασκήσουν πίεση στην Επιτροπή για να ανοίξει την υπόθεση, αλλά η πρόεδρος έχει μέχρι στιγμής αποφύγει να τους αντιμετωπίσει. Απαντώντας σε μια ευθεία ερώτηση που της έθεσε το POLITICO σχετικά με τα γραπτά μηνύματα που χάθηκαν, η von der Leyen είπε: «Ό,τι ήταν απαραίτητο να λεχθεί σχετικά με αυτό έχει ειπωθεί και ανταλλαγεί. Και θα περιμένουμε τα αποτελέσματα».

Το 2022, η EPPO ανακοίνωσε ότι εξετάζει την προμήθεια εμβολίων της ΕΕ γενικότερα, αλλά αυτή είναι η πρώτη φορά που η υπηρεσία συνδέεται ρητά με την υπόθεση «Pfizergate».

Η υπόθεση που εξετάζεται από την EPPO συγκεντρώνει πολλά διαφορετικά νομικά, πολιτικά και οικονομικά σκέλη —και διασταυρώνεται με αγωγές που άσκησε ο φαρμακευτικός κολοσσός Pfizer κατά της Ουγγαρίας και της Πολωνίας. Πέρυσι, ο Baldan, ένας 36χρονος Βέλγος λομπίστας με δεσμούς με την ομάδα σκεπτικιστών για τα εμβόλια Bon Sens, υπέβαλε μήνυση στο Βέλγιο σε σχέση με τον ρόλο της von der Leyen στις διαπραγματεύσεις για το εμβόλιο Pfizer σχετικά με πράξεις «παρέμβασης στην δημόσιες λειτουργίες, καταστροφή SMS, διαφθορά και σύγκρουση συμφερόντων», σύμφωνα με νομικές πληροφορίες που έδωσε στη δημοσιότητα ο δικηγόρος του.

Η προσθήκη ευρωπαϊκών κυβερνήσεων στην καταγγελία προσέθε σε εκείνον ένα ειδικό βάρος καθώς διαφορετικά θα μπορούσε να θεωρηθεί ως μια προσωπική σταυροφορία. Η Ουγγαρία, με επικεφαλής τον Viktor Orbán, σταθερό αντίπαλο της von der Leyen, υπέβαλε επίσης καταγγελία σχετικά με τον ρόλο της προέδρου της Επιτροπής στις διαπραγματεύσεις με την Pfizer για το εμβόλιο, σύμφωνα με δύο γνώστες της υπόθεσης, μιλώντας υπό τον όρο της ανωνυμίας.

Η Πολωνία υπέβαλε τη δική της καταγγελία τον περασμένο Νοέμβριο, επιβεβαίωσε εκπρόσωπος της πολωνικής κυβέρνησης. Ωστόσο, μετά την εκλογή του Tusk τον Δεκέμβριο, «η νέα κυβέρνηση εργάζεται [για να] αποσύρει την Πολωνία από αυτές τις διαδικασίες», είπε ο εκπρόσωπος.

Οι λεπτομέρειες της υπόθεσης δεν είναι δημόσιες, αλλά οι πηγές δήλωσαν στο POLITICO ότι ενώ η καταγγελία που υπέβαλε η Ουγγαρία διαφέρει από αυτή του Baldan, επικεντρώνεται στην ίδια ανταλλαγή μηνυμάτων κειμένου. Η καταγγελία της Πολωνίας ήταν επίσης στην ίδια σκληρή γραμμή, είπαν τα δύο άτομα που γνωρίζουν τις λεπτομέρειες της υπόθεσης.

Τόσο η Ουγγαρία όσο και η Πολωνία διώκονται επίσης από την Pfizer για έλλειψη πληρωμών για δόσεις εμβολίων μετά τη διακοπή των παραδόσεων, επικαλούμενη την υπερπροσφορά και την οικονομική πίεση του πολέμου στην Ουκρανία.

Αξιωματούχος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής είπε ότι η Επιτροπή δεν έχει καμία γνώση για τις διαδικασίες εκτός από τα άρθρα στα ΜΜΕ.

Η ουγγρική κυβέρνηση δεν απάντησε σε αίτημα για σχολιασμό. Η Pfizer και η EPPO αρνήθηκαν να σχολιάσουν.

The post Οι Ευρωπαίοι εισαγγελείς συνεχίζουν να ερευνούν την φον ντερ Λάιεν για συμμετοχή στο Pfizergate first appeared on PrimeNews.

Back to top button