breaking newsΔιεθνή

Γερμανία: Πλήθος διαδηλωτών απαιτεί την ίδρυση Ισλαμικού Χαλιφάτου στη χώρα

 

Γερμανία: Περισσότεροι από 1.000 διαδηλωτές συγκεντρώθηκαν το Σαββατοκύριακο στο Αμβούργο της Γερμανίας, με τον ηγέτη της ομάδας να απαιτεί την ίδρυση ενός ισλαμικού χαλιφάτου στην ευρωπαϊκή χώρα.

Το χαλιφάτο είναι μια πολιτικοθρησκευτική μορφή διακυβέρνησης υπό την ηγεσία ενός ισλαμικού επιτρόπου, ο οποίος φέρει τον τίτλο του χαλίφη ή «διαδόχου του προφήτη» και ο οποίος είναι ένας υψηλόβαθμος ηγέτης του μουσουλμανικού κόσμου.

Σύμφωνα με δημοσιεύματα τοπικών μέσων ενημέρωσης και τις γερμανικές αρχές, η διαμαρτυρία οργανώθηκε από τον ηγέτη της εξτρεμιστικής ομάδας Muslim Interaktiv. Σε διάφορα βίντεο της διαμαρτυρίας που αναρτήθηκαν στο διαδίκτυο, ακούγεται ένας ομιλητής που απευθύνεται στο πλήθος να περιγράφει το χαλιφάτο ως ένα «σύστημα που παρέχει ασφάλεια», το οποίο έχει «δαιμονοποιηθεί» από τους πολιτικούς και τα μέσα ενημέρωσης της Γερμανίας.

Οι διοργανωτές ισχυρίζονται ότι η συγκέντρωση ήταν μια διαμαρτυρία κατά των ισλαμοφοβικών, όπως τις χαρακτήρισαν, πολιτικών της γερμανικής κυβέρνησης και των εκστρατειών παραπληροφόρησης των μέσων μαζικής ενημέρωσης για τους μουσουλμάνους στη Γερμανία, ενώ παράλληλα αναφέρθηκαν και στον εξελισσόμενο πόλεμο του Ισραήλ με τη Χαμάς.

«Θα υψώσουμε μαζί τη φωνή μας […] ενάντια στην ισλαμοφοβική δημοσιογραφία, τόσο των τελευταίων εβδομάδων όσο και των τελευταίων μηνών», γράφηκε σε ανάρτηση στο Χ.

Σύνδεση της Muslim Interaktiv με τρομοκρατική ομάδα

Η Ομοσπονδιακή Υπηρεσία Εγκληματολογικών Πληροφοριών της Γερμανίας (BKA) και οι υπηρεσίες ασφαλείας του Αμβούργου λένε ότι η Muslim Interaktiv είναι μέρος της Hizb ut-Tahrir («Κόμμα της Απελευθέρωσης»), ενός παγκόσμιου σαλαφιστικού ισλαμιστικού κινήματος με στόχο την ενοποίηση του κόσμου υπό ένα ισλαμικό χαλιφάτο και την εφαρμογή της σαρία, δηλαδή του ισλαμικού νόμου.

Η δράση της Χιζμπ ουτ-Ταχρίρ, η οποία ιδρύθηκε στην Ιερουσαλήμ το 1953, απαγορεύεται στη Γερμανία από το 2003. Απαγορεύεται επίσης σε πολλές χώρες με μουσουλμανική πλειοψηφία και αντιμετωπίζει αντίσταση από την Παλαιστινιακή Αρχή στη Δυτική Όχθη, όπου υποστηρίζει την αποκατάσταση ενός χαλιφάτου με μη στρατιωτικά μέσα, σύμφωνα με το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο Εξωτερικών Σχέσεων.

Το Ηνωμένο Βασίλειο απαγόρευσε την ομάδα τον Ιανουάριο βάσει των αντιτρομοκρατικών νόμων του, παρά την επιμονή της ομάδας ότι είναι ένα μη βίαιο πολιτικό κόμμα. Ο αναλυτής του εξτρεμισμού Γκαφάρ Χουσεΐν [Ghaffar Hussain] διαφώνησε με τον χαρακτηρισμό. Προειδοποίησε, όμως, σε φόρουμ τον Ιανουάριο ότι, ενώ δεν πιστεύει ότι η Χιζμπ ουτ-Ταχρίρ είναι τρομοκρατική ομάδα, καθώς δεν καλεί άμεσα τα μέλη της να διαπράξουν πράξεις βίας, η ιδεολογία της ωστόσο διαδίδει βίαιη και αντισημιτική ρητορική και δικαιολογεί και ενθαρρύνει τη βία και την τρομοκρατία άλλων ισλαμιστικών ομάδων.

Στον ορισμό του, ο υπουργός Εσωτερικών του Ηνωμένου Βασιλείου Τζέημς Κλέβερλι αναφέρθηκε στους κινδύνους υποκίνησης της βίας και του αντισημιτισμού κατά τη διάρκεια των διαδηλώσεων για κατάπαυση του πυρός στη Γάζα. Το διάταγμα που χαρακτηρίζει τη Χιζμπ ουτ-Ταχρίρ τρομοκρατική οργάνωση καθιστά την ένταξη στην εν λόγω ομάδα ή το κάλεσμα για την υποστήριξή της ποινικό αδίκημα, το οποίο επισύρει ποινή φυλάκισης ή πρόστιμο.

Προς το παρόν, δεν υπάρχει καμία ένδειξη ότι η διαδήλωση της Muslim Interaktiv στη Γερμανία παραβίασε το νόμο, παρά το γεγονός ότι η ομάδα Muslim Interaktiv έχει χαρακτηριστεί από τις υπηρεσίες πληροφοριών ως εξτρεμιστική. Τον Οκτώβριο του 2023, λίγο μετά τη δολοφονική επίθεση τρομοκρατών της Χαμάς στο Ισραήλ, η Muslim Interaktiv πραγματοποίησε παρόμοια διαδήλωση που κατέληξε σε συγκρούσεις με την αστυνομία.

Η υπουργός Εσωτερικών της Γερμανίας Νάνσι Φαίζερ, του αριστερού Σοσιαλδημοκρατικού Κόμματος, δήλωσε κατά τη διάρκεια συνέντευξης σε τοπικά γερμανικά μέσα ενημέρωσης ότι η αστυνομία πρέπει να δράσει εάν διαπράττονται αδικήματα κατά τη διάρκεια πολιτικών διαδηλώσεων, προσθέτοντας:

«Το να βλέπουμε μια ισλαμιστική διαδήλωση αυτού του είδους στους δρόμους μας είναι δύσκολο να το αντέξουμε. Είναι καλό που η αστυνομία του Αμβούργου αντιμετώπισε τα αδικήματα με μεγάλη παρουσία.

»Η κόκκινη γραμμή στην οποία τελειώνει η προστασία του δικαιώματος του συνέρχεσθαι και της ελευθερίας του λόγου από τη Γερμανία έπρεπε να είναι ξεκάθαρη. Όχι τρομοκρατική προπαγάνδα υπέρ της Χαμάς, όχι ρητορική μίσους που στρέφεται κατά των Εβραίων. Αν συμβαίνουν αδικήματα όπως αυτό, πρέπει να υπάρχει άμεση και δυναμική παρέμβαση στις διαδηλώσεις.»

Οι οπαδοί της Muslim Interaktiv χαρακτηρίζονται ως «ισλαμιστές ποπ» και η αυξανόμενη εμβέλεια και επιρροή της στους νέους ανησυχεί πλέον τις γερμανικές αρχές. Σύμφωνα με την κα Φαίζερ, η ομάδα παρακολουθείται.

«Άλλες ομάδες που ξεσηκώνουν συναισθηματικά, ριζοσπαστικοποιούν και στρατολογούν νέους ισλαμιστές παρακολουθούνται επίσης από τις αρχές ασφαλείας μας. Σε αυτό περιλαμβάνεται και η ομάδα που συμμετείχε στη διαδήλωση στο Αμβούργο», δήλωσε η ίδια.

PrimeNews.

Back to top button