breaking newsΔιεθνή

Ο διευθυντής του FBI εξέδωσε σοκαριστική προειδοποίηση για τρομοκρατική επίθεση σε αμερικανικό έδαφος

Ο διευθυντής του FBI Christopher Wray προειδοποίησε για την αυξημένη πιθανότητα μιας συντονισμένης τρομοκρατικής επίθεσης στις ΗΠΑ. Συγκεκριμένα, ο Wray είπε στο NBC News ότι το FBI «ανησυχεί όλο και περισσότερο [για] το ενδεχόμενο κάποιου είδους συντονισμένης επίθεσης εδώ στην πατρίδα».

Εξηγώντας είπε ότι ένα τέτοιο γεγονός «μπορεί να μην είναι και τόσο διαφορετικό από αυτό που είδαμε στο μέγαρο συναυλιών στη Ρωσία πριν από μερικές εβδομάδες από το ISIS-K». Η επίθεση σε αίθουσα συναυλιών της Μόσχας στις 22 Μαρτίου σκότωσε τουλάχιστον 144 ανθρώπους, καθιστώντας την την πιο θανατηφόρα τρομοκρατική επίθεση στη Ρωσία εδώ και 20 χρόνια.

Ο Wray έχει εκφράσει στο παρελθόν ανησυχίες για την τρομοκρατία, λέγοντας σε μια επιτροπή της Βουλής των Αντιπροσώπων νωρίτερα αυτό το μήνα ότι η τρέχουσα τρομοκρατική απειλή είναι η υψηλότερη που μπορεί να θυμηθεί στην καριέρα του. «Καθώς κοιτάζω πίσω την καριέρα μου όσον αφορά την επιβολή του νόμου, θα δυσκολευόμουν να σκεφτώ μια εποχή όπου τόσες πολλές απειλές για τη δημόσια ασφάλεια και την εθνική μας ασφάλεια ήταν τόσο αυξημένες ταυτόχρονα», ανέφερε στο πάνελ της επιτροπής.

Το FBI είχε ανοίξει 4.000 διεθνείς έρευνες για την τρομοκρατία έως το τέλος του οικονομικού έτους 2023, σύμφωνα με τη μαρτυρία του Wray. Ο ίδιος είπε στο NBC ότι η τρομοκρατική απειλή για τις ΗΠΑ έχει αυξηθεί μετά τη φονική επίθεση της Hamas στο Ισραήλ στις 7 Οκτωβρίου. «Η απειλή ήταν αυξημένη ακόμη και πριν από τις 7 Οκτωβρίου», ανέφερε, τονίζοντας ότι «μετά τις 7 Οκτωβρίου έχει περάσει σε ένα εντελώς άλλο επίπεδο».

Μιλώντας για το ολοένα και πιο εχθρικό διεθνές περιβάλλον και την πιθανή διάχυση του τρόμου, ο Wray πρόσθεσε: «Είτε είναι η απειλή από την Κίνα, τη Ρωσία, το Ιράν, [υπάρχουν] τρομοκρατικές απειλές τόσο ξένες τρομοκρατικές απειλές όσο και εγχώριες τρομοκρατικές απειλές».

Ο Wray, ο οποίος διορίστηκε από τον Donald Trump το 2017, έχει κάνει εκστρατεία στο Κογκρέσο για να λάβει περισσότερη χρηματοδότηση για την υπηρεσία του. Ο προϋπολογισμός του FBI για το οικονομικό 2024 μειώθηκε κατά 500 εκατομμύρια δολάρια από αυτό που χρειαζόταν για να διατηρήσει τις τρέχουσες λειτουργίες του, ανέφερε το Reuters.

Ο Wray και το FBI έχουν γίνει στόχος της οργής του πρώην προέδρου Trump, με το επιχείρημα ότι τον έχουν στοχοποιήσει άδικα στις έρευνες. Ο πρώην πρόεδρος των ΗΠΑ κάλεσε πρόσφατα το Κογκρέσο να περικόψει τη χρηματοδότηση της υπηρεσίας, ενώ αποκάλεσε το FBI και το Υπουργείο Δικαιοσύνης ως «μοχθηρά τέρατα».

Οι ολοένα και πιο έντονες επιθέσεις στην υπηρεσία έχουν οδηγήσει σε αύξηση των επιθέσεων σε υπαλλήλους και κτίρια του, σύμφωνα με το Reuters. «Έχουμε δει ένα σημαντικό άλμα στις απειλές προς το προσωπικό και τις εγκαταστάσεις του FBI από το οικονομικό έτος 2022 έως το οικονομικό έτος 2023», είπε ο Wray στο Κογκρέσο. Προσθέτοντας: «Στην πραγματικότητα, δημιουργήσαμε μια ειδική μονάδα για να προσπαθήσουμε να αντιμετωπίσουμε αυτά τα ζητήματα».

Να θυμίσουμε ότι το Ισλαμικό Κράτος ανέλαβε την ευθύνη για την επίθεση στο Δημαρχείο του Κρόκους τον Μάρτιο.

Το Ισλαμικό Κράτος έδωσε στη δημοσιότητα συγκλονιστικά πλάνα από τους τρομοκράτες να πυροβολούν αδιακρίτως στο πλήθος των 6.000 ατόμων μέσα στην αίθουσα συναυλιών. Τέσσερις ύποπτοι συνελήφθησαν ώρες μετά την επίθεση και φάνηκαν να ξυλοκοπήθηκαν πριν παρουσιαστούν ενώπιον ρωσικού δικαστηρίου.

Πλάνα από βάναυσες ανακρίσεις από τις ρωσικές δυνάμεις ασφαλείας εμφανίστηκαν στο διαδίκτυο με αναφορές ότι τουλάχιστον ένας από τους υπόπτους υπέστη ηλεκτροπληξία, ανέφερε το BBC. Ο Πρόεδρος Vladimir Putin είπε «γνωρίζουμε ότι το έγκλημα διαπράχθηκε από τα χέρια ριζοσπαστών ισλαμιστών, οπαδών μιας ιδεολογίας ενάντια στην οποία ο ίδιος ο ισλαμικός κόσμος παλεύει εδώ και αιώνες».

PrimeNews.

Back to top button