Διεθνή

Tο Ισραήλ σχεδίαζε μια μεγαλύτερη επίθεση από αυτή που πραγματοποίησε στο Ιράν.

New York Times: Ισραηλινοί αξιωματούχοι αποκάλυψαν ότι το Ισραήλ σχεδίαζε μια μεγαλύτερη επίθεση από αυτή που πραγματοποίησε στο Ιράν.
Σύμφωνα με τρεις ανώτερους Ισραηλινούς αξιωματούχους που μίλησαν στην εφημερίδα, το σχέδιο περιελάμβανε επίθεση σε στρατιωτικούς στόχους σε όλο το Ιράν, συμπεριλαμβανομένης της Τεχεράνης — και σταμάτησε μετά από διπλωματική πίεση από τις Ηνωμένες Πολιτείες και άλλες χώρες
Τα ολοκληρωμένα σχέδια συζητήθηκαν κεκλεισμένων των θυρών μετά την ιρανική επίθεση της 13ης Απριλίου, αλλά δεν εφαρμόστηκαν λόγω του φόβου «ότι θα οδηγούσε σε μια σοβαρή αντίδραση από το Ιράν» — και ίσως ακόμη και να οδηγήσει σε έναν περιφερειακό πόλεμο.
Σύμφωνα με το δημοσίευμα, ο πρόεδρος Μπάιντεν, μαζί με τους υπουργούς Εξωτερικών της Βρετανίας και της Γερμανίας, πίεσαν τον Νετανιάχου να μην πραγματοποιήσει μια τέτοια επίθεση. Πράγματι, το Ισραήλ τελικά ανταποκρίθηκε στο αίτημα και πραγματοποίησε περιορισμένη επίθεση στο ιρανικό έδαφος. Σύμφωνα με Ισραηλινούς αξιωματούχους, «η επίθεση ήταν πολύπλοκη και απέδειξε το εκτεταμένο στρατιωτικό οπλοστάσιο που κατέχει το Ισραήλ».
Σύμφωνα με την εφημερίδα, η επίθεση που πραγματοποιήθηκε και αποδόθηκε στο Ισραήλ έγινε με τη χρήση μικρών drones γνωστών ως quadcopters «για να μπερδέψουν τα ιρανικά συστήματα αεράμυνας». Σύμφωνα με ισραηλινές πηγές, ένας μικρός αριθμός πυραύλων εκτοξεύτηκε από αεροσκάφη εκατοντάδες χιλιόμετρα δυτικά της, και όχι από μαχητικά αεροσκάφη που στάλθηκαν στον ουρανό του Ιράν.

dimpenews.com

Back to top button