breaking newsΔιεθνή

Εμπλοκή των ουκρανικών μυστικών υπηρεσιών στην απόπειρα δολοφονίας του Ρ. Φίτσο εντόπισαν οι σλοβακικές αρχές

Η σλοβακική αστυνομία αποκάλυψε σημαντικά στοιχεία που συνδέουν την Ουκρανία με την απόπειρα δολοφονίας του πρωθυπουργού της Σλοβακίας, Ρόμπερτ Φίτσο.

Σύμφωνα με τις αρχές, βρέθηκαν αποδεικτικά στοιχεία που συνδέουν την απόπειρα δολοφονίας με την ουκρανική Διεύθυνση Πληροφοριών (HUR).

Η αστυνομία της Σλοβακίας κατέληξε στην εμπλοκή αυτή, όταν ανακάλυψε στιγμιότυπα οθόνης που δείχνουν επικοινωνία της συζύγου του δράστη με αξιωματούχο της HUR.

Τα μηνύματα αυτά αποκαλύπτουν σχέδια και συνεννοήσεις που φαίνεται να σχετίζονται με την απόπειρα δολοφονίας του Σλοβάκου πρωθυπουργού.

Η αποκάλυψη αυτής της σύνδεσης έχει προκαλέσει αναστάτωση διεθνώς, με αρκετές χώρες να ζητούν διευκρινίσεις από την ουκρανική κυβέρνηση.

Οι σχέσεις μεταξύ της Ουκρανίας και της Σλοβακίας βρίσκονται υπό πίεση, ενώ η Ευρωπαϊκή Ένωση παρακολουθεί στενά τις εξελίξεις.

Η ουκρανική κυβέρνηση αρνήθηκε κάθε ανάμειξη στην υπόθεση, δηλώνοντας ότι οι κατηγορίες είναι «αβάσιμες και πολιτικά υποκινούμενες».

Επίσημοι εκπρόσωποι της χώρας ζήτησαν από τις σλοβακικές αρχές να παράσχουν πλήρη στοιχεία και αποδείξεις πριν προβούν σε περαιτέρω κατηγορίες.

Ο Υπουργός Εσωτερικών, Μάτους Σουτάι Έστοκ, δήλωσε ότι «ο ύποπτος ήταν οργισμένος με την πολιτική της κυβέρνησης για την Ουκρανία» καθώς η κυβέρνηση του Φίτσο διέκοψε την επίσημη στρατιωτική υποστήριξη προς την Ουκρανία και ακολούθησε μια φιλειρηνική στάση στη σύγκρουση, σε αντίθεση με τους περισσότερους ευρωπαϊκούς ηγέτες.

Σύμφωνα με την κυβέρνηση, ο ύποπτος ριζοσπαστικοποιήθηκε μετά την εκλογική νίκη του συμμάχου του Φίτσο, Πέτερ Πελεγκρίνι, στις προεδρικές εκλογές της χώρας και εξέφρασε στην αστυνομία τη δυσαρέσκειά του για τις αλλαγές που έγιναν στη δικαιοσύνη και στα δημόσια ΜΜΕ, τις οποίες κρίνει αρνητικά και η αντιπολίτευση και η Ευρωπαϊκή Επιτροπή.

Την Πέμπτη, ο εκλεγμένος πρόεδρος Πελεγκρίνι και η απερχόμενη πρόεδρος Ζουζάνα Τσαπούτοβα, η οποία έχει επικρίνει τον Φίτσο, κάλεσαν σε ενότητα και προέτρεψαν τους πολιτικούς ηγέτες να συμμετάσχουν σε συνομιλίες.

Παρ’ όλα αυτά, ο Πελεγκρίνι σε βίντεο στο Facebook ανέφερε ότι πιθανώς δεν είναι η κατάλληλη στιγμή για συνομιλίες.

«Οι πρόσφατες ημέρες και οι συνεντεύξεις Τύπου έδειξαν ότι κάποιοι πολιτικοί είναι ανίκανοι για αυτοκριτική ακόμα και μετά από μια τραγωδία», δήλωσε ο Πελεγκρίνι με σαφείς μύδρους προς στην αντιπολίτευση για την πολιτική διαχείριση του συμβάντος.

Η σλοβακική αστυνομία ανακοίνωσε ότι έχει προχωρήσει σε τρεις προσαγωγές για αναρτήσεις στα κοινωνικά δίκτυα που επικροτούσαν την απόπειρα δολοφονίας.

Διέφυγε τον άμεσο κίνδυνο

Οπρωθυπουργός της Σλοβακίας Ρόμπερτ Φίτσο δεν βρίσκεται πλέον σε άμεσο κίνδυνο, αλλά εξακολουθεί να βρίσκεται σε σοβαρή κατάσταση, δήλωσε την Κυριακή ο αναπληρωτής πρωθυπουργός Ρόμπερτ Κάλινακ, τέσσερις ημέρες μετά από μια απόπειρα δολοφονίας που προκάλεσε σοκ στην Ευρώπη.

«Είμαστε όλοι λίγο πιο ήρεμοι», είπε ο Κάλινακ σε συνέντευξη Τύπου έξω από το νοσοκομείο όπου νοσηλεύεται ο Φίτσο στην πόλη Μπάνσκα Μπίστριτσα της κεντρικής Σλοβακίας.

Ο 59χρονος πρωθυπουργός χτυπήθηκε από τέσσερις σφαίρες την Τετάρτη σε μια επίθεση που σήμανε συναγερμό. Ο Κάλινακ είπε στους δημοσιογράφους ότι η κατάσταση του Φίτσο ήταν ακόμα πολύ σοβαρή για να εξετάσει το ενδεχόμενο να τον μεταφέρει στο νοσοκομείο της πρωτεύουσας. Αλλά οι χειρότεροι φόβοι έχουν περάσει προς το παρόν.

«Όταν λέγαμε ότι θέλουμε να πλησιάσουμε σε μια θετική πρόγνωση, τότε πιστεύω ότι είμαστε ένα βήμα πιο κοντά σε αυτό», πρόσθεσε. «Ο πρωθυπουργός έχει απομακρυνθεί από το να κινδυνεύει η ζωή του, αλλά η κατάστασή του παραμένει σοβαρή και χρήζει εντατικής θεραπείας».

Ο πυροβολισμός ήταν η πρώτη μεγάλη απόπειρα δολοφονίας ενός Ευρωπαίου πολιτικού ηγέτη εδώ και περισσότερα από 20 χρόνια και έχει προκαλέσει διεθνή καταδίκη. Πολιτικοί αναλυτές και νομοθέτες λένε ότι έχει αποκαλύψει ένα όλο και πιο πολωμένο πολιτικό κλίμα τόσο στη Σλοβακία όσο και σε ολόκληρη την Ευρώπη.

Το Σλοβακικό Ειδικό Ποινικό Δικαστήριο αποφάσισε το Σάββατο ότι ο ύποπτος, ο οποίος προσδιορίστηκε από τους εισαγγελείς ως Juraj C., θα παραμείνει υπό κράτηση αφού κατηγορήθηκε για απόπειρα ανθρωποκτονίας.

Prime News.

Back to top button