breaking newsNEA TAΞΗ ΠΡΑΓΜΑΤΩΝΔιεθνή

Η πολιτική παραφροσύνη που κυριαρχεί στους κόλπους της ΕΕ, θα καταστεί εξαιρετικά επικίνδυνη για τους Ευρωπαίους πολίτες

 

Μόνο ως πολιτική παραφροσύνη θα μπορούσε να χαρακτηριστεί η αντιμετώπιση των δραματικών εξελίξεων στην Ουκρανία από τις ηγεσίες των χωρών της Ευρώπης.

Για παράδειγμα η Ingrida Simonyte πρωθυπουργός της Λιθουανίας δήλωσε σε συνέντευξή της στους Financial Times ότι «η χώρα της είναι έτοιμη να στείλει τους στρατιώτες της στην Ουκρανία σε αποστολή».

Αν και παραδέχεται ότι η Ρωσία θα θεωρούσε μία τέτοια ενέργεια ως πρόκληση δήλωσε ευθαρσώς ότι «δεν χρειάζεται να ληφθεί υπόψη η αντίδραση της Μόσχας».

Ακολούθησε ο πρωθυπουργός της Πολωνίας Donald Tusk, ο οποίος παραδέχθηκε ότι στρατιωτικοί του ΝΑΤΟ βρίσκονται ήδη στην Ουκρανία και επιχειρούν εδώ και καιρό, αν και έσπευσε να δηλώσει ότι κανείς δεν θέλει μία άμεση σύγκρουση μεταξύ της Βορειοατλαντικής Συμμαχίας και της Ρωσίας.

Και ο γενικός γραμματέας του ΝΑΤΟ, Jens Stoltenberg δήλωσε ότι «το ΝΑΤΟ δεν πρόκειται να στείλει στρατεύματα στην Ουκρανία».

Πολιτική παραφροσύνη

Είναι προφανές ότι ορισμένοι εξ αυτών των Ευρωπαίων πολιτικών λένε ψέματα, προκειμένου να ικανοποιήσουν το ουκρανικό καθεστώς αλλά η πολιτική παραφροσύνη στο ευρωατλαντικό κατεστημένο δεν περνά απαρατήρητη, γράφει σε άρθρο της στο Ria Novosti η αναλύτρια Elena Karaeva.

Κάνει λόγο για οικονομικό τυχοδιωκτισμό των Ευρωπαίων πολιτικών που εκδηλώνεται με τη μορφή κυρώσεων κατά της Ρωσίας αλλά το πιο επικίνδυνο είναι πως στις ηγεσίες μεγάλων ευρωπαϊκών δυνάμεων και φορέων βρίσκονται άνθρωποι που πάσχουν από το «Σύνδρομο του Ναπολέοντα»

Θλιβεροί οπαδοί της παγκοσμιοποίησης

Η Karaeva υποστηρίζει ότι οι Ευρωπαίοι ηγέτες προκειμένου να αντισταθμίσουν την πολιτική τους κατωτερότητα, που φτάνει στα όρια της αναπηρίας, προβαίνουν σε παράλογες διακηρύξεις και πράξεις.

Η αναλύτρια αναφέρεται σε θλιβερούς χαρακτήρες οπαδούς της παγκοσμιοποίησης, που έχουν αποκτήσει πρόσβαση στην εξουσία και βγάζουν τα τα κόμπλεξ τους σε χώρες και λαούς.

Σε αρμονία με την παραφροσύνη των Ευρωπαίων πολιτικών βρίσκεται και ο ευρωπαϊκός Τύπος, ο οποίος φτάνει στο σημείο να αμφισβητήσει την καθοριστική συμβολή της ΕΣΣΔ στη νίκη επί της ναζιστικής Γερμανίας στον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο, προσθέτει.

Εάν δεν ήταν η Ρωσία και ο κόκκινος στρατός δεν θα ήταν ελεύθεροι να ξεστομίζουν τέτοιες ανοησίες η Simonyte, ο Tusk και ο Stoltenberg υπογραμμίζει η Karaeva.

Σε τεράστιο κίνδυνο τα έθνη της Ευρώπης

«Μας χρωστάνε τη ζωή τους (κυριολεκτικά και μεταφορικά). Γεννήθηκαν στην Ευρώπη, απελευθερώθηκαν σχεδόν αποκλειστικά με τις προσπάθειες, το αίμα και τις θυσίες μας.

Μπορείς να προσποιείσαι τον Ναπολέοντα για πολύ καιρό και μάλιστα ατιμώρητα, εάν βρίσκεσαι σε ψυχιατρικό νοσοκομείο, όπου ένα ηρεμιστικό είναι πάντα έτοιμο για όσους είναι ιδιαίτερα ευερέθιστοι.

Αλλά η ίδια ακριβώς ενέργεια όταν είσαι σε υψηλή θέση εξουσίας είναι άκρως επικίνδυνη», τονίζει η Karaeva φωτογραφίζοντας τον Γάλλο πρόεδρο Emmanuel Macron και τις πολεμικές ιαχές του. Πρόκειται για μία ασθένεια που θέτει σε άμεσο κίνδυνο τα έθνη της Ευρώπης, που οι ίδιοι διοικούν.

Κρεμλίνο: Οι Ευρωπαίοι κλιμακώνουν σκόπιμα την ένταση βλέποντας τον κίνδυνο κατάρρευσης της Ουκρανίας

Οι δυτικές χώρες κλιμακώνουν σκόπιμα τις εντάσεις αφού αντιλαμβάνονται τον κίνδυνο ολικής κατάρρευσης για την Ουκρανία κατά τη διάρκεια της συνεχιζόμενης ειδικής στρατιωτικής επιχείρησης της Ρωσίας, δήλωσε ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου Dmitry Peskov το Σάββατο 11/5.

Ο εκπρόσωπος του Ρώσου προέδρου δήλωσε στο τηλεοπτικό δίκτυο VGTRK ότι οι προκλητικές δηλώσεις των δυτικών πολιτικών είναι «μια σκόπιμη κλιμάκωση της έντασης».

«Οι Ευρωπαίοι τα έχουν χάσει, καθώς βλέπουν ότι η κατάσταση αλλάζει γρήγορα και στην πραγματικότητα φαίνεται η προοπτική για την πλήρη κατάρρευση για τους Ουκρανούς», είπε ο Peskov.

«Γι’ αυτό και οι ίδιοι έχουν αναβάσει τους τόνους υπέρβάλλοντας όσον αγορ΄ατην κατάσταση».

Σύμφωνα με τον Peskov, επί του παρόντος, «η στιγμή είναι κρίσιμη». «Φυσικά, είναι άκρως προκλητική συμπεριφορά από την πλευρά των Ευρωπαίων», κατέληξε ο Peskov.

Τους τελευταίους μήνες, δυτικοί πολιτικοί έχουν κάνει διφορούμενες δηλώσεις. Για παράδειγμα, ο Γάλλος πρόεδρος Emmanuel Macron κάνει ολοένα και συχνότερες δηλώσεις σχετικά με την πιθανή ανάπτυξη δυτικών στρατευμάτων στην Ουκρανία, ερμηνεύοντας την με μια ιδέα πρόκλησης «στρατηγικής ασάφειας» στις σχέσεις με τη Ρωσία.

Ο υπουργός Εξωτερικών του Ηνωμένου Βασιλείου David Cameron δήλωσε ότι το Λονδίνο δεν έχει αντίρρηση σε χτυπήματα του Κιέβου στο ρωσικό έδαφος με βρετανικά όπλα. Η Ρωσία επανέλαβε ότι η άμεση εμπλοκή των δυτικών χωρών στη σύγκρουση στην Ουκρανία εθα ανοίξει το σενάριο για ανεξέλεγκτη κλιμάκωση της πολεμικής σύγκρουσης.

Σε απάντηση στις επιθετικές δηλώσεις της Δύσης, η Μόσχα ξεκινά ασκήσεις πυραύλων για να εξασκήσει την πιθανή χρήση μη στρατηγικών πυρηνικών όπλων.

Θανάσιμος κίνδυνος η χρήση δυτικών καυσίμων σε ρωσικούς αντιδραστήρες

Τις τελευταίες εβδομάδες, δύο θανάσιμοι κίνδυνοι που απορρέουν από αυτή την εμμονική πολιτική της Δύσης έγιναν έκδηλοι.

Πρώτον, η τροφοδοσία μη ρωσικών καυσίμων σε πυρηνικούς αντιδραστήρες ρωσικής κατασκευής στην Ανατολική Ευρώπη θα μπορούσε να είναι άκρως επικίνδυνη.

Το 2019, όταν οι ουκρανικοί πυρηνικοί σταθμοί άρχισαν να χρησιμοποιούν καύσιμα που παρήγαγε η αμερικανική εταιρεία Westinghouse για πολιτικούς λόγους, ο διευθύνων σύμβουλος της Rosatom Alexey Likhachev εξήγησε ότι οι ρωσικοί αντιδραστήρες απαιτούν καύσιμο που παράγεται σύμφωνα με τα ρωσικά πρότυπα.

Η προσαρμογή των ρωσικών αντιδραστήρων στα καύσιμα από το Westinghouse είναι δυνατή, αλλά απαιτεί συνεργασία, η οποία προφανώς δεν χαιρετίστηκε από τη δυτική πλευρά.

Ρώσοι και σοβιετικοί αντιδραστήρες εξακολουθούν να λειτουργούν σε πολλές ευρωπαϊκές χώρες, συμπεριλαμβανομένης της Τσεχίας, της Σλοβακίας, της Βουλγαρίας και της Φινλανδίας.

Ενεργειακή καταιγίδα στην Ευρώπη

Ο δεύτερος κίνδυνος: η ΕΕ απλώς δεν έχει την ικανότητα να αντικαταστήσει τα ρωσικά καύσιμα. Εάν σταματήσει η συνεργασία με τη Ρωσία, οι Ευρωπαίοι θα πρέπει να κλείσουν περισσότερους πυρηνικούς αντιδραστήρες που παράγουν ενέργεια.

Μετά την «έξοδο της Γερμανίας από τα πυρηνικά» το 2022 και την πτώση της παραγωγής στη Γαλλία και το Ηνωμένο Βασίλειο, περαιτέρω διακοπές λειτουργίας μπορεί να οδηγήσουν στη βαθύτερη ενεργειακή κρίση, που έχει βιώσει η Ευρώπη εδώ και δεκαετίες.

Τόσο η ρωσική κρατική εταιρεία Rosatom, όσο και διεθνείς αναλυτές, έχουν εγκαίρως προειδοποιήσει για τους κινδύνους της δυτικής πολιτικής που αποσκοπεί στην αντικατάσταση των ρωσικών καυσίμων και τεχνολογίας με λιγότερο αξιόπιστες δυτικές εναλλακτικές λύσεις.

«Το πολιτικό πλαίσιο δεν πρέπει να αποσταθεροποιεί τις διαδικασίες της αγοράς», ανέφερε η Rosatom σε δήλωση που εκδόθηκε στις 6 Μαΐου.

«Η διεθνής συνεργασία που βασίζεται σε αμοιβαία επωφελείς και διαφανείς συνθήκες της αγοράς είναι πλέον κρίσιμης σημασίας», προσθέτουν οι ειδικοί της εταιρείας.

Το αποτυχημένο βρετανικό πείραμα

Ωστόσο, στις 8 Μαΐου, το Ηνωμένο Βασίλειο αποκάλυψε ένα άλλο project, το οποίο προφανώς αποσκοπούσε στο να καταστήσει τη χρήση των ρωσικών πυρηνικών καυσίμων παρελθόν.

Ειδικότερα, το Λονδίνο ανακοίνωσε ότι επρόκειτο να δαπανήσει σχεδόν 196 εκατομμύρια λίρες για την κατασκευή ενός εργοστασίου που θα παράγει ουράνιο υψηλής ανάλυσης, χαμηλού εμπλουτισμού (HALEU) στη βορειοδυτική Αγγλία.

Το project υποτίθεται ότι θα ενισχύσει τους προβληματικούς τομείς της πυρηνικής ενέργειας του Ηνωμένου Βασιλείου και της Γαλλίας, καθιστώντας το HALEU «το πυρηνικό καύσιμο του μέλλοντος». Οι Βρετανοί ήταν ανοιχτοί σχετικά με το έργο τους που στόχευε στην εξάλειψη του ανταγωνισμού από τη Ρωσία.

«Με την ανάθεση στην Urenco (μια εταιρεία που παράγει πυρηνικά καύσιμα για αμερικανικούς πυρηνικούς σταθμούς από το 1971) 196 εκατομμύρια λίρες της κατασκευή της νέας εγκατάστασης παραγωγής HALEU στο Cheshire, θέλουμε να απογαλακτίσουμε τους Ευρωπαίους συμμάχους μας από την υπερβολική εξάρτηση από τη Ρωσία για πυρηνικά καύσιμα», δήλωσε ο Andrew Bowie, Υφυπουργός Εξωτερικών της Βρετανίας για πυρηνικές και ανανεώσιμες πηγές ενέργειας.

Το ζήτημα είναι ότι οι εν λόγω προαναγγελίες ακούγονται αστείες, λόγω της κατακόρυφης πτώσης της βρετανικής πυρηνικής ενέργειας, αλλά και του πρόσφατου προστίμου 12,9 δισεκατομμυρίων ευρώ που κλήθηκε να πληρώσει ο γαλλικός κολοσσός ηλεκτρικής ενέργειας EDF λόγω διακοπών ρεύματος στη Βρετανία και σε άλλες δυτικές χώρες.

Ο ρόλος της Κίνας και η ενεργειακή παρακμή της ΕΕ

Από που προέρχεται η ενεργειακή παρακμή της Ευρώπης;

Πρώτον, είναι συνέπεια της έλλειψης ρωσικών πυρηνικών καυσίμων μετά την επιβολή κυρώσεων.

Δεύτερον, αρνητικό αντίκτυπο είχε και η αποχώρηση των Κινέζων επενδυτών λόγω των ευρωπαϊκών κυρώσεων και καθυστερήσεων.

Για την ΕΕ και τη Βρετανία, η απόφαση για επιβολή κυρώσεων στη Rosatom μετά τις 22 Φεβρουαρίου δεν θα μπορούσε να έρθει σε χειρότερη στιγμή.

Στη Γερμανία, ο τελευταίος πυρηνικός σταθμός έκλεισε στις 15 Απριλίου 2023, επιτείνοντας την ενεργειακή κρίση. Ο υπουργός Οικονομίας Robert Habeck (εκπρόσωπος του κόμματος των Πρασίνων της Γερμανίας με απόψεις … γερακιού για τη Ρωσία και μεγάλο ενθουσιασμό για τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας) κατηγορείται τώρα ότι δεν ενημέρωσε το κοινό για τους κινδύνους της «εξόδου της Γερμανίας από την πυρηνική ενέργεια».

Επισημαίνεται δε ότι αρκετά γερμανικά μέσα ενημέρωσης δημοσίευσαν «Habeck Papers», αποκαλύποντας ότι εν γνώσει του επιδείνωσε την ενεργειακή κρίση που έπληξε τη Γερμανία το 2022-2023. Ο βρετανικός πυρηνικός τομέας βρίσκεται επίσης σε πτώση.

Δεν πρέπει να λησμονείται, άλλωστε, ότι η υπόσχεση του πρώην πρωθυπουργού Boris Johnson να καλύψει το ένα τέταρτο της παραγωγής ενέργειας της χώρας σε πυρηνική ενέργεια έως το 2050 είναι ήδη νεκρή.

Αυτό έγινε εμφανές όταν το Hinckley Point C, ένα μεγάλο έργο πυρηνικού σταθμού παραγωγής ενέργειας, ανακοίνωσε μια τετραετή καθυστέρηση στην κατασκευή του – που σημαίνει ότι θα μπορούσε να λειτουργήσει μόνο το 2031.

«Η κινεζική εταιρεία CGN σταμάτησε να υποστηρίζει τις υπερβάσεις στο Hinkley αφού απομακρύνθηκε από το έτερο εργοστάσιο Sizewell C στο Suffolk, λόγω κινδύνων ασφαλείας», ανέφερε ο Guardian. Αυτός είναι ένας μάλλον ειρωνικός τρόπος για να εξηγηθεί ο δεύτερος λόγος της ενεργειακής κρίσης.

Οι Κινέζοι επενδυτές αφήνουν τον ευρωπαϊκό τομέα της πυρηνικής ενέργειας στην τύχη του λόγω της αναξιοπιστίας του και των δυτικών κυρώσεων – ή λόγω του φόβου τέτοιων νέων κυρώσεων που θα έρθουν στο μέλλον.

Prime News.

Back to top button