breaking newsΔιεθνή

Ισραήλ-Ιράν: Το διπλωματικό πόκερ του Ερντογάν που προσπαθεί να παίξει τον ρόλο του «ειρηνοποιού»

Ο Τούρκος πρόεδρος προσπαθεί να δείξει ότι αναλαμβάνει πρωτοβουλία για αποκλιμάκωση της έντασης

Ο Τούρκος πρόεδρος, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν αν και επιτέθηκε ξανά στο Ισραήλ και μίλησε σκληρά εναντίον της χώρας αποκαλώντας μάλιστα τον Νετανιάχου «Χίτλερ», ισχυριζόμενος ότι αυτός προκάλεσε την επίθεση του Ιράν, δεν τάχθηκε ούτε υπέρ της Τεχεράνης, επιχειρώντας έτσι να απεμπλακεί από τη δύσκολη θέση.

Το αποφεύγει άλλωστε όσο μπορεί ο Ερντογάν για τους δικούς του λόγους, εξήγησε η ανταποκρίτρια του OPEN στην Κωνσταντινούπολη, Μαρία Ζαχαράκη. Και μπορεί να το «φωτογράφισε» εν μέρει ωστόσο δεν το λέει ανοιχτά. Και ο λόγος είναι απλός. Δεν θέλει να τα «σπάσει» με τις ΗΠΑ. Αυτό άλλωστε θα αποτελούσε… κόκκινο χαρτί για το Λευκό Οίκο και βούτυρο στο ψωμί του Μπάιντεν για να ακυρώσει τη συνάντηση μαζί του.

Γι’ αυτό βρήκε την Τετάρτη έναν αριστοτεχνικό τρόπο: Να «στρίψει» και να βγει από τη δύσκολη θέση επιλέγοντας επισήμως πλευρά.. Διατράνωσε λοιπόν την αμέριστη, ακλόνητη, προσωπική και εθνική υποστήριξη προς τους Παλαιστίνιους και μόνο. Εξίσωσε μάλιστα τη Χαμάς με μία αμφιλεγόμενη από πολλούς Εθνικο-απελευθερωτική/αντάρτικη οργάνωση του προηγούμενου αιώνα. Που εκδίωξε Έλληνες και συμμάχους από πολλά εδάφη.

Προσεκτικές κινήσεις

Και αυτό το έκανε για να στρέψει αλλού την προσοχή. Ο Ερντογάν χαρακτήρισε τη Χαμάς από τρομοκρατική οργάνωση, όπως την αναγνωρίζουν πολλές δυτικές χώρες, σε κίνημα εθνικής αντίστασης για την ανεξαρτησία του λαού της Παλαιστίνης, γεγονός που την ικανοποίησε αρκετά.

Μάλιστα η Χαμάς έκανε και δήλωση ευγνωμοσύνης στον Ερντογάν για όσα ανέφερε. Το ερχόμενο σαββατοκύριακο πάντως, όπως προανήγγειλε ο ίδιος ο Τούρκος πρόεδρος, χωρίς να πει βέβαια όνομα, έρχεται στη Τουρκία ο πολιτικός ηγέτης της Χαμάς, Ισμαήλ Χανίγια.

Με αυτή του κίνηση βέβαια ο Ερντογάν πήρε το ρίσκο, προσκαλώντας τον εχθρό του Ισραήλ και της Αμερικής. Ωστόσο στη Τουρκία θα είναι και ο υπουργός Εξωτερικών της Αιγύπτου. Επομένως, ο Τούρκος πρόεδρος προσπαθεί να δείξει με αυτόν τον τρόπο ότι αναλαμβάνει πρωτοβουλία για αποκλιμάκωση της έντασης, προσπαθώντας να παίξει τον ρόλο του «ειρηνοποιού».

PrimeNews.

Back to top button