breaking newsΔιεθνή

«Δεν υπάρχει ένδειξη για επιζώντες» – Εντοπίστηκε απανθρακωμένο το ελικόπτερο που μετέφερε τον πρόεδρο του Ιράν, Εμπραχίμ Ραϊσί

«Φαίνεται πως όλοι οι επιβαίνοντες είναι νεκροί» λέει ιρανός αξιωματούχος

Σε κατάσταση συναγερμού βρίσκεται το Ιράν μετά τη συντριβή του ελικοπτέρου στο οποίο επέβαιναν ο πρόεδρος του Ιράν Εμπραχίμ Ραϊσί, και ο ιρανός υπουργός Εξωτερικών Χουσέιν Αμιραμπντολαχιάν. Όπως μεταδίδει η κρατική τηλεόραση της χώρας δεν υπάρχει «ουδεμία ένδειξη» για επιζώντες στον τόπο της τραγωδίας.

Αξιωματούχος δήλωσε στο πρακτορείο ειδήσεων Reuters ότι «δυστυχώς» φαίνεται πως όλοι οι επιβαίνοντες είναι νεκροί. «Το ελικόπτερο Bell 212 απανθρακώθηκε εντελώς» πρόσθεσε όπως μετέδωσε η κρατική τηλεόραση της Ισλαμικής Δημοκρατίας.

Ο επικεφαλής της ιρανικής Ερυθράς Ημισελήνου επιβεβαίωσε πως δεν υπάρχει καμιά ένδειξη ζωής στον τόπο της συντριβής

Μιλώντας στην ιρανική κρατική τηλεόραση ο επικεφαλής της ιρανικής Ερυθράς Ημισελήνου Πιρχουσέιν Κουλιβάντ επιβεβαίωσε, όπως μεταδίδει το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων, ότι δεν εντοπίστηκε καμιά ένδειξη ζωής στον τόπο όπου συνετρίβη το ελικόπτερο Bell 212.

Το ελικόπτερο συνετρίβη χθες Κυριακή σε ορεινή περιοχή της χώρας, εν μέσω πυκνής ομίχλης και όπως επεσήμαναν νωρίτερα οι υπηρεσίες άμεσης βοήθειας έχει εντοπιστεί όμως «η κατάσταση δεν είναι καλή».

«Το ελικόπτερο του προέδρου εντοπίστηκε. Ομάδα έρευνας και διάσωσης πλησιάζουν τον τόπο της συντριβής (…) η κατάσταση δεν είναι καλή», τόνισε ο επικεφαλής της ιρανικής Ερυθράς Ημισελήνου Πιρχουσέιν Κουλιβάντ.

Εικόνα από το σημείο των ερευνών

Οι έρευνες με βάση το πρακτορείο Fars διεξάγονταν όλο το βράδυ στα δάση του Arsbaran στην περιοχή Pir Dawood έως την περιοχή του ορυχείου χαλκού Sangun.

Ποιος είναι ο Ραΐσι

Σύμφωνα με τον Guardian, ο Ραΐσι είναι πρόεδρος της Ισλαμικής Δημοκρατίας από τον Ιούνιο του 2021, διαδεχόμενος τον μετριοπαθή Χασάν Ρουχανί. Ανέλαβε τα ηνία μιας χώρας που βρίσκεται στη δίνη μιας βαθιάς κοινωνικής κρίσης και μιας οικονομίας που πιέζεται από τις κυρώσεις των ΗΠΑ κατά της Τεχεράνης λόγω του αμφισβητούμενου πυρηνικού της προγράμματος.

Ο Ραΐσι , που γεννήθηκε το 1960 στην ιερή πόλη Mashhad του βορειοανατολικού Ιράν, ανέβηκε νωρίς σε υψηλά αξιώματα. Σε ηλικία μόλις 20 ετών, στον απόηχο της ισλαμικής επανάστασης του 1979 που ανέτρεψε την υποστηριζόμενη από τις ΗΠΑ μοναρχία, διορίστηκε γενικός εισαγγελέας του Καράτζ δίπλα στην Τεχεράνη.

Διετέλεσε γενικός εισαγγελέας της Τεχεράνης από το 1989 έως το 1994, αναπληρωτής επικεφαλής της δικαστικής αρχής για μια δεκαετία από το 2004 και στη συνέχεια εθνικός γενικός εισαγγελέας το 2014.

Επίσης, η Britannica ανέφερε πως ο Ραϊσί χαρακτηρίζεται λαϊκιστής στη χώρα του και ως ο αυτοδημιούργητος δικαστής με τα «καθαρά χέρια», γιατί έγινε γνωστός από την έντονη κριτική που άσκησε στο καθεστώς του Ιράν, ισχυριζόμενος ότι δεν προάσπιζε τα συμφέροντα της χώρας.

Μάλιστα, όταν ανέλαβε την εξουσία έφτασε στο σημείο να ασκήσει διώξεις κατά κρατικών αξιωματούχων, που κατηγόρησε για διαφθορά.

Έκτοτε, έχει υψηλή δημοφιλία στην κοινωνία, αλλά θεωρείται και πιστός σύμμαχος του ανώτατου ηγέτη Αλί Χαμενεΐ, γιατί στην πραγματικότητα δεν συγκρούστηκε ποτέ με τον ίδιο, παρά τις έντονες επικρίσεις που άσκησε στο κράτος.

Prime News.

Back to top button